СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...

ПРЕЗ СЕДМИЦАТА

Брой 23 (20  - 26 юни 2014 г.)


 

 

Циганска фамилия осъдена за сводничество в Германия

 

По случая е работил съвместен българо-немски екип от разследващи

 

Резултатите от разследването бяха обявени на пресконференция в Плевен, сн. авторът

Светлана ЧАМОВА

Резултатите от съвместната работа с немски екип за разследване в Бремен за трафик на хора и пране на пари обявиха на пресконференция окръжният прокурор на Плевен Иво Радев, следователят по делото Цветелин Стоянов и зам.-районният прокурор, наблюдаващ по едно от делата, Росен Кръстев.

В резултат на продължителната съвместна работа са задържани един албанец в Бремен и петима българи в Плевен. Става въпрос за ромско семейство, живяло в разкош от сексуалната експлоатация на около десетина момичета. Това са родителите - Божидар и Райна Беркови, двете им дъщери - Марина и Юлияна Беркови и Ивайло Ячков, с когото Юлияна живее на съпружески начала. Двама от българите са осъдени в Плевен, трима - в Германия.

Първото досъдебно производство е образувано още през 2010 г. То е за това, че неизвестен извършител на 23 ноември 2009 г. в Плевен излъгал Илияна Григорова, че в Германия ще й намери работа. Укривал я, за да бъде използвана за секс услуги. Следва второ подобно дело за трафик на хора, а през 2011 г. двете досъдебни производства са обединени. Проститутките са държани в мизерни условия, не им е даван нито лев, макар че са изкарвали между 200 и 1 000 евро на ден. Всичките пари Беркови харчели за купуване на луксозни имоти, обзавеждане, коли, златни бижута.

Създаден е съвместен българо-немски екип за разследване.

Разпитани са над 30 лица, проучено е имотното състояние на престъпната група, банкови сметки, претърсени са един адрес в Бремен и пет в Плевен. Иззети са оръжие, злато, компютри, мобилни телефони, снимки, значително количество валута.

В Плевен със споразумение са осъдени Ивайло Ячков и Юлияна Беркова. За трафик на хора Ячков получава 1,9 г. затвор при строг режим и 6 хил. лв. глоба, присъединено му е наказание 10 месеца по друго дело. Юлияна Беркова, която тогава е била бременна, е осъдена на 2,5 г. условно и 5 хил. лв. глоба. За пране на пари, придобити по престъпен начин, те получават отделни присъди по второ дело, гледано на 30 май и 3 юни 2014 г. По него Юлияна получава 2,6 г. условно, а Ячков - 1,6 години строг затвор. И двамата са осъдени да платят и глоба по 8 хил. лв.

В Бремен Божидар Берков е получил 4 г. затвор, като е признат за виновен и в насилие над жертвите; Райна - 3 г. затвор, а Марина - 2 г. условно. Присъдите в Германия са на първа инстанция, предстои обжалване. В България са окончателни.


 

Бивша съветничка поема ресора на арестувания зам.-кмет Алексей Зелов

 

Дамянка Владимирова е новият заместник-кмет на Плевен, съобщават от пресцентъра на общината. Тя е с ресор "Здравеопазване и социални дейности". Освен това ще изпълнява и функциите на заместник-кмет по финанси, произтичащи от Устройствения правилник на община Плевен. Както е известно, за финансите отговаряше Алексей Зелов, който бе арестуван с 4 000 лв. подкуп.

Дамянка Владимирова е икономист. В периода 2011 - 2013 г. оглавява офиса за обслужване на Националната агенция по приходите в Плевен, последната й длъжност там е главен инспектор по приходи. Тя бе общински съветник от групата на ГЕРБ през мандата 2007 - 2011 г. "BG Север"

 

 

 

 

 

 


 

Стартира проект за новото полицейско лидерство

 

На 10, 12 и 13 юни в Плевен се проведоха 5 предсеминарни срещи за запознаване на служителите от ОД на МВР и на ОУПБЗН с предстоящите дейности по проект "Новият полицейски лидер", съобщават от пресцентъра на полицията. Целта на проекта е модернизиране на управленско-административния капацитет в МВР. Участниците в срещата бяха запознати със спецификата на модулите, по които предстоят обучения: "Подбор и кариерно развитие"; "Лидерски стил и мотивация"; "Психологични аспекти на управлението при разследването на криминални престъпления и овладяването на кризи". "BG Север"


