КОНФЛИКТИ


 

Мераклията за депутат от Атака
в Плевен Георги Мусев с присъда

 

Партийният шеф изпързалял двама
бизнесмени и ги изхвърлил от листата

 Георги Мусев

Петя КОЛЕВА

Плевенският лидер и втори в листата на "Атака" от 15 МИР Георги Мусев има присъда от Плевенския районен съд, научи "BG Север". На 14.10.2007 г. след признаване на вината си Мусев сключва споразумение с районния прокурор и получава наказание пробация за шест месеца, през които има "задължителна регистрация по настоящ адрес и периодични срещи с пробационен служител". Разбирам обвинението за какво е, признавам се за виновен, казва Мусев на процеса. Местният лидер на партията на Волен Сидеров е наказан от закона заради две нарушения - стрелял е по микробус, като пушката и боеприпасите са били незаконни.

Наказанието пробация е изтекло в средата на април, но и сега Мусев се води осъден, тъй като за реабилитацията му според чл. 86 от НК трябва да изминат три години, коментират юристи. Те обаче смятат, че няма пречка Мусев да е кандидат-депутат, тъй като според закона само тези, които са под запрещение или изтърпяват в момента присъда, не могат да се кандидатират за народни представители.

Същевременно стана ясно, че Георги Мусев е изпързалял своите съпартийци при регистрацията на плевенската листа. Атакистите от областта в края на миналата седмица се събрали на съвещание в заведението на басейна на Карамфилов в Кайлъка. Мусев ги уверил, че няма да се кандидатира за депутат, тъй като имал двойно гражданство (българско и канадско). Впоследствие измамените камилчета разбрали, че наскоро той се е отказал от канадското си гражданство. На съвещанието общинските председатели от областта след гласуване определили първите две места за бизнесмените Мартин Николов и Кирил Тодоров. Мусев приел подреждането и казал на съратниците си, че в събота сутринта ще пътува до София да получи одобрението на Волен Сидеров, а те да го чакат в 13,00 часа в офиса на партията в Плевен, за да отидат официално да регистрират листата в РИК. Той обаче сторил това тайно още в 10 часа сутринта, като изхвърлил от списъка Николов и Тодоров. Като водач записал парашутиста Десислав Чуколов, на второ място сложил себе си, а на трето - общинския съветник в Плевен Илиян Беров. Общинските председатели и активистите на "Атака" са потресени от гаврата с тях и няма да си мръднат пръста в кампанията, твърдят хора от партийната кухня.

Според обвинителния акт към делото, по което е осъден на пробация, Георги Мусев има къща в с. Пелишат, която се намира близо до язовир в местността "Сингура - 2". Водоемът се стопанисва от фирма, която го зарибила. За поддръжката и охраната в близост има фургон, в който на смени дежурят Иванчо и Евгени Великови от Плевен.

Георги Мусев имал пререкания с братята заради кучетата, които те гледали. На 3 декември 2006 г. около десет сутринта към язовира се отправили Румен Семерджиев и брат му Васил. Те са приятели с Евгени Великов и отишли да му помогнат, за да улови риба за Никулден. Гостите пристигнали на водоема с микробус "Мерцедес Бенц". Паркирали го отстрани на пътя, на около два метра от каменна ограда, след която е къщата на Георги Мусев, и слезли пеша до фургона край язовира.

"Същият ден около 13,30 - 14,00 часа Георги Мусев решил да произведе изстрел с притежаваната от него ловна пушка. Извадил същата и след като я заредил с ловен патрон, от двора на имота си гръмнал в посока към паркирания микробус. Част от сачмите счупили стъклото на дясната плъзгаща се врата на микробуса", пише в обвинителния акт. По това време братята Великови и Семерджиеви са в ниската част около язовира и чули гърмежа. Помислили, че стрелят ловци. После проверили дали някое от кучетата не се е отвързало и някой не стреля по него. Кучетата обаче си били на мястото. По-късно хората забелязали, че страничното стъкло на микробуса е счупено. Подали сигнал до полицията. Разследването установило, че стрелецът е Георги Мусев. Претърсването на къщата му довело и до други разкрития. Кандидат-депутатът Мусев имал пушка, за която обаче не си извадил разрешително. Така той е привлечен като обвиняем и му е наложена мярка "подписка".

