СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...

БИЗНЕС

Брой 23 (20 - 26 юни 2014 г.)


 

Светлозар Иванов, управител на "Ваптех" ЕООД:

 

Рецесията в Европа беше шансът ни да разширим пазарния си дял

 

Основното производство на завод "Вапцаров" е на турбини за малки ВЕЦ

 

Ангел АТАНАСОВ

От 3 години фирмата ни се развива стръмно нагоре. Годишният ни оборот през 2013 г. беше с 27 на сто повече от 2012-а, а печалбата ни се увеличи с почти 50 на сто. Сега - до средата на юни, вече имаме сключени сделки, колкото през цялата минала година. Очертава се възходящото ни развитие да продължи и през 2015 г." Това заяви пред "BG Север" Светлозар Иванов, управител на "Ваптех" ЕООД (бившият машиностроителен завод "Вапцаров").

Той допълни, че в дружеството работят 323-ма души. Основното производство на завода в момента са високонапорните турбини за малки ВЕЦ с мощност до 15 мегавата. Бизнесът на фирмата е концентриран към високопланински райони с много водоизточници на територията на Западните Балкани и Турция. Другото традиционно производство - на ковашко-пресови машини, също се развива, макар и с по-бавни темпове. В него "Ваптех" изпълнява поръчки предимно за фирми сателити на автомобилната индустрия в Европа. Произвежданите преси са с усилие от 6 до 800 тона. В близките седмици от цеховете ще излезе и преса с усилие от 1 500 тона, поръчана от турски клиент на дружеството, поясни Иванов.

"Автомобилната промишленост в Европа много бавно излиза от икономическата криза. Този бизнес се развива трудно, но въпреки това за нас рецесията беше възможност да дръпнем напред и да разширим пазарния си дял. Сега съотношението между двете ни направления е 80 към 20 на сто в полза на хидроцентралите.

Но тенденцията е да разширим пресовото производство така, че процентите да се изравнят. Ще се опитаме да влезем с него и на руския, и на турския пазар", каза още управителят на "Ваптех" ЕООД.

 

Машиностроителите празнуваха 100-годишнината на фирмата си

 

 

Инж. Владимир Попов поздрави участниците в тържеството, сн. авторът

Стотици машиностроители отпразнуваха миналата събота 100-годишнината от създаването на плевенския завод "Вапцаров". Дворът на предприятието се напълни и с малчугани, дошли да видят къде работят техните бащи и дядовци. За юбилея в Плевен пристигнаха и бизнес партньори на фирмата от Румъния и Турция.

"За да е успешна една компания, тя трябва да има традиции, история, настояще и бъдеще. Сред вас виждам доста пенсионери, чиито живот и съдба са свързани с нашия завод. Тук сме и тези, които сега работят в него, и децата, които са нашето бъдеще. За компанията ни хората са най-важни. Честит празник на всички!", каза при откриването на тържеството инж. Владимир Попов, изпълнителен директор на "Ваптех" ЕООД.

Плевенските машиностроители бяха поздравени от кмета на града проф. д-р Димитър Стойков и от зам.-областния управител Мирослав Михайлов.

 


 

Бере се нищожна част от билките, а могат да се изнасят и да печели икономиката

 

Събирането на билки е шанс да припечелят и най-бедните, сн. Инна Стефанова

Веселина ИЛИЕВА

Само няколко стотни от билките, които растат в България, се берат, сушат и използват по предназначение, твърди плевенският лечител Никола Алексиев. Според него от това губи икономиката на страната ни. Защото ако има кой да се заеме с този бизнес, той може да донесе солидни печалби. Тонове от лечебните растения цъфтят, прецъфтяват и изсъхват по полетата на страната, това е загуба, смята още плевенчанинът и допълва, че заради големите печалби, които реализират, мощните фармацевтични компании у нас мачкат и неглижират всяко друго алтернативно лечение.

Той лекува с билки от близо 25 години и смята, че няма болест, която растенията от аптеката на Бог не могат да излекуват, стига правилно да се използват.

По професия той е военнослужещ. 25 години е бил преподавател във Военно-въздушното училище в Долна Митрополия. По лечебната сила на билките се запалил от малък, когато те успели да излекуват тежко заболяване на баща му - нещо, което съвременната медицина не успяла.

Алексиев работи с над 600 вида билки. Има обучени хора, които ходят и по поръчка му ги берат. Твърди, че нашата област е богата на лечебни треви. Цената на дадена билка се определя от нейното търсене. Най-скъп е брожд - за бъбречни заболявание. Цената му е около 20 лв. за килограм. Жълтият смил

също е от скъпите - 15 - 16 лв. за килограм. Плевенският билкар твърди, че лечебните растения трябва да се берат от хора, които знаят как да опазват природата и да пипат така, че да не се унищожават билките, за да пораснат и догодина. "Навремето циганите беряха много, но не пазеха. По цял ден скубеха жълтия кантарион и го сечаха после с брадвите", дава пример Алексиев.

Той не отрича поверието, че на 24 юни - Еньовден, билките трябва да се берат преди изгрев слънце, за да бъдат чудодейни. Обичаите действат на психиката на хората и това също си има лечебен ефект, убеден е природолечителят. Той потвърждава, че повечето билки се берат точно в този период от годината.

Въпреки че мненията за билколечението на Никола Алексиев в интернет форумите са от "Осанна" до "Разпни го", той твърди, че при него се стичат пациенти от цяла България. Смята, че няма нелекуваща билка, а има неправилно използване.


 

Корейци инвестират 85 млн. лв. в производство на гъби в Телиш

Корейската фирма "Азия Инвест" ЕООД, която прави завод за отглеждане на гъби на територията на бившето военно поделение в Телиш, вече е вложила над 1 млн. лева за купуване на машини. Първите контейнери с оборудване са доставени, е съобщил изпълнителният й директор Чой Бьонг Хо при срещата си с областния управител Илиян Йончев.

