ТЕМА


 

 

Започна сезонът на давенето

 

С настъпването на летните жеги все повече мислите и желанията ни се отправят към морето. Или към най-близкия градски басейн, язовир или река. Без обаче да се замисляме за последствията, за които непрекъснато алармират различни инстанци, ангажирани с безопасността и здравето ни.

В света годишно от воден травматизъм по данни на Световната здравна организация се давят около 200 хиляди души, съобщават от БЧК - Плевен. По тази печална статистика водните инциденти заемат второ място след автозлополуките. В България през 2007г. удавянията са 146, от които 27 деца до 17 години. За Плевенски регион през последните 7 години има 6 удавени деца до 17 години. За - 2007г. трагичните злополуки с фатален край в неохраняеми обекти са 4.

Около 65% от удавянията през миналата година са станали във вътрешни водоеми, които са неохраняеми. У нас годишно стават над 2 000 инцидента, докато например в Германия са между 400 и 700 при над 10 пъти по-голям брой население. Една от причините за тази мрачна статистика е слабата плувна подготовка на нашето население. Около 20% от българите умеят да плуват, докато в Европейския съюз процентът е 75.

Повече от 3/5 от нашето население има връзка с водата - море, река, езеро, язовир. Хиляди хора използват през лятото тези места за отдих, развлечение, спорт, риболов. Плевенският регион има около 100 язовира и много реки.

 

 

ПЛЕВЕН

 

Цените на басейните - от 3 до 20 лева

 

Плуването в неохраняеми водоеми е опасно, отново предупреждават специалистите

 

И с най-добрите плувци могат да се случат инциденти, дори в басейнаПлуването в неохраняеми водни басейни вече дава жертви, при положение, че летния сезон тепърва започва. От "Гражданска защита" предупреждават, че влизането в язовири е опасно и често завършва с фатален изход. Най-честите жертви на удавяване са младежи, които плуват в язовири след пиянски купони. Специалистите напомнят на общината, че тя е отговорна за това да има предупредителни и забранителни табели около водните басейни. Не е зле също част от 160-те полски пазачи, на коите плевенските данъкоплатци ще плащат, да следят и за спазването на забраната за влизане в язовирите.

Иначе тази година плевенчани не могат да се оплачат от липса на басейни. 11 съоръжения в областта са с постоянни разрешителни. Само в града до края на юни ще работят пет басейна. Цените за ползване варират в широк диапазон - от 3 до 20 лева. Най-скъпи, но и с най-много "екстри" са басейните към хотелите "Кайлъка" и "Орбита". Те предлагат безплатни шезлонги и чадъри, както и масажи и спа-процедури. Цените на басейна към хотел "Кайлъка" са 20 лв. за възрастен, 10 лева за дете, а в "Орбита" - 15 лева за възрастен и 5 за дете.

Ремонтиран и модернизиран е и басейн "Рай", който вече работи. Входът за възрастен е 3 лева, а за дете - 2 лева. Басейнът в парк "Кайлъка" в Плевен ще отвори врати за посетители след 15 юни. Това съобщи собственикът на съоръжението Карамфил Карамфилов. Входната такса за възрастни ще бъде 3 лева, а за деца - 1 лев. Шезлонгите се предлагат за 2 лева. "Цените ни са най-ниските в Плевен, защото таксата обхваща времето от 6 ч. сутринта до 22 ч. или за цял ден", обясни Карамфилов. Всякакъв вид напитки и сандвичи ще се продават на клиентите в комплекса.

От четирите работещи в момента басейни в Плевен, само два са предоставили проби за анализ - "Рай" и този в Червен бряг, като и четирите проби нямат отклонения и отговарят на изискванията, съобщи д-р Цецка Данчева, шеф на дирекция "Здравен контрол" към РИОКОЗ. До днес в инспекцията очакваха всички останали да занесат вода за изследване. Такъв контрол се осъществява три пъти в плувния сезон, като собствениците са длъжни всеки месец да предоставят проби в акредитирани лаборатории за изследване по микробиологични показатели. Ако се установят отклонения от нормите, ще се предприемат необходимите действия, категорични са от РИОКОЗ. И успокояват, че това много рядко може да се случи, защото всички басейни, с изключение този в ЛВТ, са снабдени с пречиствателни съоръжения. Във всички басейни в Плевенско има осигурени спасители и медицинско лице, уверяват още от инспекцията.

