ПРАКТИЧНО


 

ЛЮБОПИТНО

 

10 (не)обичайни употреби на гаража

 

Ако нямата кола, ето няколко идеи за използване на помещението

 

Ако разполагате с гараж, но в момента нямате кола или пък колата заема само част от помещението, може би се чудите какво да правите със свободното пространство. Ето няколко идеи в тази насока:

Забележка: Ако ще използвате в гаража си електрическата мрежа (който и от вариантите по-горе да изберете), не забравяйте да проверите обстойно състоянието на електрическата система в гаража, особено ако помещението е било преди това влажно и недобре изолирано.

1. Място за съхранение на различни предмети

Доста хора употребяват неизползваното място в гаража си именно като склад за непотребни вещи. Тайната обаче е в това да подредите вещите организирано и спретнато, вместо да ги захвърлите в някой ъгъл. Освен това далеч не е необходимо да съхранявате там само непотребни вещи - можете да монтирате шкаф, в който да организирате аксесоарите за автомобила и велосипеда, детски играчки за извън дома, дори напитки в големи количества (например пакети с минерална вода). Всичко разбира се зависи от условията във вашия гараж - дали не е много влажно, дали не е твърде студено, дали е замърсено, дали гаражът се заключва и прочее. Ако разполагате с необходимите условия, можете да избирате от множество приспособления, които могат да се намерят на пазара - включително поставки за велосипеди, система от закачалки за инструменти, прибиращи се към стената работни плотове и прочее.

2. Спортна зала

Спестете пари от картата за фитнес клуб като направите в гаража си своя собствена фитнес зала. Първоначалната инвестиция ще ви се отблагодари с времето, тъй като уредите могат да се използват от цялото семейство. Е, ако в залата използвате скъпи уреди, имате сложна фитнес програма, изискваща компетентен надзор или ви е необходим личен инструктор, то домашният салон няма как да компенсира това. Но пък можете да се заредите в дома си със стандартно оборудване - гирички, бягаща пътечка, велоергометър. Така ще можете да правите леки упражнения за запазване на резултатите от фитнеса, без да се натоварвате прекалено. Освен това ще можете да монтирате върху стената музикална уредба или телевизор, а част от пространството върху пода да оборудвате за йога или аеробика.

3. Музикална стая

Ако добавите към стените, тавана и вратите на гаража си шумоизолация, можете да го превърнете в чудесна музикална стая за вас и вашето семейство. Тази идея е особено подходяща за семейства с вечно купонясващи тийнейджъри или деца, свирещи на музикален инструмент - така ще си спестите постоянния шум от музикалната уредба и мелодията от упражненията с инструмента.

4. Перално помещение

Ако нямате място в дома си за отделно перално помещение, за целта можете да отделите част от гаража или пък целия гараж. Особено подходящи са помещенията с прозорци, които да осигуряват естествена светлина. Тук ще имате място за пералнята, за сушилнята, за монтаж на шкаф с рафтчета и чекмеджета за препаратите и дрехите и прочее.

5. Стая за забавления

Ако не използвате гаража по предназначение, можете да го преконструирате в стая за забавления. Функционалността на стаята зависи от вас и вашите предпочитания. В нея може да поставите различни игри, място за почивка и четене на книги, телевизор, билярдна маса, маса за тенис и др. Така ще спестите място във всекидневната си, а и ще можете да се забавлявате на спокойствие, изолирани от дома си, но в непосредствена близост до него.

6. Домашен офис

Ако се чудите къде да организирате собствен домашен офис, добре поддържаният гараж може да е вашето място. Поставете необходимата мебелировка (бюро, шкафове, рафтове върху стената), сменете стенната облицовка (тапети, боя) и сменете подовата настилка - в общи линии това са базисните неща, за да създадете свой собствен кабинет у дома.

7. Хоби стая

Независимо от големината на гаража, в него винаги може да се намери място за няколко мебела и аксесоара, така че да практикувате хобито си на спокойствие. Разбира се този вариант не е подходящ за всяко хоби, но пък е чудесен избор за хората, които обичат да четат, да майсторят, да рисуват, да случат музика, да играят компютърни игри и др. интериорни дейности.

8. Гостна стая или лятно помещение

Ако гаражът ви е достатъчно голям, можете да го превърнете дори в гостна или пък лятно помещение до дома. Този тип помещение не изисква особено сложно обзавеждане, затова е достатъчно да поставите вътре легло, няколко шкафчета и няколко мебела за сядане. Разбира се ще трябва да преработите частично архитектурата на постройката, но пък крайният резултат ще ви се отблагодари за усилията.

9. Стилен бар

Решете проблема с недостатъчното място във всекидневната, като преместите вечерите за среща с приятели в гаража. Тук можете да развихрите въображението си и да включите всякакъв вид мебели, уреди и декорация. Достатъчно е обаче да поставите мивка, мини барче, няколко бар стола и хладилник, за да поставите основите на своя собствен домашен клуб за забавления.