Проектът предвижда първоначално да се произвеждат 6 300 тона гъби на година. Те ще растат на дървесни трупи и накрая ще бъдат поставяни в специални бутилки. В производството ще бъдат инвестирани 85 милиона лева за 5 години. Очаква се да бъдат наети 1 350 човека. За изграждане на завода за гъби корейската компания има подписан договор с Национална компания "Индустриални зони".

На срещата корейците бяха запознати с възможностите по схемата за младежка заетост по ОП "Човешки ресурси". Областният управител е обещал да разговаря с кмета на Червен бряг и Агенция "Пътна инфраструктура" по проблема с моста пред входа на бившето поделение.

"Азия Инвест" ЕООД има подготвен и втори проект, който ще се реализира в Телиш. Той предвижда предоставяне на местни стопани на малки пилета за отглеждане заедно с необходимата храна. Фирмата ще изкупува обратно вече порасналите биококошки. "BG Север"


 

Резервираме билети за морето с 15 дни по-рано от обичайното

 

Инна СТЕФАНОВА

Двадесет дни по-рано вече може да се купи билет до морето и обратно. По-дългият срок за предварителна продажба важи само за летния сезон до 30 септември, уточниха от ж. п. гарата в Плевен. Обичайната практика е предварителната продажба на билети да е 5 дни, но по традиция през отпускарския сезон железниците удължават срока.

Седем влака пътуват от Плевен до Варна, 16,80 лв. е редовната тарифа. Цената на билет първа класа е 21 лв. Най-евтина е цената на билет отиване и връщане - 37,80 лв. 7,15 лв. е пътуването за дете на възраст от 7 до 10 години, по 14,30 лв. излиза билетът, ако решат от 3 до 6 човека да се организират и да пътуват в група.

Едномесечният срок за предварителна продажба на спални и кушет места важи през цялата година, информират още от плевенската гара. Пътниците от Плевен до Варна могат да си резервират спално място 30 дни предварително. За легло втора класа те трябва да платят допълнително 10 лева, за спане в купе първа класа - 12 лева, най-скъпо е пътуването в спален вагон бизнес класа - 18 лв.

Разстоянието от Плевен до Бургас е не само по-дълго, но и по-неудобно, защото пътниците трябва да се прекачват на гарата в Синдел. Спални и кушет вагони по тази причина не могат да се ползват. Близо 500-те километра с железница излизат по редовната тарифа 22,70 лв., отиването и връщането - 39,90 лв. Билет на човек, който пътува в група, е на цена 19,30 лева, а за деца от 7 до 10 години - 9,65 лева.


 

СХЕМА BG051PO001-7.0.07 "БЕЗ ГРАНИЦИ - Компонент 1 - Фаза 2"

ПРОЕКТ BG051PO001-7.0.07-0021-C0001

"Иновативни подходи за стартиране на самостоятелна стопанска дейност

и собствен бизнес в община Левски"

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси",

съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз.


В изпълнение на проект BG051PO001-7.0.07-0021-C0001 "Иновативни подходи за стартиране на самостоятелна стопанска дейност и собствен бизнес в община Левски", одобрен за финансиране по схема за безвъзмездна финансова помощ BG051PO001-7.0.07 "Без граници - Компонент 1 - Фаза 2" на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" 2007 - 2013г. с Бенефициент: Община Левски (България) и Партньор: Община Бургийос дел Серро (Испания) се проучиха различни практики на работа в насърчаването, съдействието и подпомагането на предприемачите и стартиращите собствен бизнес по време на тяхното учредяване.

Добрите практики в областта на стартиране на самостоятелна стопанска дейност и собствен бизнес, проучени от испанския партньор, и подходите, които могат да бъдат адаптирани за нуждите и възможностите на община Левски, включват:

1. Обединяване на вече съществуващите мерки по стартиране на самостоятелна стопанска дейност и собствен бизнес в рамките на общината, в единен общ проект.

2. Развитие на мерки и действия за:

- Улесняване първите стъпки на предприемачите, насърчаване и облекчаване предприемаческия дух и частния бизнес.

- Подобряване образователните характеристики и квалификация на човешкия ресурс в общината с цел стимулиране самостоятелната стопанска дейност и заетостта.

- Повишаване информираността и заинтересоваността на местното население по отношение възможностите за стартиране на самостоятелна стопанска дейност и собствен бизнес, както и популяризиране дейността на настоящи и бъдещи предприемачи, с цел подпомагане тяхната конкурентоспособност.

- Насърчаването и създаването на условия за устойчиво партньорство с други агенти и заинтересовани страни в сферата на стимулирането на самостоятелен бизнес.

Чрез настоящия проект Община Левски идентифицира и адаптира добрите практики на испанския партньор в областта на стартиране на самостоятелна стопанска дейност и собствен бизнес. Основната цел и насока на бъдещи действия е насърчаването и подпомагането на развитието на самостоятелна стопанска дейност и собствен бизнес на територията на община Левски, както и повишаването на предприемаческата култура сред населението.

Анализираните и адаптирани добри практики ще послужат за цялостно и интегрирано развитие на общината, за повишаване качеството на живот на гражданите в нея и за стратегическо, прозрачно и координирано насочване на ресурси и усилия в областта на местното предприемачество и заетост.


Инвестира във вашето бъдеще!

Настоящият документ е изготвен с финансовата помощ на Европейския социален фонд. Община Левски носи цялата отговорност за съдържанието на настоящия документ, и при никакви обстоятелства не може да се приеме като официална позиция на Европейския съюз или Министерство на труда и социалната политика.

 

върни се в НАЧАЛО