"BG Север" - брой 24 (24 - 30 юни 2011 г.)

 

ПРЕЗ СЕДМИЦАТА


 

Зрелостниците - с тапии в джоба, седмокласниците - под пара


Големите търсят работа или място във вузовете, малките чакат класиране


Инна СТЕФАНОВА
Резултат по-висок от предходни години отчитат от плевенския регионален инспекторат на матурите тази година - по-висок е процентът на отличните оценки и по-нисък - на слабите. 4,33 е средният успех по български език и литература на учениците от Плевенска област на тазгодишната матура по български език и литература (БЕЛ). Цифрите ни нареждат приблизително на еднакво място с учениците от Врачанско, Пазарджишко и Хасковско, но пък нашите ученици са се представили по-слабо от връстниците си в Пернишко, Ловешко, Габровско. Подобно на предишни години плевенското представяне попада някъде в "златната среда" - нито сме с впечатляващи резултати, нито пък сме в срамните редици на слабаците. Tази година активността е по-висока и на изпит са се явили 98% от допуснатите, докато миналата година са били 94%. Вече са раздадени документите на успешно завършилите средното си образование дванадесетокласници от всички плевенски училища. Възпитаниците на професионалните школа получиха и документи за взети държавни изпити по съответните професии. И ако за зрелостниците предстоящите вълнения са свързани с търсене на работа или на места във висшите учебни заведения, то напрежението за по-малките е в разгара си.
До днес (24 юни) трябва да бъдат обявени резултатите от първото класиране за кандидатстване след VII клас в плевенските училища, припомнят от инспектората. Учениците можеха да посочат неопределен брой желания. В специални заявления те вече са подредили поотделно всяка паралелка, профила и училището, в което са мераклии да учат. Децата, които искат да участват във второто класиране, трябва да се запишат в училището, в което са приети на първото класиране, и в същото училище да подадат заявление за участие в следващо класиране.
 


Започват проверки за пожарна безопасност

Проверки на заведенията за развлечение и хранене, почивни станции, хотели, авто- и ж. п. гари във връзка със старта на активния туристически сезон започват служители от службите за пожарна безопасност и защита на населението в Плевенска област Ще се проверяват организацията за пожарна безопасност и готовността на персонала за действие при възникнали произшествия, създадените условия за успешна евакуация на пребиваващите в обектите. Пожарникарите ще осъществяват контрол и за осигурените условия за успешно пожарогасене, състоянието на пътищата за пожарогасителна и аварийно-спасителна дейност, състоянието на инсталациите и съоръженията за външно и вътрешно пожарогасене, както и изправността на електрическите, вентилационни и пожароизвестителни инсталации. "BG Север"
 


Картините от изложбата ще участват в международен конкурс в Сърбия, сн. Вяра ЦеноваКолоритчета рисуваха ходещи дървета

 

Изложбата "Ако дърветата можеха да ходят" събра най-новите творби на децата от арт школа "Колорит" с ръководител Майя Ананиева. Картините на малките художници, изпълнени в различни техники, показват един приказен свят, в който дърветата са одухотворени. ООН обяви 2011 г. за Световна година на дърветата и горите. Колекцията от рисунки е създадена за участие в международен конкурс в Сърбия. Организаторите на конкурса са дали богата възможност за интерпретация на темата. Въображението на децата преминава през митове и легенди, народни песни и предания или собствена приказка за дърветата. Това е 135-ата самостоятелна изложба на школа "Колорит", а на откриването й в Къщата на художниците тържествено бяха връчени на малките творци 30 престижни награди от конкурси в Япония, Македония, Украйна и България. "BG Север"
 


 

 

 

Стартираха ваканционните дни в ЦРД


И деца, и родители са доволни от инициативата, сн. Вяра ЦеноваДо 1 юли ще продължат Летните ваканционни дни в Центъра за работа с деца (ЦРД). Стартът беше даден в понеделник, а заниманията на открито са всеки работен ден от 9,30 до 10,30 ч. Малчуганите могат да участват в състезания по стрелба с малка топка, със стрелички дартс, стрелба с рингове, мини баскетбол и др. От 10,30 до 12,30 часа ще провеждат заниманията на закрито в залите на ЦРД според интересите на малчуганите. Там те могат да рисуват, да участват в лятна работилница за приложно изкуство, да научат народни танци или да се забавляват с връстниците си с лего конструиране, шахмат, пъзели и др. Заради финансовата криза тази година от Центъра няма да могат да осигурят на малките художници консумативи, затова който ще се занимава с живопис, ще трябва да си носи и необходимите картон и боички, моливи или пастели.
В инициативата се включват и Регионалната здравна инспекция и КАТ, които ще разясняват на децата как да се движат безопасно като пешеходци, на велосипеди, с ролери и какви опасности трябва да избягват. Закриването на летните ваканционни дни е на 1 юли, когато по традиция ще бъдат организирани изложба с направеното от децата, концерт, ревю и дискотека. "BG Север"
 


