ПРЕЗ СЕДМИЦАТА


 

ПЛЕВЕН

 

Румен Петков:

 

Средна заплата от 950 лв. е реална цел за следващите четири години

 

Кандидат-депутатите от КБ се срещнаха с активисти на КТ "Подкрепа"

 

 И сега няма да дадем напразни обещания, подчерта Румен Петков

Ани ПАВЛОВА

Кандидатите за народни представители от "Коалиция за България" (КБ) Румен Петков, Васил Антонов и Любомир Петков се срещнаха с активисти на КТ "Подкрепа". По време на разговора те подчертаха изпълнените ангажименти, поети от депутатите от БСП преди четири години. И сега няма да дадем напразни обещания, подчерта Румен Петков. Според него пенсия от 450 лв и средна работна заплата от 950 лв. са напълно постижими за следващите четири години.

Румен Петков определи като най-голям успех на народните представители от "Коалиция за България" приемането на внесената от тях поправка в Закона за отбраната и въоръжените сили, която връща статута на Военно-въздушното училище. Възстановяването на висшето учебно заведение е част и от нашето желание Плевен да се превърне в университетски център, подчертаха кандидатите за народни представители. Те акцентираха и на значението на големите инвестиции в региона. "Находището край село Девенци оправда очакванията на експертите и гарантира 6 милиарда куб. м газ с тенденция за разширяване до 18 милиарда куб. м. БСП е категорична за продължаване изграждането на АЕЦ "Белене" при сегашната схема, която гарантира инвестицията", категоричен бе Румен Петков. Той подчерта важността обществото да е информирано за позицията на останалите политически сили по проекта - "Синята коалиция" е за неговото спиране, а ГЕРБ настоява инвестицията да е частна. Намирането на частен инвеститор ще забави работата с повече от година, а в условията на криза това съвсем не е лесно, уточни Петков. Той припомни, че в пиковите месеци на изграждането на централата ще се създадат около 10 000 работни места. Румен Петков се ангажира следващата седмица да изпрати и на двата синдиката подробен доклад за ангажиментите, които Германия, Русия и България поемат за изграждането на АЕЦ "Белене".

Купуването и продаването на гласове е престъпление.

 

Преглеждат безплатно за разширени вени

В периода от 22 до 26 юни в Плевен, Русе, Велико Търново и Горна Оряховица ще се проведат безплатни прегледи за хронична венозна болест. Те са част от националната кампания, която ще протече в 10 български града. Записванията за безплатни профилактични прегледи в Плевен, Русе, Велико Търново и Горна Оряховица стартират от 18 юни на гореща телефонна линия 0700 10 105 (на цената на един градски разговор за цялата страна), където гражданите могат да се обаждат и записват всеки делничен ден между 10 и 17 часа.

Хроничната венозна болест e едно от най-разпространените, тежки и инвалидизиращи заболявания в съвременния свят. Данните сочат, че то засяга между 30% и 50% от хората в зряла възраст в страните от европейската общност. Рисковите фактори за заболяването са: заседнал начин на живот, рискови професии, наднормено тегло, напреднала възраст, бременност и раждане, фамилна обремененост. "BG Север"

 

Въвеждат временна организация на движението

 

Във връзка с текущите ремонти по пътищата I, II и III клас на територията на Областно пътно управление (ОПУ) - Плевен, се въвежда временна организация на движението, съобщава Бранимир Мирчев, главен експерт "Информационна и медийна политика" към ОПУ. На път II-34 от км 35 (с. Жернов) до км 40 (разклон с. Черквица) участъкът е затворен за движение. Обходният маршрут е с. Дебово - с. Любеново - Никопол. Забранява се целогодишно транзитното движение на ППС с общо тегло над 16 т на II-304 с. Изгрев - с. Новачене. Обходният маршрут е II-34, Плевен - Никопол. МПС-та с тегло над 20 т нямат право да се движат в участъка на моста над р. Искър - Ореховица (III-3004). Това може да става през Долна Митрополия. От 8-и до 9-и км на III-3006 е ограничено движението на МПС с тегло над 12 т. Обходният маршрут е по I-3 до гр. Луковит, кръстовище с III-306, дясно, до гр. Червен бряг и обратно. На III-3004 през с. Опанец не могат да се движат транзитно преминаващи тежкотоварни автомобили. Те имат това право по РП I-3, от ПВ "КАТ", км 88 към ПВ на км 95; РП III-118 до кръстовище с РП III-3004.

