ДЕСТИНАЦИИ


 

Гърция - страна с европейски стандарт, цените - български

 

Почивка в южната ни съседка е вълнуващо и незабравимо преживяване

 

Кавала е предпочитана дестинация и заради близостта до границата, снимки авторът и интернетЛилия ДИМИТРОВА

Има няколко маршрута до Гърция. Aз и човекът, с когото пътувах, избрахме един от двата пътя през Родопите. И не сбъркахме. Той минава през Троян, Беклемето, Пещера, Батак, Доспат и други приятни кътчета. Най-живописната местност се оказа участъкът между Батак и Доспат - безкрайни поляни, гъсти гори и кристално чисти язовири. Водните басейни са често срещани в този регион. Пътят ни минаваше край язовирите "Доспат", "Батак", "Широка поляна", "Голям Беглик". Всички те притежават красотата и уникалността на Родопите, но най-пленителен от тях за мен бе "Широка поляна". Той се намира на 30 км южно от Батак, по пътя за Доспат. Надморската му височина е около 1 540 м, а площта - около 20 кв. км. Разположен толкова високо в планината, язовирът се оказа несравнимо място за почивка и зареждане с позитивна енергия. На брега се намира уютното и уединено вилно селище "Романтика". То е разположено в девствената природа на Родопите, а от петнайсетте вилички се разкрива гледка към язовира. Туристите, на които се натъкнахме там, бяха предимно чужденци - араби, англичани, немци и гърци. Някои от тях бяха предпочели да нощуват в палатки пред запален огън с песни и игри вместо в дървените вилички, които предлагат всички удобства. При обиколката из Родопите се наложи да минем през доста села и за съжаление не видяхме църква - само джамии. Наистина жалко.

Престоят в планината беше повече от приятен, единственото неудобство беше

пътят - занемарен

и труднопроходим.

Но това не ни учуди. При условие, че третокласни пътища се смятат за магистрали, а в градовете всеки ден се чупят коли и търкалят джанти, то какво очакваме да е в планината?!

След отдиха в Родопите екскурзията ни продължи в посока Гърция. Бързо минахме през границата Илинден - Екзохи и пред нас се откри един съвсем различен свят. Първото, което прави впечатление в тази държава, са перфектните пътища. Рязката промяна от шосета, изпълнени с дупки, ями и боклуци в България, на първокласните магистрали в Гърция ни накара да се замислим отново за манталитета на българина и уредбата на държавицата ни. Да се чуди човек как само на няколко километра от границата ни се отваря една подредена и устроена във всяко отношение страна. Дестинацията, към която се бяхме отправили, беше град Кавала, само на около 100 км от Илинден - Екзохи. Този град е едно от големите пристанища в Северно Егейско море и има фериботни връзки за остров Тасос, Додеканезите, остров Крит и Пирея. Кавала е средно голям град с население около 144 хиляди души. Бил е основан още през древността и до 396 г., когато е унищожен напълно от готите, е носил името Неаполи. След V век на същото място е построен нов град с име Хрисуполи. През 1380 г. е превзет от турците. В рамките на Гърция градът е от 1913 г. Сегашното име на града е дадено от франките. Срещу Кавала се намира

остров Тасос -

предпочитана

дестинация

от много българи. Всъщност много места в Гърция се посещават от български туристи. Там освен че е изключително красиво, е и достъпно. Всеизвестно е, че почивка в Гърция може да струва колкото и в Слънчев бряг например, а дори и по-малко. Кавала е предпочитано място и заради близостта му до границата. А като прибавим красотата на града, чистите плажове и спокойствието, почивката там е доста изкушаваща. Още с влизането в града се открива красива панорамна гледка към градчето и част от Егейско море. За да се стигне до центъра или плажовете, е нужно да се мине през половината град, което ни даде възможност да разгледаме това интересно място. Уличките там са тесни и змиевидни, а от двете им страни са разположени различни по големина къщи, чиято архитектура е много по-различна от нашата - плоски покриви, колони, големи тераси и веранди. Там е изключено да се видят блокове като нашите панелки, просто защото вкусът на гърците е безупречен. Жилищните им сгради са най-много на 4 - 5 етажа и приличат на малки хотелчета - нови, оригинално боядисани, озеленени и чисти. Всяка една тераса е украсена с цветя и специфични камъни, а шезлонгите и тентите допринасят за туристическия облик на Кавала. Този град се различава много от нашите курорти със спокойствието и чистотата си. Въпреки че бяхме там във вече активния туристически сезон,

по улиците

не се усещаше

напрежението,

което при нас е в изобилие. Всеки турист или местен, тръгнал по пътя си, сякаш не забелязва заобикалящия го свят, а само своята посока. Чистотата в града и плажовете е другото положително впечатление от Кавала. И няма как да е друго! Гърците са в истинския смисъл на думата европейци - от начина им на живот и жилищата на всеки един до цялостния облик на държавата им. Безразборното изхвърляне на боклуци там е недопустимо както в големите градове, така и в малките населени места.