 

Дете пострада при игра върху електропровод

 

10-годишно дете пострада тежко в село Ракита при игра върху електропровод, съобщиха от пресцентъра на ЧЕЗ. Около 18 часа в неделя то и 13-годишното му братче се състезавали кой по-бързо ще се изкачи на електрическия стълб. По-пъргав се оказал по-малкият Владко - той се озовал под напрежение и паднал на земята с изгорена ръка. Веднага е откаран в УМБАЛ - Плевен.

Детето е прието с изгаряния трета степен, информират от лечебното заведение. То е получило контрактура и некроза на лявата ръка. Обгорени са двете му ръце и двете бедра. Състоянието му е наложило извършването на спешна операция и ампутиране на част от лявата ръка, до средата на предмишницата, уточняват специалистите от болницата.

В момента малкият пациент е под наблюдение в Отделението по пластично-възстановителна хирургия и изгаряния при УМБАЛ - Плевен. Рискът за ръката му все още не е отпаднал. Другото дете се е разминало на косъм от злополука. "BG Север"


 

Направиха първата копка на факултета по фармация

 

Проф. Томов връчи на министър Анелия Клисарова почетния знак на МУ, сн. Веселина Илиева

Министърът на науката и образованието проф. Анелия Клисарова и ректорът на Медицински университет - Плевен, проф. Славчо Томов направиха във вторник първата копка на факултета по фармация.

"Този проект няма да дублира структурите на подобните университети в страната. Той ще произвежда магистър фармацевти, които ще се влеят не само в аптечната мрежа, но и директно в производството на фармацевтичните заводи", заяви ректорът на МУ. Това е подкрепа на идеята за пряко обвързване на обучението с производството, уточни той. Проф. Томов припомни, че средствата за факултета по фармация са 3 800 000 лв. и са от публичната инвестиционна програма "Растеж и устойчиво развитие на регионите". Надяваме се догодина през есента да е първият прием на студентите по фармация, пожела си още ректорът.

Проф. Славчо Томов връчи на просветния министър почетен знак "40 години Медицински университет - Плевен". Министър Клисарова съобщи, че студентите от новия факултет ще ползват за обучение и практика фармацевтичните заводи в Разград. "BG Север"

 

 


 

Четири акта издаде РЗИ

 

Пет проверки на обекти са извършени от РЗИ - Плевен, през периода 9 - 15 юни, съобщават от там. Издадени са 7 предписания за подобряване хигиенното състояние на обектите. Съставени са 4 акта за хигиенни нарушения - един за неспазване на противоепидемичен режим и 3 за нередовна лична здравна документация. Издадени са 2 наказателни постановления на обща сума 250 лв. Няма спрени от експлоатация обекти. "BG Север"


 

Млади театрали представиха нестандартно "Сън в лятна нощ"

 

Четири представления за два дни и правостоящи зрители, поради липса на места, претърпя тазгодишният спектакъл на Детската театрална студия при ДКТ "Иван Радоев". Адриан Филипов и Ива Николова бяха подготвили с най-големите възпитаници на студията зрелищен спектакъл по Шекспировата пиеса"Сън в лятна нощ". Динамика и сценични ефекти, чист театър и отдаденост на актьорите, нестандартна интерпретация и нито секунда скука по време на 90-минутния спектакъл - това е най-общото впечатление, което остави представлението у вредилите се да го видят зрители. Декорите бяха балконите в салона, над въртящата се сцена се стелеше мъгла и валеше ангелски сняг, а действието се развиваше едновременно навсякъде. Аплодисментите заслужено са както за актьорите, които показаха освен талант и хъс и много издръжливост, така и за художествените им ръководители и режисьора на спектакъла Ива Николова. "BG Север"


 

Над сто книги събраха ротарианците

 

 

Най-търсени са англоезичните книги, сн. Веселина Илиева

Само за два дни младите плевенски ротарианци събраха над 100 книги. Инициативата се провежда за втора поредна година и е под наслов "Прочети и предай нататък". "Идват много хора, спират се и търсят точно определени неща. Най-бързо се разграбват англоезичните книги", заяви за "BG Север" Поли Бетова от Ротари - Плевен.