"При проведения му разпит Мусев не признал вината си и дал обяснения по случая, които са изследвани при проведеното разследване, но некореспондиращи с основните доказателства, определяща извършеното от него престъпление", пише в обвинителния акт. По-късно обаче, при споразумението Мусев се признава за виновен.

Лидерът на партия "Атака" в Плевен е известен с многобройните си гафове. Както "BG Север" наскоро писа, според осведомени източници Георги Мусев е бил заловен от полицията да управлява автомобил след употреба на алкохол. Инцидентът е станал на празника на Плевен - 15 май, но полицията покри случая. Официалната информация бе, че във въпросния ден малко след 19 часа е спрян за проверка автомобил, управляван от Мусев. Колата е била засечена на бул. "Русе" в близост до стоматологията от полицаи от Първо РПУ. Униформените съставили на водача акт, тъй като автомобилът не е имал застраховка "Гражданска отговорност", ни бе съобщено от Областната дирекция на МВР. В съставения акт не ставало въпрос за употреба на алкохол, не се знае и дали на шофьора е извършена проверка с дрегер.

Свидетели на инцидента обаче твърдят, че след като е спрян, лидерът на "Атака" е имал пререкания с униформените. Той дори извикал по телефона зам.-кмета на Плевен и негов съпартиец Митко Минков, който се явил на местопроизшествието. Последвали още телефонни разговори и с други влиятелни личности.

Пред репортер на "BG Север" Минков отказа коментар, като нито потвърди, нито отрече дали е имало такъв случай и дали той се е намесвал.

Според очевидци, преди да бъде спрян от полицаите, Мусев е присъствал на приема, даден от кмета Найден Зеленогорски по случай празника на града в ресторанта на хотел "Кайлъка". Атакисткият шеф се черпел на една маса с още 4 - 5 човека, сред които неговите приближени съпартийци Илиян Беров (сега трети в листата) и Николай Стоянов (шести). Компанията изпила неустановено количество концентрат и шест бутилки вино, твърдят очевидци.

В края на месец май миналата година пък бе заловен да кара пиян шофьорът на Георги Мусев - Пламен Р., която возел дъщерята на партийния лидер Елена Мусева. Дрегерът отчел над 2 промила алкохол в кръвта. Почерпеният водач вдигнал скандал на полицаите, на мястото на инцидента се появил и самият Мусев, за да спасява шофьора си.

Друг скандал гръмна около плевенския лидер на "Атака" през септември м. г. Тогава Мусев пък се опита да рекетира един от кандидатите за омбудсман, като му поиска 150 лв. месечно срещу подкрепа от съветниците на партията в местния парламент.

 

 

Човек на Волен Сидеров обвинен за двойно убийство в Австрия

 

Цветан Рангелов (вляво) получава членската си книжка от Волен Сидеров

Момчил ИВАНОВ

Окръжният съд в Монтана разреши екстрадиране в Австрия на заподозрения в двойно убийство там българин от чипровското село Железна Цветан Рангелов (48 г.). Екстрадирането е по искане на австрийската прокуратура. Тя твърди, че на 1 юни т. г. Рангелов е убил с пушка в град Пахфурт собственика на ресторант Кристоф Т. (50 г.) и съпругата му Моника Т. (49 г.). Единственото доказателство за вина са показанията на дъщерята на убитите съпрузи Тамара Т. (21 г.), която смята, че е разпознала Цветан Рангелов по снимка. Според австрийските прокурори Рангелов извършил убийствата с цел грабеж - от касата на ресторанта били задигнати 1 000 евро.

Пред съда в Монтана Рангелов заяви, че е невинен и по време на убийството е бил в кафенето на бензиностанция в близост до въпросния ресторант. Адвокатът му Захари Кузманов каза, че Рангелов може да бъде видян на записите на охранителните камери на ресторанта. От съда обаче отхвърлиха това алиби, защото записите се пазели само три дни, а те са изтекли. Адвокатите на Рангелов поискаха по-сериозни доказателства за вината на клиента им - ДНК проби, които да потвърдят, че убиецът е той, показания на други свидетели и т. н. Те обявиха, че ще обжалват решението пред Апелативния съд в София.

