СОЦИАЛНО


 

Благородството да спасиш живот

 

Плевенчанката Цветелина Христова с награда за безвъзмездно кръводаряване

 

Цветелина е решена и занапред да продължи да дарява кръв, сн. авторътЛилия ДИМИТРОВА

Плевенчанката Цветелина Христова получи награда за дългогодишен безвъзмезден кръводарител. Отличието е връчено по повод Световния ден на доброволния кръводарител на тържествена церемония в София, а материалната награда е книга "История на кръводаряването в България", букет цветя и плочка с името й. Организатори на проявата са Българският червен кръст и Националният център по трансфузионна хематология, чиято идея е била да наградят заслужилите кръводарители. Общо 10 човека от цялата страна са били отличени с почетен плакет. Номинациите са определени от броя кръводарявания, възраст и принос в кампаниите за привличане на доброволни кръводарители. Победителката от Плевен е била номинирана от местната организация на БЧК и Районния център по трансфузионна хематология заедно с още един кръводарител, но националното признание получава тя. Цветелина е на 49 години и работи в Домашния социален патронаж в Плевен. Родом е от Великотърновско село, но се омъжва в нашия град и след толкова години живот тук тя се чувства плевенчанка. Има двама сина на 25 и 27 години. Откакто се води компютърна статистика, Цветелина е дарявала кръв 36 пъти, а преди напредването на технологиите го е правила поне още 20. Благородната й дейност е започнала с училищна кампания, когато е била само на 19 години и тогава разбрала, че кръвната й група е нулева отрицателна. "След това ме подтикна да продължа да дарявам вътрешно убеждение, защото смятам, че има хора, които се нуждаят, и всеки от нас би могъл да попадне в такова положение. Както ние се отнасяме към хората, така бихме искали и към нас да се отнасят. Ако аз попадна в нужда, предполагам, че и за мен ще има кръв, но за да има, трябва някой да даде", е мнението на Цветелина. Тя не е била активен кръводарител само по време на бременността и кърменето на децата си. За нея всичкият този шум около делото й е необясним, тъй като не си е давала сметка, че чрез тази постъпка може да спаси човешки живот, но се радва на поздравленията, които получава от приятели и служители в Центъра за кръводаряване. Който може и се чувства здрав, нека отиде да даде кръв, за да се почувства удовлетворен, е съветът на Цветелина. Според нея българинът е добър човек и е склонен към безвъзмездна помощ и единственото отрицателно след настъпването на демокрацията е, че се е изменила ценностната система. Материалното се поставя над духовното и оттам идват проблемите на хората. Добротата се проявява и в съвестно вършене на работата, позитивно отношение към околните и дори в една усмивка. Тя не е религиозна, но смята, че църквата има огромна роля във възпитанието на хората. Христова е решена и за напред да продължи благородната дейност да дарява живот.

 

 

Родината се носи в сърцето представиха ученици от Правец

 

Възпитаниците на езиковата гимназия в Правец потърсиха бъдещи партньори в Плевен, сн. авторътВяра ЦЕНОВА

"Родината се носи в сърцето" е заглавието на книга, дело на български и немски ученици, която беше презентирана в РБ "Христо Смирненски" тази седмица. Продукт на съвместен проект на Общообразователно училище "Бад Лиибенщайн", Германия, и Гимназия с преподаване на чужди езици "Алеко Константинов" - град Правец, книгата е отговор на зададената тема от фондация "Спомени, отговорности и бъдеще": "Втората световна война и последвалите диктатури - причина за миграционните процеси".

