ПРЕЗ СЕДМИЦАТА


 

Наши таланти покоряват международни фестивали

 

Общината за пореден път демонстрира неангажираност към децата

 

Част от балерините на Спирит, сн. личен архивЛилия ДИМИТРОВА

Възпитаници на балетно-театрална школа "Спирит" - Плевен, са взели няколко първи места на фестивала "Слънце, радост, красота" в Несебър, обяви хореографът на школата Ирина Георгиева. На международния фестивал са участвали над 3 000 деца от 5 до 18 г. от България, Русия, Финландия, Украйна, Полша, Молдова, Румъния, Латвия, Грузия и Беларус. Той е проведен в рамките на пет дни - от 15 до 20 юни. Тази година децата от "Спирит" са завоювали награди в почти всички възрастови групи. Малчуганите от най-малката група - от 5 до 7 години, са спечелили награди в три раздела: модерен и съвременен балет - първо място, и трето в раздел класически балет. Две втори места са заслужили талантите от втората възрастова група до 12 г. отново в класически балет и съвременни танци. Престижното първо място за солово изпълнение е успяла да си извоюва Елена Ангелова, на 17 г.

Ирина Георгиева обяви, че всички български участници в Несебър са били подпомогнати от общините си, освен нашите. Средствата за костюмите и транспорта са били осигурени от нея и от родителите на децата в школата. Освен успеха в Несебър малките таланти са заслужили награди и на фестивала за купа "Тракия" в град Пловдив през месец март. Там плевенските участници в раздел модерен балет са взели втора награда, в класически балет - две първи и две втори в различни възрастови групи. Плевенската школа е наградена с престижната купа "Тракия" като най-добрата в България.

Школа "Спирит" с хореограф Ирина Георгиева, която е завършила балетно изкуство в Санкт Петербург, е основана преди 5 години в Плевен. В клуба са обединени всички видове балет - елементи от художествена гимнастика, модерен и джаз балет, спортни танци и др. Децата, които тренират там, са около 50, на възраст от 4 до 17 години. Преобладават момичетата, чиято бройка е 48, а само 2 от децата са момчета. Ирина не приема желаещите с конкурс, а всеки, който има амбицията, се включва в екипа им.

 

 

Трима се борят за шефското място в РИМ

 

Трима кандидати ще се борят за поста директор на Регионалния исторически музей (РИМ) в Плевен. Това изпълняващия в момента длъжността директор Петър Бънов, Соня Лазарова - служител в Дирекция "Военноисторически музеи", и Стефка Григорова, която е на длъжността "Връзки с обществеността" в РИМ.

Подадените документи за участие в конкурса за директор са отворени на 22 юни от комисия. Документацията е редовна и участниците се допускат до следващия кръг, който ще се състои на 20 юли. Тогава ще бъде проверена компетентността на кандидатите относно нормативната уредба, касаеща естеството на тази сфера. Ще бъдат разгледани представените концепции за развитието на културния институт за следващите три години с по-подробна разработка и акцент на първата от тях. Във втория кръг в състава на комисията ще бъде и представител на Министерството на културата, който предстои да бъде определен. "BG Север"

 

 

Плевен най-активен в образователни кампании

 

Плевен и Шумен са сред най-активните градове у нас по отношение на образователни кампании. Това констатираха организаторите на "Приказен празник с Pom-Bar". Инициативата включваше кампания за дарение на книги и конкурс за най-малък автор на приказка, който обхвана цялата страна. Целта бе да се насърчат днешните деца да четат и пишат, както и да се провокира интерес към книгите, чието място постепенно се измества от телевизията и компютърните игри. Победителят в конкурса за измисляне на приказка стана Явор Чокоев от Русе. Неговият разказ "Pom-Bar и ангелската ръка" беше избран сред авторските предложения на малчугани от цялата страна на възраст от 4 до 12 г. Подгласници на Явор са 7-годишната Геновева Гочева от Добрич и Александра Алексиева на 9 г. от София.

