"BG Север" - брой 23 (17  - 23 юни 2011 г.)

 

РЕЛАКС


 

 

Пречистващата сила на водата може да се усети и край града


Изкуствени водопади и "говорещи" картини пък пренасят природата в дома

Величието на Деветашката пещера спира дъха, сн. авторътВяра ЦЕНОВА
Шумът на града ни атакува от всички страни почти денонощно. Уморяваме се още от сутринта, преди да сме стигнали до работното място. Стресът е постоянен и хроничен. Отпуските са все още далече, а ни се иска поне за малко да се откъснем от забързания съвременен ритъм, да се отпуснем и да оставим мозъците си на свободни обороти. Да се слеем с природата и да релаксираме под звуците на чуруликащи птици, жужукащи насекоми, плискането на вълнички о брега... И ако може за целта да не пътуваме до скъп курорт. А това е напълно реализируема мечта.
Най-лесният начин да постигнем хармония със себе си е да се възползваме от пречистващата сила на водата. В библейската символика водата е символ на Светия Дух, чрез когото Бог помага на хората. Чрез кръщението, извършвано с вода, се очистват душите на хората от греховете им. В същото време дълбоките води са метафора за съкровеното, а в съвременен смисъл - за подсъзнателното. Божията ярост срещу грешниците е изразена чрез бурните води, в контраст на което светената вода премахва злото и греха.
Водата има силно присъствие и в старогръцката митология. Там тя е изобразена като безкрайно променящата се повърхност, а бог на многоликото море е Посейдон с неговия тризъбец.
В древните философии и митологии водата е възприемана като една от основните субстанции, от които е изграден светът. Тя е първичната материя, тъй като е заредена с информация от съществуването на света. В митологията и фолклора е представяна като "жива вода",
вода на живота, заредена с магически сили, която има свойството да подмладява, пречиства и лекува. А многото легенди за "извора на живота" доказват твърдението, че водата е символ на вечността.
Няма нужда да припомняме и за многостранното тълкуване на стихотворението на Пенчо Славейков:
Ако преминеш през водопад, може да се озовеш в друго измерениеСпи езерото; белостволи буки
над него свождат вити гранки,
и в тихите му тъмни глъбини
преплитат отразени сянки.

Треперят, шептят белостволи буки,
а то, замряло, нито трепва...
Понякога му сал повърхнини
дъга от лист отронен сепва.

