СОЦИАЛНО


 

Лукан Луканов, шеф на БЧК - Плевен:

 

Децата ни се давят, защото всичко се свежда до пари

 

Некоректни работодатели прокуждат спасителите в САЩ и Дубай

 

Слабата плувна подготовка е причина за фаталните инциденти

 Веселина ИЛИЕВА

Плевенските водни спасители при първа възможност бягат на запад, защото там са много по-добре платени отколкото у нас, каза за "BG Север" Лукан Луканов, директор секретариат на БЧК - Плевен. Заплатата на един спасител по нашето Черноморие варира между 400 и 900 лв., в зависимост от мястото, на което работи. Защото по-заможните плажни концесионери могат да си позволят да дават и по-високи заплати. Някои от тях обаче не им поемат дори спането и храната, което още повече отблъсква кандидатите, коментира Луканов, като сравни със САЩ, където плащали на спасителите от 8 до 10 долара на час. Страната на неограничените възможности е и предпочитана за емиграция от нашите спасители, заедно с Дубай.

У нас, освен че не плащат добре, си спестяват и наемането на повече от един спасител. По закон на всеки сто метра трябва да има кабинка с двама спасители. "Миналото лято в Обзор бях на един огромен плаж със само един спасител, разказа Луканов. След като попитах управителя защо е само един, той ми обясни, че в случай на инцидент можело някой от летуващите да помогне на спасителя, което е абсурдно. Не всеки има нужните познания и подготовка за това. Не случайно ние организираме курсове и те са признати в цял свят."

Скоро от плевенския червен кръст документ за професионален спасител ще получат 11 момчета. Те са преминали през триседмично обучение. Повечето от тях обаче са се ориентирали към морето или на запад.

БЧК - Плевен, няма ангажимент нито към седемте басейна в града, нито към тези в областта. Причината е в некоректността на работодателите, подчерта Луканов. В повечето случаи конфликтът идва от това, че те отказват да плащат на спасителите, когато вали, а те са наети на работа и не трябва заплатата им да зависи от времето. Каквото и да си говорим, става въпрос за пари, откровен е шефът на БЧК - Плевен. Заради липса на финанси има и много неохраняеми водни обекти в област Плевен. Преди бяха направени опити първо общината, после Ловно-рибарското дружество да поеме стопанисването им, но после се оказа, че никой не иска да плаща и на спасител, и на медицинско лице.

Затова децата ни се давят, защото все пестим, обобщи Лукан Луканов като припомни, че от 2000 г. насам в Плевенско има 9 удавени деца до 17 години, а само от началото на тази година две са вече жертвите на неохраняваните водни обекти - по една в градовете Искър и Гулянци.

Освен това, вече повече от 20 години насам Плевен няма нито един покрит басейн. Уж все се говори, обсъжда се как да се направи такъв, но всичко си остава в сферата на приказките и обещанията. Затова не може да се проведе и практическо обучение на учениците по плуване, спасяване и първа помощ. Давим се, защото не можем да плуваме, а след автопроизшествията най-много хора загиват от удавяне. Ако например в Германия стават годишно между 400 и 700 инцидента, чийто край е удавяне, то у нас те са 2 000, а Германия е с десет пъти по-голям брой население от нас. Основната причина е слабата плувна подготовка на българина. Установено е, че само 20% от българите умеят да плуват, а в ЕС те са 75%. Но как ще се научим да плуваме като нямаме и елементарни условия за това, обезпокоен е Лукан Луканов.

 

 

Делят даскалите на чираци, калфи и майстори от 1 юли

 

Повечето от учителите не знаят какво им готви МОН

 

 Веселина ВАСИЛЕВА

От 1 юли започва да работи Национална програма за кариерно развитие на учителите, информираха от Синдиката на българските учители (СБУ). Тя е продължение на започнатия отдавна експеримент на преподавателите да им се плаща диференцирано. Програмата предвижда професионалният път на учителите в средното и основното образование да минава през пет длъжностни позиции - младши учител, учител, старши учител, главен учител и учител методик. Критериите за най-ниското стъпало в даскалската йерархия - младши учител, са да има висше образование и учителска правоспособност, поясняват от СБУ. До ранг учител той ще може да се издигне само ако има поне три години стаж и да премине през обучителна програма за учители, чийто акцент са практическите умения. Учителят ще може да стане старши след още минимум две години стаж и обучение за учител консултант.

