ТЕМА


Плевен

 

Плъзнаха бълхи, кърлежи и плъхове

 

По три - четири обаждания на ден получават в дезинфекционната фирма

 

Поля ТОМОВА

Из цялата страна се регистрира рязко повишаване на популацията на бълхи, кърлежи, плъхове и мишки. Нападението на инсекти и гризачи не отминава и Плевен. Само за един ден дезинфекционната фирма "Дезина" получава по три - четири обаждания от граждани, които искат домовете им да се обработят. От РИОКОЗ - Плевен, съобщиха, че са издали предписания за пръскане на обществени сгради и места против кърлежи. В това число влизат и площадките, пространствата в детските заведения и местата за отдих. Кърлежи има навсякъде, където има трева и особено по домашни животни. От хигиенната инспекция напомнят на стопаните на тревопасните животни по селата да са особено внимателни и да проверяват и обезпаразитяват добитъка си.

През тази седмица по разпореждане на областния управител започна и пръскането срещу кърлежи в Кайлъка. Никой обаче не се наема да каже дали кръвосмучещите паразити ще бъдат ликвидирани на 100 процента.

Хигиенната инспекция обаче не се ангажира с частните домове. Там всеки трябва да се справя с инсектите и гризачите сам. Много плевенчани се оплакват, че в апартаментите им има бълхи. С животинките се сблъскват и тези, които нямат домашни любимци. Бълхите са нападнали вече и обществените сгради в центъра на Плевен. За появата на бълхи, кърлежи и плъхове причина са горещините, неритмичното извозване на отпадъци и безстопанствените кучета и котки, които са завладели не само крайните квартали, но и центъра на града. Най-проблемни са жилищата с отворени мазета, в които проникват бездомни кучета и котки.

Мишките също са преносители на бълхи и кърлежи. От мазетата бълхите си намират пролуки и могат да плъзнат из цялата кооперация. Има случай, в който кърлеж е открит на осмия етаж на блок. Оказало се, че преносител е птица. Препоръката на специалистите е мазетата да се затварят, за да не влизат в тях четириноги. Малцина знаят, че дори змия може да пренесе бълха. Хората също са преносители. Така ако на крака ви попадне насекомо, спокойно си го занасяте вкъщи, където то безпроблемно се развива и размножава. Паразитът обаче предпочита чистотата, твърдят експерти. Бълхите могат да пренесат множество болести, в това число и тежки инфекции, алергии, дори тиф.

Въпреки широкото рекламиране на какви ли не препарати, единственият начин инсектите да бъдат изтребени е обработката от специализирана фирма. Срещу 36 лв. до 100 кв. м. фирма "Дезина" гарантира при две обработки месечно ликвидиране на бълхите и кърлежите.

В горещините освен инсекти, плъзват и гризачи. Преди дни от кооперация в центъра на Плевен алармираха за огромни плъхове, които ужасили не само хората, но и малките домашни любимци. Плъховете обикновено обитават каналната мрежа и се разполагат в близост до храна. Най-многобройни са гризачите в канализационната мрежа и складовете на зърно. За да не влизат по домовете, специалистите препоръчват храната да се държи в затворени помещения, да не се оставят отворени канали или пък външни врати. При наличие на плъхове и мишки хората обикновено се справят сами с помощта на отрови или залагане на капани. Ако това не помогне, можете да се обърнете отново към дезинфекционните станции и фирми.

Според плевенската санитарна инспекция все още не може да се говори за епидемиологична обстановка, която да налага намеса на РИОКОЗ. От там обаче предупреждават, че летните горещини предполагат размножаването на инсекти.

 

 

Напаст от голи охлюви грози Габрово

 

Мариана ДИМИТРОВА

Няма проблеми през тази година с масова поява на гризачи в Габрово. Отделно по частни имоти, най-вече къщи, ако има такива проблеми, хората си ги решават сами. Преди година, докато в центъра на града се намираше Службата на социалния патронаж, заради складирането на храни там имаше отделни инциденти с появата на мишки в съседни на патронажа сгради, но за масовост на тези гризачи и дума не може да става. За да не се завъждат плъхове пък, които основно прииждат от поречието на река Янтра, oбщината се разпореди наети по програмата за временна заетост да почистят коритото от храсталаци.

