СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...

ШАРЕНО

Брой 22 (13 - 19 юни 2014 г.)


 

 

Цоло Божилски нахрани с шкембе генерал, полковници и професори

 

Затворнически шефове сърбаха на ранина лютия изтрезвител

 

Проф. Тодор Минев и доц. Минко Хаджийски първи опитаха от специалитета, сн. авторът

Инна СТЕФАНОВА

Със солидно подлютено шкембе за закуска приключи срещата на дванадесет от създателите на Учебния център за подготовка на служители от затворите в Плевен. 22 години след откриването на центъра първите му преподаватели - сега професори, доценти и полковници, решиха да се видят и припомнят интересни преживелици от младежките години. Между тях беше и генерал Петър Василев - бившият началник на Главно управление на местата за лишаване от свобода.

Как е преминала вечерята, си остана тайна. Стана ясно обаче, че срещата, обмисляна и гласена от доста време, станала възможна благодарение на организаторските умения на преподавателя по педагогика във Великотърновския университет проф. д-р Тодор Минев, признаха участниците. За домакин на купона без излишни разисквания бил обявен началникът на плевенския затвор Иван Петков, а за шкембе чорбата грижата поел Цоло Божилски, собственик на ресторант в Градската градина, известен като "Шапката", и бивш преподавател в Учебния център по бойноприложна и огнева подготовка. Истинският цвят на тържеството придали две дами - Нели Петрова от Института по социални дейности и адвокат Маргарита Игнатова, категорични бяха на сутринта представителите на силния пол.

Срещата в Плевен завършила с обещанието тя да се повтори, но не след нови 22, а още идната година. Мястото щяло да се определи допълнително.


 

 

Изгряваща звезда

 

 

7-годишната Анджели с приз Принцеса на България 2014

 

Стефана СЛАВКОВА

Седемгодишната плевенчанка Анджели Ангелова получи приз "Принцеса на България 2014". Шоуто, организирано от Арт компания "Нови звезди", се проведе в морския курорт "Елените". На него 45 деца от 4 до 14 години от цялата страна са дефилирали в народни носии и карнавални костюми и са изявили на специално организирани сцени своите таланти.

Анджели Ангелова се връща от черноморския курорт с още една лента - за фотогеничност. С лента е отличена и майката на момиченцето - Анелия Атанасова, която на специално дефиле, организирано за родителите, е получила приза "Мис усмивка".

Първото място на чаровната Анджели й дава право на участие в международен конкурс "Принцеса на света", който ще се проведе през октомври в Анталия, Турция. Преди две години, от конкурс за красота в Слънчев бряг, тя се завърна в Плевен с короната на "Малката Мис".

 

 

 

 

 

 

 

 


 

На вниманието на свободните плевенчани:

 

На един мъж се падат по две жени

 

Мая ПАСКОВА

Само седмица остава до второто издание на ежегодния Международен фестивал на необвързаните - Велинград 2014. Кампанията по записването на желаещи да се включат вече тече активно. От 20 до 22 юни (петък, събота и неделя) предстоят три незабравими денонощия на запознанства и контакти, интригуващи тематични срещи, школа по танци, боулинг състезания, концерти с участието на именити български звезди.

Най-важното е, че всеки един от участниците ще е ... НЕАНГАЖИРАН, НЕОБВЪРЗАН и СВОБОДЕН за нови запознанства. Вече няколко плевенчанки, свободни повече де факто, отколкото де юре, планират спа уикенд, съобразен с правилата на организацията на фестивала. Организатор е продуцентът на ансамбъл "Българе" Христо Димитров. Както често се случва, идеята му хрумва, докато си лежал самотно във ваната. "В среда, освободена от съпруги и съпрузи, могат да станат уникални запознанства. Желанието ни е да помогнем на необвързаните животът им да стане по-пъстър и вълнуващ. Не сме сватовници, но ако се случи точно на фестивала двама души да се открият за съвместно бъдеще, за нас е радост", споделя той.

Три двойки и две бебета е рекапитулацията една година след първото издание на фестивала. Едното бебе е на секретарката, която по принцип трябвало да се занимава с организационните неща чисто служебно. Димитров се обръща най-вече към мъжката част сред необвързаните - на един мъж се падат по две жени. Разбирайте го, както искате.

 

 

Да почерпИ!

