СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...

ОБЩЕСТВО И ПОЛИТИКА

Брой 23 (20 - 26 юни 2014 г.)


 

 

Криволичещият път в търсене на нова формула за такса смет

 

Обсъждат се варианти за плащане на налога, скоро решение няма да има

 

Една от идеите е боклукът да се плаща на кило, сн. авторът

Светлана ЧАМОВА

От началото на 2015 г. няма да може да се използва досегашната методика за определяне на такса смет, за чиято база служеше данъчната оценка на имотите, балансовата им стойност или тяхната пазарна цена. Така е според последните промени в Закона за местните данъци и такси, гласувани по настояване на бизнеса, който иска изчисляване на база количество отпадък. В работна група с участието на представители на министерства, общини и работодателски организации се обсъжда нова формула за изчисляване на местния налог. Изчисляван по старому, той много повече приличаше на данък, а не на такса, за конкретна по обем услуга. В момента в процес на обсъждане са различни варианти, които трябва да са готови окончателно до края на месеца, а в последствиe всеки от общинските съвети ще трябва да избере по коя методика да изчислява таксата за смет. Единият коментиран вариант е според квадратурата на жилището, той е най-близо до сегашната ситуация. Друг е чрез измерване на индивидуалното количество изхвърлени отпадъци чрез обема на съдовете (контейнери, кофи, торбички) или със стикери, които се лепят върху торбите. Трети е пропорционален - изчисляват се общото количество изхвърлени отпадъци и разходите на общината за събирането им, като сумата се разделя на броя жители на населеното място. Има и смесен вариант - частта от такса смет, която е за извозване на боклука, се определя според действително изхвърлените

отпадъци, а частта за почистване на улиците - според броя на жителите.

Днес, 20 юни, управителният и контролният съвет на Националното сдружение на общините в република България съвместно ще обсъждат методиката за определяне на такса смет, научихме от председателя на Общински съвет - Плевен, Дарин Ангелов. Най-вероятно обаче ще се иска удължаване на срока, в който тя да влезе в сила. Причините са неясната формула за изчисление и нестабилната политическа обстановка в страната, защото предложенията се гласуват от Народното събрание. След това общините трябва да приемат промени в наредбите си. Въпросът засяга бюджета им, а той се изготвя през октомври - ноември. Ако дотогава няма яснота за формулата, едногодишното отлагане е възможно, смята Ангелов. "Сега събираемостта на таксата в Плевен е добра. Ако методиката се промени, събираемостта може да падне наполовина. Тогава какво правим?", казва той. Определянето на количеството отпадък в еднофамилните къщи е лесно, проблемът е при големите блокове, смята той. Харесва му както е в Холандия - там хората си събират отпадъка вкъщи, в неделя си го носят лично на пунктове. Може да бъде извозен и от дома им, но е много скъпо.

Според Момчил Спасов, кмет на община Белене, е много трудно да бъде намерен начин, който едновременно да задоволява хората, но и да има сигурност, че услугата сметосъбиране може да се самофинансира. Той смята, че трябва да се избере такъв принцип, та да се спазва законът - таксата да е според изхвърления отпадък. Тъкмо затова принципът на база на консумирани ел. енергия и вода не е по закона - разходът на тези консумативи нямат връзка с генерирания отпадък. Ползването на торбички със стикери, продавани от общината, според Момчил Спасов е вариант, но в големите блокове той няма да е работещ. Кметът на крайдунавския град е категоричен, че бизнесът е в правото си да недоволства срещу досегашната методика - има фирми, които почти не отделят отпадък, но плащат висока такса въз основа на балансовата стойност на имотите.

Според Пенчо Карагьозов, общински съветник от БСП в Общински съвет - Плевен, досегашната методика бе ненормална, имотите не генерират отпадък, а се ползват за база. Затова промяна трябва да има. Той обаче е убеден, че торбичките със стикери няма да доведат до нищо добро. Трябва да се изучи европейският опит, където има определяне на таксата на брой хора, с теглене на отпадъка на определени места и пр. Пенчо Карагьозов смята, че проблем представлява и целевото изразходване на фондовете, набирани от такса смет - за община Плевен те възлизат на 7 - 8 млн. лева. Той обаче е убеден, че започването на дискусия за методиката, определяща такса смет, е актуално, но сега има по-важни проблеми в обществото, свързани с извънредните избори.

Какво ще излезе - промени драстични, козметични или отлагане - предстои да видим.


 

Знакови активисти на БСП и земеделци преминават в АБВ

 

 

Досегашният лидер на левите земеделци в Белене Емил Беев (крайният вдясно) обяви преминаването им към АБВ, сн. авторът

Ани ПАВЛОВА

Няколко известни активистки на БСП в Плевен, които през годините на прехода са били членове на общинското и областното ръководства на столетницата, са написали заявления за членство в АБВ тази седмица, научи "BG Север". Сред тях е емблематичната Румяна Начева, която неотдавна се пенсионира като дългогодишен щатен служител на соцпартията. Заявления за присъединяване към Алтернатива за българско възраждане са подали известната гинеколожка д-р Андриана Александрова, преподавателката във Военното училище в Долна Митрополия Красимира Дилкина, инж. Ася Пъшева и други.

