ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2009


 

Задачата на червените е първа политическа сила в Плевенско

 

Лидерите Васил Антонов и Любомир Петков разчитат на силната листа

 

Васил Антонов (вляво) и Любомир Петков ще водят откровен разговор за политика с плевенчани

Поля ТОМОВА

оалиция за България" си поставя за цел да има най-много гласове на изборите за Народно събрание. Това заявиха лидерите на областната и на общинската и организация на БСП и кандидат-депутати в Плевен Васил Антонов и Любомир Петков. "Разчитаме на силата на партийните организации, както и на това да стигнем до хората, които не са гласували на евроизборите, затова ще водим откровен разговор за политика с плевенчани, това е амбицията на нашата кампания", каза Любомир Петков. Основания, че ще постигнем целта си, са качествата на хората в нашата листа и силата й, обявиха от БСП. "Общото впечатление е, че "Коалиция за България" предлага една листа, която дава ясно послание към гражданите, че има народни представители от Плевен, които ще бъдат ангажирани, както са били досега, с проблемите на града и региона", добави Петков.

Погледът в останалите листи оставя един горчив привкус, че всичко това, което се случва в ГЕРБ, "Атака" и "Синята коалиция" не доведе до убедителни кандидатури, смята Васил Антонов. От БСП заявиха, че най-странното в листите на опонентите е появата на Найден Зеленогорски на абсолютно неизбираемото шесто място в Кърджали. "Плевенската листа на "Синята коалиция" в този си вид означава, че тази политическа сила е отписала изборите в Плевен. Друг е въпросът какво се случва с местната власт, която от месеци се движи на автопилот", каза Любомир Петков. Той добави, че представителите на ГЕРБ в Плевен трябва да отговорят на въпроса защо са срещу възстановяването на статута на ВВВУ в Долна Митрополия и защо са против участието на държавата в проекта АЕЦ "Белене", каквито изявления правят техни колеги. "Атака" праща като водач на листата си човек, който е от Русе (Десислав Чуколов - б. а.), води листата в Русе. След него е пък местният лидер на партията (Георги Мусев, виж за него на стр. 1, 3 - б. р.), който е известен в медийното пространство със съдебното си досие. Изпращането на Илия Илиев в Плевен е анти Румен Петков, коментира Васил Антонов и добави, че това ще влоши резултатите на партията на Яне Янев "Ред, законност и справедливост". Според него партия ЛИДЕР пък тегли гласове от дясното политическо пространство. Участието на Веселин Близнаков на втора позиция в листата на НДСВ бе определено като едва ли не срамно, тъй като по негово време бе сменен статута на военното училище в Долна Митрополия и то принизено до факултет.

Двете основни насоки на кампанията определи Васил Антонов. Едната е да се покажат силните качества на мажоритарния кандидат Румен Петков, другата е максимален брой срещи в цялата област, за да се призоват хората да гласуват.

Той добави, че БСП ще предаде на компетентните органи информация за определени населени места, дори секции, за които има съмнение, че се купуват гласове. "Надявам се правоохранителните органи да си свършат работата, тъй като може да се каже, че в област Плевен има наченки за т. нар. корпоративен вот", заключи Васил Антонов.

 

 

Обръщение

 

на Националния съвет на БСП до членовете и симпатизантите

 

Изборите за Европейски парламент на 7 юни създадоха нова политическа обстановка в страната.

Партиите от управляващата коалиция спечелиха 9 от 17-те мандата, което е потвърждение за реалните резултати, постигнати през последните 4 години.

В същото време ние не можем да бъдем удовлетворени от представянето на "Коалиция за България" и на БСП. Представихме най-силната и авторитетна листа, но не успяхме да мобилизираме своите членове, симпатизанти и съмишленици.

Избирателите опровергаха очакванията на ГЕРБ за разгромна победа и бъдещо самостоятелно управление, а на "Синята коалиция" отредиха последното място.

