СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...

СОЦИАЛНО

Брой 22 (13 - 19 юни 2014 г.)


 

 

Публикация в “BG Север” и анонимен сигнал докараха шефа на зъболекарите в Плевен

 

Денталните специалисти от Стоматологията искат гаранция за практиките си

 

 

Работещите в Стоматологията зъболекари чакат отговор от председателя на общинския съвет какво ще се случи със сградата, сн. авторът

Веселина ИЛИЕВА

Шефът на Българския зъболекарски съюз (БЗС) д-р Борислав Миланов и заместникът му д-р Николай Шарков бяха в Плевен по анонимен сигнал срещу председателя на местния съюз д-р Камен Петракиев. "Получих имейл, с прикрепено към него копие от статията от вашия вестник, за това, че зъболекарите от Стоматологията са в неведение какво ще се случи с кабинетите им. Сигнала мога да нарека един пасквил срещу председателя на плевенската колегия", заяви д-р Миланов.

Той се срещна с част от общо 37 дентални специалисти от Стоматологията, за да ги увери, че лично той ще ги защити, ако се наложи.

Изненадан съм от факта, че не сте ми споделили за проблема, след като през последните три месеца четири пъти идвам в Плевен, заяви д-р Миланов пред плевенските си колеги.

Управителят на Денталния център д-р Радев и д-р Петракиев си размениха взаимни обвинения кой има задължението да представлява и защитава зъболекарите в случая. "В крайна сметка д-р Радев като управител на Денталния център е човекът, който е назначен и отговорен пред общинския съвет като принципал на тази сграда, и знае и трябва да информира колегите си какво се случва. Несериозно е да твърди, че неговата работа е само да събира наемите", заяви д-р Миланов.

От бившия управител на центъра д-р Николай Стоянов стана ясно, че зъболекарите са знаели за ситуацията още от края на декември месец миналата година. Той заяви, че лично ги е канил да присъстват на сесиите

и да заявят ясно позицията си. Никой обаче не го придружил нито на февруарската, нито на мартенската сесия, когато е обсъждана точката, визираща статута на Стоматологията.

Доскоро кметът проф. Димитър Стойков и д-р Петракиев се тупаха по рамената и се уговаряха, че ще правят Стоматологичен факултет в Плевен, а то сега не се знае дали поликлиниката ще остане, жалваха се зъболекарите на председателя на БЗС. Искаме открито да ни се каже какво ще се случи, заяви д-р Наталия Василева.

Във вторник в писмо до председателя на общинския съвет Дарин Ангелов 37-те зъболекари от Стоматологията обясниха притесненията си и поискаха гаранция, че ще бъдат уведомени навреме за всичко, което ще се случи със статута на сградата. В писмото си те подробно обясняват колко време им е нужно и по колко институции трябва да минат, ако се наложи преместване на практиката им и създаването на кабинет на ново място. Едномесечен срок за прекратяване на договорните отношения никак не ни устройва като време, обезпокоени са те.

В 30-дневен срок шефът на местния парламент трябва да им отговори писмено.


 

Ромите от гр. Искър ще имат своя НПО по проект

 

Част от работещите по проекта, сн. авторът

Веси ВАСИЛЕВА

Главният проблем на ромите е липсата на образование. Това сподели пред медиите Роналд Шойнкнехт - ръководител на Асоциацията за насърчаване на човешките ресурси в южната част на унгарската пуста (HEEDA). Асоциацията, в партньорство със Сдружение "Развитие на личността и човешките общности” (РЛЧО) и Сдружение "Регионален център за подпомагане на стопанските предприемачи” - Плевен, работи по проект за демократично участие "EuRoma 2015”, финансиран по програма "Младежта в действие”.

Миналия уикенд в гр. Искър като втора среща по проекта е бил отворен щанд, на който около 100 души са получили информация за наболели въпроси, касаещи страните членки на Европейския съюз. Шойнкнехт и Елена Кирицова - член на управителния съвет на РЛЧО - Плевен, се ангажираха да помогнат на местната ромска общност за създаване на неправителствена организация.

"Така на принципа на демократичното участие те ще могат да кандидатстват по проекти. Искаме да срещнем малцинството с мнозинството и така да направим една малка стъпка за промяна. Ние не можем да им осигурим работни места, но можем да им помогнем да станат по-гъвкави", заяви още Шойнкнехт .

Ромите от гр. Искър са споделили и за един местен инфраструктурен проблем - гробищният парк в близост до ромската махала не бил ограден.

