ШАРЕНО


 

Румен Петков купонясва в Ростов с бившите си колеги от комсомола

 

20-килограмово печено агне осигурил бизнесменът Володя Вълков

 

Румен Петков разсмива бившите си колеги с вицове 

Беловинка БАНКЕТОВА

Водачът на пропорционалната листа на "Коалиция за България" в Плевен и мажоритарен кандидат за народен представител Румен Петков се включи активно в традиционната среща, която си организират бившите плевенски работници в системата на Димитровския комунистически младежки съюз (ДКМС), забеляза бдителен репортер на "BG Север". Купонът този път се проведе в обновения ресторант на хотелския комплекс "Ростов" в събота по обяд. Едновремешната бодра смяна, вече на около половинвековна възраст, часове наред си спомняла славните години на младежки ентузиазъм, ударни бригадирски дни и същевременно безсмислени задачи, спуснати от партията майка.

Благодарение на придобитите в редиците на комсомола организационен опит и самодисциплина, 30-тината ексмладежи успели да се организират за сбирката само за три дни, похвалиха се инициаторите. Щом е за веселба, няма проблеми, но ако беше за работа дали щяха да дойдат и трима, коментират пък скептиците.

Володя Вълков (Вдясно) отново бе основният спонсор на банкетаОгромна изненада за всички (с изключение на един) била появата на Румен Петков, който намерил време въпреки претоварената си предизборна програма не само да се появи и да уважи колегите си, но и да остане и да се весели с тях повече от два часа. Зорки наблюдатели твърдят, че за това време успял да изпие две чаши бяло вино, разказвайки вицове и интересни случки както от миналото, така и от съвременния политически живот, без да избягва самоиронията. С черен хумор дори отбелязал, че сбирката явно е посветена на 20-годишнината от закриването на ДКМС, който отиде в небитието заедно с режима на Тато. Може вече да няма комсомол, но ние по душа си оставаме комсомолци, били единодушни присъстващите.

Бившите работници на общинския и окръжния комитет на тоталитарната младежка организация ако не всяка година, то поне през година - две си организират подобни срещи, твърдят редовни участници в сбирките. И този път както обикновено най-щедрият спонсор на мероприятието се оказал президентът на фирма "Изобор" Володя Вълков, който осигурил за банкета на колегите си 20-килограмово печено агне, барабар с ракията и виното. За доброто настроение на компанията допринесли както изисканата обстановка на ресторанта, така и перфектното обслужване.

 

 

Никополис ад Иструм стана център на антични битки

 

Кремена КРУМОВА

Истински бой настана в античния град Никополис ад Иструм, след като българи и чужденци премериха сили с лъкове и оръжия. Подобно на историческите филми, които ни връщат в онова време, участниците в битките бяха повече ентусиазирани да покажат възстановките на боевете, отколкото да демонстрират автентичните дрехи, които си бяха ушили сами. Жегата не изплаши повече от 40 аниматори, които бяха облечени в ризници, кожи и различни доспехи. Атракцията за гостите на архитектурния резерват беше подготвена от великотърновския клуб "Традиция и "Планет клъб, в който членуват бизнесмени и интелектуалци от Великобритания, Франция, Германия, Финландия, Норвегия и САЩ с интереси към римската история и оръжия. Събитието се реализира с партньорството на Регионалния исторически музей. Участниците организираха демонстрация на оръжия, доспехи и костюми от времето на Римската и Турската империи. Бяха проведени стрелби с различни видове лъкове - копия на антични оригинали. Бой между прабългари, стрелба с кремъчно и фитилно оръжие, както и с лъкове, показаха бойците.

Американците имаха най-силно присъствие. Те пристигнаха дегизирани с одежди, подобни на римски туники. Някои от тях сами бяха шили дрехите си. От търновския клуб "Традиция пък бяха облечени като варвари, рицари и еничари.

 

 

Многодетно семейство

 

Пет щъркелчета делят едно гнездо

 

Петте щръклета чакат да "долети" храната

Мариана ДИМИТРОВА

Усмивка на природата могат да се нарекат петте щъркелчета, които обитават едно гнездо в габровското село Драгановци. Гнездото се издига на огромен дъб вече 50 години, а всяка пролет го заселва двойка щъркели. Обикновено се излюпвали по 2 - 3 щръклета, разказват местните хора. Само веднъж червеноклюната челяд наброявала четири. За пръви път обаче този април се излюпили пет. Жителите на Драгановци виждат в това добра поличба.

Според орнитолози петзнаци при щъркелите се появяват много рядко, когато е налице богата на реколта година. При лоша година щъркелите сами регулирали популацията, като се оттървавали от част от поколението си чрез изхвърляне от гнездото или неизхранване на малките. Така оживявали най-много до две млади птици.

Щъркелчетата от Драгановци се люпили едно по едно през няколко дни, затова и големината им е различна. Въпреки че гнездото е пренаселено, пернатите си живеят мирно и сговорчиво. Големите щъркели обикновено стърчали по на един крак заради липсата на място в дома, а вечер спели на близката ливада.

Хранели малките като по часовник, сутрин, обед и вечер с жаби, рибки, дори водни змии от близкия язовир, които накъсвали на парчета. А малките лакомници поемали храната с характерно щракане на клюновете. Първо започвали от най-малкото. Скоро се очаква да започнат и уроците по летене, разказват собствениците на къщата, където е гнездото.