"BG Север" - брой 23 (17 - 23 юни 2011 г.)

 

СОЦИАЛНО


 

Спасителите се мръщят на 500 лв. на морето, гледат към чужбина


Няма опасност басейните в Плевенско да останат неохраняеми

 

Владимир АсеновРалица ПЕТРОВА
Шест басейна в Плевенско имат тапия да отворят врати през този сезон. Къпането на хора и упражняването на воден спорт се разрешава в малкия басейн в Кайлъка, в "Хаджи Васко Комитата" (в бившия ядрен завод), в ЛВТ, басейна на парк-хотел "Кайлъка", този на "Орбита палас" и в мотел-ресторант "Гривица". Някои от тях вече са отворили врати. На собствениците на обектите е връчена заповедта с изискванията, с която трябва да се съобразят. Тези дни комисия ще започне да проверява дали басейните са осигурили правоспособен воден спасител, медицинско лице и т. н. Ако не са, ще получат предписание, а при неговото неизпълнение следва санкция.
Засега няма опасност басейните в Плевенско да останат без спасители, коментира Владимир Асенов, специалист по водно спасяване към БЧК. Скоро басейните отново ще се напълнят, сн. архив
В момента за спасители се обучават 13 човека. "Първо се записаха 29. Дойдоха 16, а после още трима отпаднаха. Тези, които останаха, са млади момчета. Има трима - четирима ученици. Наредбата разрешава да станат спасители навършилите 17 години, но с подпис на единия от родителите", обяснява Асенов.
По думите му заплащането на спасителите е ниско - както тук, така и на морето. "В Камчия например на един спасител дават около 500 лв. плюс пълен пансион, но според момчетата не е е достатъчно. В басейните тук е по-малко. В Испания например плащат по 1 200 - 1 500 евро на спасител на малък басейн", допълва Владимир Асенов.
Затова повечето от обучените спасители с документи с едното око гледат към чужбина. Някои от тях са готови да направят компромис и да останат да заработват в левове. Но те обаче добре знаят цената си и питат директно шефовете си колко и кога ще плащат, казват самите момчета. В същото време част от младежите, минали през курсовете по водно спасяване към БЧК, вече са се спазарили с чуждестранни фирми и се готвят да отпътуват зад граница. Най-голям е напливът към САЩ, където пазарът е необятен. Тарифата е 8 - 10 долара на час, а сезонът е много дълъг. Немалко спасители са се цанили и в луксозни хотели в арабските страни. Там заплатите са 3 000 - 4 000 евро на месец. Нов хит от това лято се оказват Кипър и Гърция, които са предпочитана дестинация заради близостта им до България.
Въпреки забраната и непрекъснатите предупреждения плевенчани продължават да се къпят в неохраняеми обекти. Ако някой иска да се дави, можеш ли да го спреш, пита Асенов. Според него няма как на децата без надзор или на рибарите, решили да се изкъпят, да им забраниш да го направят. Затова навсякъде трябва да има предупредителни знаци, че къпането е опасно и обектът е неохраняем, казва специалистът по водно спасяване. Надеждите му са целият сезон да остане без инциденти, както е досега.
 


