СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...

КОНФЛИКТИ

Брой 21 (14 - 20 юни 2013 г.)


 

 

Върховният съд решава до месец делото за убийството на Мариана

 

Нова експертиза доказва вината на шофьора, отнел живота на студентката

 

 

Цветята на гроба на Мариана винаги са пресни, сн. архив

Еми СТАЛЕВА

Върховният касационен съд (ВКС) разгледа в началото на седмицата делото за убийството на Мариана Карабулева от Плевен. 22-годишната студентка бе премазана от маршрутка миналата година в Студентски град в столицата на празника Св. Валентин. Година и четири месеца след като момичето издъхна с пречупен гръбнак и тежка черепно-мозъчна травма, делото вече е във ВКС и се чака решение. Дотук се стигна, след като роднините и приятелите на жертвата са категорични, че не признават условното наказание и настояват за ефективна присъда за убиеца на Мариана - 62-годишния Димитър Димитров. Досега на две инстанции съдът даде 3 години условно с 5-годишен изпитателен срок за Димитров. Отнето му бе и свидетелството за управление на автомобила за срок от 6 години.

На делото във ВКС се събраха роднини, приятели и състуденти на Мариана, почернени майки и още много съпричастни към трагедията на семейството граждани. Да подкрепи майката на Мариана в този тежък момент дойде и бившата депутатка Калина Крумова. Тя организира трети пореден концерт "Глас към небесата" в памет на всички деца, загинали по пътищата. Събитието предстои на 18 юни т. г. в Бургас.

 Изненадващо на това заседание прокуратурата застана на страната на жертвата, докато на предните две инстанции упорито бранеше правата на подсъдимия. Дори Росица Слабакова от Софийска градска прокуратура при едно от заседанията заяви: "Ама те искали ефективна присъда - представете си!".В касационната жалба се казва, че при "постановяването на решението си Апелативният съд в София е допуснал съществени процесуални нарушения, довели до ограничаване процесуалните права на частния обвинител и наложеното наказание на подсъдимия е явно несправедливо".

Посочени са и съображенията, изложени на 6 страници в жалбата. От направената нова комплексна медико-автотехническа експертиза се вижда, че в предишната са допуснати редица пропуски, неточности, които правят изводите от нея необосновани, необективни и неверни. От новата експертиза може да се направи изводът, че шофьорът убиец се е движил с над 70 км в час преди удара на Мариана в гръб. И то при наличие на знак за намаляване на скоростта до 40 км в час, пред спирка и пешеходна пътека. По неоспорим начин е установено, че двете задни гуми на маршрутката са без шарки на протектора, а пък кормилната уредба е под всякаква критика. "Чудим се как тази маршрутка е пътувала въобще, че и да вози хора. Това си е жива предпоставка за убийството на много хора", коментират юристи. Но явно технически неизправното МПС продължава да шета по софийските улици.

В жалбата е посочено още, че няма никакво съпричиняване на трагедията от страна на жертвата. Шофьорът Димитър Димитров е предприел изпреварване в зона с добре очертана непрекъсната линия, той добре е познавал маршрута и в нощта на катастрофата също я е забелязал, което е видно от показанията му. Подсъдимият умишлено е извършил нарушение като е предприел забранена маневра. В случая се касае за отегчаващо вината му обстоятелство, което не само че не се отчита, а обратно - вменява се във вина на пострадалата, се казва в касационната жалба. От друга страна, мястото на изпреварване е неподходящо за такава маневра, както поради характера на пътя, така и поради наличие на заведение, пешеходци и др. Ще припомним, че в нощта на 14 февруари м. г. пътят е бил заледен, снегът не е бил почистен, видимостта е била лоша. Но шофьорът въпреки това се е движил с несъобразена с пътните условия скорост.

Не са верни и твърденията на защитата на Димитров, че той няма предишни нарушения на Закона за движение по пътищата. Още по време на заседанието за разглеждане на споразумение на шофьора с прокуратурата беше представена справка за неговите предишни нарушения и тя беше приложена към делото.

В жалбата е посочено още, че не са налице никакви смекчаващи вината обстоятелства, с изключение на чистото му съдебно минало. Напредналата му възраст не може да бъде толерирана като смекчаващо вината му обстоятелство по понятни биологични причини - в случая се касае за отговорна професионална дейност, изискваща бързина на реакцията, рефлекс, концентрация, координация на действията и добро зрение, което с течение на годините и напредването на възрастта отслабва.

От друга страна, и в двете минали съдебни инстанции се спекулира с декларативното признаване на фактите и обстоятелствата по обвинителния акт и съответно заявено по делото. В тази връзка не са взети предвид противоречивите показания, дадени от шофьора няколко часа след катастрофата, и тези, които са взети на 16 февруари 2012 г. в присъствието на адвоката му. Подсъдимият не само че не съдейства за установяването на обективната истина, но при двата разпита говори за различни неща, а показанията му си противоречат. На всичкото отгоре няма никакви факти и обстоятелства, които да илюстрират каквото и да било критично отношение към собственото му поведение, а да не говорим за разкаяние, както се твърди в решението на Апелативния съд.

