ТЕМА


Безобразие

 

Циганска автоморга в центъра на Плевен трови живота на съседите

 

Пет години стотици семейства търпят миризмата и шума под прозорците си

 

Еми СТАЛЕВА

Интересни случки спохождат обитателите на бул. "Хр. Ботев" №142, откакто около три къщи между двата 12-етажни блока кипи денонощна дейност по разфасовка на автомобили, пренабиване на номера, смяна на масла и други подобни занимания. Още преди 4 - 5 години стотици семейства, населяващи съседните апартаменти, пропищели от незаконната работилница, собственост на братя роми. Гласът им обаче не бил чут от компетентните органи. Въпреки жалването им по инстанции и до днес на това място в центъра на града, макар и тайно, се извършват ремонтни дейности.

"Разфасовката на автомобилите се извършва на земята, която почерня и се напои с горива и масла, навред се търкалят гуми и стъкла. Не говоря за миризмата и шума, все още вечер не можем да си отворим прозорците", разказа една от обитателките на съседните блокове Татяна Любенова.

Притиснати от обстоятелствата, хората направили подписка, написали писмо до 5 инстанции и изпратили парламентьор да брани накърнените им интереси. Документите били разпратени до общината, РДВР, социалните служби, РИОСВ и Териториалното данъчно управление. Засегнатите граждани обяснявали в писмото, че само лицензирани фирми могат да извършват дейност по ремонт на автомобили, а в случая е налице нерегламентирана дейност. На нарушителите не само не била потърсена отговорност, а напротив - от ден на ден те разширявали територията си.

Лично зам.-кметът Огнян Цанев обяснил на Татяна Любенова, че вече два пъти провинилите се роми били наказвани с максимални глоби, но те продължавали дейността си. Единственият начин да ви помогна е да ги изселя от това място, но няма къде да бъдат настанени, обяснил на хората Огнян Цанев.

Така бурната дейност в автоморгата процъфтявала до преди две години, когато най-после компетентните органи се задействали и таратайките били изнесени от мястото само за половин ден. Докараха чакъл, копаха, засипваха напоената земя, но после петната пак избиха и продължи да мирише ужасно, разказва Любенова. Автоморгата се държала от неграмотни хора, но те не само си позволявали да ремонтират автомобили, а притежавали и шофьорски книжки. Хората от квартала се чудят как може да се струпа толкова голямо беззаконие на едно място.

Не че през последните две години на бул. "Хр. Ботев" е спокойно. От стационарна, автоморгата се префасонирала в мобилна. Така по някое време през нощта идвали групи роми, докарвали коли и започвали трескава дейност. До следващия ден, когато още неразсънилите се обитатели на съседните блокове виждали мястото изчистено, само по някое петно тук-там издайнически напомняло за среднощното автомобилно нашествие.

Освен на бул. "Хр. Ботев", такива нерегламентирани автоморги в Плевен има на ул. "12-ти август"№1 и до надлеза на ж. п. линията около фирма "Сторко". Три питания за тях са внесени в местния общински съвет, но до решение още не се е стигнало. Вносителите посочват в документите, че трябва да се спазват нормативните разпоредби, за да не се срещат в града подобни грозни гледки от незаконна дейност.

 

 

Габрово

 

Един пункт прибира старите возила,друг продава само вносни части

 

Мариана ДИМИТРОВА

Две са автоморгите на територията на Габрово, които се занимават с бракувани леки и товарни автомобили. Едната от тях работи само с авточасти, внос от Италия, Германия и Испания. Тя се занимава с продажбата им, но не и с изкупуването на стари таратайки.

Другата автоморга освен амортизираните стари возила приема и катастрофиралите. Те обикновено се продават от собствениците им, които бързат да се оттърват от тях на символична цена. Няколко пъти по-скъпо след това старите коли се препродават разфасовани на авточасти. Ненужните ламарини, които не стават за продажба, в последствие се предават на вторични суровини и от това собственикът на автоморгата печели допълнително. Няма регламинтирани цени на предлаганите от автоморгата части от старите коли. Всичко става по договорка с клиента.