Стопират корупцията с по-трудни изпити за кандидат-шофьорите


Листовките от есента с 15 въпроса повече, вкарват четец и квестор


Инна СТЕФАНОВА
Нови по-трудни листовки ще проверяват знанията на кандидат-шофьорите наесен. Всеки тест ще има 45 въпроса, а не 30 както досега. Възможните отговори пък вече ще са не три, а четири. Верни ще могат да бъдат два или повече от тях. Новите листовки ще са с индивидуален баркод, а проверката им ще става със специален кодочетец чрез сканиране. Така няма да се знае кой номер листовка се е паднала на съответния кандидат, информират запознати. Спекулациите по време на изпита ще се ограничат и поради факта, че квестор ще проверява самоличността на кандидата, а друго лице ще оперира с четеца. Промените ще засегнат всички, които искат да придобият категории "В", "С", "С+Е", "D" и "М". Целта е да се спрат измамите при решаването на теста и купуването на изпита.
Оказва се, че не всички инструктори в Плевен са чували за готвените промени. Ако бъде вдигнат прагът на трудност, категоричен е Георги Тодоров - инструктор за водач на МПС в професионална гимназия, по-малко наши възпитаници ще могат да стигнат до практически изпит. За него теорията е важна, но практиката е тази, която прави истинския шофьор.
"Купих си правилник и пълен набор листовки. Реших листовките три пъти, така ме посъветва мой съученик, успял да вземе изпита предната година. Успях и аз от раз", разказва Дилян Петков, един от новите водачи по пътищата на Плевенско и страната. За него най-важното е да си концентриран по време на изпита, както и това да четеш внимателно целия въпрос и целите отговори. Не може да прецени обаче ако трябваше да държи изпит по готвените нови правила наесен, дали щеше да се справи. За него най-големият капан за бъдещите кандидат-шофьори е възможността за повече от един верни отговори в изпитните въпроси.
Наесен тръгва и провеждането на вътрешния изпит по теория със симулационни компютърни програми. Това е и първа крачка към преминаване към електронните листовки, информират запознати. Успеваемостта на кандидатите за шофьори е намаляла след въвеждането на анонимните листовки и техническите средства за контрол на изпитите за кандидат-шофьори, показва неофициалната статистика на плевенските инструктори. Да вземеш книжка става и ще става все по-трудно, но този факт не прави от всеки мераклия шофьор, е краткият им коментар.
 


Все повече българи подаряват за рожден ден... скок с бънджи

Поля ТОМОВА
Ако искате да подарите на близък човек нещо наистина незабравимо, подарете му скок с бънджи. Сковете водят началото си от Нова Зеландия, където младите момчета връзвали глезените си с лиани и скачали от дървени кули, за да докажат, че вече са мъже.
Оказва се, че все повече наши сънародници изпитват характера си и вдигат адреналина, като скачат. Клубовете, които имат лиценз и предлагат услугата, се роят. В България досега няма нещастен случай, твърдят инструктурите. Обясняват го с двойното подсигуряване на въжетата и добрата екипировка.
Едно от най-атрактивните места за първи скок е близо до Плевен - пещерата Проходна до Карлуково. Тя е известна най-вече с феномена си Очите на Бога и с това, че в нея са заснети едни от най-драматичните сцени на филма "Време разделно". Мястото е идеално за скокове заради красотата, спокойствието и липсата на трафик. Скокът тук е 43 метра - колкото е висока пещерата. Скача се от ръба на изхода. Преди всеки скок има задължителен инструктаж. Докато се слагат обезопасителните въжета, инструктурите внимателно наблюдават клиентите си. Забележат ли, че човекът изпитва огромен страх, или пък че пулсът му се ускорява повече от допустимото, не му позволяват да скочи.
Някои от хората скачат, за да преодолеят страха си от височини. Казват, че е страшно докато се пуснеш. Една крачка напред в нищото и политаш. "Като летене е, усетих се едва след като въжето ме дръпна нагоре. Сега мога да скачам още хиляди пъти", казва Жени Димитрова, дошла чак от Айтос, за да скача.
Освен инструктажа и прегледа, преди скок се подписва и декларация. Цената на един скок е между 40 и 50 лв. Освен бънджи скоковете, клубовете предлагат и други екстремни удоволствия - рафтинг, парашутни скокове и др.
"Все повече са хората, които предпочитат да се забавляват точно по този начин, да разтоварят и да се заредят. Имаме всякакви клиенти - лекари, учители, полицаи, банкери. Идват, спят на палатка, скачат и изпитват удоволствие от всеки миг и досег с природата", казва един от инструкторите - Жоро. Твърди, че всеки ден броят на хората, които искат да почиват активно, се увеличава. "Като че ли мина времето, в което почивката е задължителната софра, спане, пак софра... Сега българинът търси нещо друго, различно", категоричен е Жоро.
Един от мъжете, дошли да скачат - Валери, заяви, че именно като изпитва себе си, се чувства по-жив отвсякога. Заради уникалните си качества пещера Проходна всеки уикенд приютява скални катерачи, любители на скоковете, туристи. И всеки си тръгва от утробата на пещерата с увереността, че има сила, която следи всяка негова стъпка.
 


