"BG Север" - брой 24 (24 - 30 юни 2011 г.)

 

ШАРЕНО


 

Етно, съвременност, авангард и класика в 50-ия Парад на модата


Десет български дизайнери ще представят най-новите тенденции


Жоро Ангелов с дизайнерката Габриела Илиева (вляво) и Мария Църкова, която е изработила бижутата, сн. авторътВяра ЦЕНОВА
Етномотиви, съвремие, авангард и класика са четирите теми, които ще разкрият колекциите на 10 български дизайнери по време на 50-ото юбилейно издание на "Парад на модата Плевен 2011". Шоу-концерт-спектакълът ще се проведе на 26 юни, неделя, от 20 часа в ДКТ "Иван Радоев".
Идеята, режисурата, постановката и хореографията са на Георги Ангелов, а музикалното оформление - на Асен Антонов. Специално участие ще вземат тенорът Любомир Дяковски, Чавдар Вълков - цигулка, и попизпълнителката Надя Ботева.
Тази година дизайнерски център "Ариес уникат" - Светла Димитрова от София, ще се представи с нова тема - български етномотиви, на фона на музиката на Георги Андреев и Теодосий Спасов. Димитър Кръстев също идва с етномотиви, като и двамата са създали колекциите си специално за юбилейния спектакъл. Софийската фирма "Амра" с мениджър Милена Беловеждова и дизайнерка Росица Василева ще облече манекенките с тоалети за бизнес дами. Музиката за представянето на тяхната колекция е правена във Франция, а в записа участва дизайнерът Карл Лагерферд. Бижутата към тоалетите са изработени от Мария Църкова. Петя Димитрова и Теодора Кьосева ще покажат стрийт мода за всички поколения. Жени Михайлова от София ще дебютира на плевенска сцена с колекция, изпъстрена с всички цветове, феерична, за душата, за жената на ХХI век. Галя Златева от Варна също ще бъде с дебют в Плевен. Тя се занимава с мода за възрастни, но сега ще облече малките манекенки. Друг дебютант е Веселин Николов от Шумен. На неговото представяне ще свири Чавдар Вълков, аранжиментът на музиката е на Максим Горанов. За децата и тийнейджърите се е погрижила модна къща "Биси" с дизайнер Бистра Моллова от Смолян.
Милена Колева от Плевен ще покаже изчистени тоалети за дамата на всяка възраст. Плевенският дебют е на модно ателие "Габи" с дизайнер Габриела Илиева. Тя ще закрие спектакъла, а на представянето на нейната колекция ще пее Любомир Дяковски. Моделите са изработени от коприна, дантели, органза. Изненадата ще бъде красива сватбена рокля, украсена с дантели и камъни. Бижутата и към тази колекция са изработени от Мария.
Специално за юбилейния парад ще дойде и гримьорът Краси Тома от София, който работи във висшата мода, тв реклама и кино.
Жени Василева и Милчо Петров от клуб по спортни танци "Дъга", както танцова формация "Етно-Денс" с ръководител Албена Кръстева, ще бъдат част от целия спектакъл.
"Стремил съм се да изчистя спектакъла от всякаква претрупаност и натруфеност, заложил съм изцяло на дрехи и бижута, осветлението, музиката и пластиката на манекените. Темата за чистотата и за българското много ме вълнува напоследък и тя присъства в целия спектакъл", категоричен е Жоро Ангелов.
 


Честит юбилей!

Румен Петков на 50 г.!

Най-успешният плевенски политик на прехода Румен Петков вчера изпълни половин век.
Бъди ни жив и здрав, приятелю!
Пожелаваме ти сили, за да устояваш на предизвикателствата на времето.
Пожелаваме ти здрави нерви, за да издържаш на напрежението, на което често сам се подлагаш.
Пожелаваме ти разум, за да предприемаш винаги най-правилните стъпки.
Пожелаваме ти мъдрост, за да не се поддаваш на провокациите.
Пожелаваме ти лично щастие, много любов и радост с най-близките ти хора.
Пожелаваме ти още много години да бъдеш такъв, какъвто си - всеотдаен в работата, почтен в живота, щедър към хората.
Успех, Румене!
Областен и общински съвети на БСП - Плевен
Редакцията на "BG Север" се присъединява към пожеланията с едно допълнение - да бъде все така отзивчив към медиите!


