ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2009


 

Плевенските дейци на културата оценяват

помощта, която им оказва Румен Петков

 

Кандидатът за депутат изтъкна ролята на министър Стефан Данаилов

 

Кандидатите за депутати от Коалиция за България обещаха да продължават да помагат на плевенската култураМая ПАСКОВА

"Когато се формира бюджетът на ЕС през следващите 4 години, трябва да си даваме сметка конкретно какво искаме и кои са нашите приоритети. Безспорно ни е нужен конкретен ресурс за развитието на културата и запазване на културно-историческото ни наследство. Това са неща, които понякога не забелязваме и подминаваме. Залисани в ежедневието, в трудния делничен ден, питаме културата ли е най-важното. Но не трябва да стигаме до там след време да се чудим кой е Иван Вазов и що е то певческо изкуство." Това заяви на среща с културните дейци от Плевен кандидатът за народен представител от "Коалиция за България" Румен Петков. Заедно с него бяха и още двама негови съпартийци от листата за депутати - Васил Антонов и Любомир Петков.

След като бяха изброени неоспоримите факти за помощта, която плевенските депутати са оказали във всички сфери от културния живот на Плевен, а именно - 700 000 лв. за довършване и обзавеждане на Регионалната библиотека, проектът на читалище "Съгласие" към МРРБ на стойност 6 млн. лв., ремонт на сцената на ДКТ "Ив. Радоев" и осъществяване на 6 гастрола в Народния театър, значимите музикални събития, едно от които е конкурсът за млади оперни певци "Гена Димитрова", конкурсът за есе, който стимулира младите таланти в писаното слово, хилядите томове дарена литература на плевенските библиотеки и още много други, срещата се превърна в дискусия.

"Едва ли има сред нас човек, който в определен момент да не е изпитвал трудности и да не се обърнал към Румен Петков за помощ. И няма такъв, на който той да не е отговорил по подобаващ начин", категорична беше директорката на РБ "Христо Смирненски" Аня Михова. Като потвърждение на нейните думи шефът на плевенската Драма Илко Иларионов изрази притесненията си, че няма да има достатъчно средства за издаване на луксозен албум по повод 90-годишнината на театъра и получи уверение, че начинанието ще бъде подкрепено от министерството. Румен Петков обеща да помогне и на фестивала за ударни инструменти, който ще се проведе през юли в Плевен. Не бяха спестени и конкретики по нерешените проблеми в плевенската култура, за които обаче освен пари, е нужен и диалог между местната власт и професионалистите.

Румен Петков подчерта и изключителната роля на министър Стефан Данаилов, който е един от основните виновници в Плевен да идват пари за култура.

 

 

Лично мнение

 

Бюлетина №6 не е плод на илюзорни тиради и Чудомировски обещания

 

Задоволява ме, защото искам отново да стана ГРАЖДАНИН, а не АБОРИГЕН...

Моята пенсия бе 540 лв., а великият демократ Иван Костов ми я смъкна на 120. Това е съдбата на огромен брой възрастни ХОРА, посветили своя живот и талант в изграждането на една достойна БЪЛГАРИЯ...

Държава със силна ИКОНОМИКА, добър човешки СТАНДАРТ, изключителна КУЛТУРА и ИЗКУСТВО...

Последните две ЯВЛЕНИЯ шестваха навред по СВЕТА. Предизвикваха възторзите на милиони фенове и ги принуждаваха да се поклонят на скъпата БЪЛГАРИЯ...

БЮЛЕТИНА № 6 е СИМВОЛ на морална и материална помощ, в изграждане ДУХОВНОСТТА на един НАРОД, а не на една малка КАСТА.

Аз съм от десен род и моето досие не бе ласкателно. Щяха да ме изключат от Музикалната академия.

Управниците знаеха това досие, но го загърбиха и ми дадоха най-високото звание - НАРОДЕН АРТИСТ.

С общинските и окръжни ръководители разговарях като с равни. Те ме приемаха с ОБИЧ и УВАЖЕНИЕ. Такъв ме приемат днес и Румен Петков - широко скроен ДЕМОКРАТ, и Любчо Петков - високо ерудиран млад човек.

БЮЛЕТИНА № 6 е моят избор!

И аз, подобно на множество ГРАЖДАНИ, превърнали се в АБОРИГЕНИ, ще я използвам на предстоящите избори.

Моля целия СВЯТ за ПРОШКА!

