СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...

СОЦИАЛНО

Брой 22 (14 - 20 юни 2013 г.)


 

 

Плевенските детски градини затварят за месец през лятото

 

Повечето забавачки са осигурили приемащи заведения за този период

 

 

ЦДГ 1 "Щастливо детство" ще затвори за целия юли, сн. авторът

Лора КОСТОВА

И това лято детските градини и ясли в Плевен ще затворят врати за по един месец. Без прекъсване от общо 24 детски заведения в града през юли и август ще работят само две - "Незабравка" и "Зорница". Те са подготвили сборни групи за дечицата от други градини, които ще бъдат затворени. Пълният и точен график с работното време на забавачките вече е изготвен от община Плевен. От него става ясно, че през следващия месец ще хлопнат врати 7 градини, но те са осигурили приемащи заведения за малчуганите си. "Щастливо детство" няма да работи през юли, а децата от нея ще могат да посещават сборните групи в "Синчец". ЦДГ 2 "Юнско въстание" също излиза в отпуск - приемаща за децата от нея ще бъде ЦДГ 5 "Слънце". Малчуганите от ЦДГ 4 "Пролет" пък ще се прехвърлят в ОДЗ 7 "Снежанка", а тези от ОДЗ 15 "Звънче" - в ЦДГ 6 "Чучулига". ОДЗ 18 "Дружба" ще изпраща възпитаниците си в ЦДГ 12 "Ралица". От 8 юли до 9 август няма да работи ОДЗ 4 "Първи юни", приемаща за нейните деца ще бъде ОДЗ 3 "Еделвайс". За същия период ще затвори и ОДЗ 5 "Гергана", а децата оттам отиват в ОДЗ 1 "Славейче".

През август градините, които няма да работят, са 15. Седем от тях не са посочили приемащо заведение - ЦДГ 3 "Кокиче", ЦДГ 8 "Щурче", ЦДГ 10 "Надежда", ЦДГ 11 "Теменуга", ЦДГ 13 "Иглика", ЦДГ 20 "Калина" и ОДЗ 9 "Трети март". Родителите на децата от тези заведения имат право да избират сами къде да запишат малчуганите си за този месец.

През целия август в почивка ще бъде ЦДГ 5 "Слънце", като приемаща ще бъде ЦДГ "Юнско въстание". В същото положение ще е ЦДГ 7 "Синчец", а децата оттам ще се приемат в ЦДГ 1 "Щастливо детство".

Врати в този месец ще затворят още ЦДГ 12 "Ралица", като приемаща ще бъде ОДЗ 18 "Дружба", ОДЗ 7 "Снежанка" - с приемаща ЦДГ 4 "Пролет", и ОДЗ 19 "Яница", които осигуряват прием на възпитаниците си в ОДЗ 18 "Дружба".

От 29 юли до 30 август няма да работи и ЦДГ 6 "Чучулига", а малчуганите оттам ще се пренасочват към ОДЗ 15 "Звънче". В периода от 1 август до 5 септември пък в почивка излиза ОДЗ 1 "Славейче", като децата ще се изпращат в ОДЗ 5 "Гергана". Там са подготвили по една сборна ясленска и градинска група. От 12 август до 5 септември няма да работи ОДЗ 3 "Еделвайс", а децата отиват в ОДЗ 4 "Първи юни".

Заведения, които не са посочили приемащи градини, дават възможност на родителите сами да избират къде да запишат децата си, докато те са затворени. Същото право имат и майките и татковците, чиито забавачки са осигурили пренасочване на малчуганите, уточняват от отдел "Образование" към община Плевен.

Главните причини, поради които яслите и градините ще затворят през юли и август, са предвидени ремонтни дейности и използване на натрупани отпуски на персонала.

 

 

Пенсионери тренират за здраве

 

 

Ентусиастите вече се готвят за националното състезание през октомври, сн. авторът

Емилия КАРАБУЛЕВА

Спортен клуб "Кайлъка" към Българската асоциация "Спорт за всички" вече 25 години играе активна роля за подобряване на социалната среда на плевенските пенсионери. Неговите членове редовно изпълняват спортни упражнения и гимнастика за поддържане на двигателната активност. Най-младите участници са на 60 години, а най-възрастният е на 85, обясни Цветанка Енчева, председател на клуб "Кайлъка".

