СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...

КОНФЛИКТИ

Брой 23 (20 - 26 юни 2014 г.)


 

Дискриминират деца със СОП, гонят ги от абитуриентския бал на нормалните

 

Шефката на червенобрежка гимназия заплашва майка да спре да шуми

 

Поля ТОМОВА

Майка на дете със специални образователни потребности (СОП) от Червен бряг подаде жалба до Комисията за защита от дискриминация. Копие от документа има и в Регионалния инспекторат по образованието в Плевен. Цветомира Георгиева от село Чомаковци твърди, че синът й е жертва на дискриминационно отношение от страна на директорката и учителите в училището. "Синът ми Иван Калинов е абитуриент в ПГХТ "Юрий Гагарин" в Червен бряг. Абитуриент е силно казано, защото отношението към него и останалите три деца от класа му е съвсем различно от приетия стандарт за изпращане на абитуриенти и празнуване на абитуриентски бал. Класът за деца със СОП в професионалната гимназия бе сформиран преди две години. В него учат само четири ученици. Те са в отделен клас, доста изолирани от другите ученици. Така от Министерството на образованието са преценили, че е по-добре за децата и така учат. Въпреки че под интеграция би трябвало да се разбира друго нещо. Въпреки всичко дойде времето, в което синът ми трябва да завърши обучението си, както всички деца в страната", разказва майката. Както останалите родители, семейството решава да изпрати детето си подобаващо. Купуват костюм, наемат джип и отиват на бала. Разбират обаче, че не са желани там. "Оказа се, че моят син и другите три деца не са желани в групата на "истинските" абитуриенти. Стигнаха до мен изказвания, че тези "изроди и олигофрени" нямат място в ресторанта на балната нощ. Беше ми много мъчно от всичко, което се случва. Затова споделих въпросната ситуация в дневника си и в дневника на гр. Червен бряг във фейсбук. Реакция веднага имаше от обществеността, а също и от някои преподаватели. Те решиха, че въпросните четири деца ще бъдат изпратени на 13 юни, все едно завършват осми за девети клас, тъй като са с друга учебна програма. А за предстоящия бал абитуриентите не желаят децата със СОП да са със тях. Преподавателите нищо не направиха, за да бъде променено отношението на абитуриентите към тези деца", разказва майката. Унижението за нея и сина й е голямо, тъй като Иван дори не стига до ресторанта. Просто стои на празния площад, прави си снимки и се прибира.

Когато Цветомира започва да търси правата си, е подложена на заплахи, както самата тя твърди. "Директорката ме чакаше заедно с преподавателката по български език Неда Берова. Аз бях сама, а те бяха две по предварително организиран сценарий. Разговорът беше нормален до момента, в които дойде учителката по физкултура и спорт Мими Радоева. Тя размахваше лист с разпечатка от профила ми. Става въпрос за влизане в моя профил и проверяване в наличните ми съобщения - много ми е интересно как те изобщо са влезли в моето лично пространство. Мими Радоева крещеше срещу мен с какви очи идвам в училището, не ме ли е срам така да подронвам авторитета му. Директорката ме заплаши, че ако продължавам да се оплаквам и да пиша, ако не махна всичко писано от фейсбук, ще ме съди. Дори ми каза, че веднага ще звънне на адвоката си, за да ми заведе дело. Заплаши ме със своя съпруг и син, "които толкова много я обичат, че ако продължавам да се занимавам със случая, не знае какво може да ми се случи", твърди майката.

Оказва се, че за Иван и останалите три деца от паралелката на ученици със СОП има отделен бал, който е дни по-късно от общия. От ръководството на училището заявиха, че в случая не става дума за дискриминация, а за учебни програми, които трябва да се спазват. Именно заради тях децата със СОП завършват по-късно от останалите и по-късно трябва да имат бал и изпращане.

Заради случилото се обаче майката е подала жалба до Комисията за защита от дискриминация и очаква отговор.