"Търсим възможност за финансиране на подобен проект, но искахме да им обясним, че трябва да имат желание за работа и да направят бригада.Трябва да разберат, че не са нужни само пари и нещата не трябва да им се подаряват, а да се правят с тяхно участие. Имат създаден клуб, който е ремонтиран, но не е обзаведен, а това е по силите на една малка НПО", разказа още Елена Кирицова.

Шойнкнехт очерта четирите важни стъпки по проекта. "Първата е младежите от малцинствените общности да могат да участват във вземането на решения и да се включват в дикусиите по тях. Трябва да осъзнанят, че техните нужди и желания са реално постижими неща. Второ, след като ги осъзнаят, да ги представят пред политиците като влязат в диалог с тях. Трето - организирането на съвместно събитие, в което са включени хора от малцинствата. Четвъртата последна стъпка е обучението на младите хора. Не както в училище, а неформално. Да могат да си отговорят на въпроси, породени от членството ни в Евросъюза например", заключи координаторът на проекта. Той продължава до края на годината и общо 120 младежи ще бъдат включени пряко или непряко в предвидените по проекта дейности.


 

Родители сами правят площадка за децата си

 

Повече от 25 са малчуганите в района, сн. авторът

Поля ТОМОВА

Приказката за неволята става реалност за родителите от района между бул. "Христо Ботев" и ж. к. "Дружба" в Плевен. След като години наред те пишат писма до общината, за да поискат площадка за децата си, сега са решили да си я направят сами. В района има повече от 25 деца на възраст от 1 до 7 години.

Тъй като няма къде да играят, те са принудени да го правят на улицата. Това обаче не е добър вариант, защото непрекъснато трябва да избягват колите. Затова няколко майки, бащи и баби, решават да помогнат на децата си сами. Така изоставена циментирана основа става идеалното място за площадката. Родителите разпределят задачите си - едни са почистили района, други са направили пейките, трети са изрисували площадката. Децата вече проявяват интерес към мястото, въпреки че все още нямат пързалка и люлки. Родителите търсят съдействие от общината, за да им бъдат предоставени такива съоръжения, дори и втора употреба. "Ние ще ги ремонтираме така, че да стават за използване. Изпратили сме и писмо до общината, за да ни разрешат този детски кът, и чакаме писмен отговор", казва една от майките. Освен удобно и безопасно място за игри на малчуганите, площадката е и едно красиво петно сред непочистените площи наоколо.

Родителите се надяват на съдействие от страна на местната власт и казват, че сами са готови да поддържат площадката чиста и в изправност. "Непрекъснато се говори за демографската криза в България. Ето - тук деца има, но никой от управниците ни не се грижи за това те да имат нормални условия за игри", коментират родителите ентусиасти.


 

Напаст от комари край Тученишката бара

 

Стефана СЛАВКОВА

Хора, които живеят в района на Тученишката бара или работят в близост до Градската градина, замислят да стартират подписка, с която да уведомят представителите на общината за проблема и да поискат повторно, след обработката в края на месец май, пръскане срещу комарите. Честите и продължителни валежи миналия и този месец направиха популацията на жилещите насекоми в Плевен с размерите на бедствие, оплакаха се граждани от района в редакцията на "BG Север". Подложени сме на постоянните набези на кръвосмучещите насекоми, от които по никакъв начин не можем да се опазим, не действат нито препаратите, които купуваме от аптеките, нито дрехи с дълги ръкави, допълват пострадалите.

Прави се организация и другата седмица ще има повторна наземна обработка срещу комарите, информираха от пресцентъра на общината. От там уточниха, че при тях също са получени многобройни сигнали за проблема, но предстоящото пръскане трябва да бъде съобразено с атмосферните условия.

Специалисти припомнят, че периодът от яйцето до излюпването на комара е осем минути, което означава, че на всеки осем минути има ново поколение.


 

Четвъртокласниците отличници, 14-годишните - на дъното

 

Инна СТЕФАНОВА

Драстична е разликата между резултатите от националното външно оценяване при четвъртокласниците и седмокласниците в Плевенско тази година. Ако по общ среден бал по всички предмети тукашните четвъртокласници са на второ място в цялата страна, в дъното на същата класация са седмокласниците. Анализът на причините тепърва ще се прави, информират от Регионалния инспекторат по образованието (РИО) в Плевен. Вече се изготвя детайлна разбивка за представянето на учениците по селища, предмети и училища. Първоначалният анализ потвърждава тенденцията, че между четвърти и седми клас нивото на учениците спада от година на година. Когато обаче разликите в нивото са толкова тревожно големи, колкото в Плевенско, това неизбежно налага детайлно търсене на причините. По-големият брой учители, които обучават децата в прогимназията, усложненото учебно съдържание и не на последно място възрастовите особености са само част от тях. Делегираните бюджети, които принуждават слабаци да бъдат тикани насила нагоре в образователната система заради парите на училищата, е друга причина, за която обаче се говори под сурдинка. В плевенския инспекторат вече подготвят екипи от експерти, които ще посетят на място онези, които са се представили най-зле, за да търсят останалите причини, разкриват неофициални източници.