Пак след минимум още две години преподавателят ще се закичи с длъжността главен учител и ще премине през обучение за координация на извънкласни и методически дейности в рамките на един випуск.

Най-високо в йерархията, а и най-добре платен, ще е учителят методик.

Репортерска проверка показа обаче, че повечето от плевенските преподаватели или не са чували за влизането в сила на националната програма за кариерно развитие, или не са наясно какво точно представлява тя. Тези, които са отчасти запознати с иновацията на Министерството на образованието и науката (МОН), коментират, че това по думите им "занаятчийско разделение" на чирак, калфа и майстор само отново ще разбуни духовете в даскалското съсловие и ще породи кавги и препирни от типа на с какво този колега е заслужил повече от мен.

По предложение на синдикатите високите две групи ще вземат съответно по 61 и 142 лв. добавка към заплатата. Въпреки обаче посочените изисквания и критерии учителят няма да може да се изкачи на следващото кариерно стъпало без благословията на педагогическия съвет. Одобрението и съгласието на поне половината ни колеги също ще е спънка в колелото на кариерното ни развитие, коментира иронично учителка от Математическата гимназия в Плевен. И макар че основната цел на програмата е да се засили мотивацията на учителите за пълноценно участие в процеса на обучение и да се обвърже съответната длъжност с повече отговорности, прогнозите ни са, че ще създаде повече демотивация и пак в сила ще влезе римското правило: "Разделяй и владей", констатира още тя.

 

 

Летни стажове организира Екомисия 21 век

 

Мира ГАНЧЕВА

За втора поредна година сдружение "Екомисия 21 век" организира инициативата "Летни младежки стажове" с подкрепата на община Ловеч. Основната цел на начинанието е да бъдат ангажирани младите хора в полезни дейности през свободното им време и подпомагане на личното и професионалното им развитие. Осъществяването на проекта ще даде възможност на учениците от 9 до 12 клас от Ловеч да стажуват доброволно за период от две седмици по 4 часа дневно в една от общо 15 институции, сред които общината, Окръжният съд, библиотеката, Териториалната дирекция на Националната агенция за приходите, Бюрото по труда, Инспекцията по труда, Драматичният театър и др. Институциите са заявили 54 свободни стажантски позиции. Предвидено е младежите да стажуват в две смени - 6 - 17 юли и 20 - 31 юли. Заинтересованите ученици трябва да представят бележки от училище, съгласие на родителите, описание на уменията, които притежават, мотивационно писмо, в което да обяснят защо искат да стажуват в избраната от тях институция, и други документи. Кандидатстването е до 24 юни, заявления могат да бъдат намерени в сдружение "Екомисия 21 век", както и на уеб-сайтовете

www.ecomission21.com и

www.lch.mikc.bg.

Преди започване на стажуването ментори и младежи ще преминат обучение, на което ще бъдат разяснени основните правила, документи и начин на работа по време на стажовете.

 

 

Велико Търново

 

Младежите с увреждания със свой дневен център

 

Кремена КРУМОВА

Дългоочакваният дневен център за деца с увреждания от 7 до 18 години във В. Търново отвори врати. Той е разположен в складовите помещения на СОУ "Г. С. Раковски. С богата празнична програма бяха приветствани гостите, потребителите и семействата на децата. На тържеството присъства и Кристийн Фокс от Великобритания, която от две години живее в старата столица. Тя е била учителка на деца със специални нужди и е спонсорирала закупуването на уреди в рехабилитационната зала в центъра.