 

 

Акад. Светлин Русев става на 80+1

 

Не може да се очаква след впечатляващата юбилейна изложба, която подреди миналата година на 14 юни, акад. Светлин Русев да отпразнува една година в повече с нещо още по-внушително. Със сигурност обаче има с какво още да ни изненада. В очакване на което му пожелаваме здраве, сила на духа и нестихващо творческо вдъхновение!

 

 

 

 

 

 

 

Бебо празнува заедно със стогодишен завод

 

72-ия си рожден ден обичаният плевенски актьор Христо Домусчиев - Бебо, ще отбележи достолепно, макар и работно. Точно на 14 юни заедно с колежката си Мариета Калъпова той ще забавлява гостите на празника по повод 100 години завод "Вапцаров". В три изречения обобщените му чувства звучат така: "Жив съм. Трудно ми е. Ще се спасявам". Очакванията му в този ред на мисли са на неговата 100-годишнина от завода да му спретнат подобаваща програма. Иначе ще почерпи. Всеки, който се сети за него на рождения му ден.

 

 

 

 

 

 

Панайот Първанов си пожелава най-скъпото - здраве

 

Собственикът на издателство "Грамма" Панайот Първанов тази година ще празнува според обстоятелствата - ако е в Гърция на 17 юни, ще събере, както последните няколко години, приятели в гръцка таверна и ще заложи на местни деликатеси, разбира се - с бяло вино. Ако се наложи да пътува за България преди рождения си ден, ще почерпи семейството и най-близките приятели в плевенско заведение. При всички случаи рожденикът няма да държи на тортата и подаръците, важен е жестът. Здравето е най-скъпо, казва Първанов и него си пожелава - за себе си и за хората около него.

 

 

НАПУШЕНИ МИСЛИ

 

 

Мераци за настоящ коалиционен фарс

 

Стефан КРЪСТЕВ

Хайде да напрегнем паметта си. Не много, съвсем, съвсем мъничко да я напрегнем. Иначе съвсем ще заприличаме на шимпанзетата от онази градска легенда, която знаем от деца, че шимпанзетата помнели три минути.

Цветан Цветанов заявил, че ако ГЕРБ не постигне пълно мнозинство, щял да се коалира с РБ. Честно, след тази вест се почувствах шимпанзе и не какво да е шимпанзе, а именно онова, което помни три минути. Или поне Цветан Цветанов ме взема за такова. По-точно - всички ни взима за такива. Или взима за такива най-малко евентуалните избиратели на ГЕРБ и РБ.

Защото не бяха никак отдавна, че да бъдат забравени кметските избори, примерно. Трябва да забравим всичките изявления около тези събития в политическия ни живот.

Е, помнiте ли рева на ГЕРБ, че всички играели срещу ГЕРБ, като специално към РБ нотките бяха по-острички и преминаваха в неприязън. Помните ли, че точно РБ оправдаваше това тюхкане на ГЕРБ. Помните ли кой беше кандидат-кметът на Плевен, който яхна анти-ГЕРБ вълната, когато тази вълна беше модна, а ГЕРБ - управляващи, и като управляващи, а и издънили се като управляващи - мразени. Вълната яхна видният реформатор, дясната ръка на Меглена Кунева - Найден Зеленогорски. Всъщност той успя да коалира множество политически сили срещу ГЕРБ и създаде прецедент. "Син" да бъде подкрепен от "червени" - част от плевенското БСП, само и само да не стане кмет настоящият, издигнатият от ГЕРБ. И разбира се, силата си имаше противодействие. ГЕРБ не изгубиха от наложения им масиран натиск, а напротив - консолидираха редиците си и влизайки в ролята на мъченик, срещу когото всички хвърлят камъни, пратиха пред урните и неособено политически активни симпатизанти, а и не само симпатизанти, дори несимпатизиращи на тях, но и несъгласни на подобен род атаки и най-вече добре познаващите видния реформатор, който яхна народния гняв.

И какво става сега? Двата ритащи се коня, покрай които къчове отнасят и магаретата, се прегърнаха, когато това изисква... не, не бих казал "политически интерес"... Когато го изисква дребната им балканска далавера. За каква идея, за какъв принцип на тези политически сили можем да говорим! Това е лъжа, лъжа към твърдите избиратели и на двете политически сили. Защото вчера евентуалният им коалиционен партньор беше принципно техен политическия враг.

 

 

 

Рубрика "Напушени мисли"

 

 


 

 

 


 

 

върни се в НАЧАЛО