 

Плевенски полицаи заловили във Варна бушона в кражбата на Агро - Бел 2001

 

 

Павел Стоименов

Ангел АТАНАСОВ

"Бушонът" в кражбата на фирма "Агро - Бел 2001" - варненецът Станимир Весков, е задържан в родния му град от плевенски полицаи. След неуспешното 6-месечно издирване на Весков областната полицейска дирекция в Плевен изпратила в морската ни столица своя група от криминалисти да работи по случая. Седмица по-късно 35-годишният мъж е заловен и прибран в ареста, научи "BG Север".

"Изпратих във Варна наши служители, за да го дебнат на всички възможни адреси. Със съдействието на колегите там те го хванаха, когато влязъл в жилището на своята приятелка", поясни шефът на областната дирекция Йордан Каменов.

По искане на държавното обвинение Районият съд в Плевен е наложил на Весков постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража", съобщиха от прокуратурата.

Плевенската фирма "Агро - Бел 2001" е собственост на арендатора Павел Стоименов и има активи за 25 млн. лв. Разследването установило, че в престъплението е замесена цяла група. През януари, докато Стоименов бил на почивка в чужбина, крадците успели с електронен подпис на варненеца да фалшифицират всички необходими документи, включително и нотариално заверен договор за покупко-продажба на ЕООД "Агро - Бел 2001". После "промяната" в собствеността била вписана в търговския регистър. Няколко дни по-късно групата започнала да продава в Шуменско ниви, които

арендаторът купил преди години. По случайност Стоименов открил кражбата навреме и подал жалби в полицията и прокуратурата.

Три областни полицейски дирекции тогава - в Плевен, Варна и Шумен, започнаха работа по издирването на извършителите на престъплението. Весков не бил открит в дома си и бе обявен за общодържавно издирване.

На разпитите в следствието той отказал да разкрие съучастниците си. Заявил, че за "услугата" да се използва неговият електронен подпис получил дребна сума, която вече изхарчил. Въпреки това по събраните досега доказателства плевенските криминалисти вече имали насоки за установяването на поне още двама участници в групата, допълни Каменов.

"Добре е, че следствието вече стигна до конкретни резултати, но по-важното е да се направят законови промени, с които подобни кражби да станат невъзможни. С колеги арендатори вече предадохме на експерти в Народното събрание наши предложения за такива промени", каза Павел Стоименов.


 

След публикации в "BG Север"

 

Строителен предприемач получи шанс да се бори за справедливост

 

Инж. Васко Тодоров

Емилия КАРАБУЛЕВА

Апелативната прокуратура (АП) във Велико Търново отмени постановлението на Окръжна прокуратура - Плевен, за отказ да се образува досъдебно производство по случая с измамата на бизнесмена инж. Васко Тодоров, собственик на строителната фирма "Карато С", за който "ВG Север" писа неколкократно. Ще припомним, че предприемачът беше завлечен с около 350 хил. лева от Ивалин Трифонов по позната схема. Трифонов направил няколко перфектни сделки за доставка на строителни материали, а после започнал да получава пари срещу частични пратки или недоставени количества материали. Така в рамките на 5 години със заплахи и рекет той успял да прибере огромна сума пари. Най-фрапантното в случая е, че Трифонов се обаждал по телефона със смъртни заплахи срещу семейството на бизнесмена.

Въпреки наличието на доказателства за измама обаче, от плевенската прокуратура дълго време отказваха да образуват наказателно производство срещу Ивалин Трифонов. Последният има богато криминално досие, което надхвърля пределите на страната. Само на наша територия от него са пострадали около 15 фирми. Бизнесменът Васко Тодоров заяви, че ще се бори докрай за справедливост. Той обжалва отказите на Районна и на Окръжна прокуратура в Плевен пред Апелативна прокуратура във Велико Търново. Накрая решението на апелативните магистрати е в негова полза.

В постановлението от АП е посочено, че предвид неуредените взаимоотношения между Васко

Тодоров и Ивалин Трифонов са водени граждански дела, в резултат на което в полза на "Карато С" са издадени изпълнителни листове.

Длъжникът е Ивалин Трифонов.

