ТЕМА


 

Как да предпазим децата

от глупости през лятото

 

плевен

 

Евтини лагери на море и планина, организирани занимания в града

 

Ако за част от учениците лятната ваканция вече започна, за останалите тече обратното броене. И едните, и другите обаче отдавна планират как ще изкарат горещите месеци. Екип на "BG Север" провери какви са офертите на организациите, клубовете и фирмите за зажаднелите за игри и почивка малчугани.

От 18 юни до 6 юли ще продължат летните ваканционни дни, организирани от Центъра за работа с деца (ЦРД) в Плевен за тези, които нямат възможност да пътуват извън града. На площадката пред центъра и в залите в сградата всеки работен ден деца от началния и средния курс ще могат да участват в игри на открито и в занимания по интереси, а един път в седмицата ще гостуват и ще изнасят беседи представители на КАТ, Гражданска защита, РИОКОЗ, БЧК и др. Пред сградата на ЦРД малчуганите ще могат да стрелят с малка топка, с ринг и "Дартс", да играят с въжета, обръчи, футболни топки и федербали, на мини баскетбол, да усвояват скаутски умения и да се състезават в стартов крос. В залите пък ще развиват логическа мисъл чрез лего конструиране, подреждане на пъзели, да рисуват и да се замислят върху черно-белите дъски на шаха, както и да изработват собствени модели от екоматериали в новосъздадения клуб "Екомода". На 6 юли летните ваканционни дни ще бъдат закрити с изложба, концерт, ревю и детска дискотека. За повече информация телефоните са: 064/802 489; 802 218.

И тази година плевенското Бюро за ученически отдих предлага на децата до 7 години, учениците и студентите от областта забавен и евтин начин да прекарат лятната си ваканция. "Принципът и базите са същите като миналата година, само цените са завишени с около един лев, но въпреки всичко за шестте години, откакто съм на този пост, не съм виждала по-голям интерес от тазгодишния", каза шефката на бюрото Поля Борисова. Според нея причината за това са дългите традиции и сигурността, която дава едно такова организирано летуване с осигурена охрана, спасител и всякакъв вид персонал. Цените са диференцирани в зависимост от възрастта и дали стаите са със собствен или етажен санитарен възел. Базите, с които разполага плевенското бюро на Северното Черноморие са в Обзор, Кранево, Златен връх, Галата, Аспарухово, Свети Константин и Елена, Албена, Шкорпиловци, Балчик. Например за 3 дни 11 лева струва пълният пансион за стаи със собствен санитарен възел за деца до 7 години, за ученици е 15 лева, а за студенти - 17 лв. Стойността на стаите с етажен санитарен възел пък е съответно 10, 13, 14 лева. Същите са цените и за Южното черноморие за базите в Крайморие, Равда, Приморско, Атия. Вярно е, че условията в тях не са като в хотелите, които предлагат частните туроператорски фирми, но пък за децата са по-важни компанията, забавленията и купонът, не толкова луксът в стаите, коментира Борисова. На всеки 15 ученици или 7 деца, организирани в група, разходите за един ръководител (храна и нощувки) се поемат от Бюрото за ученически отдих. Но пък и педагозите носят персоналната отговорност за подопечните си в случай на неприятни инциденти. Досега не е имало подобни, но и учители, и специалисти са на мнение, че морските лагери крият по-големи рискове за учениците. Опасността е свързана най-вече с удавяния и влизане в морето в непозволен момент.

Далеч не толкова рискови са планинските почивни бази. Любителите на уюта и тишината могат да избират между старопланинските Шипково, Черни Вит, Видима, Бузлуджа, Карандила и Сливенски минерални бани, южните ни планини Рила и Пирин - Шумнатица, Сандански, Памука, Трещеник. Родопи - Нановица, Панорама, Марково, Цигов чарк, Баойково. Повече информация можете да получите на телефон 800-512 или на сайт www.uos-ead.eu.

