СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...

БИЗНЕС

Брой 22 (13 - 19 юни 2014 г.)


 

60% от парите по програма Рибарство не са усвоени заради абсурди в законодателството

 

Процедурата е страшно усложнена, бюрокрацията и бумащината са големи

 

В Закона липсват понятия като лодка, рибарско селище и лодкостоянка, сн. интернет

Веселина ИЛИЕВА

Законодателна недомислица е причината да останат неусвоени близо 60% от парите по Оперативната програма "Рибарство" за периода 2007 - 2013 г., коментира пред "BG Север" шефът на професионалните рибари от Никопол до Силистра, беленчанинът Иван Радулов. Всичко тръгвало от това, че в Закона за морските пространства и вътрешните водни пътища (ЗМПВВП) изобщо не фигурирали понятия като лодка, рибарско селище и лодкостоянка. Визирал се само едромащабният риболов. "След като ни няма в закона, който урежда правния статут на рибарските селища, не можем и да кандидатстваме по оперативната програма. Точно това лишава рибарите по Дунав от възможността да се възползват от помощта на Европейския съюз за бизнеса си.

Не знам дали това се дължи на безхаберието на политиците ни или на това, че не сме им оказали достатъчно силен обществен натиск за промяна в наредбите", чуди се Иван Радулов. Той не спира да ходи по институции и да пише писма за проблемите в сектора.

През февруари е изпратил писмо до Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА), в което подробно е обяснил какво трябва да се направи според професионалните рибари.

Получил отговор, но в него само му благодарили за изказаното мнение. И до там. Месец по-късно - през март, е имал среща с ресорния зам.-министър на земеделието Валентина Маринова пак по същия повод. Ясно й заявих, че в ЗМПВВП задължително трябва да бъдат включени лодка, рибарско селище и лодкостоянка, за да могат дунавските рибари да бъдат поставени на равни начала с колегите си по морето, твърди Радулов. Но и след тази среща нямало отзвук. Той постоянно откривал грешки и в заповедите на министъра на земеделието. "Той греши, защото подчинените му от ИАРА не познават материята. Примерно издават заповед за забрана на стопанския риболов по Дунав заради липса на рибни запаси. А освен стопанския, трябва да забрани и любителския риболов, защото иначе забраната губи смисъла си", твърди рибарят от Белене.

Иван Радулов е открил парадокси и в самите пера за отпускане на средства по оперативна програма "Рибарство". Примерно за ремонт на лодка се отпускат 1 000 евро, а една нова лодка струва 850 евро. "Процедурата е страшно усложнена, бюрокрацията и бумащината са големи. Не може да карат бай Иван от Загражден, който иска да получи 600 лв., за да "закърпи" лодката си, да даде 1 000 лв. само по институции, за да подаде документи за тези 600 лв.", възмущава се Радулов.

Също така голям проблем според него е това, че хората не са достатъчно добре информирани за дейностите и начините за участие в тази програма и прогнозира, че и следващият програмен период - 2014 - 2020 г., сектор "Рибарство" ще бъде обречен на провал, точно защото ще повтори грешките на предходния.

Така едни средства, които могат да съживят замрелия рибарски бизнес по Дунав, ще останат пак неусвоени.


 

Има съмнения за туберкулоза при животни от Тръстеник

 

От половин година животните не се изследват, сн. архив

Веселина ВАСИЛЕВА

Имаме съмнения за туберкулоза при животни от една ферма в областта, заяви за "BG Север" шефът на Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) в Плевен д-р Иван Йорданов. Той уточни, че животните са заклани и се чака пристигането на резултатите от София.

Няма да са готови по-рано от другата седмица, заяви още д-р Йорданов.

От председателя на Съюза на ветеринарите в областта д-р Ангел Ангелов разбрахме, че случаят е от Тръстеник. Той припомни, че подобен е имало и в края на миналата година.

"За да бъде взета проба, е нужно животното да бъде заклано и стопанинът да се обезщети от държавата. Тогава заклаха няколко животни на човека, а не му ги платиха и това доби гласност. Бяха взети проби за туберкулоза от всички животни от Тръстеник. Сега май пак се повтарят нещата", разказа ветеринарят.

Д-р Ангелов се оплака от лоша комуникация с представителите на държавата в лицето на ОДБХ. "Няма цялостна организация, няма разбиране и диалог. Не ни търсят за нищо и не се съобразяват с нашето мнение. Ние сме достатъчно разбрани хора - все още нямаме сключени договори, но не сме отказали услуга на нито един стопанин", твърди Ангелов.

Ветеринарите сигнализират, че от близо половин година животните не се изследват за заразни и паразитни болести, нито за туберкулоза.

 По думите им, у нас не се извършва никаква профилактика и контрол на заразните заболявания по животните. Това донякъде се дължи на факта, че все още не са сключени договорите по държавната профилактична програма на животни. Причината е, че според ветеринарите цените за услугите са занижени спрямо миналата година и затова те не искат да подпишат документите.

Цените са намалени тайно и без обосновка, твърдят те. Някои от ставките били четири пъти по-ниски от миналата година. Например, взимането на кръвна проба от бивол или крава струвало 1 лев.

"Но това далеч не е единственият проблем. Джамбазлъкът си върви - ето аз сега мога и съвсем необезпокояван да си купя една крава от Свиленград, където имаше шап. Да я доведа в Плевен и тук да пламнем. Няма контрол, няма санкции", обезпокоен е д-р Ангелов.

Ветеринарните лекари от областта, които всяка година сключват договори по държавната профилактична програма, са 68 човека.