В града на Рачо Ковача през миналата година имаше сериозен проблем с бълхите. За срам пред гражданите, които влизаха в сградата на oбщината, не бяха редки случаите да получат сърбежи по краката. Причината бяха плъзнали в сградата на местното кметство бълхи, които обаче бързо бяха унищожени. През миналата година друг сериозен проблем за живущите в къщи, които в Габрово не са малко, бяха тъй наречените голи охлюви. Габровци бяха вдигнали ръце, безсилни да се справят с тази напаст, която унищожи голяма част от дворните насаждения. Хората масово купуваха от аптеките отрова срещу тези гадини, които се появиха заради обилните валежи. Заради дъждовете опасенията им са, че и през тази година може да ги сполети същата беда.

В центъра на Габрово вече са окосени и напръскани срещу кърлежи тревните площи, парковете и градините. Не такава обаче е ситуацията в крайните квартали. Там общината няма възможност да поддържа градинките и да пръска срещу кърлежи. За чистота на кварталните тревни площи се разчита на живущите. Ако има обаче сигнали за кърлежи, администрацията ще поеме грижата, увери габровският градоначалник Богомил Белчев.

 

 

Велико Търново

 

Старата столица е благоприятен

район за развитието на инсектите

 

Кремена КРУМОВА

Великотърновска област е сред ендемичните райони, което означава, че да се наблюдава развитие на кърлежи в региона през сезона е нормално. Други такива региони в България са по Черноморието - Варна и Добрич, по поречието на Марица, около Стара Загора и Ямбол. Това заявиха експертите от Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве (РИОКОЗ) в старата столица по повод зачестилите ухапвания от кърлежи и пръсканията против тях на паркове и открити тревни пространства в учебните и социалните заведения.

Според климатичните особености в региона се развиват влага и високи температури. Заедно с наличието на храстовидна растителност това води до размножаването на кърлежите, чийто активен период е от април до октомври. Община Велико Търново ще отдели тази година около 24 000 лв. за обработка против кърлежи. Веднъж вече са третирани зелените участъци на детските ясли и градини, училища, паркове, социални домове. Предстои третиране против гадинките още два пъти. Скоро ще бъде и първото пръскане срещу комари на територията на общината. За това са отделени 36 000 лв.

11 са случаите на лаймска болест тази година, а 15 са били те през 2005 г. Регистрирана е една марсилска треска през 2006 г. и нито един случай на ку-треска. Друга инфекция, която се предава чрез кърлежите, е кримска-конго хеморагичната треска, която е най-рядко срещаната болест, протича много тежко и може да доведе до смъртен случай. В сравнение с миналата година се наблюдава снижаване на заболеваемостта от ухапванията от инсекти, констатират здравните инспектори.

Превантивните мерки срещу кърлежи и бълхи през този сезон са да се пръскат с препарати животните, дворовете, тревните площи. Когато се ходи на излети, трябва облеклото да е по-светло и плътно, за да може да затрудни контакта на кърлежа с човек. А след завръщане от разходката лекарите съветват да се огледа хубаво тялото, за да се види по-лесно полазилото животинче. Добре е да се ползват и репеленти за кожата и перметрин за дрехите. Наложителен е и оглед на домашните кучета и носенето на противопаразитни каишки. Хубаво е и редовно почистване на падналите клони и гниещи листа, окосяване на тревата и което е особено важно - ограничаване достъпа на животни в тревните площи на населените места.