Атракция за малките планинари е и новото предложение на образователната фондация "Пайдея" за летни екоакадемии. Те, освен почивка, целят и подобряване на екологичното образование на децата посредством игри и забавления. Чрез специално изработена и тествана програма, с помощта на професионални инструктори малките всеки ден ще преоткриват чудесата на природата. Играейки и забавлявайки се сред планините на България, те ще научат не само нови неща за околния свят, но и как да оцеляват в него. Ще почистват, ще засаждат дървета, ще проучват растителното и животинско разнообразие на района, ще им бъде показано как се произвежда ток от водата, като на място ще се сглоби мини вец от подръчни материали, ще събират и отпадъци.

А учениците, които имат склонност към по-екстремни изживявания, могат да изкарат едно пълноценно лято, ангажирайки се с алпинизъм или спускане в пещера. Възможност за това предоставят двата плевенски клуба - алпийският "Кайлъка 99" и пещерният "Студенец". Срещу 10 лв. на месец желаещите (над 10 години) могат да се поупражняват в катерене.

За тези пари са подсигурени стена, въже, примки, седалки, карабинери.

Тренировките са три пъти в седмицата - понеделник, вторник и четвъртък от 18,00 ч. в залата на Медицинския университет и са с продължителност два часа. През почивните дни се излиза на открито - "покоряват" се скалите в Кайлъка, правят се походи до Лъкатник, Враца, Велико Търново.

Членовете на спелеоклуба "Студенец" се събират всеки понеделник от 19,00 ч. на ул. "Дойран" 63 (в сградата на училища "Европа"). Месечната такса е 2 лв. След записването желаещите първо преминават курс на обучение по пещерно дело, като заниманията са теоретични и практически. В събота и неделя се посещават пещери, които се изследват и картират (изработва се карта). Някои членове на клуба се обучават и за пещерни водолази. За да са сигурни родителите за мястото, където попадат техните деца, те могат да присъстват в залата на тренировките или да ходят с тях на излет.

Удачен вариант за прекарване на свободното време и за съчетание на полезното с приятното предлага през лятото скаутски клуб "Лъвче" с ръководител Линка Михова. В организацията могат да членуват деца на възраст от 8 до 18 години. Основно за обучение се използват ваканциите. Всеки ден от 10 часа сутринта до 1 след обяд скаутите усвояват основни знания за оцеляване сред природата, разпъване на палатки, спорт и игри на открито. Основната цел е децата да се научат на уважение и да постигнат хармония със себе си, с другите и с природата, както и физическо, интелектуално и психическо развитие. Скаутският лагер е едно от най-евтините развлечения за децата, а емоциите от него оставят незабравим спомен у тях, уверена е Линка Михова.

Тази скаутска година е посветена на социалните дейности. На 5 юни стартира обучителната програма за най-малките скаути - първият патрул на 8 - 11-годишните. В четири дни децата се запознаха със замърсителите, как човек вреди на природата и какви са начините да помогнем и да я запазим чиста. Малките скаути посетиха фирма за разделно сметосъбиране, природонаучния музей, в РИОСВ отбелязаха международния ден на околната среда. След 15 юни и патрула на 12 - 14-годишните ще преминат подобно обучение, като със съдействието на ВиК ще бъде посетена и пречиствателната станция на града.

Скаутите през тази година се подготвят и за две много важни събития. От 5 до 15 август в с. Земен, Пернишко, ще се проведе Национален скаутски лагер. Малки и големи скаути от цялата страна, членове на организацията, ще имат редкия шанс да участват в честването на 100 години от създаването на скаутското движение. Група плевенски скаути пък ще представят България на Световното скаутско джамбуре в Англия от 28 юли до 6 август, където 40 хил. скаути от цял свят ще посрещат новия век. Отделно плевенските членове на клуб "Лъвче" ще се включат в съвместна инициатива с ЦРД за организиране на лятната ваканция. Телефон за повече информация и записване в скаутския клуб: 0889 416 682.

