КОНФЛИКТИ


 

Междуселските войни - Опанец срещу Буковлък

 

Напрежението може да е етническо, причините за него са кражби на роми

 

 

Според хората от Опанец крадците са от Буковлък, снимки архивПоля ТОМОВА

Истинска война започва между плевенските села Опанец и Буковлък. Напрежението може да се определи и като етническо, тъй като причината за него са кражбите, извършвани от роми. Първите искри прехвърчаха при срещата на вътрешния министър Цветан Цветанов с жителите на село Опанец. Визитата на вицепремиера бе предизвикана от поредица материали в медиите заради многобройните обири в Опанец. В салона на читалището обаче част от младежите на селото заявиха, че голяма част от кражбите са дело на ромите от с. Буковлък. В родното си място те били кротки, но обирали селата наоколо, за което знаел и кметът на Буковлък Росен Русанов. На срещата с вътрешния министър имаше и човек с лепенка на бузата, бит същия ден от ромите в Буковлък, докато разтоварвал там вар. Напрежението между Опанец и Буковлък тлее от години, обясниха хората, които са категорични, че буковлъшките цигани са основните обирджии.

Росен Русанов твърди, че неговите цигани не крадат в ОпанецНяколко дни преди срещата с министъра младежи от Опанец видели каруци с роми от Буковлък да обикалят из селото им. "Идват на оглед, за да видят откъде какво да крадат. Тия от Буковлък крадат навсякъде, почти във всички села", категоричен е Павлин Серафимов. Той и още няколко млади мъже от Опанец проследили буковлъшките каруци, настигнали ги и пребили мургавите им пасажери. Те от своя страна се върнали в Буковлък и се оплакали на кмета. Серафимов и другите младежи попитаха на срещата с министъра "кой е тоя Росен Русанов и кой му дава право вечер да влиза в къщите на хората от Опанец и да държи сметка, че сме нападали "неговите" цигани". След случая напрежението между двете села нарастна. Версията на кмета на Буковлък Росен Русанов обаче се отличава от тази на младите мъже в Опанец. "Не е вярно, че ромите от Буковлък крадат в Опанец, там кражбите си ги вършат те, а полицията не си върши работата", заяви той. Призна, че е видял битите роми, които му заявили за проблеми с Опанец. Единият дори бил със средна телесна повреда, според Русанов. Кметът на Буковлък подал сигнал в полицията, но оттам му казали, че не могат да се справят със Серафимов. Тогава Росен Русанов тръгнал за Опанец, за да го търси. Не го открил. "Тогава съм отишъл, за да спра една война, защото след като каруцата се върна в Буковлък и видяха, че има бити, се събраха над 200 роми, които искаха да тръгнат към Опанец и да се разправят. Вие представяте ли си какво щеше да се случи, ако бяха отишли", каза Русанов. Той призна, че преди време отново е имало проблем между двете села. Тогава група роми са откраднали металните колове от лозя на Опанец, които се намират в близост до Буковлък. Хората в Опанец обаче са категорични, че и кражбите напоследък са дело на жителите на Буковлък. Затова са въвели забрана и не допускат в Опанец да преминават каруци и жители на Буковлък. "Ние сами сме ги забранили, ако ги видим, че преминават, сваляме ги от каруците и ще се разправяме сами с тях", яростно защитават тезата си в Опанец.

"Ами, ако и те кажат - никой от Опанец няма да преминава през Буковлък и ако мине, ще се разправяме с него", контрира Русанов. Той признава, че напрежение между двете села има. Категоричен е обаче, че ромите от Буковлък не крадат в останалите села. "Ако има ред и контрол, и в другите села няма да се краде, така както не се краде и тук", смята Русанов. Според жителите на околните села обаче, кметът на Буковлък отлично знае, че хора от селото му крадат на други места.

От плевенската дирекция на полицията заявиха, че в момента в Опанец има засилено полицейско присъствие, което включва денонощно присъствие на полицай и патрули, които обикалят и денем, и нощем населеното място. Това е дало резултат, тъй като няма нови кражби или проблеми в селото. Няма информация за напрежение между селата Опанец и Буковлък, добавиха от полицията. Ръководството на дирекцията стриктно спазва разпореждането на Цветан Цветанов за срещи с населението. Вече е проведена една такава.

 

 

Темида

 

Осъдителните присъди в процеса за влака убиец - заради небрежност

 

Виновните за смъртта на 9 души в огнения ад вече са осъдени, сн. архивПетя КОЛЕВА

Небрежност и неизпълнение на служебните задължения са сред мотивите на съдия Николай Господинов за осъдителните присъди на шафнера Георги Георгиев и началник-влака Иванка Костадинова за трагедията във влака София - Кардам, стана ясно тази седмица. На 28 февруари 2008 г. в огнения ад загинаха девет души. Прокуратурата посочи трима обвиняеми - шафнерът Георги Георгиев, началник-влака Иванка Костадинова и бившият зам. директор в БДЖ - Георги Иванов. След поредица съдебни заседания съдът оправда Иванов. Шафнерът Георгиев получи 12 години затвор, а началник-влакът Иванка Костадинова - осем. Георги Иванов бе оправдан, тъй като неговата заповед за заключване на вратите на спалните и кушет-вагони с каре и щифт не противоречи на нормативната уребда на БДЖ и няма пряко отношение към смъртта на деветимата, са мотивите на съда.

