СПОРТ


 

Стрелбищният комплекс край Плевен  е с най-модерната техника в Европа

 

Витска елия има реален шанс да домакинства на кръг от световната купа

 

Румен Петков пръв изпробва новата техника

Ралица ПЕТРОВА

Вече е напълно реално Плевен да бъде домакин на кръг от европейската или световната купа по ловна стрелба. Остава единствено да се изчака септември, когато се разпределят домакинствата, и да стане ясно дали България ще се нареди до страни като Италия, Испания, Южна Африка, Кувейт, Кипър, които са с традиции в домакинството на шампионата.

Това стана възможножно, след като стрелбищен комплекс "Витска елия" край Плевен вече разполага с най-модерната метателна техника в Европа на стойност 620 000 лв., осигурени от Държавната агенция за младежта и спорта (ДАМС). С петте комплекта италианска техника - последен писък на модата в този спорт, са напълно оборудвани четирите стрелбища на комплекса (единият комплект е резервен).

Освен че вече резултатът ще се отчита електронно, самата метателна техика е нова и много по-съвременна. Тя позволява регулация на скоростта, много по-сериозна прецизност в точка, в цел, изключва се разсейването - няма вибрацията и шума на предните машини, които създаваха допълнителни трудности на състезателите.

"Почти липсва човешкият фактор и тук се получава нещо много коректно за самия спорт. Защото давате си сметка, че навсякъде при домакинствата се намесва човешкият фактор, не в полза на гостите. Тук той е сведен почти до нула", коментира председателят на ЛРД - Плевен, Стефан Ненков. Той допълни, че благодарение на новата техника вече на четирите комплексни стрелбища може да се практикуват всички видове ловна стрелба, включително американски трап и дабъл трап. "Печелейки кръг от европейската или световната купа, това би повишило качеството на спорта и на състезателите. А и в историята на този спорт до момента не сме имали четири стрелбища, работещи комплексно", каза още Ненков

Техниката ще се използва целогодишно, достъп до нея имат всички граждани всеки ден от 8 до 17 ч. 25 изстрела с осигурени панички, оръжие и инструктур струват 25 лв. От ЛРД - Плевен, обясняват, че политиката им продължава да бъде насочена към подрастващите. Ние школа имаме отдавана, но сега я издигаме на друго ниво и можем да си позволим вече комплексно обучение на доста повече хора, изтъкна Стефан Ненков. И допълни: "Желанието ни е да се увеличава броят на съзтезателите, защото това е масов спорт и може да се практикува от всички ловци. Така се обогатява тяхната култура, прецизността им в работата с оръжие, а това ги прави по-безопасни по време на лов и по-коректни за самия дивеч".

Техниката ще се поддържа от наш екип специалисти, подготвени в Италия, съгласно договора с тяхната федерация. С машините, които до този момент са работели на "Витска елия", ще се оборудват други стрелбища в страната. "Всъщност това е и доста големият плюс за този спорт по принцип, защото съоръженията, които бяха тук досега от 2003 г. , ще отидат в страната за изграждане на други такива ловно-стрелкови комплекси", обясни Румен Петков, който бе специален гост на откриването на състезанието "Майстори и трапери", организирано за изпробване на новата техника.

В състезанието Майстори и трапери се включиха над 90 участника"За мен е чест да присъствам на откриването на това състезание, защото през последните години Плевен се утвърди като изключително сериозен спортен център с национални и международни измерения. Само през тази година държавата в лицето на ДАМС инвестира в този спортен комплекс 620 000 лв. Вие имате възможността да усетите качеството на техниката, да изпитате удосволствието от едно джентълменско състезание. С откриването на този комплекс Плевен става национално средище и съм сигурен, че аргументите, с които ще излезем заедно с председателя на ДАМС Весела Лечева и със Стефан Ненков за домакинстване на кръг от европейската и световната купа, с тази инвестиция нашият град и нашата страна имат много сериозни шансове, за да можем да приветстваме тук като гости на България и Плевен участниците в този спорт от цял свят", каза Петков.

Румен Петков е наш спомоществувател, симпатизант и без който ние нямаше да можем да се съберем тук по този голям повод, изтъкна Стефан Ненков. Поради тази причина народният представител бе обявен за член на Българската федерация по ловна стрелба (БФЛС) и бе награден със златна значка за изключителен принос в развитието на ловно-стрелковия спорт.