Иначе по габровските улици, особено в крайните квартали на града, не са рядка гледка грохналите и спрени от движение автомобили. Собствениците им предпочитат да си ги продават сами на части, но търговията особено не върви, тъй като няма регламентирани канали, а се разчита на случаен купувач. Често се случва така, че стара трошка стои с години на някой тротоар или в по-добрия случай - в гараж, за да не загрозява пейзажа.

Запознати с този вид търговия твърдят, че с влизането ни в Европейския съюз доста от старите соцвозила ще бъдат спрени от движение и ще излязат от употреба. Това ще доведе до процъфтяване на бизнеса на автоморгите, които дори могат да се окажат недостатъчни в Габрово.

 

 

Монтана

 

Чиновници дебнат за изоставени брички

 

Момчил ИВАНОВ

Собствениците на над 200 стари автомобила в Монтана са били принудени да им намерят нови стоянки, след като общинари са установили, че са паркирани на непозволени места. "Акцията започна преди години и продължава и до днес. Пуснахме преброители и те предупредиха хората за нарушението. Много коли бяха изоставени в междублоковите пространства и в градините и парковете. Неприятната гледка бе характерна за кварталите "Младост" и "Пъстрина". Закараха ги по селата, разфасоваха ги за вторични суровини или ги прибраха в дворовете си", каза за "BG Север" кметът на града Златко Живков.

В Наредбата за обществения ред в общината съветниците са записали глоба за собственици, които държат изоставените си автомобили по тротоари и в свободното пространство пред домовете си.

"Автоморга нямаме, но сега ще трябва да вземем решение за създаването й. Защото след изтичането на срока за смяната на номерата на автомобилите мнозина ще изхвърлят старите возила. Новият номер струва 60 лв., повече от стойността на някои стари коли. Очаквам хората да се откажат от тях и да ги изхвърлят", обясни кметът.

Засега купета и други големи части от автомобили може да се видят само в пунктовете за вторични суровини. През последните години броят на автомобилите в област Монтана се е увеличил с 20 000 бройки. Повечето от тях са стари, внесени от Европа. Изтича и последният срок на годност за използване на някога новите автомобили москвичи и жигулита. Коли за изхвърляне ще има предостатъчно и това ще ни накара по-бързо да създадем автоморгата, заключи Живков.

 

 

Ловеч

 

Амортизираните автомобили се предават за вторични суровини

 

Адриана ЙОРДАНОВА

Старите автомобили в Ловеч се продават за вторични суровини, няма автоморга в града, където те могат да бъдат оставени. По информация на началника на КАТ Сергей Недялков от години в община Ловеч се работи по изпълнението на наредба на общинския съвет, в която е установен начинът за бракуване на старите автомобили и изчистването на улиците от тях. Това става по график, като заедно с полицаи има служители на местната администрация, които съставят протокол и дават предписание в какъв срок гражданите са длъжни да махнат от улиците колите, излезли от движение. Няма протестиращи, хората си изпълняват указанията, никой не е оспорвал общинската наредба, уточни Недялков.

По информация на администрацията на общината всички стари автомобили се предават от собствениците им за вторични суровини, защото иначе има глоба за оставените по улици и тротоари трошки.

 

 

Враца

 

Общината ще праща зарязаните трошки в частно гробище за коли

 

Проверка на "BG Север" показа, че на таратайките се поставят празни стикери

 

Цветана ЕВГЕНИЕВА

Бракуваните и излезлите от употреба автомобили се превръщат в сериозен екологичен проблем според началника на РИОСВ във Враца инж. Георги Ценов. От една страна в България все още няма добре изградени бази за тяхното приемане и безопасно за природата унищожение, от друга - българите ги захвърлят където намерят, както правят това с всеки свой боклук. Обичайна практика е да ги оставят пред къщите си или жилищните блокове, на улици и тротоари, дори в градинки (места, които са общинска собственост). На някои има поставена обява, че се продават на части. Така човекът си прави сметка, че може да вземе някой лев за старата машинка, служила му вярно до дълбока старост. Но че ще замърси това място, до което играят деца или почиват възрастни, няма значение. Да не говорим за неестетичната гледка от една започнала да ръждясва кола, останала без гуми и с изтърбушена вътрешност.