Достатъчно е да посветим поне един от почивните дни, дори няколко часа само за съзерцаване на поточе, язовир или езеро, каквито край Плевен има предостатъчно. Рибарите знаят за какво става дума, но дори да не сте запален по въдиците, може да пробвате да следите плувката във вълничките на водоема - действа като ударна доза успокоително.
А и здравословната вечеря е гарантирана. Местата в природата, от които реките правят скок в пропастта, са магически и неустоими. Водопадите са живи същества. Никой не може да подмине гледката на падаща вода, а песента на природната стихия пречиства и успокоява. С водопадите са свързани легенди за магии, чудни превъплъщения и религиозни вярвания. Шаманите обожествяват такива места, защото там се появява тайнствената дъга от играта на капките и слънчевите лъчи. Има поверие, че ако преминеш през водите на водопад, се озоваваш в друго измерение - в реалността на змейовете и приказните герои, които ти нашепват, че реките са потоци светлина, опасващи планетата; чиста енергия, която стига да пуснеш в душата си, ти дава сила и те пречиства от негативизма.
Съвсем близо, на 37 км от Плевен, можете да се докоснете до магическата и пречистваща сила на Крушунските водопади. Екопътеката е лесно проходима дори за малки деца, а гледката наистина си заслужава. Може и да пробвате къпане под струята на водопадите и преминаване в паралелен свят, но имайте предвид, че водата е ледено студена дори в най-горещите летни дни. Затова пък е толкова чиста, че може да утолите без притеснение жаждата си. Тя вае по течението си причудливи пещерни образувания, стича се по изумрудено зелени камъни, разстила се като завеса над малки пещерички, разделя се на фини ручейчета, после се събира на мощни потоци и се сгромолясва в пропасти. Според геолозите в далечното минало голяма част от водопада е била в пещера, която се е срутила. За да можете да се отдадете изцяло на преживяването от срещата с изумителното природно творение, изберете по-ранен час от деня и по възможност не почивен ден. Иначе рискувате да попаднете в "задръстване" и да чакате изнервящо дълго тълпите с туристи да се разминат. А по обяд пред входа вече са запалени барбекютата и се е разстлала мъгла от дим на препечени кебапчета. И тук романтиката свършва.
На връщане към големия град може да пробвате още една среща с митичното и магичното, с което неизменно се свързва историята на Деветашката пещера. Достъпът е малко по-труден, отколкото до водопадите край Крушуна, защото до най-голямата пещера в България се стига по стръмна криволичеща пътечка. Все пак усилието си заслужава и това ще разберете още от първите крачки във входа - ята от скални лястовици
ще ви посрещнат с шумно цвърчене, а гледката е спираща дъха - през седемте различни по големина отвора на тавана проникват слънчевите лъчи и придават странни отблясъци. Самият вход е с широчина 35 метра и височина 30 метра. На около 40 метра навътре се разширява и образува просторна зала, нещо като преддверие с площ над 2 400 кв. м, като на места това "антре" е високо 100 метра. Човек, попаднал за пръв път на това място, изпитва смирен ужас и възхищение пред природата и творенията й. Не случайно според някои пещерата напомня утроба, закътано, уютно и безопасно място, убежище от злото. Пещерата е неосветена, за да може да бъде запазено биоразнообразието в нея и без специална екипировка няма да можете да проникнете до най-съкровените й дебри.
Изкуствен водопад може да пренесе природата у домаГолемите размери на пещерата, удобството за отбрана, светлината, която се процежда, близостта до пасища, река и гора, са привличали хората от древността, които си избрали мястото за свое жилище. Най-ранните следи от човешко присъствие са от средната старокаменна епоха, преди около 70 000 години преди Христа. Първите обитатели вероятно са били неандерталци.
В началото на 50-те години пещерата се превръща в засекретен военен обект. Построен е мост на река Осъм, както и ж. п. линия. В онези години в пещерата са се съхранявали тонове петрол, а според някои сведения, поради големината си тя е използвана и за съхранение на храни от държавния резерв. Най-невероятната мълва тук е, че в пещерата е имало и ракетни установки и че са правени опити с извънземни.
Една от най-големите забележителности на Деветашката пещера е, че тя е едно от най-големите обиталища на прилепи в България. Затова и трябва да изчакате до края на юли, когато пада забраната за влизане в пещерата заради размножителния им период.
За тези, които не могат да намерят време или сили да се заредят от живата природа, изобретателният човешки ум е намерил алтернативни методи за релакс в домашни условия.
Фън шуй e древно китайско изкуство за откриване на баланс и хармония в обкръжаващото пространство и в превод означава "вятър и вода". Течащата вода в дома привлича позитивната енергия в жилището, а оптималният вариант е да е постоянно течаща - от фонтанче или водопадче. Освен източните философии съвременните психолози също препоръчват монтирането на изкуствен водоем в къщи. Изборът на модели е голям. Декоративните водоемчета с клокочеща вода се монтират върху стена, изграждат се върху пода на хола, терасата или пък банята. Езерцата са подходящ избор за тераси, веранди или вътрешен двор. Най-обикновените предложения в магазините се поставят директно върху етажерка на стена или секция и са изработени от гипс, камък, стъкло, метал и силикон.
Най-евтините водопадчета се търгуват за около 30 лева и се задвижват, когато във ваничката се постави 1,5 литра чиста вода. След това устройството се включва в електрическата мрежа. Тихото ромолене се задвижва като перпетуум мобиле и може да работи цяла нощ. Лампичките пък оцветяват водата в различни цветове - жълто, розово, синьо или зелено. Най-скъпите водопади стигат над 300 лв. За повече автентичност можете да си купите и изкуствени озеленявания за водата - плаващи водни лилии, водорасли, тръстикови храстчета.
Още по-истинско докосване до природата направо от леглото ще ви осигури "говореща" картина. Прилича на фототапет и щом се включи в тока, оживява със звук и светлини. За чуруликане на диви горски птици, ромолене на падащ водопад, шум от листа на дървета и дори лекото свистене на вятъра, трябва да доплатите повече.
Все пак, ако спре токът, губите цялото очарование на изкуствения природен кът, който сте си създали. И по-добре е наистина да излезете навън и да отворите душите си за истинското.

 

върни се в НАЧАЛО