На III-3005 през с. Ясен е забранено за движение на МПС с тегло над 3,5 т. ОПУ - Плевен, призовава гражданите, които ползват посочените маршрути с временна организация на движението, да шофират с повишено внимание. "BG Север"

 

 

ГАБРОВО

 

Сменят с пластмасови металните контейнери

 

До дни в Габрово ще бъдат подменени всички метални контейнери с пластмасови. Закупени са 300 броя от тях, като в началото ще бъдат поставени 240. Подмяната се налага по няколко причини. Металните контейнери, които по принцип са по-устойчиви, се оказали неудобни за габровци. По тази причина честа гледка в града е препълнен пластмасов контейнер, а до него металният почти празен.

Металните съдове за смет ще бъдат почистени и ремонтирани от общинската фирма "Благоустрояване". В последствие ще бъдат използвани за сметосъбирането по селата, като по този начин ще се увеличат съдовете за битови отпадъци там. "BG Север"

 

Местен издаде диск със спомени за града

 

Габровецът Иван Ботев издаде диск "Звездни гласове", в който са събрани интервюта на известни личности в България. Габровецът стана популярен с книжките "Бисери от автобуса" и "Златни уста". Първата запечата комични ситуации от градския транспорт в Габрово, а втората изцепките на депутатите. Иван, който преди години работеше като журналист в местен вестник, в момента изкарва прехраната си като кондуктор в градския транспорт. Именно правените от него и събираните на касети в журналистическите му години интервюта с такива светила като Невена Коканова, Георги Георгиев - Гец, Надка Караджова, Никола Анастасов, Васил Попов, го насочили да издаде диска. Някои от интервюираните вече не са между живите, но запечатани на диска "Златни гласове" те споделят спомените си за Габрово и габровци през годината.

"Златните гласове" на Иван са издадени безвъзмездно с помощта на приятели. Дискът ще бъде дарен на габровските електронни медии, на Дома на хумора и сатирата и на Държавния архив в Габрово по случай неговата 50-годишнина. Копие от него ще получи и читалище "Габрово" за духовния празник на града през октомври. "BG Север"

 

 

ВИДИН
 
Ученик върна пълен с пари портфейл

 

Седмокласникът Калин Цанов от СОУ "Цар Симеон Велики" намери пълен с пари портфейл пред входа на училището си и го отнесе в полицията, съобщиха от областната дирекция на МВР във Видин. Момчето намерило парите през междучасието и веднага се обадило на баща си, който е учител в друго видинско училище. Бащата дошъл веднага и двамата занесли портфейла в РПУ непокътнат. В него имало 465 лв. и важни лични документи.

Момчето не казало на никого от класа си какво е направило. Дори класната му ръководителка научила за станалото от медиите. Директорът на училището е наградил Калин. И шефът на МВР - Видин, комисар Огнян Асенов му изказа публично благодарност. Сега полицията издирва собственика на парите, за му ги върне. Той не се бил обадил в полицията за загубването им. "BG Север"

 

Забраниха къпането в Дунав

За трета поредна година жителите на крайдунавските селища няма да се къпят в Дунава. Във Видин заповед за забраната издаде зам.-областният управител Мартин Дончев. Влизането в реката се забранява заради влошените микробилиогически и химически показатели. Заради замърсяването водата не отговаря на европейските стандарти за къпане. Забраните се отнасят за градския плаж на Видин при крепостта "Баба Вида" и плажовете при селата Антимово, Гомотарци, Кошава и Сланотрън. Те нямат спасители, което също ги прави опасни за използване. Въпреки забраната на много места по брега може да се видят деца, които се къпят. Такава е и картинката на градския плаж. Видинчани години наред се спасяват от горещините в реката. "BG Север"

 

Скалите на Белоградчик набират популярност

 

6,3 милиона гласа са събрали Белоградчишките скали в световната класация за новите седем чудеса на света, съобщи кметът Емил Цанков, който е председател на инициативния комитет за тяхната номинация. До крайния срок - 7 юли т. г., остават само две седмици. Той призова българите от страната и света, ако още не са дали гласа си за българския природен феномен, да го направят до тази дата. В момента скалите са на трето място във временното класиране в своя раздел "Пещери, долини и скални образувания". За две седмици те се задържаха и на първо място, а през по-голяма част от времето бяха на второ. На първото все още се задържа Дяволския град в Сърбия. Според специалистите, скалите край Белоградчик са по-интересен природен феномен, но сърбите са организирали голяма кампания за своя град и досега успяват да водят класацията. "BG Север"