Традиционно провежданата от Български червен кръст (БЧК) седмица на водното спасяване тази година ще се проведе от 9 до 15 юни. В момента тече курс за водни спасители за море и за басейн, който ще продължи три седмици и ще завърши с теоретичен и практически изпит. Кандидатите за водни спасители за море са само двама, защото се изискват по-добри плувни умения и съответно изпитните нормативи са по-трудни. А както знаем в Плевен младежите са със слаби плувни умения, отбелязва директорът на областния съвет на БЧК Лукан Луканов. И припомня, че нещастни случаи са регистрирани в Плевенско дори в иначе малките плувни басейни, и то с добри плувци. Мащабът и фактът, че съоръженията работят само през летния сезон, са основна предпоставка младежите да няма къде да се учат да плуват, констатира Луканов. Освен това през лятото басейните са много "пренаселени", въпреки че съществува формален норматив за допустимост на посетителите.

Практиката сочи, че въпреки разнообразието басейните в Плевен не са достатъчни за всички желаещи да се разхладят в жегите. Още повече, че градът е един от малкото, които все още нямат целогодишен закрит басейн. Екип на "BG Север"

 

 

Предпазните мерки

 

- Във водата не бива да влизаме уморени, с изпотено и разгорещено тяло.

- С температурната промяна ще свикнем, като охладим най-напред лицето, гърдите и ръцете.

- Скоковете в непознати води крият безброй изненади (скали, храсти, подводни предмети, ями, водовъртежи, тиня и др.).

- Къпането и плуването непосредствено след обилно хранене е абсолютно забранено.

- Употребата на алкохол преди къпането е неблагоразумие. Нетрезвият човек подценява опасностите и надценява собствените си сили.

- Къпете се винаги с другар. В беда той може да ви помогне.

 

 

Монтана

 

РИОКОЗ алармира, че Дунав е мръсен

 

Импровизирани плажове по брега на язовир "Огоста"Момчил ИВАНОВ

С кметска заповед от 1 юни къпането в язовир "Огоста" край Монтана е забранено. Разрешено е само в басейна на комплекс "Аугуста" край язовира и в басейна на 8-о СОУ в града. Разрешение за къпане в региона има и за басейна в град Берковица, а също и за този в близкото село Бързия, където водата е минерална. Собствениците на изброените съоръжения са осигурили спасители за лятото и имат разрешителни да ги пуснат в експлоатация.

С писмо до общината в Лом директорът на РИОКОЗ в Монтана д-р Даниела Караилиева препоръчала на местната управа да забрани къпането в река Дунав. При изследвания на води от реката е установено замърсяване по микробиологични и физикохимични показатели (Дунав е известен като тоалетната на Европа). Кметът на Лом Пенка Пенкова все още не е издала заповед за забрана на къпането, а е поискала РИОКОЗ да уточни степента на замърсяването и до колко е опасно то за хората. От общината в Лом припомнят, че плажният сезон в града стартира от 15 юни и до тогава трябва да се вземе решение дали Дунав става за къпане и плуване или не. Общината има готовност да осигури спасители за плажовете в Лом, но това може да се окаже излишно, ако влезе в сила забрана за къпане.

През миналата година в Монтанско станаха два инцидента в басейни, а през по-миналата двама души се удавиха в Дунав край Лом. Въпреки наличието на няколко спасители, през юли 2007 г. ученик на 17 години от Монтана се удави в басейн "Аугуста". Никой от многото посетители не видял как станал инцидентът и не чул викове за помощ?! Студент от Лесотехническия университет в София на 21 години пък се удави в басейна край село Бързия, където дошъл със свои колеги на учебна практика в горското стопанство край селото. За инцидента бе съден собственика на басейна, но Окръжният съд в Монтана го оправда по всички обвинения и отхвърли исковете на родителите на младежа за обезщетение. Младеж се удави в река Дунав край Лом през 2006 г., след като влязъл да се къпе заедно със свои съученици от гимназията и изведнъж водата го погълнала. Дете на 12 години скочи с велосипед във водите на реката от кея при село Долни Цибър, община Вълчедръм. Тялото му бе търсено два месеца от водолази на "Гражданска защита", но не бе открито във водата.