Въпреки, че не са сред победителите в съревнованието, децата и училищата от Плевен и Шумен ще получат поощрителни награди заради усърдието си. "BG Север"

 

 

Бивш е новият директор на ИФК

 

Ст. н. с. Атанас Кирилов е новият директор на Института по фуражни култури (ИФК) в Плевен. Той заема длъжността от 21 юни 2010 г. след проведен конкурс.

Атанас Кирилов е председател на Българската асоциация по фуражно производство и ливадарство (БАФПЛ); председател на Съюза на учените в България - клон Плевен; член (два мандата) на Изпълнителния комитет на Европейската федерация по ливадарство (EGF) - представител на България, Румъния, Молдова, Украйна и Русия; член на Френската асоциация по фуражно производство (АFPF); експерт-консултант към FAO по въпросите на фуражното производство и хранене на преживните животни.

Ст. н. с. Кирилов вече има мандат зад гърба си като шеф на ИФК. Поста директор на Института по фуражни култури той заемаше от 2004 - 2008 г., когато бе сменен от настоящия си предшественик Тодор Кертиков. "BG Север"

 

 

Последна изложба за сезона в галерията на Ив. Вазов 5

 

Обща изложба в Общинска художествена галерия подредиха плевенските художници Драгомир Райчев и Константин Бурдиняшки. Идеята е от дълги години, но едва сега се осъществява, споделят авторите. Досега и двамата са участвали само с отделни творби в общи изложби на групата и сегашната експозиция ги представя по-цялостно. Макар и различни като натюрел и колорит, между творбите им се получава симбиоза. Косьо обича да експериментира. Неговата живопис е по-абстрактна, насочена към всемира и отразяваща света - навън и този вътре в нас. Драгомир работи върху по-земни теми, библейски сюжети, обича да рисува морето, природата, народни обичаи. Активно работи в областта на графиката, живописта, илюстрации на детски книжки. Завършил е история и география във ВТУ и преподава в град Долни Дъбник.

Изложбата може да бъде видяна до 6 юли и е последната за този сезон. Следващият ще бъде открит на 8 септември с юбилейна изложба на Данаил Мицев. "BG Север"

 

 

БЧК обучи спасители за лятото

 

Завършилите ще могат да практикуват още този сезон, сн. Лилия ДимитроваБългарският червен кръст в Плевен обучи 15 младежи за водни спасители. От тях двама ще заминат за Черноморието, а останалите - за басейни и водни паркове. Курсът започна на 7 юни с приемен изпит, включващ 50 м свободен стил за басейни и водни паркове и 100 м за открити площи и морета, а нормите, които трябваше да покрият кандидат-спасителите бяха съответно 50 и 100 секунди.

Всичките 15 записани - 14 момчета и едно момиче, положиха успешно конкурсния изпит. Те са от Плевенски регион с изключение на едно момче от Ловешка област.

Програмата на курса включваше лекции всеки ден в сградата на БЧК, водени от треньор по плуване и практика в басейни. Обучението приключва днес, 25 юни, първо с изпит по практика, а тези, които не успеят да го вземат, губят право да се явят на теория, но могат да опитат на друго място в рамките на годината.

Завършилите ще имат възможността да започнат работа през този сезон. "BG Север"

 

 

Зачестяват ужилванията от пчели и оси

 

Всеки ден по един или двама ужилени от оси или пчели се приемат в токсикологичното отделение на плевенската Университетска болница, съобщават оттам. Пациентите са в крайно тежко състояние - с отоци по тялото и лицето, с припадъци, дори в безсъзнание. Лекарите в отделението са категорични, че минали години не са наблюдавали толкова тежки алергични реакции. Затова специалистите съветват да се обръща по-голямо внимание и да се търси помощ веднага след ужилването, преди да започнат подуванията и отоците. "BG Север"

 

 

Темида

 

Брат и сестра получиха 23 г. затвор за грабеж и убийство на старец

 

Общо 23 години лишаване от свобода постанови Плевенският окръжен съд за брат и сестра, извършили опит за грабеж, довел до убийството на 86-годишен старец. За това информират от пресцентъра на прокуратурата. За подсъдимия Калоян Ангелов съдът е определил 20 години затвор при първоначален строг режим. Сестра му Марияна Симеонова е получила наказание от три години лишаване от свобода при същия режим. След като се напили на 7 февруари тази година, двамата осъдени решили отишли в дома на Илия Георгиев от село Вълчитрън да му искат пари за цигари. Влезли в къщата на стареца и започнали да ровят из стаите за пари. Марияна дори запалила дрехи, защото нямало ток и не се виждало.