10. Домашен киносалон

Техниката за домашно кино, предлагана на пазара, е толкова разнообразна, че най-големият проблем остава мястото. Ако вашият гараж няма прозорци или пък те са твърде малки, той е особено подходящ за трансформация в домашен киносалон. Големината на екрана, на стереоуредбата и на мебелите за сядане зависят от вашия бюджет и желание.

 

 

НАПРАВИ СИ САМ

 

Цветно плетено килимче

 

Ако ви е доскучало от старата подова настилка в дома, вижте как можете да я освежите с малко средства и усилия.

Превърнете обикновеното плетено килимче (например такова от сизал) в свежа подова декорация. Съчетанието на няколко ярки нюанса ще внесе цвят и настроение във всяка стая. Сизалът като материал е много здрав и издръжлив, затова е особено подходящ за места с много движение - всекидневната, детската стая, антрето и др.

Стегнатата плетка на килима ще ви осигури ясно очертани линии, затова тя може да се използва при по-сложни шарки и десени. Килимите с по-хлабава плетка е добре да се оцветяват в по-опростени шарки.

Необходими материали:

* плетено килимче (от сизал или друг материал)

* мерителна рулетка

* самозалепваща се бояджийска лента с ширина 2,5 и 5 см.

* плоска четка за боя (с ширина около 5 см.)

* интериорна латексова боя в избрани цветове

Инструкции:

Стъпка 1: Използвайте самозалепващите се ленти с различна ширина и рулетката, за да облепите и обособите отделните сектори върху килимчето (правоъгълните квадрати, които ще оцветите в различен цвят). При този процес се водете и от плетката на килима, за да нанесете боята по-лесно. Тук по-тясната лента е използвана хоризонтално, а по-широката вертикално.

Стъпка 2: Потопете четката в цвета боя, който ще използвате за сектора, намиращ се в най-лявата горна част на килима и нанесете боята. Обработете с боя и останалите сектори, които искате да оцветите в същия цвят. Накрая оставете боята да изсъхне добре.

Стъпка 3: Повторете същата процедура и с останалите цветове боя, запълвайки постепенно всички сектори (по един цвят едновременно). Накрая оставете боята да изсъхне добре и махнете самозалепващата се лента.

 

 

ЗДРАВЕ ОТ ПРИРОДАТА

 

Хелиотерапията е полезна за редица заболявания

 

Благодарение на слънцето се синтезира витамин D в организмаЗа вредата на слънцето се говори много. И с право. Прекомерното излагане на слънце на незащитена кожа може да бъде изключително опасно. Освен вредно обаче слънцето може да бъде и много полезно. Всеки от нас има жизнена нужда от слънчевите лъчи.

Почти няма човек, който не знае колко важно е да се пазим от слънцето и да защитаваме кожата си. За това алармират дерматолози, козметици, кардиолози, медии, козметични компании. Всички знаем колко опасни за здравето ни могат да бъдат слънчевите лъчи и се пазим усилено от тях. В цялата тази истерия забравяме, че слънцето може и да е полезно. Много полезно! Организмът ни има нужда от слънчевите лъчи и не бива да се лишава напълно от тях.

Хелиотерапията е метод за лечение и подобряване на здравословното състояние на човек чрез слънчеви бани. Лечението чрез хелиотерапия е било по-актуално през миналите десетилетия, за разлика от сега, когато повече се говори за вредата, отколкото за ползата на слънцето. Хелиотерапията е полезна не само за лечение на някои заболявания, но и за превенция на здрави хора.

Една от най-важните ползи от UV лъчите е, че те правят възможно образуването и синтезирането на витамин D в организма. Допира на слънцето до кожата ни е основният начин, по който организмът си набавя витамин D и затова е много важно ежедневно да бъдем огрявани от слънчевите лъчи.

Витамин D е ключов за усвояването на калций и фосфор в човешкия организъм. По този начин той оказва силно влияние върху здравословното състояние на мускулите, костите, както и на нервната система на човек. Излагането на слънце е особено полезно за хора със ставни проблеми и заболявания на опорно-двигателния апарат. Слънцето намалява болката и повлиява положително болестите от тази група. За ползите на витамин D за организма се говори усилено последните години, защото учените все повече се убеждават в жизнената му важност за деца и възрастни. Страните, в които слънчевата светлина е по-слаба и недостатъчна, случаите на заболявания на костите са много по-висок процент. Особено силно се усеща това при подрастващите.

Достатъчното количество витамин D е важно и за кондицията на кожата. Парадоксално е, че слънцето всъщност е полезно за кожата ни, но изтънелият озонов слой допуска вредните лъчения, заради които опасността взема превес над ползите, които бихме могли да имаме. Особено важно е да изберете подходящ слънцезащитен продукт за лицето, тялото и косата си, за да спирате вредните лъчи и да може да се радвате на хубава кожа и насладата от слънцето.