Въпреки забраната за къпане и липсата на спасители, то всяко лято в язовир "Огоста" се къпят много деца и възрастни. На десетки места по брега на огромното водохранилище (простира се на територията на три общини) в горещините се образуват импровизирани плажове и къмпинги.

 

ВИДИН

 

Плажовете забранени, няма спасители

 

Табели "Къпането забранено" посрещат кандидатите за разхлаждане в Дунав. Въпреки това деца вече влизат в рекатаТеменужка ИЛИЕВА

Областният управител на Видин Кръстьо Спасов издаде заповед, с която забранява ползването на плажовете и водните площи за къпане, съобщиха от областната администрация. Причината е, че в областта няма нито един спасител, назначен от кметовете да осигурява безопасността на плажовете. Заповедта се отнася за общините Брегово, Ново село, Видин и Димово, които имат излаз на Дунав. Спасители са назначени само на басейните, които са частни и за сигурността отговарят собствениците им.

Дори градският плаж на Видин още не е открит, въпреки многото младежи и деца, които всеки ден влизат в реката. Причината е, че не може да се намерят спасители.

Всяка година сме организирали курсове за спасители, но готовите ни кадри не се задържат в областта, сподели инспекторът по водно спасяване от БЧК - Видин, Петьо Петков. Още след Нова година в БЧК започват да пристигат писма от курорти в Гърция, Испания и др. страни, които търсят спасители. Българите се славят като надеждни специалисти. Преди дни микробус от Кипър пристигнал във Видин, за да вземе спасителите ни. Там им давали заплата от 1 000 евро нагоре, храна и квартира, а у нас не успявали да им осигурят поне по 500 лв. Кметовете се оправдават с недостига на средства и не назначават спасители. Така се получава омагьосан кръг - хем кадрите не достигат, хем няма пари за тях, за да бъдат задържани.

Според Петков хората, и особено децата, не се съобразяват с табелите, че къпането е забранено. Всички, за които морето е недостъпно за почивка, отиват на Дунава или по другите реки. Там вход не се иска, защото никой не ги пази и стопанисва. Затова инцидентите при къпане се увеличават. Миналата година е имало 10 случая - не всички са завършили фатално, но са факт.

В момента Петков провежда нов курс за спасители. Кандидатите полагат изпит за прием, обясни той. Те трябва да са много добри плувци и да са физически здрави. Има изискване за колко секунди трябва да могат да преплуват 100 м. Едномесечният курс им дава право да работят само на басейни. За откритите водни площи - реки, езера, язовири, се иска двегодишен стаж край басейните и отново изпит по спасяване в открити водни площи.

 

 

ГАБРОВО

 

Язовир убиец взема всяка година жертва

 

Язовир "Христо Смирненски" край Габрово е един от строго охраняваните водни обектиМариана ДИМИТРОВА

На 10 юни изтече срокът, в който стопаните на плувни комплекси в Габрово трябваше да подадат документи за получаване на разрешителни от Комисията по водно-спасителна дейност в местното кметство. Тази година габровските къпални ще започнат да работят от 1 юли. През миналата в Габровско е имало шест плувни комплекса, оборудвани и обезопасени. За настоящата година е предвидено комисия от специалисти да ревизира и посети на място всеки кандидатствал за къпалня обект, за да се види отговаря ли той на условията.

На място представители на РИОКОЗ, РПУ - Габрово, и общината ще се запознаят с предлаганите условия. Всеки воден комплекс трябва да подсигури спасител, с определено работно време, ежедневен микробиологичен и химически анализ на водата. Изискванията за стопанисването на такъв обект са точни и безкомпромисни.