Капацитетът на центъра е 36 потребители, за които ще се грижат 12 специалисти - възпитатели, социални работници, психолог, рехабилитатор и логопед. Центърът осигурява обслужване на деца с ментални и физически увреждания и отговаря на потребностите им за рехабилитация, образование и психологическа подкрепа, както и логопедична терапия и развития на различни умения. За тях има фитнес зала, занималня по интереси, дневна и стая за почивка. Дневният център за деца и младежи с увреждания е създаден по проект на Българската асоциация за лица с интелектуални затруднения, общината и сдружение "Виктория 04. Дневният център се реализира в рамките на проект ''Нови възможности за деца с увреждания'' и се финансира първо по програма ФАР, а от 1 юни и със средства от републиканския бюджет. Той е на обща стойност 133 хил. евро. С тези средства се предвижда и изграждане на рампа за инвалиди.

Такъв център съществува от 2005 г. в съседния на В. Търново град Горна Оряховица. Това налагаше ежедневното предвижване на деца от старата столица до там, което затрудняваше родителите на малчуганите. Сега община В. Търново е осигурила микробус, с който ще обслужва потребителите на дневния център в старата столица. Основно това ще са деца с увреждания от дома за деца, лишени от родителски грижи "Пеньо и Мария Велкови".

 

 

Враца

 

Обновяват хранително-вкусовата зона

 

Христина АНДРЕЕВА

Започва изграждането на хранително-вкусова зона (ХВЗ) във Враца по проект на общинската администрация, финансиран по програма ФАР. Разработката е от 2008 г. по бюджетни линии "Развитие на индустриални зони". Общината е спечелила финансиране на стойност 1,5 млн. лв. за обновяване на прилежащата и техническата инфраструктура в хранително-вкусовата зона на града. По проекта ще бъдат ремонтирани улиците "Илинден", "Бистрешка", бул. "В. Кънчов" и участъка от булеварда до фирма "Лалов & Вачев". Предвижда се и обновяване на водопровод и изграждане на канализация. Изпълнител е фирмата "Пътинженеринг - М" ЕАД, избрана след тръжни процедури от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Враца е сред 13-те общини в страната, получили одобрение за изпълнение на проекта. Изборът е направен сред 90 предложения, като врачанската администрация е кандидатствала за обновяване на прилежащата и техническата инфраструктура в трите индустриални зони в града - Източна промишлена зона, ХВЗ и Промишлена зона. По одобрения проект са финансирани подготовката на проектната документация за извършване на строително-монтажните работи в ХВЗ, тръжната документация за избор на изпълнител и строителен надзор, което според специалисти е допълнителен финансов ресурс за общината. С реализацията на този проект местната управа съдейства за подобряване на техническата инфраструктура в една от индустриалните зони на града, което ще повиши нейната конкурентноспособност и ще създаде възможност за осъществяване на нови инвестиционни проекти на бизнеса.

 

 

Пациенти и джипита на нож заради тримесечните рецепти

 

Веси ГЕОРГИЕВА

Множество конфликти и спорове между личните лекари и плевенчани предизвика новата наредба, влязла в сила от 1 юни, за тримесечното изписване на рецепти за лекарства на хронично болните. Досега те трябваше да посещават джипито си всеки месец, за да им напише рецепта, с която да купят лекарствата си за 30 дни. Нововъведението обаче бе направено с цел да се улеснят както гражданите, така и личните лекари, които ще могат да изписват медикаменти в количества за до 90 дни.

Новата рецепта има три отрязъка - А, В и С. На всеки от тях трябва да бъде изписана датата, на която пациентът трябва да отиде до аптеката, за да си купи лекарствата. Това трябва да става на три пъти. Отделните отрязъци се изпълняват в срокове, считани от датата на издаване на рецептата - до 15 календарни дни за отрязък А, от 30 до 45 дни за отрязък B и от 60 до 75 дни за отрязък C, поясниха от Районната здравноосигурителна каса (РЗОК) в Плевен.

Изписването на тримесечна рецепта трябва да става само след преглед. В амбулаторния лист личният лекар трябва да посочи назначената терапия и определените дози, както и срока, за който се предписва лекарството. Именно условието, че ако при прегледа лекарят прецени, че здравословното състояние на пациента е стабилизирано и може да изпише и едномесечни лекарства, стана ябълката на раздора и скара джипита и пациенти.

