СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...

ОБЩЕСТВО И ПОЛИТИКА

Брой 22 (13 - 19 юни 2014 г.)


 

Нови попълнения се вливат в АБВ, общински съветник напусна БСП

 

Структури на земеделци и социалдемократи се присъединяват към движението

 

Отляво на дясно: Иван Дачев, Цветан Антов, Румен Петков, Емил Беев и Цветелин Христов, сн. авторът

Светлана ЧАМОВА

Нови попълнения се вливат в АБВ от Плевенска област, бе оповестено на пресконференция, в която участваха областният координатор Цветан Антов и Румен Петков. Към формацията се присъединяват пет общински структури на партия "Български социалдемократи" - в Червен бряг, Долни Дъбник, Искър, Долна Митрополия и Никопол, заедно с областното ръководство на партията - около 250 човека, съобщи областният председател Цветелин Христов.

Цялата струкура на ЗС "Александър Стамболийски" в община Белене - около 500 човека, заедно с общинския си координатор Емил Беев също напуска тази партия и се присъединява към АБВ, заяви лично Беев.

Журналистът и общински съветник в Плевен Иван Дачев напуска БСП и се присъединява към АБВ. Той сподели, че колкото му е било лесно и без колебание подкрепя АБВ още от самото учредяване на движението, толкова му е било трудно да напусне БСП, чийто член е от 1988 г. Дачев припомни, че винаги се е борил за реформирането на БСП отвътре. Вече обаче е убеден, че не може да има положителна промяна в столетницата, дори и Станишев да подаде оставка като

неин председател (пресконференцията беше преди пленума на БСП, на който Станишев пак не я подаде), заради обкръжението му, което не би позволило нови лица да влязат в ръководството на партията и да я реформират. Според Иван Дачев председателят се е обградил с хора, които имат лични, икономически и корпоративни интереси. Общинският съветник сподели разочарованието си и от част от ръководството на БСП в Плевен, за разлика от отношението му към групата на социалистическата партия в общинския съвет, която има диалогичен председател, членовете й работят добре и е налице стремеж предизборните обещания да се изпълняват. Дачев заяви, че е информирал предварително председателя на групата на БСП в общинския съвет Чавдар Велинов за решението си и оставя на колегите си да решат неговото членство в групата. Журналистът няма притеснения да бъде и независим общински съветник, ако групата реши той да не е част от нея. Мотивите му са, че е член на две постоянни комисии, на две специализирани и също на два обществени съвета и няма нито едно отсъствие от сесии и заседания на комисии и е ангажиран с проблемите, които там се решават. Друг мотив е увереността му, че част от хората, гласували за съветническата листа на БСП, са гласували и лично за него. "Преди местните избори беше ясно, че БСП ще вкара между седем и осем съветника. Аз бях осми в листата и мои приятели доста се потрудиха, за да бъде бройката 8", заяви Иван Дачев.

До редакционното приключване на броя в сряда вечерта групата общински съветници от БСП не беше се събирала.

 

 

Младежки клуб учредиха в Сторгозия

 

Младежки клуб на АБВ е учреден в плевенския комплекс "Сторгозия", съобщиха преди дни инициаторите Ивайло Ценов и Косьо Иванов. Клубът има засега 14 членове - всички живеят в "Сторгозия", приятели и познати са. Това са все млади хора, които досега не са членували в никоя партия.

Идеята е във всички основни квартали на Плевен да се създадат подобни клубове, ще има и по интереси - за хората от бизнеса, спорта, здравеопазването и пр., уточни областният координатор на АБВ Цветан Антов.


 

Румен Петков:

 

Избори веднага обслужват само купувачите на гласове и Станишев

 

Светлана МАРИНОВА

Избори веднага е недобро решение, то обслужва само купувачите на гласове и Станишев, заяви на пресконференция в Плевен Румен Петков, който е част от ръководството на движение АБВ. Именно затова той очаква изборите да се насрочат през септември, а кампанията да е в отпускарския август, когато хората ще са на друга вълна. Едни такива избори категорично ще имат лош ефект върху институционализма и политическото представителство, те допълнително ще отвратят хората, смята Петков. Според него добрият период за провеждането им е октомври - ноември. Парламентът трябва да въведе строг регламент по няколко въпроса, убеден е още той - премахване на узаконеното купуване на гласове чрез платени наблюдатели и в закона да залегне мажоритарният вот. Петков отправи сериозни обвинения към прокуратурата и лично към главния прокурор Цацаров, демонстрирал според него невиждан слугинаж, а с поведението си институцията стимулира купуването на гласове.

Фактът, че 7 депутати от БСП неотдавна гласуваха за отмяна на декларацията, осъждаща възродителния процес, Румен Петков определи като лош знак с два ефекта - нагнетяване на никому ненужно етническо напрежение и втвърдяване мисленето на българските турци, което е вредно за самите тях и обслужва ДПС.

Поведението на българското правителство по казуса "Южен поток" Румен Петков определи с думите "некадърност" и "опошляване". Критиките му бяха насочени към изключително бавните преговори, рязкото оскъпяване цената на проекта, без това да бъде публично обяснено - "това е грабеж със съучастници министър-председателя и министъра на икономиката", заяви той. Петков обвини управляващите в порочно определяне на изпълнителите, липса на енергийна дипломация и отказ от суверенитет с предоставяне на решението за "Южен поток" в ръцете на Йотингер.

Не може да има двоен аршин в ЕС - както се изгражда "Северен поток", така трябва да има и "Южен поток", той е нужен на България, категоричен бе Румен Петков.