Участниците в проекта - ученици от IХ, Х и ХI клас, в продължение на една година се запознават с множество документи, издирват и се срещат със своите информатори - свидетели на онова смутно време, които тогава са били на тяхната възраст. За немските деца задачата е по-лесна - те просто трябва да попитат своите баби или по-възрастни съседи, за да разберат за изселването на немците от Силезия, Източна Прусия и Судетите. Българските ученици се изправят пред по-големи трудности при издирването на информаторите си и работят по три теми - изселване на немското малцинство от България през 1943 г., изселването на българските евреи за Израел през 1948 г. и политическата емиграция след Втората световна война. С помощта на преподавателите си по история и немски език децата изнасят непознати факти, поднесени с целия емоционален заряд на преживяното.

Книгата е двуезична - на български и немски език. На представянето й в Плевен присъстваше един от ръководителите по проекта - Гетко Гечев, както и преподаватели по история и немски език от ПГ по строителство, архитектура и геодезия, ПГ по туризъм, ГПЧЕ, ДФСГ "Интелект" - Плевен. За учениците от Правец работата по такива проекти вече е традиция, като за следващи начинания те потърсиха партньори в лицето на плевенски училища.

 

 

Над 70% от настоящите студенти с пропуски в здравното осигуряване

 

Ани ПАВЛОВА

Над 70% от настоящите студенти имат пропуски в здравното осигуряване за един, два или три месеца, показва проверка в информационните масиви на Националната агенция за приходите (НАП). Ако младежът или девойката са завършили през юни 2009, а са се записали в съответния университет през октомври, то към настоящия момент за трите месеца - юли, август, септември 2009 г., те не са здравно осигурени. През 2009 г. месечната здравно-осигурителна вноска е в размер на 10,40 лв. и трябва да бъде внесена заедно с дължимата лихва към момента на плащане.

В подобна ситуация могат да попаднат и учениците, които завършват средното си образование до края на юни тази година и започват следването си през септември/октомври в университет редовна форма на обучение, където здравните вноски се заплащат от републиканския бюджет или при започването на работа, напомнят от НАП. За летните месеци младежите не се осигуряват от републиканския бюджет, тъй като не попадат в нито една от двете категории ученици или студенти. Според закона, ако едно лице не плати здравните си осигуровки в рамките на 3 месеца, губи пациентските си права. Така не малко бъдещи студенти могат да се окажат в следващ момент също без право да ползват безплатните здравни услуги, информират от НАП. За този период (юли - септември) на бъдещите студенти ще трябва да се внасят здравноосигурителни вноски, като същевременно се подаде и декларация "Образец 7" в офиса на НАП.

 

 

340 зайци приема Медицинският

 

Ралица ПЕТРОВА

340 нови студенти ще приеме Медицинският университет (МУ) в Плевен за обучение през учебната 2010/2011 г., като таксите ще останат непроменени, съобщават от там. Документи ще се приемат от 28 юни до 4 юли. Годишната такса за специалност "Медицина" е 900 лв., в направление "Здравни грижи" обучението струва 700 лв., като таксата за специалността "Медицинска рехабилитация и ерготерапия" е дори намалена от 800 на 640 лв. Таксите за кандидатстване са 40 лв. за първи изпит и 20 лв. за всеки следващ.

Кандидатстването за специалност "Медицина" е с приемни изпити по биология и химия, които ще се проведат съответно на 7 и 14 юли. Кандидатите за всички останали специалности могат да участват в класирането или с оценката от държавен зрелостен изпит по биология, или чрез явяване на тест по биология на 29 юли, с право на избор на по-високата оценка. За тях е организиран и втори прием на документи за периода 22 - 25 юли.

От учебната 2010/2011 година в МУ - Плевен, започва прием на студенти по общо три новоразкрити специалности: две във факултет "Обществено здраве" - "Инспектор по обществено здраве", степен "бакалавър", "Медицинска рехабилитация и ерготерапия", степен "магистър" и една в Медицинския колеж - "Помощник-фармацевт", степен "професионален бакалавър".

Във факултет "Медицина", специалност "Медицина", степен "магистър", редовно обучение, кандидатите ще се състезават за общо 80 места по държавна поръчка.