Екип на "BG Север"

 

 

Монтана

 

Най-екстремното занятие е каране на скейт

 

Момчил ИВАНОВ

През ваканцията общината в Монтана организира занимания с децата по различни видове спорт. Най-нетрадиционното от тях е обучението по каране на скейт на площадката в парк "Слънчева градина", където е построена най-голямата у нас рампа за скейт. От 2 до 30 юли младежи от София, които са състезатели от националния отбор на България, ще учат монтанските деца да правят скокове и да карат кънки по рампата. На въздушните майстори ще бъдат платени хонорари със средства от ДАМС и от община Монтана.

През цялата ваканция ще работи плувният басейн в Осмо основно училище в Монтана, където инструктор ще учи децата на плуване. В спортния комплекс около стадион "Огоста" ще има занимания и турнири по футбол. В спортната зала на Професионалната гимназия по електротехника ще има занимания по борба и джудо, в зала "Младост" - по баскетбол и волейбол, а в младежкия дом - по тенис на маса.

Своя програма за ваканцията на децата организира и Центърът за работа с деца в Монтана. Там ще има занимания по шах, тенис на маса, корабомоделизъм, футбол и други спортове. Ще ги водят учители от центъра.

Училище по религия ще открие в Клисурския манастир край Берковица и Вършец игуменът на манастира отец Антим. В него ще се включат деца от двете общини.

Най-много от монтанските малчугани ще прекарат ваканцията на село при баба и дядо. Очаква се в селата от региона да пристигнат и много деца от столицата и другите големи градове.

 

 

ВРАЦА

 

180 малчугани плуват по програма на ДАМС

 

Цветана АТАНАСОВА

От 21 юни до края на август около 2 000 деца и ученици от врачанските учебни заведения ще почиват на морските бази в Галата и Обзор, съобщи ръководителят на Бюрото за ученически отдих Александър Иванов. Картата за дете струва 130 лева плюс 20 лева за автобус.

Малчуганите, които остават във Враца и обичат книгите, също няма да скучаят. Работилница "Сръчни ръце" при детския отдел на регионалната библиотека "Христо Ботев" ще им предложи да подлепват скъсани книги. В храма на книгата ще влизат и други, призовани от клуб "21 век". Той ще им помага да прочетат препоръчителната литература през ваканцията.

За любителите на книгата и изкуството ще има и друга приятна изненада - носители на самобитното японско "Оригами" ще ги научат да изработват предмети от хартия, а всяка сряда през юли компютърната зала на библиотеката ще бъде на тяхно разположение.

180 деца от II и III клас от Враца ще се учат да плуват безплатно. За втора поредна година общината и общинското дружество "Спортни имоти" ще се включат в националната кампания "Научи се да плуваш", организирана от Държавната агенция за младежта и спорта, съобщи координаторът за областта Росица Стаменова. Разходите за застраховки, уреди и пособия за обучението във Враца се поемат изцяло от ДАМС.

Около 1 000 деца ще имат възможност да спортуват безплатно от края на юни и през целия юли по програмата за спортна ваканция, финансирана също от община Враца. Тя включва плуване и футбол - по 20 дни за ученик, спортна стрелба, картинг и тенис на корт - по 15 дни и медицински прегледи. Децата могат да се включат в тренировките само срещу ученическа карта. За тях е предоставена цялата база в спортния комплекс "Христо Ботев" и стрелбището на врачанския клуб по спортна стрелба. Отделно от тази програма община Враца и ДАМС организират плувни лагери и спортни занимания срещу заплащане.

 

 

Видин

 

Над 500 мераклии за колективен отдих

 

Тина ИЛОВА

Над 500 деца от Видин, Брегово, Ново село, Димово са си купили карти за почивка на море, съобщиха от Бюрото за ученически отдих във Видин. Смените започват през юли и август. Само срещу 145 лева децата могат да си починат на морския бряг в базите на търговското дружество "Ученически отдих и спорт" в Кранево, Балчик и Равда. Това са някогашните пионерски лагери, които по чудо още са запазени. В момента събираме една група за лагер в Родопите, но нямаме желаещи за планински отдих. През лятото децата предпочитат морето, обясниха от дружеството.

