СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...

ПРЕЗ СЕДМИЦАТА

Брой 22 (13  - 19 юни 2014 г.)


 

 

Възстановяването на статута на ВВВУ отново стана актуална тема

 

Според шефа на ВВС нуждата от авиационно образование е безспорна

 

 

Дискусията се проведе в централния Военен клуб в София, сн. Обл. администрация

Светлана МАРИНОВА

Обществена дискусия, посветена на необходимостта да бъде възстановено Висшето военновъздушно училище в Долна Митрополия за подготовка на кадри за българските ВВС и други ведомства, се проведе на 11 юни в централния Военен клуб в София. Дискусията бе организирана от Българската авиационна асоциация.

На срещата присъстваха кметът на Долна Митрополия Поля Цоновска, директори на дирекции в МО, командването и щабът на Военновъздушните сили, депутати, началници на висши военни училища, представители на Министерството на транспорта и съобщенията и на МВР, управителят на област Плевен Илиян Йончев.

Многобройните участници се обединиха около тезата, че задачата е трудна, но необходимостта от възстановяване на висшето училище, което сега е филиал към Военния университет във Велико Търново, е съвсем реална. Преди четири месеца темата бе коментирана на работна среща по инициатива на ВВС, сега е обект на широко обществено обсъждане, припомниха организаторите. Според генерал-майор Константин Попов - командир на ВВС, който от 30 юни 2014 г. ще заема длъжността заместник-началник на отбраната, нуждата от авиационно образование е безспорна.

Той подчерта, че в тази сфера технологиите се развиват бързо и трябва да сме адекватни на съвременните изисквания. Областният управител на Плевенска област Илиян Йончев подкрепи идеята за възстановяване на висшето учебно заведение съобразно новите образователни нужди и особености. Според него то трябва да подготвя специалисти за всички сфери на авиацията. Разговорите ще продължат, но каузата е важна както за региона, така и за страната, подчерта той.

Това не е първият опит за възстановяване на военновъздушното училище в Долна Митрополия като отделен ВУЗ. През 2009 г. по предложение на депутатите Румен Петков и Васил Антонов Народното събрание прие промени в Закона за въоръжените сили в тази насока. Скоро след това на власт дойде ГЕРБ и нейните представители категорично се противопоставиха - поправката, гарантираща възстановяването на статута на военновъздушното училище, отпадна.


 

ГПЧЕ ще бъде изпитен център за немска езикова диплома

 

Директорът Юрий Тодоров (вдясно) и Йорг Каснер, сн. Светла Чамова

Йорг Каснер, координатор към Централната служба за обучение в чужбина при посолството на Федерална република Германия, на 11 юни бе гост на Гимназията с преподаване на чужди езици в Плевен. Причината е, че от тази година училището е едно от деветте профилирани в страната, което ще бъде изпитен център за придобиване на немска езикова диплома - първо ниво. Тази диплома и оценката от държавен зрелостен изпит по немски език са достатъчни за кандидатстване във вуз в Германия, а интересът за обучение в тази страна е голям.

Йорг Каснер разговаря с ръководството на гимназията и с учителите по немски език. Той наблюдава провеждането на учебен час по немски в осми и в девети клас, както и лично проведе учебен час с учениците от девети клас, изучаващи немски език като първи чужд език. "BG Север"

 

 


 

Моторист от Ясен се заби в дърво и загина на място

 

31-годишният Петко К. от с. Ясен, шофирайки с несъобразена скорост личния си мотор, изгубил управление над превозното средство и се забил в дърво. След това рикоширал в необитаема къща, намираща се наблизо, и загинал на място. Не е имало свидетели на инцидента. Това научихме от кмета на селото Йото Добрев. Той уточни, че Петко е бил запален по моторните спортове и безработен от доста време. "BG Север"


 

Младите ротарианци пак ще отворят щанд за размяна на книги

 

 

Инициаторите обявиха старта на кампанията, сн. Веселина Илиева

Ротарианците от младежката организация на клуба в Плевен ще повторят кампанията си от миналата година "Прочети и предай нататък". От 16 до 19 юни включително пред театъра ще бъде разположена шатра, където всеки може да дойде, да остави свои прочетени книги и да си избере нови, съобщи тази седмица пред медиите Поли Бетова - вицепрезидент на младите ротарианци за тази година. Така искаме да се противопоставим на агресията, с която технологиите нахлуват в живота на тийнейджърите, допълни Александър Атанасов - също член на клуба.

Инициативата е национална, но всеки град сам решава точно кога да я проведе, каза още Поли.

"BG Север"

 


 

"Северняшка огърлица" първи в събор-надпяване

 

 

Младите таланти на сцената, сн. Личен архив

Първа награда спечелиха младите таланти на фолклорна формация "Северняшка огърлица" при Сдружение "Пъстра палитра" - гр. Левски, на десетия национален събор-надпяване "Авлига пее" в село Обединение, община Полски Тръмбеш. За песните "Засвирила медна свирка" и "Събрали са се набрали" те бяха отличени с диплом - Първа награда в първа възрастова група, съобщава ръководителят на формацията Мариета Аспарухова.