Клубът е създаден от Георги Пенчев, републикански шампион по маратон, и още 15-ина ентусиасти. Сега възрастните хора играят през зимата в пенсионерски клуб "Мизия", а през лятото в парка на ул. "Десети декември" или в Кайлъка.

"Занятията са от лечебна физкултура с уреди - тояжки, гири, топки, както и без уреди. Строго се спазват изискванията за работа с възрастни хора. Времетраенето, дозировката и натоварването е съобразено с възрастта и заболяванията на участниците", разказва Цветанка Енчева.

В клуб "Кайлъка" работят по годишен спортен календар, който е изработен от асоциация "Спорт за всички". За възрастните хора е предвидено участие в Деня на предизвикателството и в Деня на интензивното ходене. Периодично се провеждат състезания между клубове от различни градове по лека атлетика, хвърляне на топка в цел, бягане и скок от място.

Националното състезание през тази година ще се проведе през октомври в Плевен. На 12-ото републиканско състезание отборът на клуб "Кайлъка" спечели сребърен медал, похвали се председателката.

 

 

Ученици от СОУ Христо Смирненски с първа награда от фестивала Арлекин

 

 

Екипът с ръководител Първолета Петкова и директорът на училището Николай Иванов са горди с престижния приз, сн. авторът

Лора БОРИСОВА

Ученици от клуб "Медии и комуникации" към СОУ "Христо Смирненски" и техният ръководител Първолета Петкова спечелиха първо място на провелия се миналия уикенд във Варна Национален фестивал за медийно изкуство "Арлекин". Малките плевенски журналисти пребориха огромната конкуренция на участници от няколко държави с радиопредаване по изготвен от тях сценарий на тема "СПИН - част от нашето съвремие". В него екипът на медийната група провежда интервю с д-р Ирина Джикова от Регионалната здравна инспекция в Плевен по проблемите, свързани с "чумата на ХХ век".

"Много е важно децата да могат да комуникират свободно. Повечето от днешните млади хора не знаят да говорят, може би защото контактуват предимно с компютъра. Затова се опитвам да ги поставям на различни комуникационни равнища - веднъж да разговарят с малките деца, после с по-горните курсове, след това с директора на училището. Дори сме провеждали срещи с бившия и настоящия кмет на Плевен", коментира Първолета Петкова.

Във второто издание на Фестивала за детско медийно изкуство ''Арлекин'' участваха над 150 деца от V до Х клас, които живеят в България, Русия, Сърбия, САЩ, Канада, Испания и Ирландия. Категориите, в които учениците се състезаваха, бяха "Игрален филм", "Репортаж", "Сценарий", "Сайт/Интернет медия" и "Радиопредаване".

Клуб "Медии и комуникации" на СОУ "Христо Смирненски" съществува от 10 години. През този период в него са участвали над 200 възпитаници на училището. От 2 години клубът работи вече и по проект УСПЕХ от програма "Развитие на човешките ресурси".

Догодина младите журналисти смятат да участват в третото издание на фестивала "Арлекин" с документален филм за Михаил Христов. Той е бивш възпитаник на СОУ "Христо Смирненски" и е един от участниците в медийния клуб през годините, а наскоро постави нов европейски рекорд на скок дължина за хора с увреждания.

 

 

Гневът на младите

 

Искам работа в България

 

Записа Лора ГЕНЧЕВА

"Избрах да уча и завърша висшето си образование в Япония. После пък записах магистратура в Шотландия и в момента завършвам дипломната си работа. Въпреки че толкова години бях в чужбина, сега искам да се върна за постоянно в родината си. Затова проучвам какви възможности за развитие имам у нас. Няколко месеца се ослушвах и за работа в Шотландия, но тук някак си не харесват особено българите. Като гледам обаче какво е положението на младите хора в България, се отчайвам. Размерите на безработицата и невъзможността да водиш нормален живот, защото никой не те иска или никъде няма място, направо ме плашат. В Шотландия още със завършването почти всяка фирма ти дава възможност да изкараш стаж в нея, който може да продължи и до три години. След този период реално най-често оставаш служител в съответната компания, ако пък не - вече си натрупал достатъчно опит, за да си търсиш друга работа без притеснения. Тези програми освен всичко друго са и много добре заплатени, особено за студентите с магистратура. Самите университети провеждат постоянно срещи между възпитаниците си и работодатели. Така колелото се върти, докато в България то абсолютно е зациклило, защото такова нещо просто не се случва. Затова, когато младият човек си тръгне от студентската скамейка, не знае накъде да поеме. Той не е ориентиран нито какво изискват, нито какво предлагат различните фирми, в които би могъл да работи. А като отиде да пита и кандидатства, го връщат защото няма стаж.

