ШАРЕНО


 

Румен Петков събра приятели и съмишленици на рожден ден

 

Депутатът получи портрет на Винаров, рисуван от Христо Бояджиев

 

Баскетболната легенда Цецо Антов бе един от многото приятели, които поздравиха Румен Петков

 

Васил Антонов (вдясно) поднася на рожденика внушителния подарък

 

Със скромен, но стилен коктейл в ресторанта на култовия плевенски хотел "Ростов" и в обкръжението на най-близките си приятели и съпартийци червеният депутат Румен Петков отпразнува в сряда поредния си (все още не кръгъл) рожден ден.

"За щастие на тази дата всяка година имаме повод да се събираме благодарение на нашия съгражданин, приятел и съмишленик Румен Петков. Пожелавам му още дълги години да ни радва, че сме приятели, да води социалната борба, да носи високо знамето на социалистическата партия и да бъде все така упорит и усмихнат в трудностите. И както в легендата за птицата феникс - заедно да се изправяме в най-тежките моменти и той да ни води към успехи, както нас - приятелите и съгражданите, така и социалистическата партия", даде старт на поздравленията председателят на ОблС на БСП Васил Антонов. Подаръкът, който му поднесе от името на областната организация на социалистите, е внушителен портрет на Иван Винаров, рисуван от Христо Бояджиев. "Иван Винаров е сериозен символ за Плевен, той е човекът, благодарение на който има народен парк "Кайлъка", личност с богата история, който е водил страната в трудни и в печеливши моменти. Човек, който сам по себе си е легенда. Картината е нарисувана от един от знаковите художници на Плевен - Христо Бояджиев, който е учител на Светлин Русев. Съвкупността от тези символи не може да има по-добро място от дома на Румен Петков", обоснова избора на подаръка Васил Антонов.

От своя страна рожденикът благодари на всички присъстващи, че са уважили неговия празник. "Има неща, които човек не може да избира - рожденото си място, близките си, родината си. Но човек може да избере приятелите си, разбирането си за живота, за света. Това се формира с годините в средата, в която всеки от нас се ражда, живее. Най-висшата степен на близост е другарството, социалната ангажираност, ангажиментът да бъдем заедно и да бъдем солидарни един към друг. Това е нещо, което 130 години е една от същностните характеристики на новата българска държавност, но по същество е заложено в нацията ни", подчерта Румен Петков. И благодари на присъстващите за това, че в много трудни моменти са били заедно. "Защото в трудните моменти се разбира силата и стойността на тази солидарност, която е крепяла и нацията, и държавността ни, и социалната идея повече от столетие. Това е помогнало на всеки от нас да се формираме като хора и да знаем какво означава заедност, много сме, силни сме дори и в слабостта си. Това за мен е изключително важно и значимо - че мога да се обърна към вас с: благодаря ви, приятели, че бяхме заедно и ще продължим да бъдем", вдигна тост рожденикът.

И както се полага на такъв празник всеки гост поднесе своя подарък и пожелание към виновника за тържеството, а после вдигна наздравица в негова чест. "BG Север"

 

 

Малчугани от Плевен взеха призове от моден конкурс

 

Призьорите в конкурса, сн. личен архивЛилия ДИМИТРОВА

Две деца от Плевен се върнаха с отличия от международния конкурс "Little miss & mister Planet 2010" и "Little miss & mister Galaxy 2010", организиран от модна агенция "Интерсаунд" в Несебър. Наградените са Петър Долапчиев (7 г.) и 5-годишната Джулия Алексиева. Петър е получил приза "Little mister Galaxy 2010", включващ златна лента, грамота и купа, а Джулия е станала първа подгласничка на "Little miss Galaxy 2010" и си е тръгнала с лента, корона и грамота. Отличие взела и майката на Джулия - Теодора Алексиева. Тя се сдобила с титлата "Мисис Планет 2010" за най-чаровна и атрактивна майка.

В конкурса са участвали деца от 12 държави: Русия, Южна Африка, Румъния, Украйна, Бразилия, Франция, Нигерия, България и др. на възраст от 4 до 15 г. Членовете на журито са оценявали представянето на участниците с национален костюм, индивидуален талант, шоу "Galaxy зодиак", модно ревю, интервю и представяне с официален тоалет. За първи път освен журито, съставено от националните директори, професионалисти от сферата на шоу бизнеса и модата, е включено и алтернативно детско жури, включващо победители от минали години.

 

 

 НАПУШЕНИ МИСЛИ

 

За... свобода на Словото ли говорихме?!

 

Стефан КРЪСТЕВ (Cefules)

Интернет е средство. Интернет е ОБЩОДОСТЪПНО средство. Докато "необходимия като въздуха" за съвременния човек минава за оръдие на труда на домакинята - проблеми никакви, но когато излезе от стандартните рамки, определени от доста тесногръдите ни "божества - онези, издигнатите с нашия глас и нашето доверие, същите започват да се чувстват, меко казано, притеснени. Може би и с право.

Да припомня, че това технологично чудо - интернет, чрез който човешкото общуване излезе от пещерите на духа си, заобиколи десетките медиатори по пътя си от леговището до масовото си споделяне, навлезе у нас значително скоро, някакви си десетина години. За да настигне и развитите страни, да изгради нивото на култура, която има и да се превърне във всеобща ценност, необходима на съвременния човек, за да бъде съвременен.

Да припомня и един не много известен факт. В Китай, заедно с пакета ограничения, при разрешаването за масовото ползване на интернет, съвсем официално беше съобщено за "виртуалните булдози" - хора, които следят. Професионални и много добре подготвени идеолози, които участват в дискусиите, упражняват и психологически натиск, професионалисти, чиято задача е да задържат в безопасни граници размяната на информация и развитието й към следващ етап - идея, която изхожда от нея.

Забулено в мъгла остана има ли или не виртуални булдози у нас. Доста кадри с "развитието на демокрацията" официално останаха без работа или просто дейността, която упражняваха някога, излезе от актуалност. Но добрата подготовка, получена още преди падането на Берлинската стена, едва ли е била пренебрегната от новите структури и едва ли има на света държава, захвърляща с лека ръка професионалисти, в които е инвестирано много. Въпросът е работят ли и в интернет. Ако човек е сърфирал с години из интернет, участвал е във всички форми на комуникация - и без явни доказателства има за себе си отговор на въпроса. Форумите еволюираха, а еволюцията прилича на деградация. Алтернативното, по-нестандартното и по-различните веднага бяха атакувани, думите - вадени от контекст, повтаряни стотици пъти в стотици изопачени видове, докато идеята напълно изгуби смисъл. Акциите - правени обикновено от група хора, най-често свързани с административните и модераторските структури. Обикновено кръжащи в орбити около едно или две лица. Единоборството на идеи изгуби ниво и падна до обикновена селска сплетня. Подобни явления последваха и в литературните сайтове. И когато блоговете и социалните мрежи придобиха сила и популярност, а там вече - поради самите технически характеристики, натиск от такъв тип е ограничен, а явно са изчерпани всички видове натиск, властимащите решават да прокарат закон, с който да наказват "клеветящи" блогъри. Закон за клеветата обаче винаги е имало, защо трябва нов? Реакцията на властта показва сериозността на интернет. И желанието да се налага с цензура Словото изобщо.