Формирането на стабилно парламентарно мнозинство, способно да излъчи работещо правителство, ще бъде драматично. Има реална опасност страната да навлезе в период на политическа криза. Такова развитие ще изправи държавата пред трудно предвидими и сериозни рискове. Заплахата от тях многократно нараства поради задълбочаването на финансовата и икономическа криза и на отраженията й у нас.

Другарки и другари,

Днес никой - нито политически сили, институции и граждански структури, нито един гражданин - нямаме право да останем слепи за остротата на рисковете пред нашата държава, както и за собствената си отговорност в този момент! Стабилността и положителното развитие от последния период, напредъка на обществото и държавата са поставени на карта. Това с още по-голяма сила поставя изискването да отстоим интересите на огромното мнозинство български граждани и на обществото като цяло.

Заедно с нашите коалиционни партньори на изборите за европарламент ние постигнахме резултат, който ни дава възможност за пределна мобилизация и чувствителен ръст на подкрепата за БСП и "Коалиция за България". Днес всеки член и симпатизант на партията е длъжен да осъзнае, че тази подкрепа е жизнено необходима колкото от партийна, толкова и от общонационална гледна точка.

Независимо от негативизма и агресията, от насажданата омраза и конфронтация ние сме готови да защитим пред всички български граждани нашите приоритети за:

- преодоляване на кризата и възобновяване на икономическия растеж;

- защита и ръст на доходите - заплати, пенсии и осигуровки;

- запазване на работните места и откриването на нови в перспектива;

- подкрепа на земеделието и развитие на селските райони;

- реализация на големите геостратегически енергийни и инфраструктурни проекти.

Чрез тях ние искаме всеки да види своето място и интерес в общата ни политика за развитие и за бъдещето на България.

Националният съвет на БСП се обръща към всеки активист и член на партията, към коалиционните ни партньори, към всички граждани, загрижени за стабилността и напредъка на страната ни с призива да направим всичко, зависещо от нас, за да изпълним най-важните задачи, които моментът ни диктува:

Да мобилизираме всички поддръжници и симпатизанти на партията и коалицията да се включат активно в предизборната кампания, да гласуват и да привлекат нови избиратели в подкрепа на политиката на стабилност и промени, която БСП и коалиционните й партньори предлагат. Наложителна е нова степен на организация, за да осъзнае всеки значението на своя глас за "Коалиция за България"!

Другарки и другари, приятели,

Очакват ни дни на изключителни изпитания, на остър сблъсък на позиции и интереси. Нека докажем, че сме партията и коалицията, носещи по-доброто бъдеще за България, че сме силата, способна да защити интересите на всеки отговорен пред страната и обществото гражданин!

Да обединим усилия за всеотдайна работа - да бъдем достойни за доверието на избирателите!монтанаМладен Червеняков на

индивидуална биткаБившият правосъден министър Младен Червеняков от БСП е един от най-сериозните мажоритарни кандидати в Монтанско. В избирателния район са регистрирани 17 пропорционални листи. Водач на листата на БСП е Янаки Стоилов. Втори е лидерът на социалистите в общината и в областта д-р Емил Константинов, трети - председателят на политическа партия "Нова зора" Минчо Минчев. Четвърти е досегашният депутат и лидер на социалистите в Лом Жори Алексиев. "BG Север"

 

 

ВЕЛИКО ТЪРНОВО

 

Андрей Пантев е мажоритарният

 

Кремена КРУМОВА

В реденето на листите на 16-те партии и коалиции, които се регистрираха в Районната избирателна комисия във Велико Търново с листи за народни представители за участие в парламентарните избори на 5 юли имаше както изненади, така и затвърждаване на слухове, които витаеха месеци преди надпреварата. Повечето бивши депутати отново са в редиците на кандидатите за властта, други пък се отказаха.