При ухапване от кърлеж добре е отстраняването да стане в медицинско заведение. Не е вярна тезата, че за да излезе само, забилото се насекомо трябва да се намаже с нещо мазно - кърлежите дишат с пори, които са на гърба им. Ако кърлежът е бил заразен, с повърнатото той внася инфекциозен материал в човека, предупреждават от противоепидемиологичния отдел към РИОКОЗ. Кърлежът не трябва да се пипа и пука с голи ръце. Може с ръкавици и памучен танпон, защото ако се спука, кръвният аерозол да не може да попадне в лигавицата и носа на човека. Интересното за тези малки инсекти е, че те се ориентират по издишания въглероден диоксид от километри и така усещат живите същества. А някой видове издържат на глад до две години.

За бълхите експертите споделиха, че биват човешки, кучешки и котешки. Ако липсва гостоприемника, се прехвърлят на друг и така смучат кръв. Инспекторите от РИОКОЗ в старата столица редовно правят проверки и на хранителни заведения и детски градини за наличие на плъхове, които носят зараза. Два пъти в годината се дезинфекцират и шахтите в града.

 

 

Ловеч

 

Кметове на две села искат помощ за комарите

 

В Ловеч тази година заради дъждовете няма проблеми с бълхите, съобщиха от Дезинфекционната станция в града. Не се знае обаче какво ще стане, ако се затопли, защото жегите винаги са били основоно условие за размножаването на тези инсекти. От влагата обаче има повече комари, отколкото обикновено. Засега само кметовете на селата Йоглав и Лешница са поискали от кмета на Ловеч съдействие и от станцията ще пръскат в селата за комари.

В Ловеч още никой не се е оплакал от комарите, потвърдиха дезинфекторите. Кога те ще се превърнат в голям проблем, не се знае. Затова пък миналия месец тревните площи са били напръскани против кърлежи.

Около 30 стотинки на квадратен метър струва пръскането за бълхи. По магазините обаче отдавна няма един от най-ефикасните препарати за унищожаване на бълхи и други инсекти - ектоминът. Той беше масово изкупуван, защото се разрежда с вода в пръскачка за лозе и естествено покрива огромни площи от къщи и апартаменти. Някои дори си мажеха краката преди да излязат от домовете си. Съвсем безвреден е за животни и хора, но сега вече няма внос, обясниха от най-популярната ветеринарна аптека в Ловеч.

 

Монтана

 

Хлебарки пъплят из жилищните блокове

 

Цвета ИВАНОВА

Наблюдаваме голяма популация на хлебарки, но борбата с тях не е ефективна, съобщи управителката на Дезинфекционната станция в Монтана д-р Маргарита Бънкова. Пръскането в отделните жилища с препарати, които се продават по аптеките, не води до унищожаването им. Полза ще има, ако всички апартаменти в един блок се обработят едновременно. Досега обаче обитателите само на една кооперация в Монтана са се обединили срещу пълзящата напаст и са поискали от специалистите да напръскат всички жилища. В останалите всеки сам се спасява, като се доверява на телевизионната реклама за препаратите. Във време, когато хората си броят стотинките за хляб, е нормално да не мислят за хлебарките и да предвиждат средства от бюджета си за тях, поясни д-р Бънкова. Ако се съди по препаратите, които се купуват от специализираната фирма за борба с тях, то хората отделят средно по 3 лв. за тази цел.

В обществените заведения обаче се извършват планови дезинфекции. Детски градини, училища, болници и дори полицейски участъци се обработват редовно срещу хлебарките. Два пъти досега в Монтана са пръскали срещу комари. Валежите и силните ветрове не са подходящи за обработка на тревни площи и свободни пространства. Общината е сключила и договор за три пръскания през годината срещу мухи. Един път вече са напръскани кофите и контейнерите за смет и площадките около тях. Честите превалявания са благодатно време за появата на битовите вредители - комари, мухи, бълхи, мравки. Размножават се и гризачите, които пък разнасят бълхите.

"Гражданска защита" също има звено, което се притичва на помощ на стопани при извънредни случаи. Миналата година свалиха цяло гнездо на стършели от частен дом, уловиха стотици прилепи, които нападнаха дори книгите на регионалната библиотека в Монтана. Случвало се и да спасяват къщи от оси или пчели, свили кошерища по тавани и дънери на дървета.

