"BG Север" - брой 23 (17 - 23 юни 2011 г.)

 

ПРЕЗ СЕДМИЦАТА


 

Двуметровата римлянка остава в плевенския исторически музей


След прокурорско постановление иманярските находки са собственост на РИМ

Огромната статуя беше задържана в края на октомври м. г., сн. архивВяра ЦЕНОВА

Огромната римска надгробна статуя, заедно с накити от злато, медицински инструменти, сребърни и бронзови римски монети и византийски монети, иззети от иманяри в края на октомври миналата година, вече стават част от експонатите на Регионалния исторически музей в Плевен. Това съобщи директорката Стефка Григорова. В процеса на разследване се оказало, че към намерените у иманярите предмети проявяват интерес софийските музеи. За да няма конфликт на интереси, разследващите са се обърнали за експертна оценка към Националния исторически музей, откъдето са заявили, че ако материалите бъдат закарани в София, те ще направят безплатно оценката, но искат находките да останат там. В крайна сметка прокурор Искра Ганева е постановила тези неща да бъдат предоставени на плевенския музей. Веднага ръководителят на отдел "Археология" Петър Бънов е започнал работа по експертната оценка и следващата седмица ценните експонати ще постъпят в нашия музей.
Братята иманяри Павел и Николай Павлови от село Гиген и техният приятел Захари от Гулянци преди четири години разкопали с булдозер част от историческата местност Улпия Ескус край Гиген. Случайно попаднали на огромна находка - статуя на жена без глава, висока близо два метра и тежка около 2 тона. Тримата успели да измъкнат антиката, превозили я до дома на Николай Павлов, изровили голям трап в двора му и я заровили. Започнали да търсят купувач, като за целта направили снимки и видео клип, с които рекламирали находката. Братята искали за статуята 50 хиляди евро, но накрая склонили да я продадат и за 50 хиляди лева на появилия се купувач. В края на сделката обаче всички били заловени от антимафиотите. Службите следили иманярите в продължение на четири месеца след подаден анонимен сигнал.
Освен женската фигура в домовете на двамата братя са открити и други дребни предмети и накити от Улпия Ескус на обща стойност около 15 хиляди лева.
Според Петър Бънов римската статуя датира от II - III век преди Христа. Находката се оценява на 700 хиляди лева, но според запознати ако бъде изнесена от страната и продадена на аукционите в Германия или Австрия, римлянката без глава може да се изтъргува за близо 1 млн. евро.
 


Шестокласничка от НУИ с първа награда за есе

Шестокласничката Михаела Тодорова от НУИ "Панайот Пипков" се върна с първа награда от VI Национален конкурс за ученици и студенти София - Москва; България - Русия - вчера, днес, утре". Отличието е завоювала в раздел "Проза" с есе на тема: "Най-скъпият дар - свободата". В него шестокласничката изразява уважението си към руските държавници, които помагат след Освобождението да бъде изградена държавната администрация и приета Конституцията, без които свободата би била кратка, а правото на свободен живот на хиляди български деца като нея - невъзможен. Успехът й е успех и за преподавателката й по български език и литература Диана Горанова, която е насърчила шест от своите възпитаници да премерят сили в три литературни конкурса през настоящата година. Михаела Тодорова и Цвета Ташева грабнаха първите награди за есе и стихотворение.
Акцентите на конкурса в рамките на международния проект "Заедно в XXI век" са били: "България и Русия - приятелство и взаимност през вековете" и "50 години от полета на Ю. Ал. Гагарин в Космоса". Конкурсът е за есета, реферати, рисунки, медийни презентации, стихотворения и песни - на български и руски език, в четири възрастови групи. "BG Север"Вандал поруга къщата на Коста Златарев

Черният спрей плътно е покрил надписите, сн. Инна СтефановаМраморната плоча, поставена на фасадата на къщата на Коста Златарев и Мара Денчева, е поругана от неизвестен вандал. С черен спрей е заличен надписът, с който е отбелязано, че в старата постройка на улица "Любен Каравелов" №7 някога са живели видните антифашисти. Злосторникът "се е постарал" да заличи и датите, когато секретарят на ОК на БКП - Коцика, и неговата съпруга - Саня, са загинали - 21 септември 1941 г. и 17 април 1944 г. Неизвестният засега хулиган вероятно не знае, че Мара Денчева - Саня, е била 33-годишна, когато е била удавена в кладенеца в двора на къщата, а преди това зверски душена. Той едва ли е чувал и за това, че нейното дете - синът Георги, е останал пълен сирак, защото три години по-рано е бил убит съпругът на Мара Денчева - Коста Златарев.
Къщата с мраморната плоча е вече стара, но ползва всички привилегии на Закона за опазване на паметниците на културата. Тя е в списъка на паметниците на културата с категория "Национално значение" на територията на област Плевен. В този списък са още 25 обекта - църкви, музеи, крепости, паркове. В Плевен като места с национално значение са определени 11 обекта. Къщата на Коста Златарев е включена в списъка през 1973 г., заедно с къщите на Цветан Спасов и Асен Халачев. Обнародваното решение в Държавен вестник преди това е взето от хора, които знаят, че смисълът на паметниците на културата е да запазят спомените от историята. Независимо за коя епоха става въпрос. Независимо дали вандалът, пръскал с черния спрей по плочата, е враг на комунистите или не. "BG Север"
 

