"BG Север" - брой 23 (17 - 23 юни 2011 г.)

 

АРТСЕДМИЦА


 

Горещо археологическо лято се очертава тази година в областта


Белене с 2 млн. лв. за Димум, анонимен дарява 5 000 лв. за разкопки край Садовец


Директорът на РИМ Стефка Григорова и археологът Венцислав Гергов, сн. авторътВяра ЦЕНОВА
Сумата от 5 000 лв. е преведена на сметката на Регионален исторически музей (РИМ) - Плевен, от дарител, пожелал да остане анонимен, съобщи директорката на института Стефка Григорова. С тези пари и със средства, отделени от скромния бюджет на музея, ще се проведат археологически проучвания на праисторическите селища в местността Лъга до Телиш и край Садовец. Разкопките започват на 1 юли, а научен ръководител ще бъде н. с. Венцислав Гергов, който и досега е работил на обектите, но като частен археолог.
Край Телиш две жилища ще се разкопаят изцяло. Те са на възраст 4 500 г. пр. Хр. и датират от късния хаоколит, късната медно-каменна епоха. Характерно е, че са изграждани по една техника, която е регистрирана за пръв път в България при Телиш - т. нар. глинобитна техника. Къщите са дълги 7 - 8 м, широки 4 м и са с височина 2,6 м. Дебелината на стените е около 50 см. "Ориентирани са на север - юг, като задължително на северната стена е изградена пещта на жилището. Семействата, които са живели в тях, са били от около 7 - 8 души. В едно такова жилище се откриват от 120 до 180 керамични съдове, като нито един не повтаря формата и украсата на другия. Някои са украсени с червена, бяла боя, охра и графит. Това говори за изключително високо материално и духовно развитие на населението, което ги е създало. Тези съдове свидетелстват за разцвета на керамиката през всички епохи", категоричен е Гергов. Основната цел на проучването край Телиш е да бъде разкопан некропола - гробището, което се намира там, за да се датира точно. Досега има разкопани 11 гроба. Дадени са проби за проучване с радиоактивен водород. Датировката, която ще се получи, е с точност плюс - минус 50 години. За нас е много важно, защото е свързано с появата на траките по днешните български земи, уточни археологът.
Обектът край Садовец е интересен с това, че има много голяма дебелина на културните пластове - ако в Телиш са 1 - 1,20 м, в Садовец достигат до 4 м, обясни още Гергов. Обектът има девет етапа, които се развиват във вертикална позиция и са на възраст от 5 200 - 3 200 г. пр. Хр. Това помага да се изясни една стратиграфия не само за България, но и за Източна и Централна Европа за развитието на населението. Характерното е, че около 3 200 г. пр. Хр. културата на Централна и Югоизточна Европа се унифицира. През това време материалната и духовна култура е била еднаква. След този период започва разслоение. Трябва да проучим по данните на костите, пластовете да се отделят много внимателно един от друг и да се датира по радиоактивен въглерод, изясни целта на проучването Венцислав Гергов. На същите разкопки преди време той е открил женски череп, който е възстановен и в момента е изложен в първа експозиционна зала на музея.
Финансирането на разкопките според Закона за културното наследство осигурява общината, на чиято територия се намира археологическият обект, припомни Стефка Григорова. В тази връзка тя съобщи, че община Белене е спечелила проект на стойност 2 млн. лв. за консервация и реставрация на кастела Димум. "От разкопките досега е видно, че макар и с огромно значение от историческа гледна точка, не е толкова впечатляващо визуално както Улпия Ескус например. Но Белене е показател, че когато общината има отношение към историческото минало, може да се направи много", отбеляза тя. И не изключи възможността туристическият поток след реализацията на проекта, който започва септември и е със срок на изпълнение една година, да се насочи към Белене.
Алхеологът Владимир Найденов, който активно участва в разкопките през последните 4 години, обясни, че сложността на проучването е в това, че не всичко е запазено, защото самият обект се намира на територията на съвременния град и 1/3 от него е отнесен от река Дунав. Благодарение на инфраструктурни обекти през 1989 г. се попада на някои архитектурни детайли, но тогавашните проучвания са съвсем секторни и не са дали много резултати. От 2007 г. започват редовни археологически проучвания в централната част на кастела. "Резултатите наведоха на мисълта ръководството на община Белене, че обектът би могъл да повиши интереса към самия град и вече няколко години се работи по този проект, като през 2009 г. конкретно бяха предприети мерки към археологическото проучване на секторите, които могат да бъдат възстановени - това е част от южната крепостна стена на кастела, нейният източен участък и западният сектор, неговата южна част с прилежащите кули и порти. Именно върху тези две локации ще се наблегне и този сезон", обясни Владимир Найденов.
 


Школите на Вяра Савова показват над 300 творби в ХГ Илия Бешков

 