 

 

ВРАЦА

 

Задействаха щаб срещу купуване на гласове

 

По инициатива на областния управител д-р Антонио Георгиев във Враца бе сформиран щаб за действие срещу практики и схеми за купуване на гласове. Според организаторите реакцията по сигнали на граждани ще е в рамките на 10 минути. В оперативния щаб са включени представители на областната дирекция на полицията, съда и прокуратурата. На безплатен телефон 0800 11 092 в областна администрация нонстоп ще се събират сигнали за купуване на гласове седмица преди вота за национален парламент и в деня на самите избори - 5 юли, уточниха от пресслужбата на администрацията.

Антонио Георгиев заяви, че ще се разчита главно на гражданската активност на хората, като анонимността е гарантирана. Според директора на ОДП комисар Иван Сълов, за да могат органите на реда и закона да реагират адекватно и навреме, е нужно сигналите да бъдат максимално конкретни и ясни. Когато гражданите се обаждат, трябва да посочат точно къде в съответното населено място, кой и какво прави, допълни той. След получаване на конкретен сигнал служители на администрацията ще информират незабавно полицията, а от своя страна органите на реда ще уведомяват дежурните в съда и прокуратурата. В изборите за Европейски парламент ОДП - Враца, е действала с 3 мобилни полицейски групи, каквито ще има и в предстоящите избори. "BG Север"

 

 

ВЕЛИКО ТЪРНОВО
 
Маги Джанаварова пя за своята публика

 

Първият официален концерт на Магдалена Джанаварова, която стана новият музикален идол на България, бе на търновска сцена. Той се състоя пред сградата на община Велико Търново. В него с поздрави се включиха преподаватели на Маги от училище "Ем. Станев", чийто възпитаник е тя, както и нейни приятели и съученици. Маги изпя едни от най-любимите си песни за великотърновци и своите почитатели. След концертът й беше официално открита и новата чешмичка до сградата на общината. Вечер тя има ефектно осветление. "BG Север"

 

 

Германец написа книга за България

 

Конгломерат от впечатления, който дава поглед върху различни аспекти от българската действителност е събрал в книгата си "Черноморски елегии" немският журналист Виктор Кори. Той е описал още как се е променяла България през последните 10 години и как промените са се отразили на обикновените хора у нас. Според него най-вълнуващите моменти от престоя му в нашата страна са намерили място в творбата му. След всичките си срещи с българите Кори е научили, че са по-оптимистично настроени, отколкото неговите сънародници, че приемат промените с готовност, макар и много често те да се отразяват негативно върху тях. Книгата "Черноморски елегии" е отпечатана на български и немски език. Виктор Кори е бивш радио- и телевизионен журналист. От 2001 г. активно се занимава с развитието на българо-германските отношения. "BG Север"

 

Горивата скъпи, а зеленчуците евтини

 

Цените на горивата са се увеличили, а на зеленчуците са намалели през май, констатираха от Териториалното статистическо бюро (ТСБ) във В. Търново. При хранителните стоки най-голямо увеличение има в цената на лютеницата с 11,7% и сладката с 8,8%. Месото, колбасите и по-голяма част от млечните продукти запазват стойността си през май. Яйцата и олиото са поевтинели, но малко. При плодовете повишение на цената се регистрира сами при ябълките с 11%, сочи отчетът на ТСБ. При нехранителните стоки през май най-голямо увеличение има при сапуна за пране с 20%, като килограмът се е продавал за 4,50 лв. При услугите се наблюдава запазване на цените, като увеличение се наблюдава само при ремонта на цветните телевизори с 8,3%, за който вместо 30 лв. през април, сега се плаща с 2,50 лв. повече. "BG Север"

 

 

ЛОВЕЧ

 

Пътното поднови сигнализацията на "Хемус"

 

Новата пътна сигнализация

Над 200 нови пътни знака и табели монтира Национална агенция "Пътна инфраструктура" (НАПИ) на пътна връзка "Прелог" от края на автомагистрала "Хемус" (км 70) до кръстовището с път I-3 Ябланица - Плевен, съобщиха от Областно пътно управление - Ловеч.

