"BG Север" - брой 23 (17 - 23 юни 2011 г.)

 

СПОРТ


 

БОКС

Плевен с двама шампиони от държавното първенство
 

Валентин Николов от Мизия 80 и Христо Христов от Спартак взеха злато
 

Валентин Николов е горд с постиженията си, сн. архив

Страницата подготви Николай ИВАНОВ

Състезателят на БК Мизия 80 Валентин Николов се завърна със златен медал от участието си на държавното лично и отборно първенство за юноши старша възраст. Надпреварата бе втори кръг от първенството и се проведе в Хасково. Над 100 боксьори от 30 клуба в страната се качиха на ринга в спор за медалите. Николов по категоричен начин затвърди реномето на школата на световния шампион Александър Владимиров. Лично той бе в ъгъла да дава наставления на своя възпитаник по време на срещите му в кат. до 81 кг. Валентин Николов бе убедителен и в четирите си срещи и заслужено се окичи със златото. На финала той надигра представителя на ЦСКА, като нито за миг не остави съмнение в превъзходството си. "Няма начин да не съм доволен от представянето на Валентин. Това състезание е част от подготовката му за европейското първенство през август във Финландия. Старанието на тренировките дават своя резултат. Вальо се учи от грешките и напредва с големи темпове. В него има потенциал и той е длъжен да го развива. До европейското е рано, но ако работи упорито, Валентин може да постигне нещо значимо. Доволен съм и от шестото място в отборното класиране. Все пак участваме само с един състезател. По начало предпочитаме да ходим на състезания само със състезатели, които са подготвени да стъпят на стълбичката", сподели президентът на БК Мизия 80 Александър Владимиров.
Другият плевенски клуб Спартак също се завърна с отличия от първенството в Хасково. Възпитаниците на Георги Тончев спечелиха златен и сребърен медал. На най-високото стъпало за Спартак стъпи Христо Христов. В категорията до 75 кг той спечели златния медал. До първото място Христо достигна след четири победи. В своите срещи представителят на Спартак диктуваше темпото и се забавляваше със съперниците си на ринга, без да остави нито за миг съмнение в превъзходството си. Неговата сила изпъкна най-вече на финала, където неговият опонент от Пирин (Благоевград) се задържа само 15 секунди на ринга. Другият плевенски медал е на сметката на Ангел Ангелов, който се окичи със среброто. Той участва в надпреварата при 91-килограмовите. Ангел надигра последователно двама съперници, което му осигури участие на финала. Там той загуби от бившия спартаковец Радослав Панталеев. В отборното подреждане Спартак зае престижното пето място. Шампион стана съставът на Тракиец (Пазарджик), следван от ЦСКА, Локомотив (Русе) и Добрич.
"Златото на Христо не е изненада за никого. Той отиде в Хасково с амбиции за този медал. Неговата подготовка бе на ниво и затова не е изненада, че надигра своите съперници по пътя към първото място. Ангел достигна максимума на своите възможности. Тази категория не е за него, защото той отстъпва физически на съперниците си. Силата му е при 81-килограмовите", сподели неговият треньор Георги Тончев.
 


ФУТБОЛ

Петър Фердинандов с наградата за най-добър рефер в региона
 

сн. авторътФутболният арбитър Петър Фердинандов бе определен за най-добър рефер за изминалото първенство в областните групи на Плевенски регион. На него се паднаха да свири част от най-напечените дербита в областта, като той излезе с чест от тях. Фердинандов е футболен съдия от 1999 г., като това е втора награда в неговата кариера. По традиция в края на всяко първенство ОС на БФС - Плевен, връчва награда на най-добрия в региона от реферите, съдийстващи в областните "А" и "Б" групи. Петър Фердинандов е бил футболист повече от 25 години, което също му помага на терена. "Наградата е признание за моята работа през изминалото първенство. Винаги на терена съм се стремял да отсъждам каквото видя", сподели Фердинандов.
Своята статуетка Петър Фердинандов получи на традиционния купон по случай края на първенството. Наградата за най-проспериращ футболен съдия грабна доскорошният футболист Мирослав Михайлов (Шенкела), който отскоро е от другата страна на барикадата, но вече натрупа стаж като съдия на няколко напечени местни дербита и се справи с авторитет.
 