Геометрията е била препъни камъкът за повечето плевенски ученици, явили се на изпит по математика след VII клас тази година. Те масово не можели да разпознаят еднакви триъгълници, нито да начертаят равнобедрен тъпоъгълен триъгълник.

Преразказът по български език и литература също е изпотил много от седмокласниците, споделят хора от инспектората. Думи като ечемик, стряха, хамбар, обор са се оказали непознати за доста от 14-годишните. Затруднило ги е и преобразуването на пряката реч в непряка. Друга слабост в преразказите са многото пунктуационни грешки.

Осем са пълните шестици по български език и литература в страната, в Плевен такъв резултат няма. Две са обаче пълните шестици в Плевенско по математика от общо 93 за страната. Не е страшно, че е малък броят на отличниците, а че в златната среда, при четворките, децата в региона са все по-малко, твърдят експертите от МОН - Плевен. Оценките между 4 и 4,49 при седмокласниците са едва 652 от работите на повече от 2 000 ученици, сочат първоначалните данни от областта.


 

Послушай лекаря

С настъпването на пролетта имам проблем с обострянето на хроничния ми ларингит, като стигам до пълна загуба на глас. Какво трябва да предприема?

Кристина Димова

 

При загуба на глас - филър плюс физиотерапия

 

Д-р Виолина ГЕРГАНОВА, физиотерапевт, консултант в клиника "Св. Параскева"
Д-р Юрий НИКОЛОВ, УНГ, завеждащ клиника "Св. Параскева"

Ларингитът e повърхностно възпаление на лигавицата на гръкляна и на гласните връзки, предизвикано от различни причини. Клинично ларингитът се проявява с пресипнал глас, дисфония (загуба на глас), парене и дразнене на гърлото, кашлица - суха и дразнеща, и слузно-гноен секрет. Хроничният ларингит бива катарален, хипертрофичен и атрофичен. Причини за възпалението на ларинкса най-често са: вируси и бактерии, простуда, алергии, токсични агенти, прах и професионално увреждане (гласова преумора).

При наличие на нарушение в нервностимулацията на гласните връзки с различна етиология от особено значение е субективното състояние на пациента, определящо се от два основни симптома - затруднено дишане и нарушено гласообразуване до пълна липса на глас. Когато има затруднение в дишането (диспнея), това означава, че луменът на гласната цепка е стеснен от парализирана гласна връзка. В такива случаи особено добър ефект има от пластика на гласната връзка, направена с помощта на висофреквентна радиохирургия, целяща да увеличи обема на потока въздух, преминаващ през гласната цепка. Когато има намаление на мощта на гласа до пълна загуба, тогава се препоръчва поставяне на филър от естествен биологичен продукт в неработещата гласна връзка, като по този начин се осъществява по-пълен контакт между работещата и неработещата връзка и получаването на глас. Задължително е след тези неинвазивни процедури да се извършва физиотерапевтичен курс на лечение.

Целта на физиотерапията е противовъзпалителен, отбъбващ, бактерициден, антиалергичен и очистващ секретите ефект. Най-често се използват процедури с лампа Солукс или инфраред, ултравиолетови лъчи (УВЧ), инхалации с различни медикаменти, нискочестотни токове, магнитнотерапия и ултразвук с вкарване на медикамент, фонофореза. При хипокинеза на гласни връзки се прилага електрофореза с Нивалин с нискочестотни токове. За по-пълен ефект е желателно физиотерапевтичното лечение да се комбинира с медикаментозно.


Уважаеми читатели,
ако имате здравословни проблеми, "BG Север" ви дава възможност да получите безплатни съвети как да се излекувате. Въпросите си можете да задавате писмено на адреса на редакцията - гр. Плевен, ул. "Борис Шивачев" 15, ет. 2, ап. 5, вестник "BG Север"; по електронната поща на e-mail: bg_sever@abv.bg; на редакционния телефон 064/806891. Чрез вестника ще ви отговарят доказани специалисти от плевенската клиника "Света Параскева".
Въпросите си може да задавате и на телефона на клиниката: 064/801 888
 


 

 

върни се в НАЧАЛО