Събитието се състоя в родното място на голямата северняшка певица Мита Стойчева и е свързано със 105-ата годишнина от рождението й.

"BG Север"

 


 

Министър в Световния ромски парламент е от град Левски

 

 

Мариян Христов (вляво) и Илия Петров, сн. Веселина Илиева

Министърът на външните работи в Световния ромски парламент е от гр. Левски и се казва Мариян Христов. Илия Петров от Ловеч пък е шеф на Министерството за преодоляване последствията от Втората световна война. Той беше известен в миналото като дясната ръка на Цветелин Кънчев и един от основателите на "Евророма".

Христов и Петров са били делегати от България на Деветия ромски конгрес на Световната ромска организация (СРО), който се е провел в Румъния от 4 до 6 юни. В СРО членуват 42 държави с компактно ромско население. България е част от организацията от миналата година. На този конгрес е бил създаден и Ромският парламент. На 8 октомври в Кишинев ще бъде първото му заседание.

"BG Север"

 


 

Оправдаха обвинен в опит за убийство, осъдиха го за притежание на оръжие

 

Плевенският окръжен съд оправда обвинения в опит за умишлено убийство К. П. Д. На 11 септември миналата година в Гулянци той направил опит умишлено да умъртви В. С. К. с пневматична пушка с направени допълнителни промени в конструкцията, пригодена за стрелба с патрони 22 калибър, с периферно възпламеняване. Деянието останало недовършено, поради независещи от дееца причини, тъй като подсъдимият е действал при условията на неизбежната отбрана.

Със същата присъда обаче Плевенски окръжен съд призна подсъдимия К. П. Д. за виновен в това, че e държал огнестрелно оръжие и боеприпаси, без да има разрешително. На основание чл. 339, ал. 1, вр.чл. 54 от НК го осъди на две години лишаване от свобода, но условно, с 3 г. изпитателен срок.

Присъдата може да се обжалва и протестира в 15-дневен срок пред Апелативен съд - Велико Търново. "BG Север"


 

11 деца от арт школа "Колорит" със сертификати от конкурс в Норвегия

 

Единадесет деца от арт школа "Колорит" са отличени със сертификат за постижение от Международния конкурс за детска рисунка "Татко в целия свят", провел се в Норвегия. Конкурсът е организиран от Фондацията за изкуство и култура за децата и Международния музей за детско изкуство в Осло. Идеята е била децата от всички краища на света да нарисуват образа на своя татко и така да се получи един огромен сборен портрет на татковците по света.

Организаторите са получили 22 000 творби на деца от 22 страни. От тях са селектирани най-добрите 100, на които са присъдени сертификати за постижение. Сред тях 11 са на плевенските деца от "Колорит". "BG Север"


 

Прокурори на семинар в Чехия за електронните доказателства

 

Иво Радев (вдясно) и Владимир Николов, сн. Личен архив

От семинар в Чехия се завърнаха шефът на Окръжната прокуратура Иво Радев и Владимир Николов - административен ръководител на Районната прокуратура, съобщиха от плевенското обвинение. Форумът се е провел на 4 и 5 юни. Темата на семинара е била "Валидност и приемливост на електронни доказателства при киберпрестъпления, детска порнография, онлайн измами, електронно пране на пари и други престъпления". Организиран е от Европейската правна академия, с подкрепата на Европейската комисия. "BG Север"


 

10 болни от варицела за седмица

 

17 заболявания са регистрирани през периода 2 - 8 юни в отдел "Противоепидемичен контрол" на РЗИ - Плевен, срещу 11 за предходната седмица, информират от инспекцията. От групата на капковите инфекции са съобщени 14 случая, срещу 8 за седмица по-рано. Става въпрос за 10 болни от варицела - 5 в гр. Левски, 4 в Плевен и един в Рупци; 3 заболявания от скарлантина в Плевен и едно от туберкулоза отново в областния град. От групата на чревните инфекции е съобщено за 3 случая, колкото и за предходната седмица. Те са по един в Плевен, Петърница и Крушовене.

Нивото на заболяемостта от грип и остри респираторни заболявания през последната седмица за Плевен е в обичайните за сезона граници. "BG Север"


 

Спипаха бракониери по Дунав

 

Инспекторите от отдел "Рибарство и контрол" на ИАРА - Плевен, са хванали в района на местността "Китката" четирима мъже, извършващи любителски риболов без билети. Съставени са им актове, а риболовните им уреди са отнети.

Инспекторите са продължили проверката и в канала на остров "Персина". Там са заловени двама бракониери, извършващи стопански риболов без разрешителни. На нарушителите са съставени актове, като от тях са иззети 5 риболовни мрежи с обща дължина 100 метра. В близост до опашката на остров "Милка" инспекторите на ИАРА са забелязали да тръгва рибарска лодка. Същата е настигната от контролните органи и е извършена проверка. В лодката е открита риболовна мрежа с марка. Държанието на лицето от лодката озадачава инспекторите и това ги кара да се върнат на острова. Там са намерени добре прикрити акумулаторна батерия, кепче и 5 сомчета в чувал. Уредите са конфискувани, а рибата е върната във водата. "BG Север"


 

 

върни се в НАЧАЛО