По традиция "Коалиция за България" първи обявиха пред медиите листата си за предстоящите избори. Постоянното лидерско място и тази година е отредено за Бойко Великов, който за пореден път ще поведе четата от Велико Търново. Втори е Александър Паунов, председател на Комунистическата партия на България. След него се нарежда Мариана Бояджиева, областен председател на БСП. Следват Георги Рачев и Виолета Русева, председатели на структурите в Горна Оряховица и Полски Тръмбеш. Общо 11 души са в листите на коалицията. Сегашният народен избранник Стоян Витанов в новата листа е на последна позиция. От участие в предизборната надпревара се отказа Надка Балева, също депутат в 40-то НС. Мажоритарен кандидат е проф. Андрей Пантев.

С богата музикална програма в сряда "Коалиция за България" откри предизборната си кампания в Горна Оряховица.

 

 

ЛОВЕЧ

 

Евгени Узунов:

 

Не търсим атракции в листите

 

Евгени Узунов (вдясно) и Светла Бъчварова (втората отляво) са готови за дебат, но по сериозни теми. Председателят на БСП в Ловеч Димитър Горов (вляво) обещава изненади в кампанията

Мира ГАНЧЕВА

Не сме търсили атракции в листите, заложили сме на хора, които биха били полезни в Народното събрание със своя професионализъм преди всичко, а не само с партийната си принадлежност, и биха предложили в своите избирателни райони конкретни решения на проблеми, заяви водачът на пропорционалната листа на БСП в Ловеч Евгени Узунов. По образование той е икономист, член е на националния съвет на БСП и председател на националния предизборен щаб на червените. Втори е Димитър Горов - директор на "Информационно обслужване" в Ловеч, председател на общинската организация на БСП в люляковия град. На трето място е Иван Канелов - икономист, консултант в сферата на строителството и международните дейности. Четвъртата позиция е за досегашния депутат Донка Михайлова, следват Николай Николов - юрист, д-р Иван Иванов от Луковит, кметът на Летница д-р Красимир Джонев, Галина Велева - юрист от Тетевен.

Мажоритарният кандидат на БСП в Ловеч е Светла Бъчварова - зам.-министър на земеделието и храните. Завършила е УНСС - София, специалност "Аграрна икономика", има и второ висше образование - журналистика. През целия си трудов стаж е работила в сферата на земеделието. Била е управител на Системата за агропазарна информация в продължение на 12 години. От 2003 г. е председател на Селскостопанската академия. Светла Бъчварова е старши научен сътрудник I степен, което е релевантно на професор във ВУЗ. Като мажоритарен кандидат е амбицирана да реши неотложните за решаване задачи и в бъдеще съревнованието ще е в сферата на проектите - само така могат да се реализират плюсовете на която и да било област, заяви тя. А предимствата на Ловешка област, по думите й, са изключителното разнообразие на почвени и климатични условия за развитие на екологично биологично земеделие, каквото има. Ловешка област е перфектна в това отношение, допълни Бъчварова. Като проблем пък се очертава липсата на добре развита инфраструктура - справка в отделните министерства показвала, че са подадени около 60 проекта за изграждане на канализация и транспортна инфраструктура за четвъртокласната пътна мрежа. Одобрението им означавало доста сериозни инвестиции в региона и стабилно икономическо развитие. Проектите са важна предпоставка за развитието на една област, тъй като те ще доведат до разкриване на работни места, които да осигуряват доходи на населението, каза още Светла Бъчварова.

Желание на червените е да има дискусии и спорове в политическия дебат, но по наистина сериозни теми. В БСП са категорични, че ще водят позитивна кампания, която да не отвращава българския избирател, а да го насочи към сериозен размисъл.

Случихме с присъствието на Светла Бъчварова, коментира Евгени Узунов. Когато стане депутат, в нейно лице и бизнесът, и земеделските производители ще намерят човек, с когото да си говорят на "ти" и тя ще бъде в състояние да подпомага решението на техните проблеми, допълни той.

За опонентите си в другите партийни листи Узунов заяви: Всички са достойни хора, всеки със своя потенциал и амбиции. Водачът на БСП-листата не прогнозира изхода от кандидатдепутатската битка, но заяви, че партията му се стреми към максимален резултат в Ловеч.