Според Закона за управление на отпадъците и Наредбата за изискванията за третиране на отпадъците от моторни превозни средства (МПС), приета с Постановление на МС №311 от 17 ноември 2004, общинските кметове са длъжни да определят площадки за временно съхранение на масово разпространени отпадъци, в това число и излезли от употреба МПС. Тя трябваше да влезе в сила от 1 янури 2005 г. Но както много други постановления и на това му беше необходимо време да "втаса" с надежда, че може и да се размине това задължение на общинските управи. Но в ЕС не мислят така.

Във Враца този проблем е на път да се реши по инициатива на фирма "Джордан-2001" с управител Йордан Кръстителски, който преди година и половина предложи на общината сътрудничество. По думите му десет месеца са били необходими, за да си извади всички документи и разрешителни за такава дейност. Неговата автоморга е единственият център в Северозападна България за съхранение и разкомплектоване на бракувани автомобили, изграден според всички изисквания на РИОСВ и Регионалния център за опазване и контрол на общественото здраве (РИОКОЗ). Халето на площ от 1 000 кв. м. се намира в индустриалната зона на града, до текстилния завод "Вратица". В него има съдове за разделно събиране на маслото, бензина, акумулаторите, двигателите, гумите, ламарините, седалките. Каналите, маслоуловителите и отпадните води са свързани с пречиствателна стация. Фирмата има договори с различни фирми за оползотворяване на негодните продукти и части - маслото се изпраща в Русе, акумулаторите в Монтанта, София и Кърджали, ламарините за претопяване - в Перник. Годните авточасти се почистват и предлагат на клиенти за втора употреба на много ниски цени. От откриването на 9 декември 2005 г. до сега тук са демонтирани към 90 бракувани автотрошки.

"Хората трябва да знаят, че ако си докарат тук автомобила, първо ще получат за него между 180 и 240 лв., след това ще издадем удостоверение, с което собтвеникът отива в КАТ да я отрегистрира. Ние водим книга, прономерована от КАТ, в нея вписваме всяка кола, която идва при нас. По принцип два са начините за бракуване на коли - първият е собственикът да подаде в КАТ декларация, че го оставя на съхранение на своя територия, като гарантира, че няма да замърсява околната среда, което на практика е невъзможно. Вторият е да си докара автомобила при нас", обяснява Кръстителски.

Има и трети начин - собствениците да си оставят бракуваните трошки на улицата. Все още никой не може да каже колко такива МПС има по улиците на Враца. Но това вероятно скоро ще се разбере, защото общината, РИОСВ и фирма "Джордан" са възложили на техни служители да прегледат всяка улица и паркинг и ако установят такива автомобили, да поставят стикери с предписание от община Враца за преместване на излязлото от употреба МПС в 15 или 30-дневен срок. Ако това не стане, комисия описва колата, съставя протокол и МПС-то се вдига и откарва в базата на "Джордан", а на собственика се налага глоба.

Всичко това щеше да е похвално, ако отново не се прилага формално. Защото проверка на "BG Север" показа, че стикерите се поставят от служители на общината и на РИОСВ непопълнени. Върху бланката няма нито дата на поставянето, нито име, подпис и печат на длъжностното лице, както е посочено, нито името на собственика и параметрите на колата, както е вписано в бланката. И както каза собственикът на заснетия "Самсунг", престоял месеци точно срещу РИОСВ, това за него не е документ и той не е длъжен да се съобразява с предписанието. На страничното дясно стъкло на колата стои надпис "Продава се на части" и мобилният телефон на собственика.