Това, което се носело на импровизирания щанд, било предимно руска техническа и съветска литература.

Всички събрани томове младите ентусиасти ще подарят на Регионална библиотека "Христо Смирненски".

"BG Север"

 


 

Едно легло и монитор са вече в реанимацията

 

Първото легло и монитор са вече в реанимацията на УМБАЛ - Плевен. Това съобщава Галя Горанова във фейсбук страницата "Справедливост за Влади, Ники, Цвети и Иван".

Припомняме, че Горанова и други родители на деца и младежи, загинали и пострадали в катастрофи, подеха акция за събиране на средства за закупуване на легла и монитори за отделението в университетската болница, където се обгрижват най-тежките случаи от цялата област.

Кутии за даренията са поставени на възлови места в града. Галя Горанова благодари на хората, пуснали своята лепта за благородната инициатива, и допълва, че до края на тази седмица ще бъдат поръчани още три легла. "BG Север"


 

Летните ваканционни дни започнаха в ЦРД

 

С изпълнението на стихотворението "Аз съм българче" на Иван Вазов от 4-годишната Иванина, в понеделник бяха открити летните ваканционни дни към Центъра за работа с деца (ЦРД) - Плевен. Директорката на центъра Йорданка Крумова приветства дошлите малчугани и ги запозна с правилата, които трябва да спазват докато са на занимания. Задължително условие е децата да бъдат водени в 9,30 и вземани в 12,30 от своите родители. Ако някой смята, че детето му може да се прибере само, то трябва да ни информира със заявление, уточни още Крумова и допълни, че за безопасността на децата ще се грижат и служители на реда от Областната дирекция на МВР в Плевен.

Координатор на летните ваканционни дни тази година е Нина Спасова. Тя е и ръководител на сцената на талантите към ЦРД. Ваня Атанасова от Ученическата спортна школа ще води игрите по волейбол и футбол. Ще има и занимания по скаутски игри и спортно ориентиране. И тази година ще работят клубовете по живопис с ръководител Христо Атанасов и по рисуване с Вяра Савова. Даниела Вълова ще бъде ръководител на кръжока "Вълшебната ножичка", Тодорка Игнатова ще води математическите занимания, а на народни танци ще учи малчуганите Огнян Летов. За любителите на модерния балет и хип-хопа ще има сформирана група с ръководител Венцислав Петков.

"BG Север"


 

Роми си докарват до 10 лева надница от бране на липов цвят

 

Кампанията по изкупуване на липов цвят в региона започна с 1,50 лв. за килограм. Масово се предават по 3 до 5 кг на ден, твърдят берачи, повечето от които роми. Един от тях - Асен, разказва, че така помага в изхранването на четирите си деца, които ходят и на училище. Докарва си по седем, понякога по десетина лева, но само когато с него е по-големият от синовете му, за да му помага.

На пунктовете за изкупуване цената на килограм липов цвят достига до 1,80 лв., но само в края на кампанията. В началото билката съдържа повече влага и тежи повече, докато в края е суха и по-лека, обясняват експерти. Тази година дъждовете са забавили беритбата, отчитат още те. "BG Север"


 

Кнежа бе домакин на агроизложение

 

Днес, 20 юни, е последният от трите дни, през които в Кнежа се провежда агроизложение. Гостите са получили информация за новите хибридни сортове царевица от Наталия Петровска - гл. асистент и д-р в Института по царевицата в Кнежа, съобщават от организаторите.

По време на форума Мъгърдич Хулиян, председател на Национално сдружение на малките семейни ферми и преработватели, е представил възможностите и предизвикателствата пред малките семейни ферми. Активно участие във форума са взели и учители и ученици от професионалната гимназия по земеделие "Стефан Цанов" в Кнежа. Демонстрациите на последните иновации в селскостопанската техника са били кулминацията на агроизложението. "BG Север"

 


 

 

върни се в НАЧАЛО