Иначе къпането в необезопасени водоеми е абсолютно забранено. За жалост, на 27 май Габрово попълни черната си статистика с изчезването на 18-годишен абитуриент, влязъл да се окъпе във водите на язовир "Копринка", Казанлъшко. Вечерта на абитуриентския си бал тумба празнуващи завършването си младежи поели към язовира. Решили да се качат на лодка и загребали. Ненадейно единият от младежите решил да скочи във водата, просто потънал и не се появил на повърхността. Въпреки едноседмичните усилия на водолази от Пловдив, Стара Загора и Казанлък, тялото на удавения абитуриент така и не беше открито.

Покрай тоя случай доста ужасяващи факти около водоемите в Габровска община излязоха наяве. Оказва се, че най-много жертви през годините е взел язовир "Синкевица" край града на Рачо Ковача. За 43-годишното си съществуване в него са се удавили 45 души.

В Габровско язовирите са 11. Пет от тях са охраняеми, а останалите 6 изобщо не са обезопасени. От 2001 г. насам във водоемите на Габровския край са се удавили шест души.

 

 

ловеЧ

 

Курортите Шипково и Чифлик

най-предпочитани за отдих

 

Съчетанието планински въздух и хладък минерален басейн е налице в троянското курортно селище ШипковоМира ГАНЧЕВА

Планинските курортни селища в района на Троянския балкан са открай време предпочитана дестинация от повечето ловчалии за кратък отдих. Много популярни са големите минерални басейни в Шипково и Чифлик. С всяка изминала година обаче там навалицата видимо намалява, тъй като многото хотели разполагат със собствен басейн, който може да се посещава и от непочиващи в хотела. Двете троянски селища са на около 40 - 50 км от областния център Ловеч и с кола се стига за не повече от час. В големия басейн в Шипково водата е хладка и действа освежаващо в летните горещини. В Чифлик също е минерална, но е гореща и в най-големите жеги басейнът се затваря от органите на РИОКОЗ. Хубаво е, че къпещите се и в двата водоема са под непрекъснатото наблюдение на квалифицирани спасители.

Иначе немалко ловчалии помнят времето, когато в самия град имаше басейн. Преди повече от четвърт век - открит, който се намира в сенчестия парк "Баш-бунар". Сега обаче теренът е запустял, имаше намерения за възобновяване на дейността му, но няма нищо налице. Допреди петнайсетина години работеше и закритият плувен басейн, който е с олимпийски размери. До миналото лято функционираше едно непретенциозно басейнче в една от индустриалните зони на града, но тази година все още не е отворено и не се знае дали ще отвори, тъй като собственикът му го беше обявил за даване под наем още през 2007-а.

 

 

ВЕЛИКО ТЪРНОВО

 

Тепърва ще проверяват

 

Кремена КРУМОВА

В процес на подготовка за проверки са институциите, чиито представители посещават през летния сезон водните обекти. Това са РИОКОЗ, БЧК, общината и полицията. Досега само бившето ХЕИ е пуснало наредба до местните администрации за обезопасяването на откритите водни площи, а те от своя страна са разпоредили на кметовете да издадат заповеди за забрана на къпането в неохраняемите водни обекти и обозначаването им с табели. Предписания са дали здравните инспектори и на собствениците на басейни в областта, които също са в процес на подготовка за работа през лятото и посрещане на първите си посетители. Иначе любими места за отдих на великотърновци са басейните в мотел "Света гора", в село Леденик и до Килифаревския манастир. Над 20 е общият брой на басейните в областта. Част от тях не функционират вече, констатират от РИОКОЗ. И тази година експертите ще следят зорко и за наличието на спасител и медицинско лице. Представителите на БЧК от своя страна ще проверяват имат ли басейните водни спасители и дали са правоспособни, а отговорността за обезопасяването на неохраняемите водоеми носят кметовете.

Скоро инциденти с плуващи на забранени места в региона не са ставали. Миналата година в края на май 15-годишно момиче, решило да се разхлади от летните жеги, се удави във водите на река Янтра при църквата "Св. 40 мъченици". Силвия Манолова от дома "Пеню и Мария Велкови" по време на инцидента трябвало да бъде на занималня в помощното училище "Теодосий Търновски". Тя била на гости у приятелка в къща до реката. Решила да се разхлади, но започнала да се дави.