 "В хода на извършената проверка са останали неизяснени причините, поради които в продължение на една година от осъждането на Ивалин Трифонов не са изпълнени паричните задължения към кредитора. Не е изяснено - разполагал ли е осъденият с парични средства и имущества за това. Тези обстоятелства не са били обсъждани в постановлението на Районна прокуратура - Плевен, както и в това на Окръжна прокуратура", се казва в постановлението на АП. Там е посочено още, че Трифонов е действал като представител на много търговски дружества. Затова при проверката е следвало да бъде изяснено за отделните сделки - от името на кои от тези дружества са сключвани и какви документи са издавани. Апелативните магистрати казват, че не е изяснено с каква точно представителна власт е разполагал Трифонов, дружествата изпаднали ли са в неплатежоспособност и заявено ли е това в съда.

Заради тези неясноти АП отменя постановленията от Плевен за отказ да се образува досъдебно производство. Това развързва ръцете на плевенския предприемач Васко Тодоров и на адвокатите му да продължат борбата в съда за постигане на справедливо наказание на Трифонов. "Много съм доволен от развитието на делото, благодаря на "BG Север" за коректните публикации, които ми помогнаха да намеря справедливост!". Това заяви в кулоарите на съда местният предприемач, след като получи решението на АП.


 

Сключват арендни договори с фалшиви пълномощни

Еми СТАЛЕВА

Скандална история с фалшиви пълномощни, на базата на които са съставяни арендни договори и са ползвани данните на нищо неподозиращи лица, завърши с жалба в прокуратурата в Плевен. Пострадали са поне трима души, които имат земи около с. Садовец.

Петрушка К. и сестра й са наследили от баща си земя в района на с. Садовец и имат сключен договор за аренда, който е валиден до април 2014 г. Става въпрос за ниви от по 5 дка и 2 дка. През 2012 г. Петрушка К. решава да продаде нивата от 2 дка. По същото време й се обажда съпругата на арендатора Милко Н. и й иска личните данни, за да съставят нов договор за аренда. Издиктувах ги и й казах, че искам да видя бланката на готовия договор, разказа собственичката на земята.

Каква била изненадата й обаче, когато видяла готовия аренден договор. Там било записано, че тя е упълномощила непознато лице - Ива И. от с. Садовец да сключи този договор от нейно име. "Това си е чиста фалшификация. В "документа" е посочено, че съм подписвала някакво пълномощно номер 961 от 16.12.2011 г., заверено от кметството в с. Телиш, което не е истина", разказва Петрушка К. През април 2012 г. тя инициирала среща с арендатора Милко Н. Жената искала да се унищожи договорът и да се подпише анекс според нейните изисквания. Срещата завършва със скандал, отправяне на обиди от арендатора към собственичката на земята. Петрушка К. прави още един безуспешен опит да се разбере с добро с арендатора Милко Н., но и той се проваля.

"Тогава подадох жалба до Районна прокуратура - Плевен. Фалшивият договор влиза в сила от 01.10.2014 г. и е за срок от 7 стопански години, т. е. до 2021 г. Нещо, с което изобщо не съм съгласна, както и с останалите текстове, записани в договора", обясни Петрушка К.

В жалбата е посочено, че собственичката на земята Петрушка К. не е упълномощавала Ива И. да подписва договор за аренда от нейно име. Жалбоподателката смята, че е извършено престъпление, като е злоупотребено с личните й данни.

За да се измъкнат чисти по време на разследването, арендаторът Милко Н. и семейството му твърдят, че пълномощно все пак има. То обаче било подписано от майката на собственичката на земите - 75-годишната Гена Д. Нещо повече, възрастната жена била призована като "обвиняем" по образуваното производство в Районното управление в Червен бряг. "Това е абсурдно. Майка ми не отива никъде сама и не се е подписвала никъде освен при получаването на рентата. Това пак са скалъпени обвинения", твърди Петрушка К.

Разследването по случая продължава. В с. Садовец обаче има поне още две лица, на които са "изготвени" арендни договори на базата на фалшиви пълномощни. Из селото се говори, че с тези фалшифицирани договори арендаторите успявали да се докопат до субсидии.


 

 

върни се в НАЧАЛО