Вяра Савова (вляво) и тримата абитуриенти, сн. личен архивНаташа КРУМОВА
"Вяра пече глина, но тя пече и таланти и бъдещи хора. Любовта е важна, но без хъс и вдъхновение безкрайната работа с децата не е възможна, защото талантът се обучава с правила". С тези думи главният уредник на Художествена галерия "Илия Бешков" Антония Караиванова откри годишната изложба на школата по керамика към Центъра за работа с деца (ЦРД) с ръководител Вяра Савова. Удостоверения за завършен курс на обучение получиха трима абитуриенти от Йорданка Крумова, директор на ЦРД. Тя представи ателиетата по керамика, грънчарство и натурно рисуване. "В Центъра за работа с деца има дългогодишна традиция. Творческият сезон завърши с 57 отличия на 27 участници от 21 конкурса", съобщи Крумова.
На 24-тата годишна изложба за творческия сезон на 2010 - 2011 година са експонирани над 300 пластики, рисунки, етюди и фотографии, изработени от деца и юноши от 5 до 19-годишна възраст. Годишно в ателиетата се обучават над 70 възпитаници на школата. Основният материал за работа е глина, като се използват различни техники и технологии, които дават възможност за богати творчески решения. Любими теми на малките художници са човешките и животински фигури и глави, стилизирани цветя, птици и животни. През годината те правят пана и декоративни съдове, използвайки технологиите на керамиката. За оцветяване се използват глазури, ангоби, постни керамични оцветители и бои. В школата по керамика и грънчарство децата се запознават с българските традиции в този занаят и усвояват умения за работа на грънчарско колело. В школата по натурно рисуване се изучава реалистично предаване на обем и перспектива на предмети и човешки фигури и композирането им в затворено картинно пространство чрез графични и живописни техники.
Уменията за работа с разнообразни техники чрез рисунки и пластика и създаването на художествена стойност на разнообразните материали се извършва под вещото ръководство на ръководителя на ателиетата в Центъра за работа с деца Вяра Савова, която окачестви своята работа и отношение към керамиката така: "Бог е създал човека от глина, а на нея са й необходими огън и любов, за да оживее".
Ето и мнението на завършилите своето обучение в школите на Вяра Савова, които споделят своите представи за изкуството, спомени от работата си в ателиетата, бъдещите си планове и това, което им е дарила тяхната художествена ръководителка.
Мила Иванова Веселинова: "Обичам природата, обичам семейството и приятелите, обичам различното... и рисуването, което е островче, винаги огряно от слънце. При Вяра усетих, че мога да разчитам на себе си. Ще се опитам да постигна мечтите си". (Ще кандидатства Графичен дизайн във ВТУ "Св. св. Кирил й Методий - Велико Търново).
Ивайло Тодоров Цветков: "Смятам, че чрез творението достигаме най-близо до смисъла на живота - да завещаем на света частица от себе си. Бих искал много по-рано да се бях срещнал с нея, научих много!" (Ще кандидатства Църковни изкуства във ВТУ).
Анна Александова Петрова: "Преживях четеринадесет много поучителни години от живота си. Без заниманията в школата и без Вяра аз нямаше да съм същата и нямаше да си имам втора Майчица! Благодаря й!"
(Ще кандидатства зъботехника).Забавно детско четене предлага библиотеката
 

Библиотеката предлага отлични условия за свободното време на децата, сн. авторътМиа ХРИСТОВА
Регионална библиотека "Христо Смирненски" е съорганизатор в националната инициатива за насърчаване на детското четене, която е по идея на детския портал Az-deteto.bg и Столична библиотека. Кампанията ще протече през месеците на лятната ваканция на учениците - 1 юни - 15 септември 2011 г., и ще е с национално покритие.
На децата ще бъдат предоставени списъци с книгите - задължителна литература за четене от I до VII клас, и допълнително препоръчани книги. В онлайн дневника на портала след предварителна регистрация малките читатели могат да маркират всяка прочетена книга. За да е сигурно, че са я прочели, когато я маркират в читателския дневник ще трябва да отговорят на въпрос от съдържанието на книгата. Ще се изработят стикери с логото на инициативата, с помощта на които издателствата ще маркират книгите от списъка, намиращи се в книжарниците.
Децата и техните родители могат да дарят на детския отдел на библиотеката книжките, които вече са прочели. Чрез онлайн читателския дневник в края на ваканцията ще могат да се определят най-четящият град, най-четящото училище и най-четената детска книга за лято 2011.
Същевременно от 5 юли в плевенската библиотека отваря врати за втори път лятната занималня. Експериментът стартира миналата година, когато всеки вторник и четвъртък в игротеката се събираха деца, четяха и се занимаваха по интереси. Всички малчугани от I до VII клас, които са останали в града и търсят как да оползотворят свободното си време, могат да идват в библиотеката, където освен че ще намерят книгите от списъците за училище, ще могат да се забавляват със занимателни игри и да общуват с връстниците си.

 

 

  

Нови заглавия в книжарници "Грамма"

 

 

"Да убиеш присмехулник"

 

Харпър Ли
Романът "Да убиеш присмехулник" остава в световната белетристика като изключителен литературен феномен. Весел, забавен и написан с естествена прецизност, този южняшки роман и днес не е изгубил своя блясък. Брилянтното писателско перо на Ли прорязва времето и все още учи читателя на удивителен брой полезни истини за живота.
Творба с ранга на изключително постижение в литературата, който несъмнено ще ви накара да се насладите на естествената простота, с която е написан... Един роман със силно съвременно звучене.

"Човек на тъмно"

 

Пол Остър
"Сам съм на тъмно и мислено въртя света в главата си, докато се боря с поредния пристъп на безсъние, с поредната бяла нощ в голямата американска пустиня". Така започва предпоследният роман на големия американски писател Пол Остър, познат у нас с "Нюйоркска трилогия", "Музика на случайността", "Лунен дворец", "Бруклински безумства", "Книга на илюзиите" и "Нощта на оракула".
72-годишният Огъст Брил се възстановява след автомобилна катастрофа в къщата на дъщеря си във Върмонт. Нощем, когато не може да заспи, лежи и си разказва истории, за да отпъди мислите си за неща, които предпочита да забрави - неотдавнашната смърт на жена си и ужасното убийство на Тайтъс, приятеля на неговата внучка. Така Брил заживява в един паралелен свят, в който Америка не воюва с Ирак, а със себе си.


 

върни се в НАЧАЛО