 

Нефт и газ получи 35-годишна концесия, инвестициите ще са над 44 млн. лева

 

Правителството предостави на "Проучване и добив на нефт и газ" АД 35-годишна концесия за добив на подземни богатства - нефт и природен газ (природен газ и кондензат), от находище "Искър - запад", което се намира на територията на общините Кнежа и Искър в област Плевен, съобщават от правителствената пресслужба. За целия период на договора се очаква концесионните плащания да надхвърлят 74 млн. лв. Планираният размер на инвестициите е за над 44 млн. лв.

С друго решение кабинетът даде съгласието си да бъде намален размерът на площ "Блок 1-12 Кнежа", в който от 2010 г. същото дружество извършва проучвателни дейности за добив на нефт и природен газ. Това се налага поради регистрирането в Националната геоложка служба на находището "Искър - запад", което попада в площта за търсене и проучване "Блок 1-12 Кнежа", и законовото изискване е с неговия размер да бъде намален размерът на площта за търсене и проучване. "BG Север"

 

 


 

Супер храните - новата мания

 

Поля ТОМОВА

Напоследък в магазинчетата за плодове и зеленчуци, както и в специализираните търговски обекти се наблюдава увеличен асортимент от екзотични семена и плодове. Оказва се, че има все по-голям интерес от страна на купувачите към т. нар. супер храни. "Каквото търсят клиентите, това продаваме, напоследък много се търсят семена от чиа и годжи-бери. Затова зареждаме редовно и вече имаме постоянни клиенти", твърдят собственици на квартално магазинче за плодове и зеленчуци.

Какво представляват супер храните? Семената от чиа са пълни с витамини, минерали, антиоксиданти, омега 3 мастни киселини, фибри и протеини. Освен че са богат източник на полезни хранителни вещества, те помагат и за балансирането на кръвната захар и за понижаването на холестерола. Считат се за завършен протеин и съдържат калций, бор и желязо, като антиоксидантните им свойства надминават над 3 пъти тези на боровинките. Годжи бери е древно растение, което помага за запазване на младия вид на кожата, действа превантивно срещу сърдечносъдови, чернодробни и бъбречни проблеми, укрепва имунната система, подобрява метаболизма и зрението.

Това, което хората трябва да знаят, преди да купят тези храни, е да попитат за произхода им. Продавачите алармират, че вече имат сигнали за опити за подмяна на супер храните.


 

Брокери на имоти нищиха проблемите си в Плевен

 

Участниците във форума искат по-високо качество на имотния пазар, сн. авторът

Емилия КАРАБУЛЕВА

Дискусионна среща на Националното сдружение на недвижимите имоти (НСНИ) с представители на бранша се проведе на 6 юни в конферентната зала на хотел "Ростов". Гости на дискусията бяха представители от Агенцията по кадастър - инж. Валентина Стефанова, община Плевен, отдел " Местни данъци и такси" - Мария Недялкова и нотариус Диана Иванова. Срещата бе инициирана от Управителния съвет на НСНИ и представители на SG "Експресбанк" - Сашо Бетов и Соня Калинова. Дискусията в Плевен се проведе със съдействието на Регионалната структура на НСНИ.

"Целта е да се запознаят гражданите и институциите с проблемите на имотния пазар, силните и слабите страни на системата и е опит за изчистване на неяснотите при сделки с недвижими имоти. Провеждането на този тип дискусии цели да се обсъждат публично проблемите в бранша на местно и национално ниво, да се търсят възможности за подобряване на средата, намаляване на административната тежест. Идеята е да се изготвят предложения от професионалистите в бранша и активно да се провежда политика в тази насока, като се търсят практически, технически и дори законодателни решения в някои области. От проведените до сега подобни дискусии тази е осмата по ред, след градовете София, Варна, Пловдив, Русе, Шумен, Велико Търново и Враца". Това заяви за "BG Север" Ангел Иванов, който е председател на Регионалната структура на НСНИ в Плевен.

На срещата бяха засегнати проблеми от местно и национално значение, като например местни данъци и такси, имотен регистър, кадастрална карта и др.Беше обсъден въпросът за данъчните оценки в Плевен и таксата при възмездно придобиване на недвижими имоти. Оказва се, че след увеличенията на данъчните оценки с цел да се коригират до нивата на пазарните цени, при спада на пазара на много места те се оказват завишени и доста над пазарните цени, като в Плевен разликата между данъчна оценка и пазарна цена достига над 20% в полза на данъчната стойност. А това натоварва една сделка с немалки данъци (таксата при прехвърляне е 2,85 % върху по-високата стойност, при 3% таван по закон). Освен това домакинствата плащат данък сгради и такса смет върху същата стойност. Същото е положението и в други населени места (В.Търново, Шумен и др.).

Обсъдено беше и подобряването на работата с кадастралните карти, облекчаването на гражданите и фирмите. С промените в Закона за кадастъра ще има възможност да се изповядат сделки при нотариус без снабдяване с кадастрална скица, като това ще спести време и средства. С промените в закона се очаква попълване на предварителните имотни партиди, които дават съществена информация за историята на имота, ще се създаде и по-голяма сигурност при прехвърляне на имот. На финал е и електронното свързване между Агенцията по вписвания и Агенцията по кадастър, като след извършване на сделка при нотариус и вписването му информацията ще се прехвърля по електронен път.

Част от темите, касаещи гражданите и брокерите, бяха навлизането на кадастралните карти на територията на област Плевен. Засега се очаква в по-големите населени места това да стане по-рано.

На форума беше подписано и споразумение на фирмите за недвижими имоти с дейност в Плевен и областта, което цели подобряване на отношенията между самите агенции, повишаване качеството на предлаганата услуга, избягването на нелоялната реклама и конкуренция.

 

 

върни се в НАЧАЛО