На официалното откриване, предхождано от изпълнения на Плевенския духов оркестър, освен Румен Петков присъстваха изпълнителният директор на БФЛС Костадин Трендафилов, командирът на Пета меахнизирана бригада полк. Валентин Буров, председателят на ОбС на БСП Любомир Петков и др. Председателят на СЛРБ Христо Михайлов изпрати поздравителен адрес. Минути преди старта на състезанието самолет разпръсна над стрелбищата шапки и рекламни материали.

Пръв да изпробва новата техника се впусна Румен Петков, който обаче не успя да уцели паничката с двата изстрела и се пошегува, че е направил икономия на организаторите.

В състезанието "Майстори и трапери" се включиха над 90 участника. При майсторите - състезатели от цялата страна, 23-ма мериха сили на трап, 31 на скийт. При траперите - ловци от ЛРД - Плевен, 22 се състезаваха на трап, а на скийт - 28. Бурният вятър, който вдигна във въздуха столове и чадъри, не позволи на участниците да покажат високо майсторство, но пък за тях остана удоволствието от изпробването на новата техника.

 

 

ФУТБОЛ

 

Чудото стана, орлите се спасиха

 

Николай ИВАНОВ

След серия от щастливи обстоятелства в последните кръгове на западната "Б" група, футболистите на Белите орли се спасиха от изпадане в последния момент. Плевенските футболисти се постараха в последния кръг също да допринесат за своята по-нататъшна щастлива съдба и победиха с 2:1 като домакини силния състав на Пирин (Банско). Всички варианти за оставане в групата минаваха през задължителна победа и орлите се постараха да я постигнат. Те излязоха на терена максимално концентрирани и за разлика от други двубои успяха да поведат още в самото начало. В 8-ата минута Рудашки центрира от фал и Вл. Василев с глава изпревари противниковия вратар, изпращайки топката в мрежата на гостите. Голът подейства успокояващо и домакините контролираха играта през по-голяма част на първото полувреме. Гостите също имаха свои шансове за попадение, но вратарят на орлите Калин Артакиев отчая противниковите нападатели. В 24-ата минута Гълъбов се оказа сам срещу него, но плевенският вратар успя да отрази удара му. Гостите от Пирин следяха с едно ухо събитията на терена в Севлиево, където чакаха издънка на Спортист в спора за второто място.

Второто полувреме започна добре за орлите. След пас от дълбочина в 48-ата мин. Василев свали топката на Иво Иванов, който напредна и с плътен удар под плонжа на вратаря вкара за 2:0. Попадението на практика оставяше орлите в групата, след като от София идваха добри новини за загуба на Чавдар (Б. Слатина). Пирин върна един гол, но за повече нямаше желание, защото бе ясно, че Видима няма да бие Спортист.

По този начин след силен финален щурм и три последователни победи, Белите орли хванаха последния възможен влак за оставане сред професионалистите. Така бе избегнат резилът и двата плевенски отбора да изпаднат в годината, когато честваме 90 години футбол в Плевен.

Сега на ход е местната община, която неведнъж декларира желание за помощ. Още днес - 19.06., в БФС ще се тегли жребият за програмата за следващото първенство. Общинското ръководство трябва да се разбере с Веселин Ванев по какъв начин общината ще влезе в управлението на клуба, как ще се казва за вбъдеще отборът, който ще бъде под засиленото управление на общината. Ако не се побърза, можем да се озовем в ситуацията от зимата, когато срещите бяха много, но действия никакви и се стигна до закриването на Спартак. И ако сега Белите орли се спасиха след подобрена организация през последния месец, то за следващото първенство това ще е невъзможно и може да се окаже, че много средства и труд са отишли на вятъра. От западната "Б" група изпадна Чавдар (Б. Слатина), който имаше най- много точки и най-добра програма от всички борещи се за спасение, но като че ли от клуба не положиха достатъчно сили и средства, за да си осигурят оставането. Заедно с Белите орли и Етър (В. Т.) се спаси в последния възможен момент, но и при болярите нещата в организацията и паричното обезщетение куцат и тези два отбора отново ще са замесени през новото първенство в борбата за спасение, ако не подобрят значително работата и финансирането си. В професионалния футбол след няколкогодишно изгнание при аматьорите се завръща отборът на Ботев (Враца), който убедително спечели първенството в западната "В" група.