Цените са приемливи и най-ниски в сравнение с тези на другите туроператори, които предлагат почивки на децата в различни частни бази. Срещу тези суми държавната фирма осигурява транспорт, застраховки, спане и храна. Осигуряват се и учители, които поемат ролята на ръководители в лагерите. Вярно е, че условията не са луксозни, но са приемливи. През последните години фирмата е правила ремонти на базите, сега всяко бунгало има тоалетна и баня. В момента в лагерите също текат ремонти. Тези карти се предпочитат не само от деца на по-бедни семейства. Предпочитат ги всички, които нямат претенции към лукса и глезотиите. Има деца, които всяко лято ходят на такъв лагер, привлечени от предимствата на колективния отдих. Има и семейства, за които това е единственият начин да пратят децата си на морски лагер, след като те самите не могат да си позволят морска почивка.

 

 

Велико Търново

 

Басейн срещу левче за учениците

 

Кремена КРУМОВА

Едно от предложенията на община Велико Търново за лятната ваканция са т. нар. назначени учители за свободното време. Те са наети по програмите на социалното министерство. Такива има в училището в град Дебелец, в търновските "Бачо Киро", "П. Р. Славейков" и "Вела Благоева". Тези преподаватели ще водят малчуганите на разходка, ще им организират занимания, ще са с тях на детската площадка. Подобна практика имаше миналото лято и в ОУ "Св. Патриарх Евтимий" в старата столица.

Общинският детски комплекс в града предлага работа по групи по изобразително изкуство, музика и екскурзоводство. Обновеният модерен плувен басейн в СОУ "Емилиян Станев" ще заработи от това лято. Цената за ученик е един лев. Плувният комплекс ще бъде на разположение всеки ден. По програма, финансирана от ДАМС, там ще бъдат обучавани по плуване 200 деца.

"Изчезва интересът у подрастващите да се групират на квартален принцип и в училищните дворове да се играе футбол, баскетбол, волейбол. Всичко, което се предлага, е добро, стига децата да го пожелаят", изказа мнение Румяна Йорданова, началник отдел "Образование и наука" в община Велико Търново.

Много екскурзии и отдих предлагат и отделните спортни клубове. Клубът по колоездене например ще се включи в обиколка в района на Габровци. Летният лагер на повечето деца от училищата в града ще бъде в базата на Обзор.

Всеки понеделник и петък в Младежкия дом в града работи и терапевтична школа по изобразително изкуство и керамика с ръководител Гергана Пенова.

 

 

Ловеч

 

Само две седмици безплатен спорт през юли

 

Мира ГАНЧЕВА

Две седмици безплатно спортуване за децата през юли организира община Ловеч. Осем са видовете занимания, които ще привличат малчуганите в разгара на лятната им ваканция. Часовете ще се провеждат в две училища, спортната зала, тенис-корта, залата по карате в Младежкия дом и на парка "Стратеш". Вече са ясни и часовете, в които ще се спортува, като на децата ще бъдат осигурени пособия и уреди за отделните видове спорт. Занятията на децата ще водят квалифицирани инструктори.

За онези, които искат да си раздвижат сивото вещество, са предвидени часове по шахмат. За почитателите на топката ще има тренировки по хандбал, бадминтон, тенис на корт, баскетбол и, разбира се, футбол. Паркът "Стратеш" ще се превърне в лабиринт за любителите на спортното ориентиране, които ще бъдат напътствани от завърналата се преди пет години от чужбина родна състезателка Светла Господинова. Разни хватки от източното бойно изкуство карате пък ще показва лично шефът на клуба "Кио-кушин-кай" Пепо Магеранов.

Децата имат нужда да изразходват енергия през цялата ваканция, но за съжаление, организираният спорт е само две седмици. Така че играта на двора и къпането в басейни са най-тачени. И тъй като лятото е любимият сезон на малчуганите, интернет-сайтът на ловешкото училище "Христо Никифоров" ги съветва какво не трябва да правят през ваканцията. А именно: да стават в ранни зори, да стоят само вкъщи, да четат книги по цял ден и още куп подобни, завършващи с обобщаващото "Да не почувстват лятото в себе си!".