 


Изложба между кестени подредиха математици

Милена Георгиева се радва на интереса към рисунките на децата, сн. Инна Стефанова90 рисунки на деца от пети до девети клас от Математическата гимназия бяха експонирани в сряда в центъра на Плевен. Идеята творбите да са навън, в градски условия, е на преподавателката по изобразително изкуство в школото Милена Георгиева. Преди възпитаниците на училището са редили своите рисунки в галерия "Илия Бешков", но Милена Георгиева решава, че така картините ще се видят от повече плевенчани, че е по-забавно, по-приятно и по-предизвикателно. "Целта е да се покаже, че в МГ "Гео Милев" освен да смятат учениците могат да се справят и с други предизвикателства, че имат много таланти. Макар и за един ден рисунките накараха млади и стари да се спират пред тях", казва Георгиева. Най-често задаваният въпрос е бил дали те се продават. Учителката и математиците-художници са склонни да помислят в тази насока в бъдеще. "BG Север"

 

 

Строят оркестрина в Градската градина

Според работниците, съоръжението ще бъде завършено след две седмици, сн. Вяра ЦеноваСлед като от години слушаме как в Градската градина ще се строи опера, общинското ръководство реши да скалъпи оркестрина. Точно пред останките от кафе "Маркиза" тези дни започнаха строителни работи. По предварителни впечатления едва ли на въпросното съоръжение ще могат да се осъществяват оперни спектакли, но според зам.-кмета Валентин Матеев такива съоръжения за изнасяне на концерти на открито има в почти всички европейски градове.
Строителите на обекта обясниха, че оркестрината е възстановка по снимка от 1923 г. и ще бъде готова до две седмици. "BG Север"

 


Полицията ще бори кражбите на селскостопанска продукция


План с конкретни мерки срещу кражбите на селскостопанска продукция и домашни животни са изготвили униформените в Плевен и областта. Вече са проведени срещи с кметове по места, както и с председатели на земеделски кооперации, на които е уточнено кой и как ще охранява стопанските масиви и продукцията. Създадена е и организация за опазване на продукция в складове. Мерките, уточняват от плевенската Регионална дирекция на вътрешните работи, имат за цел да стопират от сега набезите на крадците във времето за най-интензивно прибиране на реколтата. Върху работата на звената за самоохрана и фирмите, извършващи охранителна дейност, се осъществява постоянен контрол от служители на полицейските управления. "BG Север"
 


Скулпторът Иван Атанасов направи нов барелеф
 

Барелефът на Ал. Стамболийски, сн. Ралица ПетроваБарелеф на Александър Стамболийски, изработен от плевенския скулптур Иван Атанасов, вече е поставен на къща в началото на улицата, носеща името на известния български политик. Дело на твореца е още бюстът на Янко Забунов, който се намира в градинката пред къщата-музей на земеделския деец. Бронзовата фигура, която стана жертва на вандалска проява, бе възстановена в почти същия й вид по снимки от Регионалния исторически музей.
Барелефът на Никола Петков, също изработен от Иван Атанасов, преди време бе залят със синя блажна боя.
Засега инцидент не се е случвал единствено с барелефа на Христо Бояджиев, поставен на сградата на Професионалната гимназия по облекло. "BG Север"

 

 

Върнаха за преразглеждане дело срещу измамничка с имоти

Окръжният съд в Плевен изцяло отмени присъдата срещу измамничка с имоти и върна делото на първата инстанция за ново разглеждане. Това се случи след като Районният съд осъди на 4,5 г. строителната предприемачка Даниела Маринова, която години наред прибирала парите на граждани срещу очаквана покупка на жилище "на зелено". Заседанието е било на 7 юни, но делото все още не е разпределено на съдия, който трябва да прецени дали има основания процесът да бъде подновен. Това съобщи пред журналисти съдия Светослава Цонева, пресаташе на Районния съд в Плевен.
Ще припомним, че през март т. г . магистратите от районната инстанция признаха Даниела Маринова за виновна в това, че в периода август 2005 г. - юни 2007 г. в Плевен с цел да набави за себе си имотна облага е измамила 4 човека, като взела от тях общо 65 хил. лв. с обещанието, че ще им построи апартаменти на ул. "Стефан Караджа". Тогава Маринова получи присъда от 4,5 г. при първоначален общ режим на изтърпяване на наказанието в затворническо общежитие от открит тип към затвора в Сливен. Магистратите решиха още, че тя трябва да върне парите на хората, заедно със законната лихва и да плати деловодните разноски.
Още през пролетта на 2009 г., както "BG Север" пръв писа, Даниела Маринова бе завлякла 14 души от кооперацията на ул. "Стефан Караджа" с около 170 хил. евро. "BG Север" 

 

върни се в НАЧАЛО