За да осигури безопасността на пътуващите в завоите, НАПИ монтира нови табели с направляващи стрелки, изработени от флуоресцентно светлоотразително фолио клас III, даващо повишена дневна и нощна видимост дори и при лоши метеорологични условия. За първи път по републиканската пътна мрежа са монтирани цилиндрични бализи и система за линейно очертаване за по-лесно разпознаване на пътния профил от водачите. С новите светлоотразителни знаци ще бъде обезопасен участък с повишена концентрация на пътнотранспортни произшествия."BG Север"

 

Почна жътвата, чака се качествена реколта

 

Започна жътвата в Ловешка област, информира инж. Николай Трифонов, директор на Областна дирекция "Земеделие" в Ловеч. Пропаднали площи не се очертават, но се очаква добивите да бъдат по-ниски спрямо миналогодишните. Затова пък те ще бъдат с по-добро качество, особено при пшеницата, която има далеч по-високи показатели спрямо 2008 г. Общо около 260 хил. дка площи със селскостопански култури са засети в Ловешка област. С пшеница са засети 214 хил. дка, с ечемик - 36 хил. дка, с рапица - 5 000 дка, с третикале - 875 дка. Първите населени места, в които жътвата почна, са Слатина, Александрово, Чавдарци, Летница и Угърчин.

Спрямо миналата година посевите са повече, каза още инж. Трифонов. Пшеницата е с около 50 хил. дка повече, ечемикът - с над 6 000 дка, рапицата - с над 3 000 дка. Разликата идва от факта, че през миналогодишната кампания климатичните условия не позволили да се сее повече, а тази година есента била по-благоприятна. Пък и земеделските субсидии дали възможност на стопаните и да засеят, и да подхранят почвата. Само през последния месец сушата вече се усеща, особено в равнинните части, обърна внимание инж. Трифонов.

В жътвата ще се включат 108 зърнокомбайна, 220 транспортни средства и около 60 балопреси. В момента Контролно-техническата инспекция прави преглед на техниката. При добро време земеделските производители очакват да приберат реколтата докъм 20 юли. "BG Север"

 

Ремонти за 700 бона по програма в Кожарския

 

Със 700 хил. лв. ще се обнови и оборудва по проект по оперативна програма "Регионално развитие" Професионалната гимназия по кожарство, облекло и химични технологии в Ловеч, съобщи директорката Розка Петкова. Ремонтните дейности трябва да приключат до две години. Предвижда се саниране чрез външна изолация и подмяна на дограмата на сградите на учебния корпус, учебната работилница и физкултурния салон. Ще бъдат ремонтирани и класните стаи. С нови осем компютърни конфигурации ще бъде оборудван кабинет по специалността "Моделиране, конструиране и технология на облеклото". Професионалният софтуер дава възможност за създаване на кройки в реални размери, обясни директорката. По проекта още ще бъдат дооборудвани химическата лаборатория, фитнес-залата, ще се изградят зала за тенис и клуб по танци. "BG Север"

 

 

МОНТАНА

 

Дядо Дометиан стана почетен гражданин

 

Симеон НИКОЛОВ

На тържествена сесия на общинския съвет в Монтана, проведена по повод празника на града "Свети дух", видинският митрополит Дометиан бе обявен за почетен гражданин на града. Отличието му е присъдено за неговия голям принос за развитието на духовността и православната вяра в община Монтана и за доброто взаимодействие с местната власт. При връчването му кметът на Монтана Златко Живков обяви, че митрополит Дометиан е съдействал активно за възстановяване на над 20 черкви в Монтана и селата на общината и за изграждането на нови православни храмове. Дядо Дометиан благодари за наградата и обяви, че се отказва от паричната й стойност и я дарява за строежа на православния храм "Свети Дух", който се гради в момента в Монтана. “BG Север"

 

Дом за сираци бе открит в Лом

 

Момчил ИВАНОВ

Нов дом за настаняване на деца от сиропиталището "Милосърдие" в Лом бе открит в крайдунавския град. Той е изграден по проект на община Лом, финансиран от програма ФАР на ЕС с 119 069 евро. Домът представлява обновена основно и обзаведена модерно общинска сграда, в която са създадени условия за живот, близки до семейната среда. В дома са настанени 7 младежи на възраст от 13 до 18 години. Те изучават готварство и компютри, рисуват, пеят и танцуват. Целта на проекта е децата да бъдат изведени от сиропиталището и да се подготвят максимално добре за предстоящия им самостоятелен живот след навършването на пълнолетие. "BG Север"