В хода на делото обаче е установено, че действията на шафнера Георги Георгиев имат пряка връзка със смъртта на жертвите. В нормативната уредба има пряко записани дейности, които той е трябвало да извърши при кризисна ситуация - спиране на влака, евакуация на пътниците, действия по гасене на пожара, разкачване на вагоните. При възникването на пожара в купето на шафнера е имало два пожарогасителя и едно азбестово одеало. Когато той чул от пътниците, че има пожар, не ги взел, а тръгнал да се увери дали действително има пожар. След като се уверил, не спрял веднага влака с внезапната спирачка в неговото купе. Стигнал чак до другия вагон и спрял влака от купето на колегата си. През това време обаче пътниците в горящото купе отворили прозорците и огънят лумнал. Според съда, ако шафнерът е взел веднага при първия сигнал пожарогасителите и одеалото, е можел да спре трагедията. В мотивите за присъдата му пише още, че докато е тичал из вагоните, не е събудил спящите хора и не ги е евакуирал. Всичко това дава основание за присъдата от 12 години зад решетките.

Началник-влака Костадинова пък е осъдена заради това, че вместо да помогне за евакуацията на пътниците, веднага след спирането на влака е слязла от него и тръгнала към локомотива. Взела е пожарогасител от машиниста, но не го е ползвала. Не е дала разпореждане за евакуация на пътниците и отключването на вратите, а като ръководител е била длъжна да го направи.

Делото вероятно ще стигне до Върховен касационен съд, тъй като почти всички страни са подали жалби както срещу размера на присъдите, така и по повод присъдените обезщетения по гражданските искове от страна на близките на загиналите.

 

Тревожно

 

Пада възрастта на децата пияници

 

Повечето 11-годишни вече са опитвали алкохол

 

Полина ТОНЕВА

Преди броени дни тема номер едно в новинарските емисии бе пиянството на шестима ученици. 13-годишните попаднали в "Пирогов" след като празнували завършването на учебната година с... водка и текила. По официални данни на здравното министерство все повече се увеличава броят на децата от 15 до 17 години, които злоупотребяват с алкохол. Българските ученици са на едно от първите места в Европа по консумация на алкохол и на първо място по консумация на бира.

Увеличава се и броят на острите алкохолни отравяния на деца, както и постъпването им в болница заради интоксикация. Според признания на софийски ученици в специално изследване, всеки трети от тях се е напивал поне един път месечно.

Къде е Плевен? Оказва се, че от началото на годината до днес в Спешно приемно отделение и Клиниката по токсикология са постъпили само десет пияни деца до 18 години. Броят им е по-малък от постъпилите в клиниката през същия период на миналата година. Или плевенските ученици пият по-малко от връстниците си в страната, или пък пият така, че да не постъпват в болницата. От всичките десетима пишман пияници петима попаднаха в токсикологията навръх Нова година, на 31 декември срещу 1 януари. Изпадналите в безпаметност младежи на възраст 15 - 17 години посрещали новата година на купони с приятели. Един от тях - Мартин, призна, че е пил всичко - от бира до уиски. Помни, че му станало лошо и повърнал. След което се озовал в токсикологията с натравяне. Всички младежи - пациенти на клиниката, или са пили много, или бързо. Само един абитуриент е посетил клиниката след бала си в състояние на алкохолно отравяне. Няма данни постъпилите в токсикологията да са консумирали фалшив алкохол. Пили са обаче много и бързо. Именно когато се поеме много алкохол за кратко време, още повече на такава възраст, резултатът е алкохолното отравяне. Обикновено първите симптоми са повръщане, сънливост, безсъзнание, опасно понижена кръвна захар.

Диагнозата "алкохолно отравяне" не е лека и ако не се вземат бързи мерки, може да се стигне и до фатален край, твърдят лекарите. При поемането на голямо количество алкохол за кратко време се разрушават частично някои от връзките между мозъка, крайниците и всички рецептори, тъй като концентратът руши белтъчната защита на клетките. Оттук се появяват замайването и некоординираните движения. Тъй като мозъкът на тийнейджърите все още се развива, всяка злоупотреба с алкохол може да нанесе непоправими щети, твърдят лекарите.

Медиците определят няколко основни причини, които карат тийнейджърите да пият - любопитство, да се почувстват по-добре, да се впишат в обстановката, да изглеждат пораснали или да добият смелост, за да свалят някого. Рекламите на алкохол и семейната среда, в която се пие, са ежедневие - те също допринасят за това учениците да смятат алкохола за нещо нормално.

Според запознати първият сблъсък с "огнената вода" за голяма част от българските деца е на крехката възраст 11 - 12 години. Традиция е на домашни купони да се организират своеобразни състезания по надпиване. Пие се концентрат, най-често водка или текила на екс и победител е този, който остане най-дълго време прав.

Родителският контрол е най-важната предпоставка детето да не попадне в токсикологията. Защото въпреки законите, в България се продава съвсем свободно алкохол на лица до 18 години.

Другото, което родителите трябва да направят, е да разкажат на децата си какви са пораженията от алкохола, съветват лекарите. Сред рисковите групи те определят децата, които растат без контрол, както и тези, в чиито семейства има зависими от алкохол или други наркотици.