Цветан Рангелов бе задържан в Монтана на 5 юни т. г., след като малко преди това е била издадена европейска заповед за арест. Три дни по-късно Окръжният съд в града постанови той да бъде изпратен в затвора, докато започне делото срещу него. По същото време в Монтана пристигнаха представители на Интерпол от Австрия, които са разпитали задържания, направили са обиски в дома му в село Железна и т. н.

Цветан Рангелов е живял над 25 години в Германия. В родното си село Железна се е върнал преди 2 години. Той е председател на читалището в селото, занимава се и с политика. През последните месеци е бил активист и координатор на партия "Атака" за община Чипровци и дори лично Волен Сидеров му връчил партийната членска книжка.

 

 

Нов бум на измами с поръчителство

 

38-годишна жена не може да лекува детето си заради своята лоялност

 

Емилия КАРАБУЛЕВА

Като измама с поръчителство вижда своя случай 38-годишната Лидия Тодорова от Плевен. Преди година жената станала поръчител на двама свои познати, които дължали над 10 хил. лева. Измамниците предвидливо заминали за чужбина, без да погасят сумите, а за Тодорова съдебни изпълнители извадили изпълнителен лист. От банката проучили, че жената е учителка и има сключен трудов договор. В момента от заплатата й удържат суми и за двамата длъжници. Останалите двама поръчители не били на трудово правоотношение и никой не ги потърсил за плащане.

Когато Лидия Тодорова направила искане до съдебния изпълнител за проучване и удържане на средства и имущество от другите поръчители и самите длъжници й обяснили, че подобно искане трябва да се направи към банката и да се внесат съответните такси. Жената се съмнява, че има нещо нечистоплътно в нейния случай, чувства се жертва на някаква измама от страна на юриста на банката и другите поръчители или самите длъжници. Подобна теза застъпват и защитниците на граждани, които по подобна схема са били нарочени да изплащат дългове. "Не е нормално, нито законно да се игнорират другите поръчители и самите длъжници, а тежестта да се прехвърли само на този, който е налице в момента и не се крие", коментират юристи.

В момента на Лидия Тодорова е наложен запор върху заплатата, жената ще трябва да плаща половината от възнаграждението си. Очевидно банката не си е свършила работата, не е направено искане за запор и удръжки от другите играчи. Нещо повече, Тодорова е лишена от правото да напуска страната, което пък не важи за другите поръчители. Трагедията е в това, че детето на потърпевшата страда от рядка природна аномалия, родено е с три бъбрека и се нуждае спешно от лечение в чужбина. Подобни човешки казуси обаче не вълнуват нито съдебните изпълнители, нито представителите на банките, които обикновено мятат примката на този, който е най-лоялен към закона.

Подобни случаи на измами с поръчителство зачестиха през последните месеци, когато задълбочаващата се икономическа криза развърза ръцете на мошеници на всички нива. Тяхната единствена цел е да си приберат парите от когото могат, без да се интересуват от финансовото му състояние, от нуждите и потребностите му. И в Плевен жертви на нечистоплътната обвързаност между финансови институции, съдебни изпълнители, юристи, длъжници и поръчители най-често стават обикновени хора с наивна вяра в другите и в закона.

Юристи споделят, че бюрата им са залети от подобни казуси, но нито реалната ситуация, нито законът им дават някаква възможност да помагат на хората, изпаднали в беда.

 

 

ТЕМИДА

 

Една година условно за длъжник на НАП

 

Една година затвор с тригодишен изпитателен срок получи от Плевенския окръжен съд 47-годишната Силвия Юриева Арсова от гр. Левски заради укрити данъчни задължения в особено големи размери - 1 022 745 лв. Присъдата е издадена на 17 юни. Арсова е призната за виновна в това, че през 2003 г. като собственик и представляващ ЕТ "ИТИКОМ-Силвия Юриева" е укрила данъчни задължения по Закона за облагане дохода на физическите лица, като не е подала в срок годишна данъчна декларация за 2002 г.

Решението на магистратите в Плевен подлежи на обжалване и протест пред Апелативния съд във В. Търново в 15-дневен срок. "BG Север"

 

 

КРИМИ

 

Баба изгоря с 8 000 лв.