 

Нямаме застрашени европроекти, засега

 

Дикран Ованесян, сн. интернет

Ангел АТАНАСОВ

В община Плевен засега няма започнати европроекти, които са застрашени да останат без финансиране. Това съобщи за "BG Север" шефът на едноименната дирекция Дикран Ованесян.

Преди седмица стана ясно, че Европейската комисия (ЕК) е спряла временно плащанията по някои от оперативните програми заради открити сериозни слабости и нарушения по контрола и управлението на средствата. Най-много грешки и нередности имало в програмите "Регионално развитие" и "Околна среда". Българското правителство получило от ЕК двумесечен срок, за да вземе мерки и да отстрани установените нарушения, съобщиха информационните агенции.

В Плевен по "Околна среда" в момента се изпълняват два проекта. Единият е за доставката на 40 нови тролейбуса. Половината от тях вече се движат по линиите в града. Останалите трябва да пристигнат най-късно до края на септември. Другият проект е за изграждането на новото депо за твърди битови отпадъци, чието строителство започна есента и продължава с обичайните темпове, твърди Ованесян.

По "Регионално развитие" проектите са повече. Най-големият от тях е за бъдещия интегриран градски транспорт - за около 24 млн. лв. По същата програма е и обновяването централния площад и част от пешеходната зона, изграждането на шест центъра от семеен тип за деца и младежи, които са готови и вече се обзавеждат, и др. "По проекта за интегрирания градски транспорт имаме сключен договор с фирмата, която ще разработва и внедрява интелигентната система за управление на трафика. Подписани са и договори за одит, строителен надзор, изграждане на контактна мрежа в новите участъци и реконструкция на съществуващата. Строителството на новото тролейбусно депо се забави доста, защото резултатът от обществената поръчка за изграждането му е обжалван за втори път", поясни Дикран Ованеся.

По програма "Техническа помощ" в Плевен е само проектът за областен информационен център - той е във втората си фаза, която вече е одобрена и ще бъде финансирана с 155 000 лв.

По "Развитие на човешките ресурси" се очаква да получим финансиране от 1,5 млн. лв. за издръжката на шестте центъра от семеен тип и те да заработят от есента.

По "Административен капацитет" върви изпълнението на проект за изготвяне на общински план, стратегия за образованието, програма за развитие на земеделието, концепция за пространствено развитие и др. Той трябва да бъде завършен до 2 октомври.


 

Анкета

 

 

Трябва ли вотът да стане задължителен?

 

Инна СТЕФАНОВА

Темата за задължителното гласуване вече трайно навлезе в дневния ред на обществото. Очевидната тенденция малко хора да се интересуват от политическия живот на страната се превърна в проблем, който вероятно ще бъде решен с конституционни промени. В пет от 28-те държави членки на Европейския съюз вече е въведено задължителното гласуване. Попитахме плевенчани какво е мнението им по въпроса.

 

Георги Машев, компютърен специалист, 28 г.:

"Не е правилно човек да бъде задължаван да прави каквото и да е насила, просто защото някой друг е решил така. Същото е като при чистенето на България, защото някаква телевизия е решила да прави кампания. Бих приел задължителното гласуване само при едно условие - да има оставена опция в бюлетината: "Не желая да гласувам за нито един от посочените кандидати и партии, защото всички вече са били на власт, а не са постигнали нищо."

 

 

 

 

 

Росица Владимирова, пенсионерка, 65 г.:

"Твърдо съм "за" задължителното гласуване. Само така вотът ще е реален и в управлението няма да е ДПС. Точно те, от ДПС, ни забиха нож на нас, пенсионерите - искат нови избори и това, което Станишев беше обещал, някакво увеличение на пенсиите, на което се надявахме, ще отпадне. До Нова година няма да получим нищо, пък и нататък не се знае..."

 

 

 

 

 

 

Мартин Атанасов, барман, 29 г.:

"Трябва задължително да се гласува, за да знаем какво е мнението на всеки един от нас. Дори бюлетината да е невалидна или надраскана, това също е мнение по вота. Задължението да вършим нещо може да не е съвсем демократично, но пък е начин в България да се променят нещата и то от всички, а не от 20 - 30 процента от българите."

 

 

 

 

 

 

Бисер Александров, възпитател, 43 г.:

"Сега на практика гласуват възрастните хора, малцинствата и онези, които отиват до урните под строй. Ако и младите бъдат задължени да гласуват, може да се променят нещата в страната, а не да тънем в безизходица. В Белгия и Гърция гласуването е задължително. Те по-малко демократи ли са от нас?"

 

 

 

 

 

 

Ангел Михайлов, шофьор, 51 г.:

"Слушам като коментират, че ако гласуваме задължително щели сме да бъдем сигурни, че тези, които ни управляват, ще мислят повече за нас, обикновените хора. За мен това си е чисто преувеличение. Ще ни задължат да гласуваме, а онези, които не го направят, ще бъдат глобени. А парите от тези глоби къде ще отидат? Пак при хайдуците политици. Ето, за това съм против."

 

 

 

 

 

Красимира Монова, преподавател по история, 55 г.:

"Да гласуваш е не само право, но и отговорност. Не може да се измъкваш с довода, че няма за кого да гласуваш и после да плюеш по онези, които те управляват. Във всяко нещо си има правила. И ако гласуването се въведе като правило да стане задължително, всички трябва да го спазват. Аз имам свобода на придвижването, но пресичам улицата на пешеходната пътека. Ако го направя не където трябва, ще си нося отговорността."

 

 

 

 


 

 

 

върни се в НАЧАЛО