Защо в тази жега да се разхождам всеки месец, да давам пак по 2,40 лв., да чакам по дълги опашки за едни и същи илачи като си знам кое и кога да пия за болестта си, жалва се плевенчанка. От РЗОК обаче застават на страната на лекаря, защото според тях медикаментите за лечение на болния трябва не да се изписват регулярно, а да се контролират от лекуващия доктор.

Но призоваха и граждани, които считат, че са ощетени от джипито си по отношение на тримесечните рецепти, да сигнализират до контролните органи на касата и те, ако счетат за необходимо, ще направят проверка по случая.

 

 

Послушай лекаря

 

Имам много бенки по цялото тяло и съм притеснена дали и тази година да планирам отпуската си на море. Чувала съм, че всяка бенка може да се превърне в злокачествен тумор, ако се прекали със слънчевите бани. Така ли е?

Елица Георгиева, 33 г., В. Търново

 

Слънцето предизвиква мутация в секрецията на меланин

 

Д-р Георги ИЛИЕВ, онкохирург, консултант в клиника "Св. Параскева"

Меланомите са наболял проблем, особено в страните с голяма слънчева активност и където озоновият слой е изтънял - Австралия, Южна Америка, Калифорния, Флорида и т. н. За България по статистически данни трима на сто хиляди се разболяват от рак на кожата, макар че в последните години се среща все по-често.

Продължителното излагане на слънце е един от основните фактори, които предизвикват появата на кожен рак. Не трябва да се злоупотребява и със солариума. Ултравиолетовата радиация и други атмосферни влияния променят пигментната обмяна на кожата, която в един момент може да стане дефектна и да започне неконтролируем растеж. За появата на меланома се предполага, че има генетичен дефект при секрецията на меланина. При деца също може да се срещне кожен рак. Единствената профилактика е да се пазим от слънцето.

Като предракови състояние на меланома се считат бенките - пигментните невуси. Смята се, че образуването им се предизвиква от мутация в обмяната на меланина, което пък се стимулира от слънчевата светлина. За да не се допусне меланом, всяка една бенка, която променя характеристиките си - цвят, големина, граници, кърви, сърби, зачервява се - задължително трябва да се консултира със специалист. Обикновено той предприема премахването й, след което тя се изследва хистологично, за да се види за морфологични промени, които водят до начало на меланом. Премахват се и бенки, които се травмират механично - с дрехи, колани, презрамки. При некомпетентно третиране обаче, когато бенката се премахне частично, се стимулира изключително бързо растежа, оттам и метастазирането на туморите. Но само специалист може да прецени коя бенка да премахне и коя не трябва да се пипа, за да не стане по-зле. Масово е разпространено схващането, че премахването на бенка води до смърт. Ако има такива случаи, то те са на меланом в напреднал стадии, често оперирани от хирург, който не е запознат с биологията и с прогнозата на заболяването. Премахването на бенката е единственият начин да се излекува и да се изследва.

Лечението на меланом е комплексно - освен оперативното премахване се прилага и химиотерапия, съчетана с лъчетерапия. Не трябва да се допуска появата му, защото се лекува само в началните стадии. При неправилно третиране може да даде разсейки навсякъде, а биологията му е такава, че много бързо се развива, най-вече при продължително излагане на слънце. Ако има начален меланом, се прави допълнителна хирургична обработка и допълнителни изследвания.

В клиника "Св. Параскева" тези операции се правят с помощта на радиохирургията безкръвно, безболезнено, не оставят белези и са с минимален следоперативен период. Операцията се прави с локална анестезия. Изрязва се болното място до здраво, зашива се и малко след това пациентът може да си отиде.

 

 

 

Уважаеми читатели,

ако имате здравословни проблеми, "BG Север" ви дава възможност да получите безплатни съвети как да се излекувате.

Въпросите си можете да задавате писмено на адреса на редакцията - гр. Плевен, ул. "Борис Шивачев" 15, ет. 2, ап. 5, вестник "BG Север"; по елекронната поща на e-mail: bg_sever@abv.bg; на редакционния телефон 064/806891.

Чрез вестника ще ви отговарят доказани специалисти от плевенската клиника "Света Параскева".

Въпросите си може да задавате и на телефона на клиниката: 064/801-888