От вдигнатия шум възрастният човек се събудил. Братът и сестрата се нахвърлили да го бият, за да им каже къде има пари. Удряли го с особена жестокост - с ръце и брадва. През това време техен съселян, в чиято къща родствениците се уговорили за нападението, подал сигнал в полицията. Служителите на МВР заварили дядото на земята, а подсъдимия върху него, притискайки го с коляно в областта на гърдите, а с дръжката на брадвата го натискал в областта на шията. Пострадалият е откаран в Спешна помощ в Плевен, но два дни по-късно възрастният човек починал от причинените му наранявания. Присъдата не е окончателна и е протестирана от страна на Окръжна прокуратура - Плевен, поради ниския, според наблюдаващия прокурор Валери Мирчев, размер на наказанията. "BG Север"

 

 

Иззеха 710 литра фалшив алкохол

 

Плевенски полицаи разкриха нелегално производство на спиртни напитки в частен дом в село Девенци, съобщават от пресцентъра на полицията. В специализираната акция са иззети спиртни напитки, етикети, капачки за бутилки и бандероли. В проверките в къщата и под сайванта на имот, собственост на 73-годишен, полицаите се натъкнали на 640 л спирт в пластмасови туби и 70 л в стъклени бутилки с марките "Бушмилтс", "Туламор Дю" и "Смирноф". Открити са и 1 890 етикета за марков алкохол - за уиски "Джим Бим", "Джак Даниелс", "Туламор Дю" и за водка "Абсолют". Иззети са и 771 капачки за уиски и водка, както и 2 030 бандероли за спиртни напитки от един литър. Като веществено доказателство за нелегалното производство са конфискувани и бутилки с есенции за алкохол и самоделна машина за запечатване на стъклен амбалаж с пригодено електрическо устройство. За 24 часа са задържани 22-годишен от Червен бряг - внук на собственика на къщата, и негов съучастник - 46-годишен софиянец. За престъпление по чл. 234 ал. 2 от НК е образувано досъдебно производство. Сезирана е прокуратурата. "BG Север"

 

 

Пелин Пелинов представи 4-а част от пенталогията си

 

Четвъртата книга от пенталогията на Пелин Пелинов "Възход и падение" беше представена в РИМ тази седмица. Тя е озаглавена "Под свити знамена" и е посветена на Междусъюзническата война. Първите три книги от пенталогията са "Независима България", "Напред, на нож" и "Крушението". Финалната пета част, която е пред завършване, носи името "Катастрофа".

Централните герои на книгата - офицерът Александър Бронзов, вече подполковник, и неговата любима, пианистката Преслава Хаджиславова, са измислени герои. Според автора това е най-художествената от досегашните четири книги, защото в нея са описани герои, които не са офицери или политически дейци, а обикновени хора. "BG Север"

 

 

Проверяват техниката за жътвата

 

Вече е създадена организация за осигуряване на пожарната безопасност през периода на тазгодишната жътвена кампания, съобщават от пресцентъра на МВР. На ръководителите на земеделски кооперации и сдружения, ЕТ, арендатори и фирми са връчени 21 писма с превантивен характер. Те са изпратени до 197 обекта, дадени са и 6 разпореждания за отстраняване на констатирани нарушения от организационен и технически характер. На участниците, пряко ангажирани в прибирането на реколтата, се извършват инструктажи. Правят се и проверки на земеделската техниката. До сега допуснати за участие в кампанията в Плевенска област са 75 зърнокомбайна и 211 трактори, автомобили, сламопреси. При дежурните в пожарните служби и полицията са поставени оперативни карти за местонахождението на засетите площи на територията, която обслужват. В тях са посочени вида на културите, площта им, населено място, пътища, естествени и изкуствени водоизточници и времето за достигането им. Пожарните автомобили са окомплектовани допълнително с по един комплект къси шлангове за бързо и ефективно маневриране. "BG Север"