СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...

ШАРЕНО

Брой 23 (20 - 26 юни 2014 г.)


 

 

За 15-а година сдружение Изида зарадва плевенски абитуриенти

 

Списъкът с дарителите се е скъсил от две странички на половин

 

Ваня Савова (вляво) и Димка Ламбева с най-малката манекенка

 

Наличните тоалети остават за следващи абитуриентки, сн. авторът

Светлана МАРИНОВА

За 15-а поредна година женското сдружение "Изида" помогна на 14 деца от социално слаби семейства да имат красиви абитуриентски тоалети на своите балове. Младежите са от 11 плевенски училища и са били предложени от педагогическите съвети. Осем от тях са момчета - отново фирма "Димитров" им е дарила костюмите. Тази година по техен избор всички момичета са получили не рокли, а пари, за да си купят тоалети или аксесоари - средно по 200 лева на човек. Традиционният благотворителен бал се проведе в Туристическия дом в "Кайлъка". Председателката на сдружението прокурор Ваня Савова заяви пред присъстващите, че в други години списъкът с дарителите е бил дълъг до две страници, тази година той е едва половин - затова тя с благодарност поименно изброи имената на дарителите. "Димитров" ООД дарява костюми на момчетата през годините; Димка Ламбева шие дамските тоалети; собственикът и управител на фирма "Светлина" Вили Димчев е от първите дарители, та до днес; Цецка Дойчинова; Мишо - сириец, който от 18-годишен живее в България - собственик на фирма "Агро бул"; Мариан Панчев. Колкото и да сме различни хората, това, което ни обединява, е доброто, желанието да помагаме, бяха думите на председателката. И преди 15 години, при създаване на сдружението, тя е търсила онова, което не разединява хората, а ги събира. В организацията са личности с различни професии - съдии, адвокати, нотариуси, директори на училища. От две години организацията няма подкрепата на община Плевен.

Самата Ваня Савова тази година е ушила само една рокля, останалите, показани на традиционното ревю, са изработени от Димка Ламбева. Манекенките показаха наличните тоалети, които ще останат "на депо" в сдружението, докато бъдат пожелани от следващите абитуриентки догодина или след това.

По време на тържеството бе разиграна на томбола икона, нарисувана от Красимир Савов и дарена от Ордена на тамплиерите.

За 15-години от съществуването си "Изида" е помогнала на 420 социално слаби абитуриенти.


 

В Тотлебен въртят сериозен бизнес с испански мухи

 

 

Килограм от бръмбарите струва от 35 до 200 лв., сн. авторът

Инна СТЕФАНОВА

Жители на плевенското село Тотлебен погнаха зелени буболечки, които приличат на майския бръмбар и са известни у нас като испански мухи. Сутрин преди изгрев слънце групички от местни жители раздрусвали здраво клоните на люлякови и тополови дървета и така събирали в найлонови чували рояците насекоми. Берачите знаели, че по това време хвъркатите насекоми не са активни и затова лесно попадали в капаните им.

По 35 лева се изкупува килограм от бръмбарите към днешна дата в селото, твърдят неофициални източници. От там те се препродават в по-големи пунктове за билки в страната, като цената им скача от 150 до 200 лева за килограм. Буболечките действат като виагра и се изнасят за Германия, за фармацевтични компании, разкрива тайната на новата страст за бързо печелене на пари шеф на изкупвателен пункт в Плевен. Бръмбарът съдържал в себе си отровния химикал кантаридин, който в медицината освен за премахване на брадавици, се използвал и като силен афродизиак.

Испански мухи в изобилие се въдят най-много в Северна България - в Плевенския край, твърдят запознати. Жителите на Тотлебен са на път да станат достойни последователи на испанските скотовъди. Чуждоземците отдавна забелязали, че когато мухите хапели биковете, последните се

възбуждали и си вършели работата по-ефективно.

Испанската муха е популярна и в интернет страниците, които се четат предимно от мъжете. Там се предлага препарат "Испанска муха", а доставките са дискретни. Проблемът е, че мераклиите да го използват като сексуален стимулант могат да увредят бъбреците си, предупреждават лекари.

 

 

Да почерпИ!

