СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...

В СЕЗОНА НА СВАТБИТЕ

Брой 22 (14 - 20 юни 2013 г.)


 

 

Цената на най-щастливия ден - според джоба на младоженците

 

Очаква се бум на бракосъчетанията, ресторантите отдавна са резервирани

 

Ева се старае да задоволи желанията на младоженците и да направи сватбения им ден незабравим, сн. авторът

Лора ГЕНЧЕВА

Въпреки финансовата криза и негативните статистически данни за браковете в страната, в Плевен се очертава това лято да бъде на сватбите. От началото на сезона, в който повечето влюбени избират да се врекат във вечна вярност, в града вече има доста млади семейства. По-късните Великденски празници забавиха старта на сватбите през пролетта, защото по традиция по време на пости не се позволява венчавка. Така към края на май официално сключените граждански бракове в Плевен са 113. За цялата 2012 г. пък те са били 393, а през 2011 г. - 440. Според сватбените агенти обаче това лято ще има истински бум на бракосъчетания и очакванията са те да достигнат броя на тези от преди две години. Инфарктни, както ги наричат помежду си агенциите, са няколко дати това лято, които са през юли и август. На ден общинските служители към ЕСГРАОН ще трябва да узаконят връзките на по 4 - 5 двойки. Напливът за желаещи да подпишат е най-голям в събота, а запазени часове за този ден има чак до края на септември. Самият ритуал продължава не повече от половин час, което дава възможност на една дата да се бракосъчетаят толкова влюбени. През последните години обаче голяма част от младоженците избират да се "вземат" в неделя, а отскоро в мода се превръща сватбеният ден да бъде петък. Причините за това са най-различни, но основната е, че така шансът избраният ресторант за тържеството да e свободен е много по-голям.

Заведенията в града са резервирани с месеци напред.Все повече пък са тези, които избират да подпишат през седмицата само в присъствието на кумовете, а след това в друг ден да организират скромно или пищно събиране за роднини, близки и приятели. Бракосъчетанията през почивните дни се извършват в зала "Катя Попова", а в работни - в самия ЕСГРАОН. И в двата случая тази услуга е безплатна.

Ако обаче младите желаят в "Катя Попова" да присъства и сватбена агенция, която да води ритуала заедно с длъжностното лице по гражданско състояние и да украси залата, ще трябва да платят 30 лв. на общината (на агенцията естествено се заплаща допълнително).

За разлика от преди години днес почти всички двойки, които решат да се съберат официално, сключват и църковен брак.

Тайнството и романтиката на тази венчавка сякаш многократно засилва вярата на хората в любовта и щастието, което им предстои в семейния живот. Церемонията в плевенските храмове струва около 130 лв., като във всички тя се извършва от двама свещеници и хор изключително тържествено. За този ритуал младоженците отделно трябва да си закупят и внесат пита с купичка мед, бутилка червено вино, една ритуална чаша, свещи и късметчета за хвърляне. Всичко това излиза между 30 и 60 лв.

Цялата подготовка за сватбения ден обаче струва на бъдещите семейства много в емоционален план. Обикалянето по магазини, фирми и ресторанти е доста изтощително, и то най-вече за булката, която обикновено се заема с подготовката. Накрая не е изключено точно в най-дългоочаквания ден да се стигне до разправии и излишни нерви. Затова масово плевенчани вече се доверяват и напълно се оставят в ръцете на някоя от сватбените агенции в града. Двойките могат да избират между 9 фирми, които да сбъднат и най-съкровените им мечти. Някои дами си мислят, че това са пари хвърлени на вятъра и сами искат да изпитат удоволствието от приготовлението. Това обаче не пречи да се консултират и с някой професионалист. Агенциите предлагат различни услуги и не задължават младоженците изцяло да се оставят на техните умения. Понякога и само разговор със специалист може да бъде много полезен. На провелите се през миналата и тази година няколко сватбени изложения и ревюта в Плевен посетителите имаха възможност да се уверят лично, че цените не са недостъпни.

Тарифите на повечето фирми от бранша са едни и същи. Ако изцяло поверим организацията на щастливото събитие на тях, ще трябва да си приготвим не по-малко от 500 - 600 лв. В тази сума влиза украса на сватбените аксесоари (чаши, свещи, шампанско, късметчета, кошнички, подаръчета за гостите, кутия за подаръци, книга за пожелания), аранжиране на официалната и остналите маси в предварително избрани от младоженците цветове, украса на всички столове, декорация от арка и стойки с цветя в заведението, изнесен ритуал, традиционен български ритуал по посрещане на младото семейство в ресторанта, настаняване на гостите и водещ по време на цялото тържество. Всяка допълнителна услуга вдига крайната цена, която според желанията може да нарасне и до 2 500 лв.

Глезотии като пускане на бели гълъби след венчавката в църквата, заря, фойерверки и огньове, забавление за децата, балони и специално осветлениe в залата, осигуряване на романтична обстановка на стаята за първата брачна нощ, участие на известни изпълнители и танцьори, организиране на моминско и ергенско парти, резервации за меден месец и туристическа програма за гости, които не са от Плевен, надуват многократно сметката. Ако обаче бюджетът ни е по-ограничен, но същевременно имаме нужда от помощ, можем съвсем спокойно да се обърнем към някоя от сватбените агенции, съветва Ева Караиванова, собственик на една от тях. Неведнъж при нея са идвали младоженци, които искат например само декорация на булчинската маса, като цената за това е между 140 и 160 лв. Други пък желаят само посрещане в ресторанта, което излиза около 60 - 70 лв., а изнесеният ритуал варира от 70 до 90 лв. Така влюбените получават едновременно професионална консултация, красота, стил и качество на приемливи цени.