сн. Инна Стефанова
НА ФОКУС


Да похапват по всяко време, особено когато пазаруват, очевидно обичат плевенчани. Иначе надписът Със закуските до тук! на този магазин на пъпа на града едва ли щеше да е толкова категоричен и очевидно писан от изнервени до ента степен продавачки. Макар и бегъл поглед по нашите улици показва, че почти всеки трети нашенец яде и дъвче - семки, бисквити, пасти, банички, мекици, сладкиши, фъстъци, захаросани ядки, шоколади, сладоледи и какви ли не още лакомства. Пият се сиропи, сокове, боза, бири, газирани напитки, кафета.

 

 

 

 

 

 НАПУШЕНИ МИСЛИ

 

За графита върху паметника на Съветската армия от друг ъгъл

Стефан КРЪСТЕВ (Cefules)
Паметникът на Съветската армия за нощ се превърна в трибуна на американския комиксов герой. При всички случаи анонимният, извършил акта, не е обикновен олигофрен, рисуващ свастики върху еврейски гробища или изписващ стените с вулгарни фрази. Лично аз не мисля и че е хлапе. Скандалният подход пробуди страстите, те опияниха разума и посланието на автора беше много емоционално разтълкувано и от малкото, които изобщо се замислиха има ли, или не послание. Всъщност то си е много пряко. И ако е обидно за някого, то не е за Съветската армия. Паметникът й е паметник на военна инвазия. Независимо от диаметрално противоположното обществено отношение към тази инвазия. За едни е окупация, за други освободителна. Но си е инвазия. И е изобразена на паметника много добре като такава. Като инвазия. Инвазията си остава инвазия и в карнавалния си вид. В който безименият, но реален войник е вече именит, но фантастичен герой. Само че вече става въпрос за една културна инвазия. Която отново някои приемат като освободителна, а други като окупация. Струва ми се, че авторът на творбата върху творба е твърде свободолюбив, за да я приеме по първия начин. В акта му, струва ми се, има повече тъга, отколкото желание за обида.
И нека помислим защо. Това е натрупана страст, натрупана болка. Знаел е много добре, че рискува. Изразходил се е, за да извърши нещо срещу себе си. При всички случаи това е талантлив човек, развит художник, креативен ум. Защо щеше да го прави, ако беше ангажиран? Ако правеше изложби и получаваше лудите пари, които без съмнение заслужава? От акта лъха една болезнена асоциалност. Артистът обикновено се показва с творчеството си, не се крие зад него. Вместо като артист, този сам се е идентифицирал като престъпник, като нарушител на обществения ред. Защо? Нали живеем в "демокрация" - защо творците ни се чувстват престъпници, защо от творци се превръщат в разрушители?
Е, той сам е дал своя отговор на тези въпроси. Заради американската културна инвазия.
И след като написах толкова оправдателни неща за изкуството му, не мога да не напиша и личното си критично мнение към подхода му. Актът е изключително агресивен. Създава и опасен прецедент. Ако всеки неразбран артист започне да налага възгледите си по незаконни начини, не ни трябва друга престъпност. Така може да се стигне дори до терористични актове. А и ако той има талант, десетки хиляди са тези, които си мислят, че имат и ще обявят за пърформанси дори по-големи безумия от предизборното оригиналничене на кмета ни с картичките и детските рисунки. Така България ще се залее с кич и с правото на по-агресивния да налага вкуса си.
Всяка крушка си има опашка. И много хора трябва да се замислят за мястото на таланта в българската реалност. Защото например не беше далече времето, когато Игор Марковски направи опити талантът да се прояви и беше арестуван заради някакви си бюрократични фигури и съвсем фиктивни печати като престъпник. И това се случи с благословията на друг "артист" - министъра на културата ни Вежди Рашидов. И ако разни политици не могат да помогнат на талантите, нека поне не им пречат.
Защото маскарадът с паметника на Съветската армия може да се окаже само начало на нещо, което на никого в България няма да се хареса.

 

 

 

върни се в НАЧАЛО