 

 

Велико Търново

 

РИОСВ следи стриктно за отпадъците от МПС

 

Кремена КРУМОВА

15 са лицензираните фирми на територията на РИОСВ - В. Търново, които са имали площадки за разкомлектоване на МПС през 2005 г. С по една площадка в старата столица е фирмата Ровотел Стийл ООД от София, в Севлиево е "Шакер ЕООД. Пет пък са моргите в Горна Оряховица - КРИС - Р ЕООД, ЕТ Импулс - Никола Николов, ЕТ Йове - Венелин Николаев, "Вторични суровини - 2004" ЕООД и МАТ - 2001 ЕООД. Габровските лицензирани площадки са шест на "Екоресурс ЕООД, ЕТ "Инвест консулт, ЕТ "ЦД - Цветомир Шишев, "НИКА ЕООД, ЕТ "Габро - Ангел Иванов и "БИПА ЕООД. ЕТ "ИВМА - Иван Цонев и ЕТ "БИМЕ - Иван Белев са двете павликенски фирми, които изкупуват остарели коли.

На четири фирмени площадки, притежаващи разрешения от РИОСВ, не е извършвана дейност през 2005 г., констатират ескпертите при проверка на обектите през април тази година. Тогава екоинспекторите проконтролираха19 фирми за изпълнение на задълженията им по събиране, транспортиране, временно съхраняване и разкомплектуване на излезлите от употреба моторни превозни средства (ИУМПС). Съставени са актове на три фирми, които работят без разрешение. На 12 площадки е констатирано неспазване на поставените условия в издадените разрешения по Закона за управление на отпадъците, сочи отчетът на РИОСВ. На управителите са дадени предписания за обособяване на самостоятелни помещения с непропусклив под за съхраняване на демонтирани части и компоненти замърсени с масла, и за сключване на договори с юридически лица, притежаващи разрешения за третиране на опасни отпадъци.

На територията на Великотърновска и Габровска области няма изградени общински площадки за временно съхранение на ИУМПС. Кметовете на общините нямат сключени договори с организация по оползотворяване, Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда или с производителите и вносителите на МПС, които изпълняват задълженията си индивидуално. Инспекцията е издала предписание до всички общини за актуализиране на общинските наредби за управление на отпадъците в частта им за третиране на ИУМПС съгласно нормативните изисквания.

Повечето от собствениците на площадки използват амортизираните, отписани от КАТ автомобили за скраб. По-рядко старите МПС-та се разкоплектоват и използват за резервни части. От началото на година до сега на територията на област В. Търново са заличени от регистрите близо 1 500 соц и чужди возила.

Наредбата за изискванията за третиране на отпадъци от МПС определя реда и начините за събирането, временното съхранение и разкомплектоване на излезли от употреба коли и за оползотворяването и/или обезвреждането и изпълнението на целите за повторна употреба, рециклиране и/ или използване на отпадъци от МПС-та. Ето защо, лизенцираните площадки трябва да притежават разрешение по чл. 37 от Закона за управление на отпадъците и да отговарят на изискванията на Наредбата за изискване за третиране на отпадъци от моторни превозни средства. Съдовете за събиране на негодни за употреба батерии и акумулатори трябва да бъдат специализирани, като са устойчиви спрямо веществата, съдържащи се в отпадъците, и материалът да не взаимодейства с тях, да се осигури вентилация на въздуха, и да има надпис Негодни за употреба батериии и акумулатори. Наредбата изрично забранява депонирането, изгарянето или обезвреждането на негодни за употреба автомобилни батерии и акумулатори.

Площадките за временно съхранение също трябва да бъдат обозначени с табели Събирателен пункт за негодни за употреба батерии и акумулатори и допълнителни табели Акумулатори се събират задължително с електролит. Иначе на територията на РИОСВ - В. Търново има 10 инсталации за оползотворяване на отпадъци от черни и цветни метали.