 

 

Оранжевите получиха чек за 100 000 лева

 

Иван НИКОЛОВ

Футболистите на Литекс бяха зарадвани с отборна премия от 100 хил. лв. за спечелването на Купата на България. Главният маркетинг директор на компанията "Глобул" Димитрис Люпис връчи на президента на ловешкия отбор Трифон Попов чека със сумата. "Ние сме изключително доволни от нашето сътрудничество с Литекс и то ще продължи. Надявам се на още успехи от страна на отбора, които ще ни радват много", заяви Димитрис Люпис. Директорът в компанията обясни, че ще се мисли за нови бонуси при евентуалното спечелването на шампионската титла и пробив в Лига Европа. От своя страна президентът на клуба Трифон Попов поясни, че вече се работи много сериозно по селекцията, но продажби ще има единствено при много сериозна оферта. Досега има само запитване за играчи от Литекс, но конкретни разговори за продажбата на някои няма. Вече се знае първото ново попълнение. Това е бившият капитан на оранжевите Небойша Йеленкович. Останалите футболисти също ще станат известни в следващите дни, след като мениджърското звено си свърши работата, заяви старши треньорът на Литекс Станимир Стоилов. "Литекс има нужда от 3 - 4 нови футболисти, не повече. В момента Стойчо Стоилов и Величко Дихонов са в чужбина, където преговарят за новите попълнения, допълни той. И подчерта, че футболисти от български отбори няма да бъдат привличани, тъй като общо взето те нямат нужните качества, а ако има играчи, то цените са прекалено завишени. "Едната цел я изпълнихме - купата на страната, другата не можахме. Отборът преживя доста сътресения, някои от които и аз умишлено предизвиках. Трябваше да променим стила на игра и смятам, че в края на първенството отборът вече играеше доста по-добре. Разбира се, съжалявам за наши футболисти, които не се развиха", допълни Стоилов.

 

 

Отличиха рефери за популяризиране на колегията

 

Цветомир Петров и Красимир Коев

Плевенските футболни рефери Цветомир Петров и Красимир Коев получиха специални грамоти и подаръци за популяризиране на плевенската футболно-съдийска колегия. Двамата взеха участие в телевизионното шоу "Бягство към победата", а след това бяха голяма атракция по футболните терени на Плевенски регион. Своята награда те получиха на традиционния банкет на местните съдии след края на първенството. За най-добър футболен рефер през изминалото първенство бе избран Петър Фердинандов, който изнесе голяма част от местните дербита. Призът за най-прогресиращ съдия грабна Мартин Мачев, който получи шанс да се бори за място в професионалния футбол. "BG Север"

 

 

Столичният Левски и съдийството елиминираха юношите на Спартак

 

Павел НИКОЛОВ

Юношите старша възраст на Спартак бяха елиминирани на четвъртфиналите на републиканското първенство след две загуби от столичния Левски. За отпадането на плевенчани дейно участие взеха и реферите, които особено в първата среща на "Герена" се постараха да осигурят нужния комфорт на сините. Още от самото начало чернодрешкото взе инициативата и до 10-ата минута шестима плевенски футболисти вече имаха по един жълт картон. "Наказателната акция" обаче продължи и след почивката. Без причина в 50-ата минута от игра бе изгонен Ахмед Карабакъров за несъществуващ втори жълт картон. В 80-ата пък левскарите получиха подарък - дузпа, но плевенския страж Мартин Димитров спаси единадесетметровия удар. По-опитния отбор на Левски нямаше нужда от подобна помощ, като сините взеха аванс от 2:0 преди реванша. И втората среща завърши с победа на столичани, този път с 4:0. В 30-ата минута левскарите материализираха единственото си голово положение за първото полувреме, когато след грешка в центъра откриха резултата. Второто полувреме премина под диктовката на Левски, като гостите реализираха още три попадения.

Въпреки тежката загуба, която доведе до отпадането ни, съм доволен от цялостното представяне на отбора през сезона, сподели наставникът на юношите Момчил Челестинов. "Разполагаме с много талантливи юноши. Сигурен съм, че за тези момчета тепърва ще се говори. Накрая искам да благодаря на директора на плевенското спортно училище "Георги Бенковски" - Петьо Георгиев, който през цялото време бе зад нас и помагаше много", допълни Момчил Челестинов.

 

 

Етър остава в групата след равенство с Марек

 

Кремена КРУМОВА

Етър завърши 1:1 с Марек в мач от западната "Б" група на собствен терен и така запази мястото си в професионалния футбол. Макар и с равенство, срещата не позволи на виолетовите да изпаднат от групата. Домакините бяха подкрепени от много силна местна агитка и това им вдъхна сили още в самото начало на мача.