Странно е и отношението към такива като мен, които са учили в чужбина. Все едно ще имаме големи претенции, а работодателите не искат такива служители. За себе си твърдя, че това изобщо не е така и съм убедена, че същото важи и за повечето млади в моята ситуация. Ние просто търсим работа, която да отговаря на възможностите ни, и тепърва да се развиваме и доказваме в която и да е област. Не очакваме заплати, каквито получават в другите страни хора със същата специалност, защото сме наясно какво е икономическото положение в България. Искаме само шанс да се развиваме и живеем в родината си."

Катя Кънчева, 25 год., от Плевен

 

 

Послушай лекаря

 

Имам секрет от носа, от известно време ме измъчва остра кашлица, която ту се появява, ту изчезва. Едновременно с това имам болки в челото и бузите. Какъв специалист трябва да посетя и как да се лекувам?

Ники Стоилов

 

 

Сину-бронхитен синдром или астма - решават специалистите

 

Д-р Юрий НИКОЛОВ,
УНГ, завеждащ клиника "Св. Параскева"

Когато имаме заболяване на околоносните синуси, което е хронично алергично и възпалително, се появяват и симптоми от страна на белия дроб. Обикновено това са кашлица или бронхоспазми. При сину-бронхитен синдром водещо е заболяването на синусите, а оттам се засяга и белият дроб, именно затова приоритетно трябва да се лекуват синусите. За целта пациентът трябва да се консултира със специалист уши, нос, гърло. Специалистът може да назначи различни диагностични методи, които да помогнат за поставяне на най-точна диагноза - риноскопия (оглед на носната кухина), рентгенография на околоносни кухини, компютърна томография, ядрено-магнитен резонанс, микробиологично изследване на носен секрет. Усложненията от нелекуван синузит могат да доведат до вътремозъчни инфекции - менингит, енцефалит, мозъчен абсцес; възпаления на окото и околоочните тъкани; отити и дори загуба на слуха.

Специалистът УНГ може да назначи локални и перорални средства за подпомагане на дренирането на секретите или антибиотично лечение. Наличието на гной в някой от синусите изисква компетентна преценка за нуждата от хирургично отстраняване или пункция на гнойта. При наличие на изкривяване на носната преграда, носни полипи или друга механична причина за смутен дренаж на носа и синусите, хирургичното лечение си остава най-ефективно. В нашата клиника подобни операции са рутинни, извършват се с помощта на съвременните методи на радиохирургията по безкръвен път, а възстановяването на пациентите е много бързо. Като съвет към пациентите със синузит е да се пазят от простуда и инфекции на горните дихателни пътища, да лекуват навреме и най-невинната хрема и да се консултират навреме със специалист, за да избегнат по-тежки усложнения.

Хубаво е пациентът да бъде прегледан едновременно и от белодробен лекар (пулмолог). Той трябва да реши дали това наистина е сину-бронхитен синдром или става въпрос за бронхиална астма.

Ако пациентът страда от бронхиална астма, тя изисква отделно лечение от това на синусите. Съвременното лечение на астмата е с така наречените спрейове. С помпичките се дава възможност да се овладеят пристъпите. В зависимост от тежестта на заболяването или постоянно, или периодично то се обостря. Официално се приема, че няма излекувани от астма.

 

 


Уважаеми читатели,
ако имате здравословни проблеми, "BG Север" ви дава възможност да получите безплатни съвети как да се излекувате. Въпросите си можете да задавате писмено на адреса на редакцията - гр. Плевен, ул. "Борис Шивачев" 15, ет. 2, ап. 5, вестник "BG Север"; по електронната поща на e-mail: bg_sever@abv.bg; на редакционния телефон 064/806891. Чрез вестника ще ви отговарят доказани специалисти от плевенската клиника "Света Параскева".
Въпросите си може да задавате и на телефона на клиниката: 064/801 888
   

 

 

върни се в НАЧАЛО