С уважение:

Иван ВЪЛЕВ

Сиракът-скитник от Луковит на Златната Панега

 

 

АЕЦ Белене е приоритет за Коалиция за България

 

Полина ТОНЕВА

С проекта АЕЦ "Белене", с алтернативните възстановяеми източници и с газонаходището в Девенци Плевенска област се превръща в реален енергиен център на България. Това каза на среща с жителите на Белене мажоритарният кандидат и водач на листата на "Коалиция за България" (КБ) Румен Петков. За следващия мандат един от приоритетите на народните представители от КБ е въвеждане в експлоатация на първи блок на атомната централа, заяви Петков. Той подчерта, че има политически сили, които са против строежа на централата. "БСП изгражда Втора атомна, Синята коалиция иска да спре проекта, а ГЕРБ говори за частен инвеститор, което ще забави изграждането с година и ще оскъпи централата с 1 млрд. евро. Затова всеки един от жителите на Плевенска област трябва да направи своя избор на 5 юли", каза Румен Петков. Проектът "Белене" е от изключително значение не само за Плевен, но и за цялата страна, подчерта той. "Това е изборът на нашето бъдеще, не на кресльовците от площада. Това е изборът на разумните, на балансираните хора, които отиват до урните на 5 юли, за да гласуват за своя днешен ден, за да гласуват за добруването на родителите ни и за бъдещето на нашите деца. В крайна сметка - ние или искаме България и Плевен да бъдат енергиен център и да вървят напред, или искаме да сложим спирачка на този процес с нищо необосновани аргументи, заяви Румен Петков.

 

 

Млади социалисти презаредиха редиците

 

Любомир Петков с 2-годишната си дъщеря РадаМая ГЕОРГИЕВА

Шестима от най-младата листа за депутати - тази на "Коалиция за България" в Плевен, презаредиха редиците на столетницата по време на поредната спирка от националното турне на БСП "България - Презареждане". До Deep Zone Project, Йоанна и Петьо Петков - Шайбата застанаха младите кандидат-депутати Цвети Томова, Свилен Атанасов, Данчо Йорданов, Любка Александрова, Миро Михайлов и Любомир Петков, облечени в червени гащеризони.

"В листите на "Коалиция за България" има повече от 130 млади хора. Няма друга партия с толкова млад, интелигентен и качествен състав. Нормално е всеки един такъв отбор да има и капитан. А днес, 23 юни, той има рожден ден." С тези думи младежкият лидер на БСП Кирил Добрев изкара на сцената и водача на листата Румен Петков.

"Този заряд тук трябва да бъде материализиран и даден в услуга на България, българските граждани и българското общество, обърна се към присъстващите Румен Петков. - Изборът на тези млади хора, които вече са се реализирали успешно в своите професии, е избор на хора, които имат чувство за общност, които са със съзнанието, че могат да подчинят своя интерес на интереса на другите. Този избор е нашият избор". Той призова всички плевенчани на 5 юли да направят своя избор и да гласуват с №6 в интегралната бюлетина не само защото това е отличният успех на участниците в листата, а защото това е отличният успех за Плевен и за България.

 

 

След ВВВУ червените възстановиха и Спешна помощ в Д. Митрополия

 

Поля ТОМОВА

Най-големият ни успех като депутати е възстановяването на статута на Висшето военно-въздушно училище (ВВВУ) с поправките, които внесохме заедно с Васил Антонов в Закона за отбраната и въоръжените сили (ЗОВС). Това каза в Долна Митрополия мажоритарният кандитат и водач на листата на "Коалиция за България" Румен Петков. С тези промени всъщност ние гарантираме бъдещето на ВВВУ като същностен елемент от военно-образователната система и като ключов фактор в подготовката на кадри за националната сигурност, добави Петков. Той подчерта, че ако поправките не бяха приети, до десет години училището в Долна Митрополия щеше да бъде закрито. Народният представител заяви, че днес има политически сили, които искат отмяна на приетия ЗОВС. Той визира експерта на ГЕРБ ген. Аньо Рангелов. "Отмяната на закона ще повлече две неща - първо, хаос във военната система като цяло, защото приетият нормативен акт съдържа доста сериозни промени, към които армията вече е адаптирана и подготвена. Второ - ние в Плевен трябва да си даваме сметка, че с отмяната на закона военното училище отново ще стане факултет на Велико Търново". С възстановения статут на ВВВУ, с факултета на ВТУ "Св. св. Кирил и Методий" и с Медицинския университет Плевен има сериозно основание да претендира, че е университетски град. Това вече е факт и по никакъв начин не бива да се допуска връщане назад, каза още Румен Петков.

В Долна Митрополия той обяви и заповедта за възстановяване на филиал на "Спешна помощ" в града от 1 юли, който е бил закрит през 2000 г. С тази заповед на министър Желев се преодолява една доста тежка неправда за жителите на общината, настъпила през 2000 г., с която те бяха лишени от нормално здравно обслужване, каза Румен Петков. Спешният център в общината е от изключителна необходимост, тъй като тя е трета в областта по големина и население и с много големи разстояния от едно населено място до друго. За нуждите на центъра са отпуснати допълнителни бройки персонал, осигурена е линейка, а общината е предоставила сграда.