 

 

Паразитите

 

Бълхи

 

Човешката бълха обитава жилищата на хората - подове, легла, дрехи. Тя смуче кръв продължително и в същото време мнократно отделя изпражнения. Женската бълха след оплождане снася за 2 - 3 месеца 400 - 450 яйца (на ден по 4 - 12). Яйцата са дребни (0,5 мм на дължина) и пръснати поединично. Те най-често попадат между цепнатините на пода. От тях се излюпват личинки, които имат червеовидно удължено и членесто тяло. Те се хранят със съдържащите кръв изпражнения на възрастните бълхи и с други органични отпадъци. Личинките преминават в стадий на неподвижна какавида. Какавидите не се хранят и чрез вътрешно преобразуване се превръщат в завършена форма. Възрастната бълха живее 3 - 4 месеца, а понякога - и до година и половина.

Като паразит бълхата смуче кръв от човека и чрез слюнчения секрет предизвиква сърбеж, безпокойство и местно възпаление на кожата.

Тя е преносител и разпространител на чумния бактерий. В това се състои нейната най-опасна роля. Източник на чумната зараза са обикновено болни плъхове. Заедно с кръвта бълхите поглъщат и чумни бактерии. Последните могат да се задържат и размножават в храносмилателния канал на бълхата повече от една година. Когато такава бълха попадне върху човека, тя с изпражненията си разнася чумните бактерии по неговото тяло и белъо.

Преминаването на заразата в кръвта на новия гостоприемник (човека) най-често става чрез втриване в кожата при разчесване и чрез убождане на кожата от самите паразити, когато устният им апарат е замърсен с бактериалния причинител. Освен чумния бактерий бълхата пренася и бактерия на туларемията. Бълхата представлява и междинен гостоприемник на някои тении и паразитни кръгли червеи.

Борбата срещу бълхите се състои преди всичко в предотвратяване на тяхното развитие. Това се постига с поддържане на чистота в жилището и особено с редовно почистване на подовете, където се намират яйцата, личинките и какавидите на тези паразити. За тяхното унищожаване се използват успешно различни инсектициди.

 

Кърлежи

 

Размерите им обикновено са между 0,11 и 15 - 20 мм. Едни от тях са сапрофаги (хранят се с разлагащи се вещества от растителен и животински произход), други са хищници, а трети - паразити върху растения, животни и човека.

Кърлежите са предимно временни или постоянни външни кръвосмучещи паразити. Малка част от тях са вътрекожни и вътрешни паразити.

Кръвосмучещите кърлежи се хранят рядко - обикновено по веднъж във всяка фаза от развитието си. Те могат да издържат на гладуване с години, а някои - до 11 - 12 години.

От яйцата на кърлежите се излюпват личинки, които се отличават от възрастните форми по това, че имат три чифта крака.

Преди да достигнат възрастно състояние те преминават през фазата "нимфа", която има четири чифта крака, но не винаги полови органи. Нимфите се превръщат във възрастни форми след едно или повече събличания.

Борбата срещу кърлежите се състои в мерки за предпазване от ухапване и за тяхното унищожаване. Предпазването от кърлежи става, като се избягват местата, където те се намират, а когато това е невъзможно - като се вземат мерки за предовратяване на тяхното попадане върху тялото. Това става чрез използване на специални или приспособени за целта дрехи, с добре прилепнали краища на крачолите и ръкавите и добре затворена яка.

Още по-ефикасно е, ако върху дрехите и откритите части на тялото се нанесат специални вещества - репеленти, които отблъскват кърлежите с миризмата си.

За предпазване от кърлежи има значение и избирането на място за сядане и почивка. Това трябва да става на добре огряни от слънцето терени, тъй като кърлежите не издържат на слънчеви лъчи и се крият в сянката на дърветата, листата и тревите.

Унищожаването на кърлежите в дадена област или помещение се извършва с вещества, които ги премахват - т. нар. акарициди.