Невръстни апаши отарашиха забавачка

Трима непълнолетни са отарашили детска градина в град Пордим и отмъкнали техника, прибори и продукти за близо 3 000 лв., съобщават от пресцентъра на полицията. Две от момчетата са на 12 г., другото - на 14. Те разбили стъклото на входната врата на терасата и влезли в забавачката. Децата откраднали телевизор "Фунай", DVD, музикална система и CD, а от занималнята задигнали около 20 чинии aлпака, купи и шоли. От склада за хранителни продукти взели 3 кг кайма, 4 литра олио, 18 кроасана, четири литра нектар и две кутии с пастет. От хладилниците и фризерите на детското заведение откраднали 8,3 кг замразени пилета, 4 пакетчета с мая, килограм и половина сирене, прясно мляко, кофички с кисело мляко, пакети спанак, 15 кг картофи и три килограма зеле.
Полицейската проверка изяснила, че и тримата имат криминални прояви за кражби, но не са осъждани. С момчетата работата ще продължи инспектор от Детска педагогическа стая. "BG Север"
 


Едва две молби за наемане на непълнолетни досега

От началото на 2011 г. до момента са постъпили само две молби за приемане на работа на непълнолетни, съобщи директорът на Инспекцията по труда в Плевен Владислав Николов. През миналата година дадените разрешения са 13. Исканията сега са за работа на детските колички в центъра на Плевен и за сервитьор в питейно заведение. "Хубаво е, който наема на работа деца до 16 години или от 16 до 18 г., да иска разрешение от Инспекцията по труда, защото санкцията е лишаване от свобода до шест месеца и глоба до 15 000 лв. Започват проверки в тази насока, така че работодателите, които все още не са получили официално разрешение за детски труд и не са уведомили инспекцията, да го направят", призова Николов. "BG Север"
 


2 000 трайно безработни в Бюрото по труда


Близо 2 000 човека са трайно безработните в Плевенско, регистрирани в Бюрото по труда, сочат данни от бюлетина на трудовата борса за май. От тях 1 080 са с основно и средно образование, поради което те трудно се реализират на пазара на труда. В професионално отношение най-много са безработните без специалност - 2 284 души. След тях по численост са специалистите, като преобладават тези с техническа специалност, след тях са икономическите, в областта на услугите, селското стопанство и др.
Останалите без препитание са предимно хора със средно образование, показват още данните. Следват тези с основно и начално.
Сред регистрираните безработни 180 са с трайни увреждания, от тях 105 са мъже. "BG Север"
 


30 юни е крайният срок за някои местни данъци


На 30 юни изтича крайният срок за заплащане на първа вноска за данък върху недвижимите имоти, такса битови отпадъци и данък върху превозните средства, припомнят от отдел "Местни данъци и такси" към община Плевен. Дължимите суми могат да бъдат заплатени на каса в отдела или по банков път по сметка на общината.
Работното време на отдел "Местни данъци и такси" за плащания е от 8,30 ч. до 17,30 ч. без прекъсване. Ако има желаещи да заплатят в края на работното време, те ще бъдат обслужени. Плащанията се извършват на гишета от 1 до 6.
Ако задължението не се заплати, от 1 юли ще се начислява лихва за просрочие в размер на основния лихвен процент плюс 10 пункта наказателна лихва.
30 юни 2011 г. е новият срок по Закона за местните данъци и такси, в сила от 1 януари, за издължаване на половината от задължението за данък върху недвижимите имоти, такса битови отпадъци и данък върху превозните средства от собствениците - фирми и физически лица. "BG Север"
 


Хванаха ДДС-измамник


Пълномощник на фирми, източвал ДДС, са задържали плевенски полицаи. В офис на банка в центъра на Плевен е задържан 38-годишен мъж в момент на извършване на фиктивен банков превод на сумата от 28 728 лв. с ДДС.
Информация за престъпната дейност на плевенчанина има от години, посочват от полицията. Мъжът използвал фалшиви договори, фактури, печати и банкови сметки на различни фирми. Регистриран е като извършител на престъпления, свързани с използване на неистински счетоводни документи и против данъчната система. Има четири криминални регистрации за различни престъпления и е осъждан. Задържан е за 24 часа. За случая е сезирана прокуратурата. "BG Север"


Технически помощни средства на друго лице - само с пълномощно

 

От тази година има нови моменти по отчитане, отпускане и възстановяване на целева помощ при покупка или ремонт на помощни средства, приспособления и съоръжения и медицински изделия, съобщи шефката на областната дирекция "Социално подпомагане" Вацка Хорозова. На лицето с увреждане или упълномощено от него лице с нотариално заверено пълномощно се предоставя бланка молба-декларация и достъп до списъка с обектите, които са лицензирани да предоставят технически помощни средства. Лицето по избор трябва да посети съответния лицензиран обект и да получи проформа фактура. Задължителните реквизити, които тя трябва да съдържа, са фирмата, модела на изделието, вида и сумата. След това с предепозиране на попълнена молба-декларация лицето предоставя в приемната на съответната дирекция "Социално подпомагане" и проформа фактурата, вписва данни за личния си IBAN, като предоставя и негово ксерокопие.
Директорът на съответната дирекция "Социално подпомагане" в десетневен срок след подаване на молба-декларацията издава заповед, с която отказва или отпуска помощта. Тя се връчва на лицето в 7-дневен срок. В 30-дневен срок от получаване на целевата помощ по сметката си лицето или негов пълномощник трябва да се отчете в дирекцията с оригиналните платежни документи - фактура и приемо-предавателен протокол. При неспазване на посочения срок лицето е длъжно да възстанови на дирекцията целия размер на отпуснатата помощ. Ако не го направи, дирекцията ще предприеме действия по възстановяване на сумата по реда на ГПК. "BG Север"


 

 

върни се в НАЧАЛО