 

 

Движението за права и свободи залага на листа със сериозно участие на младите хора

 

На силно партийна и балансирана листа залага ДПС в 15 МИР за парламентарните избори. Сериозно впечатление в нея правят имената на млади хора, възпитаници на ДПС, вече специалисти в своята област. Те са получили доверието на своите общински организации и са категорични, че с всички сили ще се опитат да го оправдаят.

Едни от тях са 25-годишната Елис Асанова от Никопол (младши експерт "Екология, земеделие и гори" в общинската администрация), четвърта в кандидат-депутатската листа на ДПС в Плевен, и Валентина Младенова (24 г.) от Кнежа, зам.-председател на младежката организация в своята община, на 10-о място в листата.

 

 

Елис Асанова и Валентина Младенова:

 

ДПС дава шанс на младежите си

 

- Елис, Валентина, как се чувствате като кандидат-депутати?

- Елис Асанова: Това е голямо предизвикателство за мен. Вярвам, че ще работим всички заедно за по-доброто на всички млади хора в България.

- Валентина Младенова: Отговорно, преди всичко. Защото това е тежест. Не всеки може да се занимава с нещо подобно, особено сега покрай изборите. Отговаряш за различни неща, които не си и предполагал, че ще вършиш.

- Каква е мотивацията на един млад човек, за да започне да се занимава с политика?

- Е. А.: Най-важното за мен е да работим за бъдещето на България, за единството на нацията. Да дадем шанс на младите хора да покажат своите възможности и да им помогнем. Сигурна съм, че младите хора имат силата да променят нещата.

- В. М.: Преди всичко, за да бъде даден шанс на младите хора - да покажат какво могат. Според мен те могат да работят много по-неограничено и отворено, за разлика от по-възрастното поколение.

- Защо избрахте ДПС?

- Е. А.: Движението за права и свободи прави много в община Никопол, успя да реализира много младежи. И дава шанс на младите, което не виждам реално да се случва при другите партии.

- В. М.: ДПС не е етническа партия, тя е на всички. И да работя точно в тази партия, да развивам нейната политика, е доста ангажиращо Защото ние обхващаме не само определена етническа група, а усилията ни са насочени към бъдещето на всички българи. Всеки има право да покаже какво може, да се докаже и да се развива.

- Как виждате бъдещето си - непременно в политиката ли?

- Е. А.: Да, определено.

- В. М.: Да. След като съм в листата, аз работя за своето бъдеще и за това на партията.

- Какви са очакванията ви от тези избори?

- В. М.: Обединение и единство. Това за нас е определено трупане на политически опит.

- Какъв призив бихте отправили към младите хора?

- В. М.: Бих призовала младите хора не само да гласуват, но и да внимават за кого гласуват и за какво, най-вече. Всеки има начертан някаквъв собствен план за развитие и трябва да внимава към кого се насочва, за да може да потърси подкрепа в един момент. Ние сме се насочили към правилния човек и това е Митхат Метин. Призоваваме всички да гласуват за него с бюлетина номер 4.

 

 

17-годишната Илкнур Кючукова:

 

За коя политическа партия бих гласувала и защо

 

Илкнур Кючукова (17 г.) е член на младежката организация на Движението за права и свободи в Плевен. Тя възприема себе си като активен и здраво стъпил на краката си човек. Мечтае да учи политология. По думите й всеки млад човек в България носи отговорността сам да избира своето бъдеще и гласуването е по-скоро задължение, а не само право на всеки от нас. Преди броени дни класа на момичето получава задача да напише есе на тема: "За коя политическа партия бих гласувал и защо?".

"Навършвайки пълнолетие, човек има право да даде вота на доверието си на партията, от която би искал да бъде управляван. За целта би трябвало да бъде запознат с нейните интереси, защото от това зависят и неговите. От 2007 г. нашата страна е пълноправен член на ЕС и тя трябва да използва всички възможности, които предоставя членството й - от усвояване на еврофондовете до пълноценно участие в процеса на вземане на решенията.

Политическият интерес на партията, за да грабне моя глас, трябва да бъде насочен към развитието на икономиката, към намаляване на данъчната и осигурителната тежест, да върне доверието между банките и реалния сектор. Да има ясна концепция, за да се противопостави на всички прояви на краен национализъм, които са ярко изразени в района на Балканския полуостров. Като млад избирател съзнавам устойчивостта на тоталитарните рецидиви и бих подкрепила партия, която ясно разгръща политическата си зрялост в ангажирането на ресурси на новата генерация млади политици. И партия, за която младежите не са адресът или обект на политиката, а нейни субекти. И не провежда политика спрямо младежите, а с прякото им участие във властта. Не бих подкрепила нито една крайна формация, както и партия, чийто интереси са насочени в сферата на нереалистични цели като фиксидеята за комунизма или идеалистичната демокрация. По-скоро бих подкрепила партия, която стои в центъра и е балансьор на едно стабилно правителство, позовавайки се на ценностите на либерализма.

Из есето "За коя политическа партия бих гласувала и защо?"

 

Купуването и продаването на гласове е престъпление