Има няколко предвидени изненади, които ще бъдат в края на втората и началото на третата седмица на кампанията, обеща вторият в листата Димитър Горов. На 21 юни в люляковия град пристига кампанията на младите "Презареждане". Ще имаме много срещи с всички избиратели, искаме да се докоснем до всеки един дом и човек, до проблема на всяко семейство, каза още той.

 

 

ЛИЧНО МНЕНИЕ

 

Дългът на ветераните

 

Колкото и мрачно да звучи, ние, ветераните на трудова България, вече 20 години водим отбранителни боеве. Рядко минавахме в настъпление, печелехме и малки победи, но временно.

Победени ли сме?

Не сме!

Спомнете си първите години на Великата Отечествена. Разбитите и попаднали в обкръжение руски дивизии с бой си пробиваха път към своите. Такива невероятни пълководци като бъдещия маршал Рокосовски в движение формираха нови полкове, назначаваха командири от най-опитните бойци-ветерани и те с беззаветна храброст препречваха пътя на хитлеристките нашественици - с оскъдното си оръжие, с безграничната си вяра в съветската власт, с примера на живота си. Който от вас е бил след войната в Сталинград, едва ли до края на живота си ще забрави войнишката клетва по срутените стени: "Стоить на смерть!"

Дойде решителният час и за нас - ветераните на България. Няма днес война. Куршуми не пищят. Но нашествието, което се е задало и много хора не могат да осмислят, ще има последици по-страшни от война. Огромното болшинство от българите още носят в душите си раните от ликвидационните съвети, приватизацията и съкратените наполовина пенсии от сините демократи. Опариха се от царските 800 дни. Сега това, което един с бръсната глава обещава, няма да е опарване, а изпепеляване на земята ни. Затова не трябва да мълчим. Да бием тревога. И глухите да чуят. И слепите да прогледнат.

За първи път, след петнайсет години рушене, правителството на Сергей Станишев започна да изправя на крака съсипаната ни страна. Живна икономиката. Стабилизира се финансовата система. На конституционални начала се постави социалната сфера.

И не е изненада, че прадставители на десницата приписват на БСП всички смъртни грехове. Това е техният единствен начин да съществуват. Не е изненада поведението на националистите, които под път и над път обещават да национализират банките, заводите и парите на незаконно забогателите. Това е чиста лъжа, която само гъделичка споменът на възрастните за добрите стари времена. При този обществен строй - капитализма, национализациите са невъзможни. Частната собственост е свята и неприкосновена. При този строй всичко е пари и пазар. Който има пари - купува. Който няма - робува. Не е тайна, че някои бивши дейци на БСП се понагушиха с Иван Костовата "приватизация" и си купиха заводи по за един лев, а днес се пишат за супер леви. Добре е, че повечето от тях напуснаха левицата. Не жалим за тях. Не са ни нужни. На останалите кандидати за слава и власт ще припомня, че никой не е оставил име в столетната история на лявата партия с непремерени приказки и материално богатство. И Димитър Благоев - Дядото, и Георги Кирков - Майстора, и Георги Димитров, Васил Коларов, Вълко Червенков, Тодор Живков, записаха имената си с високата си ерудиция, с моралната си извисеност, с пълното си обричане на социалистическия идеал и добруването на хората. Те прекарваха съдбините на народа през личните си тревоги и през сърцата си, а не през джобовете.

Ако милеем за Родината, ние, ветераните, трябва да направим всичко "Коалиция за България" да остане във властта. Защото човек без идеали и партия без власт са мъртви. При този зверски обществено-политически строй, в който живеем, единствено лявата коалиция може да направи нещо полезно - материално и духовно - за хората. Всички други варианти - мутрите и бръснатите глави и ръцете в джобовете, кресльовците за някакъв обществен строй - ще бъдат убийствени за държавата ни. Наш дълг е да дадем трезвост на млади и стари и да им подскажем с мъдра дума пътя към истината. А тя една - лява власт, лява власт и само лява власт!

Георги СТОЙКОВ, писател

 

Купуването и продаването на гласове е престъпление