СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...

СОЦИАЛНО

Брой 23 (20 - 26 юни 2014 г.)


 

 

Изписването на помощни средства се бави по 2 месеца, някои инвалиди не ги дочакват

 

Цяла Северна България се покрива от ЛКК в Плевен и Варна

 

Д-р Мая Дановска, сн. авторът

Веселина ИЛИЕВА

От близо десет години насам за цяла Северна България само лекарските консултативни комисии (ЛКК) към университетските болници в Плевен и Варна са упълномощени да изписват технически помощни средства на хора с неврологични проблеми.

"Това е направено с цел да се избегнат злоупотребите като се ограничат хората, които се занимават с тази дейност. Преди време във всяко ДКЦ имаше такива комисии. Сега може и да има по-малко злоупотреби, но пък се създадоха редица неудобства и проблеми, както за нас като лекари, така и за самите пациенти", каза за "BG Север" д-р Мая Дановска - председател на плевенската неврологична ЛКК. Тя и колегите й се грижат инвалидизираните болни от Видин чак до Русе и Разград да получат нужните им помощни средства.

Варна е голям град, колегите там отказват да се занимават с такава досадна дейност и голяма част от пациентите от техния регион идват при нас, каза още д-р Дановска. Така вместо инвалидизираните от Северна България да се разделят по равно между двете ЛКК, по-голямата част идвали до Плевен.

По закон членовете на ЛКК са задължени да прегледат пациента, за да му изпишат помощното средство. Но пък парадоксът идвал от това, че той в повечето случаи е неподвижен или лежащо болен, и още повече, ако е от далечно от Плевен място, няма как да бъде транспортиран до тук.

Честно да ви призная страшно много проблеми си създаваме, навличаме си и гнева на роднините на пациентите, оплака се д-р Дановска.

С цел и вълкът да е сит, и агнето цяло, тя и колегите й от комисията си позволявали да правят компромиси и да изписват помощни средства, без да преглеждат пациенти, които познават. Примерно, които са лежали при нас или имат документ за трайно загубена работоспособност и тежка инвалидизация, призна невроложката.

Според нея голям проблем е и малкото време, което здравната каса е определила за стационарно лечение на хора с подобни проблеми. "Тръгват си лекувани-недоизлекувани и изведнъж се оказват инвалидизирани. Да не говорим, че впримчени от административната верига, всичко толкова се забавя във времето, че докато му изпишат помощното средство, той вече може да няма нужда от него", констатира още шефката на неврологичната ЛКК.

За нея много важен е и въпросът къде са социалните работници в ситуацията, защо у нас не е като на запад - когато изписват пациента, заедно с близките му да чакат и социалните.

"Ние отговаряме за медицинското състояние, но не знаем в какви условия живее човекът, има ли вътрешна тоалетна, легло, елементарни условия за живот. Ето това е работа на социалните служби - да проучат и да ни кажат".

По думите на д-р Дановска спекулации с неправомерно изписани помощни средства вече няма, защото всеки от членовете на неврологичната ЛКК се чувствал отговорен и винаги с подозрение гледал на предоставените докумети.


 

Летни инфекции поразяват бебетата

 

При най-малките болестта се развива с бързи темпове, сн. авторът

Инна СТЕФАНОВА

Бум на летните инфекции отчитат медиците в Плевен от началото на месеца. Тревожните сигнали за значително повишение в нивата на заболеваемост идват както от родители, така и от общопрактикуващи лекари.

Много са вирусните пневмонии, заради които често се налага да хоспитализираме пациенти, твърдят джипита от Втора поликлиника. Вирусите поразяват с висока температура, кашлица, повръщане или разстройство. Децата отказват да се хранят, някои от тях получават и обрив по тялото, допълват още лекарите.

При нас лежат малчугани с усложнения от инфекции, информира проф. д-р Ваня Недкова, началник клиника по детски болести в Плевен. Педиатрите лекуват в болницата бебета с пневмонии и миокардити, най-много са децата до една годинка. Професор Недкова припомня, че за разлика от зимните грипове, за летните им форми няма предпазни средства и медикаменти, защото патогените им са неустойчиви и лесно се изменят. Избягването на контакт с болни е един от начините за предпазване от коварните болести. Лекарката съветва родителите да реагират бързо при първи симптоми и да заведат детето си при специалист, защото при най-малките болестта се развива с бързи темпове.

Медиците в Плевен предупреждават, че летният сезон е благоприятен и за чревните инфекции - както вирусни, така и бактериални, и че те тепърва ще започнат да поразяват децата и възрастните.

В масовата част от случаите, може би 90%, особено хората в добро състояние ги изкарват на крак, твърдят плевенските медици. Антибиотици са абсолютно излишни, те не влияят на вируса и не само, че няма да подпомогнат състоянието, а понякога с техните странични реакции могат и да го усложнят, като натоварят допълнително стомашно-чревния тракт. Всякакво лечение трябва да бъде свързано с доказания причинител, а не да се действа на сляпо, припомнят още те.


 

Майки: Войната на пътя всеки ден отнема нечий живот!

 

Емилия КАРАБУЛЕВА

Плевенските майки обявиха, че ще подкрепят и ще работят за превенцията по безопасност на движението сред децата. Това стана на брифинг в столицата миналия петък, където бяха представени проблемите по този жизнено важен аспект от битието на всеки българин. Войната по родните пътища ежедневно отнема живота на невинни деца, а институциите още нямат нагласата да приемат дейността по обезопасяването на пътищата като приоритетна, смятат майките от сдружение "Зачатие" в Плевен. В тази връзка акцент в работата по превенцията е съдействието на общините. Майките са на мнение, че е нужно периодично да се свикват кръгли маси, където да бъде обсъдено как по-ефективно да се обезопаси територията на дадена община, с акценти на местата около училищата и местата с концентрация на ПТП. "Ние знаем, а и сме го изпитали вече, че работата по общини може да доведе до цялостна промяна. На места заедно с общините и КАТ можем да свършим много работа по обезопасяването на пътищата и по ограмотяването на децата в ранна възраст за спазване на правилата на движение", заяви Магдалена Юсменова, председател на сдружение "Зачатие" в Плевен.