Срещата започна с атаки от страна на гостите, които с удар на Емил Тодоров в 36-ата минута поведоха в резултата за 0:1 в първото полувреме. Голямата радост за етърци дойде чак в 59-ата минута, когато Румен Иванов шутира, а отскочилата топка от напречната греда бе довкарана от Мишо Аврионов за крайното 1:1. Етърци са в класацията, защото те имат повече голове на чужд терен от Марек и по-добра голова разлика.

Болярите благодариха за чудесната публика, която ги подкрепяше през цялото време. Фенклубът на етърци преди мача призоваваше на стадион "Ивайло в града да се съберат повече хора и да подкрепят местния тим. Мачът между Етър и Марек бе наблюдаван от повече от 3 хиляди души.

 

 

Литекс с пет контроли в страната на лалетата

 

Мира ГАНЧЕВА

Литекс ще изиграе пет контролни срещи по време на лагера си в Холандия, съобщи президентът на клуба Трифон Попов. Проверките са срещу израелския Апоел Тел Авив, първодивизионните холандски Де Граафшап и НЕК Ниймеген, както и тим от местната втора лига. Последната контрола в страната на лалетата е срещу турския Истанбул ББ, който е заменил първоначалния вариант Газиантепспор. Има запитвания за наши играчи, но няма постъпили официални оферти за никого, заяви Попов по повод възможни трансфери в посока навън. Той сподели, че има запитвания от чужбина, но отклони въпрос дали има такива и от български клубове. Целите в Литекс винаги са били едни и същи - Купата на България, която вече си е почти наш патент, да станем шампиони и да влезем в групите на Лига Европа, допълни президентът на ловешкия футболен клуб.

 

 

МОТОКРОС

 

Долна Митрополия приема третия кръг по супермото

 

Ники ИВАНОВ

На 20 и 21 юни на пистата край Долна Митрополия ще се проведе третият кръг от европейската купа по супермото. Трима българи са водачи в отделните класове след първите два кръга, проведени в Гърция и Румъния. Цонко Пеев е начело в клас SM Junior, Александър Георгиев води в S1, а Росен Тончев е първи в клас S Open. Техни подгласници са отново българи - Станимир Илиев, Ангел Караньотов и Калин Кулев. През 2008 г. Кулев и Георгиев станаха носители на отличието в класовете S Open и S1. Българските пилоти се представят отлично и в европейския шампионат - след успехите в Италия и Англия трима от състезателите ни са в челната тройка на временното класиране. Калин Кулев води в най-новия клас "Максимото", Ангел Караньотов е втори в клас S3 само на 3 точки от германеца Кевин Вьортеле, а Росен Тончев също е втори в клас S Open на 6 точки от водача Тео Монтичели.

 

 

КАРАТЕ

 

Трима местни в националния на балканиадата в Турция

 

Кольо ПАВЛОВ

Плевенският карате клуб Спартак ще има трима представители в националния отбор по карате - юноши и девойки, за предстоящата балканиада. Престижното състезание ще се проведе в Турция през октомври. Правото да представят България извоюваха Тина Теофилова, Бетина Кисьова и Християн Беремски, които се представиха повече от отлично на провелото се републиканско първенство в Габрово. Още двама състезатели на клуба имат възможност в оставащите състезания също да попаднат в националния отбор за балканиадата.

Междувременно от карате клуб Спартак обявиха, че през лятната ваканция клубът ще вземе участие в проекта "Отворени врати". В залата на клуба ще има специалист, който ще провежда тренировки. Достъпът ще е за всички желаещи да спортуват през ваканционните дни.

Графикът е: понеделник, сряда и четвъртък от 10 часа - спортен комплекс "Спартак", ул. "Кала Тепе" 3.

 

 

Северозападна В група - 30 кръг

 

Резултати

Бали 2002 Локом. (ГО) 0:4

Бдин Сторгозия 5:0

Гигант Янтра 2:0

Ботев (Вр) Павликени 6:0

Левски 2007 Трявна 2:1

Локом. (Др) Академик 2:1

Мария Луиза Ботев (Д) 0:1

Ситомир Чумерна 3:0

 

Крайно Класиране

1. Ботев (Вр) 93:12 79

2. Бдин 80:22 72

3. Локомотив (Др) 65:33 59

4. Янтра 52:41 57

5. Локомотив (ГО) 46:20 54

6. Гигант 42:40 42

7. Мария Луиза 45:51 39

8. Павликени 31:43 36

9. Левски 36:55 36

10. Трявна 30:38 35

11. Академик 46:60 35

12. Сторгозия 38:47 32

13. Ботев (Д) 38:59 32

14. Ситомир 33:70 30

15. Бали 47:68 26

16. Чумерна 14:77 10