 

 

Румен Петков ще празнува скромно с най-близките

 

Ангажиран със структурирането на новата партия АБВ и с медийните си изяви, на плевенския политик Румен Петков не му остава време да помисли как ще отпразнува 53-тия си рожден ден на 23 юни, понеделник. Със сигурност обаче разточителни купони няма да има, тържеството ще е в тесен кръг с най-близките хора.

Рожденикът е скромен и в пожеланията си - живот и здраве.

 

 

 

С виенско кафе ще черпи проф. Ваня Недкова

 

С виенско кафе на 26 юни ще почерпи проф. Ваня Недкова. Началничката на клиниката по детски болести в Плевен ще бъде на рождения си ден в столицата на Австрия. В свободното от семинара за лечение с хомеопатични продукти време, на който е поканена, тя ще има възможност да изненада колегите си с нещо по-различно от тукашния вариант на личния й празник - прочутото ободряващо питие, съчетано с прословути виенски сладкиши.

 

 

 

 

Веселин Плачков вдига тост с червено вино в столицата

 

С чаша вино в скромен приятелски кръг актьорът от плевенския театър Веселин Плачков ще вдигне наздравица на 23 юни. Рождения си ден той ще посрещне в столицата, защото в ранни зори на следващия ден започват последните снимки от филма за Васил Левски на режисьора Максим Генчев, в който Плачков играе главната роля. Пожелава си здраве и живот и повече неща да зависят от него, за да бъде полезен. Подаръците обича много и обещава, че ще оцени по достойнство всеки, който получи.

 

 


НАПУШЕНИ МИСЛИ

 

 

Явно не им пука за избирателите

 

Стефан КРЪСТЕВ

Най-после е ясно, че предсрочните избори ще са между края на септември и началото на октомври. КСНС е казал тежката си дума, но преди това се чуха много, много глупости, а от глупостите можем да си направим много ясни изводи.

Как е възможно политик, т. е. човек с претенции за сериозност поне към онова, което е в компетенцията му да заявява, че най-добре било изборите да са през юли? След като на баба Гица от село Еди-какво-сиво в Северозападна България или на баба Айше от Кърджалийско й е ясно, че това е просто немислимо. Особено при политическата активност по време на изборите в България, дето почти я няма. Вероятно тези две недотам хипотетични баби ще са сред малцината избиратели. Но дори те е възможно за пръв път в дългия си отруден и отговорен живот да нямат възможност да гласуват поради простата причина, че трябва и да се хранят, а за да се хранят, те яко бачкат и точно през юли не могат да си позволят да се отклонят от къра. В подобно положение ще са и много млади от всички краища на България, защото нито един регион в момента не е цъфнал и вързал. Дори официалната статистика за безработицата е твърде тревожна, а знаят и олигофрените, че реалната е много по-голяма. И за да оцеляват младите (а някои и да живеят почти като хора), си намират сезонна работа. Студентски бригади на близо и далеч, сезонна работа - най-вече по морето, най-вече в туризма и ресторантьорството. Те няма да бъдат в избирателните си райони и няма да могат да гласуват, дори да са убедени, че гласуването е необходимост, защото по-голяма необходимост е работата, която може и да им се изплъзне от ръцете.

Явно си има политици, които са си поръчали живота по телефона и са много далеч от истинската психология и проблеми на народа, от истинското му житие и битие. И много странно един такъв, имам предвид Волен Сидеров, влезе в сериозната политика не само с фюрерското си махане с юмрук, а с това, че в речите му се долавяха не просто социални ноти, а истинска съпричастност към бедните, унизените и оскърбените. Къде отидоха сега "идеите", свързани точно с тях?

И не само работещите през лятото ще ограничат едни подобни избори. Ще ги ограничат и тези, които си имат постоянна работа или са работили месеци на 2 - 3 места, за които лятото е и сезон за почивка. Кой ще си провали плановете, някои и предварително са си заявили билети и места за почивки и с месеци са се готвили? И да има склонен да стори подобна саможертва, той ще е изключение. И със сигурност този хипотетичен и малко вероятно съществуващ избирател няма да е човек със семейство. Защото семейните, за добро и зло, първо са солидарни със семейството си, после с останалите по-големи и още по-големи социални клетки.

Простички и ясни неща не само за бабите, но и за подрастващите, а това, че има политици, на които не им е ясно, е живо доказателство, че на тях изобщо не им пука за техните избиратели.

 

 

Рубрика "Напушени мисли"

 

 


 

 


 

 

върни се в НАЧАЛО