Витамин D се складира в организма ни месеци наред и активното излагане през лятото може да ни осигури запаси за зимния сезон.

Излагането на слънце е важно и за емоционалното състояние на човек. Неслучаен е фактът, че в страните, където слънцето е по-слабо (северните части на Русия, Финландия и др.) процентът на самоубийствата и депресиите е значително по-висок. За сметка на това в слънчевите части на света хората живеят по-щастливо и безгрижно (страните от Южна и Латинска Америка). Излагането на слънце помага за стимулиране на хормоните, които отговарят за настроението ни и емоционалното състояние. Ежедневното излагане на слънце значително намалява нервното напрежение и се бори с депресията. Не е учудващо, че лятото хората се чувстват по-щастливи и свежи.

Хелиотерапията е подходяща и за повдигане на имунитета на човек, особено на децата. Излагането на слънце обаче трябва да става в подходящи часове на денонощието (между 8 и 10 и след 16 часа), за да се избегнат евентуални рискове за здравето (изгаряния, сърдечни проблеми, топлинен удар). Важно е да съобразявате и местата, където стоите на слънце, защото може да се засилят негативните последствия. Асфалтът, например, е много неподходящ за слънчеви бани, тъй като се нагрява силно и въздухът става много задушен.

Грешно е да се счита, че само ходенето на плаж е подходящ начин за събиране на слънчеви лъчи. Разходките на слънце или дори на лека сянка имат същия ефект, от който имаме нужда. Не само лятото, но и през останалите сезони е важно да стоим по малко на слънце. Слънчевата светлина през зимата и пролетта се бори успешно срещу сезонната депресия. А сега, в най-слънчевия сезон, може да се възползваме и да се радваме на естествения източник на щастие и здраве. В разумни количества, разбира се.

 

 

ДА СИ ООБЛИЖЕШ ПРЪСТИТЕ

 

Картофени тиганици

 

Продукти: 600 г картофи, 300 г моркови, 1 голяма глава кромид лук, 2 - 3 с. л. овесени ядки, 1 яйце, морска сол, мазнина за пържене, 150 г сирене Фета, 100 г кисело мляко 1,5%, смлян черен пипер, сол, 1 - 2 с. л. сух копър, 1 връзка репички, 1 домат.

Начин на приготвяне: Почистените картофи, моркови и лук се измиват, настъргват се с помощта на приставка в кухненския робот (или на ръка се рендосват, но лукът се реже на дребни кубчета). Веднага се смесват с овесените ядки, яйцето и се посоляват на вкус. Всичко се размесва добре. В дълбок тиган се сгорещява мазнината. Сипват се 1 - 2 с. л. от сместа и леко се натискат, за да станат плоски. Изпържват се от двете страни до златист цвят. Тиганиците се изваждат и се отцеждат върху кухненско руло. Междувременно сиренето Фета се намачква с вилица и се разбърква с млякото. Подправя се със сол, черен пипер и сух копър. Репичките се почистват и се измиват. От доматите се изрязва усмивка, а от репичките филийки - очички. Тиганиците се поднасят с дипа от Фета и се оформят закачливи лица с репички и домати.

Тиквички, бяло зеле, броколи или тиква могат да заменят морковите в картофените тиганици. Ако тестото е рядко, прибавят се 1 - 2 с. л. картофено сухо пюре и се разбърква до желаната консистенция.

 

Кюфтета по цариградски

 

Продукти: 300 г кайма, 1 филия бял хляб без кора, 3 с. л. прясно мляко, 1 средно голяма глава кромид лук, 3 - 4 стръка магданоз, 1 яйце, 2 - 3 с. л. брашно, 1/4 ч. л. сол, 80 мл олио, пюре от картофи.

Начин на приготвяне: Каймата се разбърква с дребно или настърган кромид лук и яйцето. Добавят се хлябът - предварително накиснат в прясно мляко и изстискан (без корите), дребно нарязаният магданоз и солта. Сместа се омесва добре и се оформят малки, колкото орех кръгли кюфтета. Овалват се в брашно и се пържат в сгорещена мазнина. Поднасят се с картофеното пюре, като могат да се наредят върху пюрето или да се поставят от двете страни на пюрето.

 

Mлечна европейска салата

 

Продукти: 8 печени и обелени червени пиперки капия, 4 пресни или стерилизирани краставички, 1 (300 г) консерва сладка царевица, 300 г свежо сирене тип Филаделфия, 100 г сирене, 2 с. л. кисело мляко, 2 с. л. зехтин, сол на вкус, 2 скилидки чесън (по желание).

Начин на приготвяне: Пиперките и краставичките се нарязват на ситно, царевицата се оцежда, сиренето се настъргва на средно ренде. Всички продукти се смесват. Прибавя се и счукания чесън (по желание). Салатата е готова, след като преседи около един час в хладилник.