 

Симеон НИКОЛОВ

71-годишната К. И. от Монтана е измамена с 8 000 лева, съобщиха от областната дирекция на МВР в града. Тя повярвала на измамник, който се обадил на домашния й телефон, представил се за служител на МВР и съобщил, че дъщеря й е причинила катастрофа със смъртен случай и е задържана в полицията. След това непознатият поискал 14 000 лв., за да бъде освободена. К. И. взела всичко за чиста монета и събрала наличните й 8 000 лв., за да спаси щерка си от правосъдието. Малко по-късно тя се срещнала с непознатия мъж, който й се обаждал по телефона, и му ги дала. Полицията веднага е започнала разследване по случая, но до момента измамникът не е установен и задържан, обявиха от дирекцията в Монтана.

Подобни измами са едно от най-често срещаните престъпления в Монтанско през последните 2 - 3 години. Въпреки многобройните предупреждения на полицията да не се дават пари на непознати, то мнозина се доверяват на обаждания по телефона и предават големи суми на измамници.

 

 

ВРАЦА

 

Щателно проверяват забавачките заради натровените малчугани

 

Христина АНДРЕЕВА

Осем деца на възраст от осем месеца до годинка и осем месеца бяха приети в тежко състояние в детското отделение на врачанската болница след консумация на храна от млечна кухня "Двете щъркелчета". Още няколко дечица в по-леки форми са лекувани в домашни условия под наблюдението на личните си лекари, алармираха миналата седмица от здравното заведение. Малчуганите са постъпили за лечение на 6 и 7 юни с едни и същи симптоми - висока температура, повръщане и разстройство. Някои от тях са били силно обезводнени. Според д-р Галя Русева микробиологичните изследвания в болничната лаборатория показали наличие на коли бактерии, което означавало, че децата са с хранително отравяне. Предприето било венозно лечение с антибиотици и вливания.

За случая незабавно бяха алармирани контролните органи от Районния център по здравеопазване (РЦЗ) и Районната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве (РИОКОЗ). Спешна среща с тях организира и областният управител на Враца д-р Антонио Георгиев. Кухнята обаче продължи да работи няколко дни след инцидента. Едва в четвъртък следобед миналата седмица, след щателна проверка на обекта и персонала РИОКОЗ издаде заповед за затварянето му заради наличие на колиформи.

Според експертите майки признали, че са давали от петъчната храна, взета от кухнята, и в почивните дни. Менюто било супа с месо, тиквички с месо и ориз и крем-грис. Собственикът на "Двете щъркелчета" Георги Ангелов бе категоричен, че се спазват всички хигиенни изисквания и норми за приготвянето на храната. Обектът е регистриран по Закона за храните и има необходимото оборудване и разрешение за такъв вид дейност. Има и сключен договор с фирма за поддръжка на дезинфекцията. Кухнята се намира в жилищен комплекс "Дъбника", но разполага с още четири пункта за разливане на храна в града. В основния обект се приготвят около 200 порции дневно (супа, основно ястие и десерт), с изключение на петъчните дни, когато родителите завишават заявките.

Цялостната проверка на експертите от дирекциите "Надзор на заразните болести" и "Здравен контрол" показала, че кухнята разполага с достатъчно работна площ и правилно зониране, което позволява прилагане на добрите производствени и хигиенни практики. Има достатъчен брой мивки, обособени за измиване на суровините и храните по групи. Отделно е мястото за миене на съдовете и инвентара, и за поддържане на добрата хигиена на персонала. Не са открити нарушения и в четирите пункта за разливане на храна, бе категорична шефката на РИОКОЗ д-р Ирена Виденова. Взетите натривки и пробите за микробиологичен анализ обаче показали наличие на колиформи. На базата на протоколите от лабораторните изследвания РИОКОЗ издаде заповед за временно спиране на обекта. По нареждане на д-р Антонио Георгиев проверката в детската млечна кухня и пробите на персонала ще бъдат повторени. Успоредно с това, в рамките на две седмици, екипи на РИОКОЗ, РЦЗ, областната администрация и община Враца ще инспектират и всички ясли, детски градини и млечни кухни на територията на общината. На контрол подлежат не само чистотата и стерилността на помещенията, но и здравният статус на персонала, както и доставчиците на храна.