На брифинга бяха посочени някои конкретни насоки в работата на сдружението в близките месеци. За община Плевен е неотложно решаването на проблемите с паркирането в парк "Кайлъка", навлизането в централната пешеходна зона на автомобили, аналогичен е проблемът и в Градската градина. От сдружение "Зачатие" ще водят борба за обновяване на знаците и маркировката около градини и училища, както и на места с концентрация на движение на деца и пешеходци. Сред приоритетите в дейността им е поставяне на прегради по ул. "Гренадерска", където в момента се пресича безразборно.


 

Около 120 деца от областта се връщат от чужбина за година

 

Веселина ГЕОРГИЕВА

Около 120 деца на година се връщат със семействата си от чужбина и продължават образованието си в училища от област Плевен. Това съобщи за "BG Север" Даниела Бачовска - зам.- председател на комисията по признаване на етап или степен на образование за ученици, завършили в чужди държави към РИО - Плевен.

Тя заяви още, че от 28 юни влиза в сила промяна в наредбата, която гласи, че деца от VII клас нагоре, завърнали се от чужди държави, които искат да продължат образованието си у нас, трябва да държат изпит по български език. Досега всички учениците от IV клас нагоре са били препитвани по родния ни език.

Бачовска поясни още, че признаването на удостоверения до VI клас ще се извършва от директорите на съответните училища.

Най-много деца се връщали у нас през август, защото тогава приключвала учебната година в чуждите школа. Малчуганите идвали предимно от Испания, Гърция, Белгия, Холандия. Най-екзотичният случай, който са препитвали по български език в плевенската комисия, е на дете, живяло и учило в Тайланд.

Експертката от РИО - Плевен, уточни, че се признават тези документи, които съответстват у нас на образователна степен средно образование.

Същата комисия признава и дипломите за образование на хора, завършили в други държави, които искат да карат у нас курсовете за шофьори. В последно време имаме доста такива случаи, разказа още Бачовска.

 

 

 

Послушай лекаря

От години имам затруднено носно дишане, като проблемът е основно в едната ноздра. Правена ми е операция на дясното ухо заради възпаление там, както и операция на изкривена носна преграда след претърпяна травма на носа. Наскоро ми установиха и алергия към домашен прах след направени тестове. Въпреки проведеното лечение, проблемната ноздра продължи да се запушва, като от нея изтича и воднист секрет. Продължавам да ползвам кортикостероидни и хомеопатични препарати, които леко ми облекчават състоянието.

Има ли вариант, при който проблемите ми да се решат - няма значение дали с операция или с медикаменти?

Павлин Костов

 

При запушване на едната ноздра не търсете причината в алергиите

 

Д-р Юрий НИКОЛОВ,
УНГ, завеждащ клиника "Св. Параскева"

Няма как да отговоря директно на въпроса ви най-вече поради факта, че случаят ви не е изяснен диагностично. При положение, че не са изяснени причините за затрудненото носно дишане, не бихме могли да очакваме резултат от консервативно лечение с помощта на кортикостероиди или хомеопатични средства. Не можем да имаме положителен резултат при условие, че имаме проблеми, свързани с механичното нарушаване на въздухопроходимостта на носа.

Затрудненото носно дишане само с едната ноздра не е типично за развитието на алергични процеси - при тях процесът е двустранен. Когато се развива алергичен процес на базата на смутено или нарушено носно дишане, обикновено с течение на годините този алергичен процес довежда до хипертрофични промени на лигавицата, изразяващи се в надебеляване и в крайна сметка образуване на полипи в носа. Тези образувания систематично водят до влошаване на дишането и до нарушаване капацитета на носа. При вас има и още едно допълнително обстоятелство, което влошава картината - травмата, която сте претърпели след катастрофа и за която ние нямаме информация какви поражения е причинила на носния скелет и в резултат на тази травма дали не са се задълбочили вътреносовите деформации, независимо че е направена оперативна корекция.

Съветът ми е да се направи точна диагностика, за да се установят причините за нарушеното дишане и след това поетапно те да се отстранят, тъй като най-вероятно тези причини са довели до развитието на хронично-възпалителни процеси и респективно на алергични такива, с всички произтичащи от това последствия. Диагностиката се прави с помощта на съвременни рентгенови методи, включително и компютърно томографска техника, задължително ендоскопско изследване на вътреносовите кухини и на епифаринкса, за да се потърсят причините за назалната обструкция и да се направи план за лечение, който може да включва хирургично лечение, последвано от консервативно или комбинация от двата вида. При ушните болести проблемите се решават с помощта на безкръвната хирургия.

 


Уважаеми читатели,
ако имате здравословни проблеми, "BG Север" ви дава възможност да получите безплатни съвети как да се излекувате. Въпросите си можете да задавате писмено на адреса на редакцията - гр. Плевен, ул. "Борис Шивачев" 15, ет. 2, ап. 5, вестник "BG Север"; по електронната поща на e-mail: bg_sever@abv.bg; на редакционния телефон 064/806891. Чрез вестника ще ви отговарят доказани специалисти от плевенската клиника "Света Параскева".
Въпросите си може да задавате и на телефона на клиниката: 064/801 888
 


 

 

върни се в НАЧАЛО