Факултет "Обществено здраве" ще приема студенти за обучение по 4 специалности: "Управление на здравните грижи", степен "бакалавър", редовно и задочно обучение, съответно 10 и 30 места по държавна поръчка, и степен "магистър", задочно обучение, 40 места; "Обществено здраве и здравен мениджмънт", степен "магистър", задочно, платено обучение, 15 места; "Медицинска рехабилитация и ерготерапия", степен "бакалавър", редовно обучение, държавна поръчка, 25 места и степен "магистър", задочно, платено обучение, 15 места; "Инспектор по обществено здраве", степен "бакалавър", редовно обучение, държавна поръчка, 15 места.

Факултет "Здравни грижи" ще приема студенти по 2 специалности: "Медицинска сестра", степен "бакалавър", редовно обучение, държавна поръчка, 50 места; "Акушерка", степен "бакалавър", редовно обучение, държавна поръчка, 30 места.

В Медицински колеж - Плевен, ще се приемат студенти по следните специалности за придобиване на степен "Професионален бакалавър": "Медицински лаборант", "Рентгенов лаборант", "Помощник-фармацевт", "Социални дейности".

 

 

Послушай лекаря

 

С радиохирургията не остават белези

 

В предния брой специалист отговори на въпрос на наш читател при кои случаи е наложителна ринопластиката или пластичната операция на носа. Сега продължаваме с начините, по които се осъществява самата корекция.

(Продължение от брой 22)

 

Д-р Юрий НИКОЛОВ, УНГ, завеждащ клиника Св Параскева

Ринопластиката или хирургичната корекция за промяна на формата на носа е една от най-търсените хирургични процедури.

Самата операция като подходи се извършва по начин, който да е абсолютен дискретен за окото. Ако се правят разрези, те да са вътреносови. Стараем се, когато ги правим с помощта на радиохирургична техника, те да са с такъв обем, че да не се налагат и шевове дори. При корекциите, които се извършват по време на операциите и касаят костната част, се налага да се отнеме част от костното вещество, което причинява деформацията. Когато се касае за деформации в хрущялната част, се налага пластика в крилата на носа, на носната преграда и т. н. Целта е да се коригират в рамките на необходимото и в рамките на всички естетически критерии всички недостатъци и дефекти по скрит хирургичен начин, без да има външна намеса, която да води до образуване на белези. Операцията е подходяща за хора, които търсят подобрение на начина, по който изглеждат, а не съвършенство. С козметична цел ринопластиката се прави на хора в добро здравословно състояние, психологически стабилни и реалисти в очакванията си. Ринопластиката може да отговори на естетични или реконструктивни цели - да коригира дефекти по рождение или респираторни проблеми.

Обикновено операцията се прави на пациенти след пубертета - 14 - 15 години за момичетата и малко по-късно при момчетата. Когато има функционални нарушения в носа, корекцията е задължителна. Затрудненото носно дишане води до сериозни нарушения в целия организъм.

Когато дефектите касаят леко само визията, но не дават отражение във функцията на носа, тогава е въпрос на желание от страна на пациента. При този вид операции напоследък незаменим помощник се явява ендоскопската хирургия, която се използва не само по време на операциите, но и при предварителната диагностиката и начертаването на конкретния оперативен план. Радиохирургията пък ни помага по безкръвен начин да решим оперативните проблеми в носа.

 

Уважаеми читатели,

ако имате здравословни проблеми, "BG Север" ви дава възможност да получите безплатни съвети как да се излекувате.

Въпросите си можете да задавате писмено на адреса на редакцията - гр. Плевен, ул. "Борис Шивачев" 15, ет. 2, ап. 5, вестник "BG Север"; по електронната поща на e-mail: bg_sever@abv.bg; на редакционния телефон 064/806891.

Чрез вестника ще ви отговарят доказани специалисти от плевенската клиника "Света Параскева".

Въпросите си може да задавате и на телефона на клиниката: 064/801-888