Най-голямото удобство за младоженците, което предлагат агенциите, е възможността за заплащане след самата сватба. До един - два дни след тържеството те могат да си оправят сметките с фирмата, като дори не е необходимо в началото да оставят капаро. Задължително условие е само да се сключи договор, за да бъдат сигурни и двета страни. Първата среща със сватбения специалист също е безплатна. Тогава се изготвя оферта според предвидения бюджет, която до няколко дни младите могат да обсъдят с близките си и едва след това да преценят ще се възползват ли от нея. "Винаги в процес на работа нещата подлежат на промяна, може нещо да се добави или пък да отпадне. Случвало се е в последния момент младоженците да решат друго и ние сме длъжни веднага да се съобразим. Затова няма как да вземеш предварително някаква част от общата сума, защото реално докато не мине сватбата не знаем каква ще е тя", обяснява Ева Караиванова.

Важен елемент от мечтания вълшебен ден за всички млади двойки е изборът на правилния ресторант, който да отговаря на представите им за идеалното място. В Плевен най-предпочитани и резервирани с месеци и дори година по-рано са "Ростов", "Балкан", парк-хотел "Кайлъка", хотел-ресторант "Гривица" и "Централ". Кувертите там варират между 28 и 40 лв. Тези заведения предлагат красив и изискан интериор и екстериор, високо ниво на обслужване и качествена кухня. Като по-ново заведение от две - три години за такъв повод се налага и механа "Старата изба", която е и с един от най-големите капацитети от 200 човека. За по-малки сватби пък е подходящ ресторант "Будапеща". В топлите месеци младите предпочитат и търсят разхлада от горещините в заведенията в парк "Кайлъка". "Караджейката", "Люляците", "Пещерата", "Кошарите" и "Двете сърнета" са традиционен избор от дълги години. В тях кувертите се въртят между 25 и 35 лв.

Във време на криза хубавото при правенето на сватби е, че типично по нашенски в почти всеки плевенски ресторант може да се внесе алкохол отвън. Някои дори предлагат зареждане от техните дистрибутори, като и алкохолът, и безалкохолното се заплащат на доставни цени. Така ще си спестите ангажимента за осигуряване на напитките и пренасянето им в ресторанта.

За музикалното оформление и протичането на сватбения купон ще трябва да се погрижи опитен ди джей или доказан с репертоара и изпълненията си оркестър. При тържество с продължителност 6 - 7 часа дисководещите в града взимат около 300 - 400 лв. За всеки допълнителен час се доплаща от порядъка на 30 до 50 лв. максимум. Значително повече излиза наемането на музикална формация, независимо от колко човека е тя. За същото време, ако искате да ви пеят и свирят на ухо, ще трябва да се бръкнете с най-малко 500 - 600 лв. Хората с финансови възможности обикновено избират и двата варианта, за да не им липсва нищо и да са убедени, че купонът ще е на max.

Несъмнено най-хубавото, което остава след сватбата, е споменът за нея. За да запечатат този ден не само в главата си, влюбените се нуждаят и от фото и видео заснемане.

Цените за тези услуги се движат от 300 до 650 лв., като за тези пари ще получат неограничен брой снимки от началото до края на тъжеството, сватбена фотосесия, три часа готов материал, видеомонтаж и специални ефекти.

Ако от всичко друго може да спести и да се лиши бъдещото семейство, то от булчинска рокля и костюм за жениха няма как. Освен ако не са решили само да подпишат с кумовете и да пропуснат празничната част. В такъв случай удачен вариант е една по-официална рокля или сако и пола за дамата и риза с дънки или панталон за кавалера, които за двамата ще излезат не повече от 100 лв.. Но ако сватбата е дългоочакван момент и влюбените искат това да е незабравим ден, няма как да минат без задължителните за такъв повод тоалети. Разнообразието и изобилието от булчински рокли в града е голямо. Моделите и цените пък са най-различни, като се предлага за всеки вкус по нещо. Големите рокли с обръчи тип "принцеса" са с по-високи цени, които започват от 300 и стигат до 500 - 600 лв. Това е и таванът на цените при роклите. Тези, които искат да подчертаят изцяло фигурата си, типът "статуетка" ще им излезе малко по-евтино - между 200 и 400 лв. Има и рокли за по 150 - 200 лв., които са много красиви и същевременно подходящи за момичета с по-скромни възможности. Повечето сватбени магазини зареждат стоката си от Асеновград, който е известен като градът на булчинските рокли. Това, което няма в наличност в бутиците, може да си поръчате по каталог без да се налага да биете пътя до другия край на страната. С шиенето и доставката роклята ще пристигне до 20 дни, обясняват плевенските продавачки.

За младоженеца нещата стоят доста по-просто. В Плевен има много качествени и известни фирми и магазини за мъжка мода, в които може да намерят всичко, което търсят. Цените пък варират от 100 до 400 лв., като до тези пари ще си вземат и ризата, вратовръзката и обувките към тоалета.

Колкото и да струва сватбата, емоцията от това преживяване остава за цял живот и само който не я е изпитал не знае какво изпуска, убедена е Ева Караиванова. "Нека младите хора пристъпват смело напред, нека се женят и обичат. Създаването на семейство е традиция и ценност, която трябва да продължим. Децата се нуждаят от добрия пример, за да вървят и те по тази пътека. Само така ще успеем да се запазим като нация и да възпитаме добро и отговорно бъдещо поколение", съветва сватбената агентка.

 

 

върни се в НАЧАЛО