Във вилно селище Ро-мантика на брега на язовир Широка поляна в Родопите почиват предимно чужденциНяма как да не спомена за

цените на храни-

телните продукти

в Гърция. Това е държава със значително по-висок жизнен стандарт на живот от нашата (за пояснение - минималната пенсия там е към 500 евро), а цените на някои хранителни продукти са като при нас, а дори и по-ниски. Така популярното лакомство през този сезон - сладоледът, е доста по-достъпен там. 6 броя в кутия се продават за 1,20 евро, т. е. 2,40 лв. Хубав шоколад може да се купи за 0,40 евро, т. е. 80 стотинки. Цената на добро качество цигари е 2,50 евро, което е с малко повече от цените в България. С две думи: с доста по-малки заплати и пенсии ние пазаруваме на цени по европейските стандарти. Както каза един нашенец, живеещ дълги години там, България е 100 години назад и 50 години настрани от Гърция. Може да се каже, че там скъпо на българина може да се стори кафето. Цената му варира от 2,50 до 4,50 евро. В таверните е сравнително по-скъпо, но не може да отидеш в Гърция и да не посетиш поне една от тях.

Друго интересно място, което видяхме, беше съботния пазар. Традицията в Кавала е всяка събота да се изкарват множество сергии, образуващи един огромен пазар в центъра на града.

Там имаше

от всичко -

всевъзможни дрехи, продавани от китайци, руснаци и гърци, спортни и официални обувки, бельо, накити, храни, т. е. само от пиле мляко нямаше, както се казва. А цените - напълно достъпни дори и за нас. При обиколката на пазара и центъра впечатление ни направи отношението на гърците към българите. Твърде отрицателно. Наистина тези хора не ни харесват. В таверната и магазините ни обслужваха с нежелание, щом чуеха на какъв език говорим. И имат право да не ни искат в държавата си. Има нашенци, които си работят честно и усърдно, за да изкарат някое евро, но чухме всякакви разкази за недопустимото държание на българи там. От всякаква липса на култура, проявяваща се в изхвърляне на боклуци по улици, плажове и пътища до кражби на дребно и едро. Е, как да ни харесват тогава?!

След Кавала посетихме полуостров Керамоти, който е на около 30 км от града. Там се намира най-красивата плажна ивица на Балканите според много от туристите. Това се оказа предпочитано място за почивка от много българи, на които се натъкнахме там, а някои дори са предпочели да се заселят в близките села, за да са по близо до това красиво кътче. До самия плаж в Керамоти се намира гора, в която много от летуващите там си почиваха заради гледката - от едната срана градчето, а от другата - плажът и чистото Егейско море. Пътят ни на връщане към България минаваше през няколко села и се отбихме в едно за ден. Прекрасно място, населено с много млади хора.

Модернизирането

на селските райони

в Гърция е много напреднало. От кафетарии с вид като тези в нашия център до различни бизнеси, развиващи се там. И в селата, както в големия град, спокойствието лъха отвсякъде - няма изнервени хора, няма старци на преклонна възраст да се трудят за насъщния с каруцата, в дворовете не се виждат лозя, домати или царевица. Възрастните хора в Гърция просто си почиват и се радват на старините си.

Тръгнахме си с много приятни впечатления към България. Бяхме доволни, че сме посетили една европейска държава, от която само може да вземем пример. Гърция може да се намира на някакви си нищожни километри от нас, но истината е, че ни делят десетки години. Има да наваксваме и с икономическо развитие, и с по-европейския манталитет, и с отношението ни един към друг, защото те са изключително задружен народ за разлика от нас. След Илинден - Екзохи навлязохме в нашата си действителност и ни остана само да мечтаем един ден да постигнем това, което са успели гърците. Но да не се залъгваме - това би станало в едно много далечно бъдеще...