Красимир Бислимов:

Спортно-технически сме готови за Б група
 

сн. архивОт една седмица футболистите на плевенския Спартак 1919 са във ваканция. За представянето на отбора и бъдещите планове потърсихме старши треньора Красимир Бислимов.
- Г-н Бислимов, успех ли е петото място за Спартак?
- Като цяло постигнатото е успех. Направихме много силна пролет, но за съжаление не успяхме да наваксаме изоставането си от есента. Нямахме конкретни цели за първенството, но като на всички, които обичат футбола в Плевен, и на мен ми се иска градът да има футбол в по-горна група. Ние започнахме от нулата, само с наши футболисти. На полусезона привлякохме опитни играчи, отново плевенски юноши. Ако бяхме взели точки от Ботев (Козлодуй) и Бдин, можехме и да сме трети.
- Защо се стигна конкретно до тези поражения?
- Бяхме набрали инерция, но имахме някои кадрови проблеми. Преди тези важни срещи двама наши основни футболисти - Милен Тодоров и Теодор Михайлов, заминаха на бригада в Англия и трябваше в движение да им търсим заместници. Особено срещу Бдин се оказа фатално тяхното отсъствие.
- Кога планирате да започне подготовката за новото първенство и какви ще бъдат целите през него?
- Събирам отбора за първа тренировка на 4 юли. В момента уточняваме детайли около подготовката, която почти сигурно ще бъде изцяло в Плевен. В процес сме на уточняване и на противниците за контролните срещи. След един сезон във "В" група, вече е време да мислим за атака на "Б" група. Правим нужната организация през новото първенство да атакуваме първото място в групата.
- Мислите ли за нови попълнения?
- Това е непрекъснат процес и селекцията е отворена по всяко време. Имам разговори с доста футболисти, които имат желание да играят за Спартак. Става въпрос за играчи, които са минали през плевенските отбори. Имаме няколко варианта за селекция. Тя обаче зависи от финансовата стабилност на отбора. През последния месец станаха събития, които ме обнадеждават. Дано само това не са предизборни фойерверки.
- Заговори се, че ще канят Спартак за участие в "Б" група още за новото първенство. Имате ли готовност да играете там?
- Наистина се заговори за такава възможност, но още няма нищо официално. От спортно-техническа гледна точка ние сме готови за "Б" група. Разполагаме със състав да играем при професионалистите и това се видя през пролетта. Всичко зависи от финансите на отбора. Издръжката ни в "Б" група ще бъде поне три пъти повече отколкото във "В", и то при положение, че се борим за първото място в третия ешелон. Ако ни поканят, трябва да се предприемат мерки за лицензиране на стадиона ни. Това са все неща извън моята компетенция. Аз отговарям за спортно-техническата част. Ако играем в "Б" група, ще изтеглим началото на подготовката ни с една седмица. Спартак е притегателна сила на трансферния пазар и лесно ще сглобим отбор за професионалистите.
- Има ли интерес към наши футболисти от други клубове?
- Разполагаме с млади и талантливи момчета. Някои от тях ги наблюдаваха през целия пролетен полусезон. Искаха записи с техни мачове. До този момент обаче няма нищо конкретно и официално. Тези момчета знаят за интереса към тях, затова трябва да се раздават още повече на терена.
 