 Послушай лекаря

Кога е наложително да се направи пластична операция на носа?


Павел Томов, 21 г.

Ринопластиката е задължителна при функционални проблеми в носа


Д-р Юрий НИКОЛОВ, специалист УНГ, завеждащ клиника "Св. Параскева"
Ринопластиката или хирургичната корекция за промяна на формата на носа е една от най-търсените хирургични процедури. С козметична цел тя се прави на хора в добро здравословно състояние, психологически стабилни и реалисти в очакванията си. Ринопластиката може да отговори на естетични или реконструктивни цели - да коригира дефекти по рождение или респираторни проблеми. Когато се превръща в самоцел, пластичната хирургия определено е опасна. Предварително в разговор с пациента се уточнява план и програма на операцията, включително и с представа за крайния резултат. Поредицата от изследвания са задължителни.
При носа деформациите са свързани с хрущялната (предната) или задната (костната) част. При първите деформациите са повдигнат носен връх - много чип нос, или обратно - орелски нос с паднал връх. Честа деформация е и широката основа на носа - така нареченият негроиден нос. В задната част най-честите деформации са свързани с т. нар. гърбици. Антиподът на гърбавия нос е седловидният, вдлъбнат нос. Деформациите могат да засягат костта или хрущяла или и двете. По време на интервенцията хрущялите и костите биват смалявани и отстранявани със специални инструменти. Понякога се налага и добавяне на структури, като най-добрият вариант е автогенната пластика - с тъкан от самия пациент.
Самата операция е извършва по начин, който да е абсолютен дискретен за окото. Ако се правят разрези, те да са вътреносови. При корекциите, които се извършват по време на операциите и касаят костната част, се налага да се отнеме част от костното вещество, което причинява деформацията. Когато се касае за деформации в хрущялната част, се налага пластика в крилата на носа, на носната преграда и т. н. Целта е да се коригират всички недостатъци и дефекти по скрит хирургичен начин, без да има външна намеса, която да води до образуване на белези.
Обикновено операцията се прави на пациенти след пубертета - 14 - 15 години за момичетата и малко по-късно при момчетата. Когато има функционални нарушения в носа, корекцията е задължителна. Затрудненото носно дишане води до сериозни нарушения в целия организъм. Когато дефектите касаят леко само визията, но не дават отражение във функцията на носа, тогава е въпрос на желание от страна на пациента. При този вид операции напоследък незаменим помощник се явява ендоскопската хирургия, която се използва не само по време на операциите, но и при предварителната диагностиката и начертаването на конкретния оперативен план. Радиохирургията пък ни помага по безкръвен начин да решим оперативните проблеми в носа.

 

Уважаеми читатели,

ако имате здравословни проблеми, "BG Север" ви дава възможност да получите безплатни съвети как да се излекувате. Въпросите си можете да задавате писмено на адреса на редакцията - гр. Плевен, ул. "Борис Шивачев" 15, ет. 2, ап. 5, вестник "BG Север"; по елекронната поща на e-mail: bg_sever@abv.bg; на редакционния телефон 064/806891. Чрез вестника ще ви отговарят доказани специалисти от плевенската клиника "Света Параскева".

Въпросите си може да задавате и на телефона на клиниката: 064/801-888

 

върни се в НАЧАЛО