Член на партията на Георги Първанов е пожелал да стане и известният блогър и писател Стефан Кръстев.

Както "BG Север" писа, първи се разделиха със столетницата членовете на изпълнителното й бюро в Плевен Поля Томова и Венцислав Конов, който беше и областен лидер на младежката организация. Последваха ги много младежи, а миналата седмица присъединяването си към АБВ обяви и общинският съветник Иван Дачев, който обаче остава в групата на БСП в местния парламент.

46 човека от общинската структура на Земеделски съюз "Александър Стамболийски" в Белене също преминаха в АБВ и станаха членове на формацията. Волята си те изразиха на среща в крайдунавския град с областния координатор на Алтернатива за българско възраждане

Цветан Антов. Мотивите за решението им са, че години наред като партньор на БСП в "Коалиция за България" земеделците нямат поле за изява, с изключение на един или двама души, които намират място в листите. Редовите членове на съюза не са срещали никаква подкрепа нито от водачите си, нито от "Коалиция за България". Хората заявиха позицията си да работят за развитието на Белене, тъй като в малкото градче безработицата расте, а перспективите пред жителите намаляват.

В АБВ бившите вече земеделци виждат възможност да им се обърне внимание и да се чуят проблемите на малките населени места. От своя страна координаторът на АБВ за Плевенска област Цветан Антов представи основните приоритети на АБВ и отново категорично заяви, че формацията ще работи ЗА реализацията на АЕЦ "Белене". Антов уточни, че АБВ няма да си позволи коалиции с други политически сили на всяка цена. "Има ляво пространство в България и то трябва да бъде консолидирано, а АБВ е единствената сила, която може да стори това", категоричен е Цветан Антов.


 

Подготвят конкурса за отдаване под наем на басейна до СОУ Ив. Вазов

 

Светлана ЛЮБОВА

Решението на Общински съвет - Плевен, за отдаване с конкурс на плувния комплекс до СОУ "Иван Вазов" не е обжалвано от областния управител и то е влязло в сила. В момента общината подготвя документацията за обявяване на конкурса, съобщиха от там.

На редовната си сесия на 29 май съветниците гласуваха плувният комплекс да бъде отдаден за 10 години при стартов месечен наем 2 200 лв. без ДДС, а критериите за оценка на офертите са: месечна наемна цена; цена на билетите за деца и ученици; размер на инвестициите и преференции за децата.

Това е второто по ред решение, което Общинският съвет взема по този въпрос. Първия път то бе върнато от областния управител.


 

Претупват курс по езиково обучение за преподаватели

 

Факсимиле от писмото

Инна СТЕФАНОВА

Близо 130 човека, включени в обучение по европейски проект за квалификация на педагогически специалисти, скочиха срещу начина, по който е организиран езиковият им курс. Между тях са и петима плевенчани, решили да оповестят за нередностите и тормоза, на който са подложени, пред "BG Север". Те и колегите им от цялата страна - преподаватели по английски, френски и руски езици, са се подписали под отворено писмо, адресирано до министъра на образованието, до национални медии, копие е изпратено и до Комисията за защита от дискриминация.

"Повод за настоящото писмо е изпълнението на Европейски проект "Квалификация на педагогическите специалисти" - специализирана квалификация в институции, предлагащи международно признати сертификати в областта на чуждите езици с цел достигане на ниво в съответствие с Общата европейска езикова рамка. Възмутени сме от предложения ни график за обучение, одобрен от Министерството на образованието и науката (МОН) като бенефициент по проекта.

В този график за период от 25 календарни дни не е предвиден нито един

почивен, което е грубо нарушение на Кодекса на труда, на европейските изисквания за труд и е дискриминация спрямо човешките ни права", се казва в писмото. Час и половина, полагащ се за обяд, преминавал в лудо ходене един километър пеша от базата за обучение до ресторанта и километър обратно, а храненето било на две - на три, за да смогнат с графика. Почивка не била предвидена не само в дните през седмицата, но и през уикендите, уточниха още извън официалния текст на писмото плевенските участници.

Преподаватели на курсистите, смаяни от сгъстения график на обучение, писали до образователното министерство още при старта на курса, че е редно той да продължи календарна година, а не да се претупва за 25 дни, но възражението им било отхвърлено.

Недоволството на участниците в чуждоезиковото обучение ескалирало и от факта, че фотограф два пъти на ден ги заснемал, което ги карало да се чувстват като престъпници, излежаващи присъда в затвор или оставени под домашен арест. Ние сме хора на възраст и със солидни професии и тази демонстрирана липса на доверие към нас е прекалена и обидна, жалват се те.

Да бъде компенсирано неправомерно отнетото им време за почивка, настояват хората, сложили подписите си под писмото. Те искат да бъде потърсена отговорност от онези, които са одобрили графика на проекта в този, както те го наричат, нечовешки вид.

"От всичко, което ни се стовари на главите, най-обиден е фактът, че някой прави бързи пари на наш гръб. Как се чувстваме ние и ще повишим ли в крайна сметка знанията, уменията и компетентностите си в областта на чуждите езици като педагогически специалисти, каквато е целта на обучението, на никого не му пука", споделиха плевенските преподаватели.


 

 

върни се в НАЧАЛО