ЛЕКА АТЛЕТИКА

Рената Петкова отвя конкуренцията при хвърлянето на диск

Юношите и девойките младша възраст на СКЛА Спартак се завърнаха с три златни, един сребърен и един бронзов медал от лятното държавно индивидуално първенство за младша възраст. Над всички бе Рената Петкова, която спечели два златни медала в хвърлянията - на диск и тласкане на гюле. Възпитаничката на плевенското СУ "Георги Бенковски" отвя конкуренцията при хвърлянето на диск. Нейният резултат - 37,08, е с близо четири и половина метра по-добър от този на сребърната медалистка от Казанлък Радостина Гачева. Още три представителки на Спартак взеха участие в тази дисциплина. От тях най-добър резултат 30,05 м постигна Вероника Попова, който й отреди пета позиция. С две места по-назад е Виктория Миткова с 27,01 м, а веднага след нея е Цветомира Генчева с 26,21 м. В сектора за тласкане на гюле Рената отново постигна най-добър резултат. Тя стъпи на най-високото стъпало на стълбичката с резултат 12,20 м. С двете титли Петкова за пореден път затвърди, че е сред най-силните лекоатлети в България. Вероника Попова направи опит да дублира успеха на съотборничката си с чук. Тя достигна до сребърния медал с постижение 33,80 м, изоставайки от шампионката Антония Щерева от Карнобат с пет метра. В същата дисциплина Виктория Миткова е пета с 25,97 м, а Цветомира Генчева е шеста с 24,32 м.
"Доволна съм от класирането на Рената, но не и от резултатите й. Възможностите й са доста по-големи, но не го показа. Останалите момичета се представиха над очакванията ми, като подобриха личните си резултати", заяви треньорка Галя Николова.
При юношите четирима представители на Спартак взеха участие в надпреварата в отделните дисциплини на хвърлянията. От тях най-добре се представи Сунай Махмудов. Той спечели бронзов медал в хвърлянето на копие с резултат 48,94 метра. С шест места по-назад тук е съотборникът му Айсел Алиев, изпратил уреда на 41,29 м. Третият плевенчанин - Марио Спасов, е 15-и с 36,64 м. В дисциплината тласкане на гюле абсолютният дебютант Лъчезар Емануилов завърши осми с 13,03 м. Четиримата съотборници се пуснаха в битката мятане на диск. И тук Марио е 15-и (33,18 м). На четири места след него се нареди Лъчезар (29,45 м). 22-и е Сунай (29,05 м), а Айсел е 26-и (27,62 м).
"Марио може повече. Останалите се справиха според възможностите си. Лъчезар Емануилов е едва от две седмици, но демонстрира изключителен талант с огромна амбиция. Сигурна съм, че в бъдеще много ще се говори за него. Същото важи и за Сунай, който спечели бронзов медал, подобрявайки личния си резултат с 10 метра. Айсел също завърши с лично постижение", каза Галя Николова.
Другият връх в представянето на СКЛА Спартак бе Тихомир Иванов. Той стана шампион в скока на височина. Покорените от него 200 сантиметра не бяха по силите на нито един от съперниците му. Възпитаникът на Георги Гетов подобри с цели 15 см личния си рекорд. Миналата година той беше сребърен медалист на първенството за младша възраст на открито, а през зимата стана шампион в зала след надскачане във финала. Независимо от травмата, която го извади за известно време от пистата, Тихомир се завърна по най-добрия начин. "Очаквах от Тихомир да победи. Направи отлично състезание. Движи се по програма. Сега му предстои покриване на норматив (206 см) за участие на световно първенство за юноши младша възраст", коментира треньорът му Георги Гетов. В същата дисциплина участваха още шестима скачачи от СКЛА Спартак. Александър Янчев е седми със 175 см. Васко Василев и Илиян Бенeков завършиха на 165 см и този резултат ги класира съответно 13-и и 14-и. На 18-о място е Никола Георгиев, преодолял 160 см.
В същата дисциплина при девойките Габриела Йотова раздели 3 - 5 място с две столичанки. Триото финишира на кота 150 см, без допуснат фаул. С 20 см по-слаб бе резултатът на съотборничките й Мартина Лебанова и Ивона Захариева. И трите състезателки на Спартак се пуснаха в битката на скока на дължина. Мартина е 13-а (с 4,68 метра), Ивона - 20-а (4,55 м), а Габриела - 21-а (4,47 м).
В скока на дължина Лъчезар Стоянов завърши девети (с 6,22 м). Той се пусна и в спринта на 100 метра, но остана 22-и, финиширайки за 12,10 сек. В многобоя Мариян Симеонов е осми, събирайки актив от 2872 точки.
Трима свои състезатели заведе в столицата треньорът Пенко Козарски. В скока на дължина Пиер Лалев е шести, постигайки 6,32 метра. Веднага след него в класирането е съотборникът му Даниел Анков с 6,26 м. Той завърши 14-и в спринта на 100 м, пробягвайки дистанцията за 11,92 сек. В същата дисциплина, но при девойките, плевенския тим представи Виктория Георгиева. С 13,35 тя завърши 13-а. Георгиева участва и на 200 м, където с постижение 27,81 е 14-а.

 

 

върни се в НАЧАЛО