В жалбата се посочва, че подсъдимият не е изпълнил задълженията си по закон и не е взел мерки за оказване на помощ на пострадалата Мариана Карабулева. Твърденията му в тази посока са опровергани от всички очевидци, което също говори за неговия морал и характеристични данни.

В мотивите към законопроекта за изменение и допълнение на Наказателния кодекс е посочена изрично необходимостта наказателното производство, свързано с пътните инциденти, да бъде максимално адекватно на реалната пътна обстановка и сериозните последици. Една от целите е извършителите на тези престъпления да получат наказания, съобразно тежестта на извършеното от тях, особено когато вследствие на умишлено нарушаване на правилата за движение по непредпазливост се причинява смърт.

Точно горните редове трябва да прочете адвокатката на шофьора убиец, за да осъзнае, че една ефективна присъда е точно "в рамките на закона". Близките на загиналите по пътищата не желаят отмъщение, а справедливост.

Решението на ВКС се очаква до месец. Близките на Мариана Карабулева очакват затвор за убиеца й или връщане на делото на по-долна инстанция.

 

 

15-годишна от Божурица поиска Темида да я спаси от баща й

 

Поля ТОМОВА

Няма официални данни колко са делата за отнемане или ограничаване на родителски права в България. По данни на отдел "Закрила на детето" към службата за социално подпомагане в Плевен през миналата година в общината е имало поне десетина такива дела. Родителят може да бъде лишен от тези права, когато без основателна причина трайно не полага грижи за детето и не дава издръжка; когато е оставил детето за отглеждане в специализирана институция и не го е потърсил в шестмесечен срок от деня, в който е трябвало да го вземе, и когато има опасност за живота и здравето на детето в семейството. Родители, които страдат от психически заболявания, също могат да бъдат лишени от права относно децата им.

В България най-често родителските права се отнемат след семейни войни, които стигат до съд. Многобройни са случаите, когато единият родител, най-често майката, завежда дело за лишаване от родителски права на бащата. Процедурата за отнемане на права на родителите е дълга, преценяват се всички рискове за детето, споделят социални работници. Те обясниха още, че до крайната мярка се стига едва след като са налице данни, че оставането на детето в семейната среда е опасно за него.

Едно от делата, които плевенският съд гледа наскоро, е по молба на 15-годишно момиче от село Божурица - то сам`о поискало да бъдат отнети родителските права на майка му и на баща му. Детето е пожелало да бъде отглеждано от баба си Весела и дядо си Георги. Бабата дори не му е кръвен роднина, защото е втора жена на дядото. Историята на непълнолетната тийнейджърка е една от десетките подобни в средите на ромите в България. Момичето е плод на връзка без брак. Майката от години живее и работи в Гърция, без да се интересува от дъщеря си. Бащата пък заминал на гурбет в Германия. През април тази година обаче той се появил в селото и заявил, че иска да поеме родителските си права към момичето.

Преди това - в края на март, "бащата е инициирал телефонен разговор с дъщеря си, по време на който заплашил, че има намерения скоро да се прибере от чужбина и да я ожени или продаде за пари, или да я изведе в Германия с цел да работи за него, тъй като имал нужда от пари", пише в материалите по делото. Момичето било ужасено от перспективата да проституира в Германия или да бъде омъжено против волята си. Затова подало иск в Районния съд в Плевен за отнемане на родителските права на биологичните му майка и баща.

"Детето заявява, че се чувства трайно отчуждено от родителите си, а в бъдеще не желае да живее при тях, тъй като се страхува от техни действия, касаещи спазване на традициите "ранни бракове", пише още в решението на съда. В иска си тийнейджърката посочва, че има желание за нея да се грижи нейната втора баба. Последвала проверка и на социалните служби, която трябвало да установи дали в дома на бабата и дядото са осигурени нормални условия за живот на 15-годишното момиче. В представения по делото социален доклад от Дирекция "Социално подпомагане" - Долна Митрополия, се посочва, че непълнолетната е "с осигурено подходящо облекло според възраст, пол и сезон, поддържа добра лична хигиена". Посочва се и че при извършено социално проучване в жилището в с. Божурица за условията, при които тя живее и се отглежда, към настоящия момент е налице осигурена самостоятелна стая с подходящо обзавеждане с телевизор и компютър с интернет. Самото дете казало пред проверяващите, че баба му го отглежда от малко в същата семейна среда и се грижи изцяло за него.

В същото време в материалите по делото се подчертава, че момичето изпитва истински ужас от баща си, за когото българските власти знаят, че се занимава с трафик на жени за Германия.

В основанията си за лишаване от родителски права съдът посочва като аргумент и ниската степен на грамотност на бащата, както и неговото криминално минало. Магистратите преценили, че момичето трябва да остане да живее при своите баба и дядо в Божурица. Според хора от селото то се чувства добре, ходи на училище и има съвсем нормални условия за живот. Пред близки споделило, че иска след завършване на средно образование да учи за начален учител.

 

 

Полицаи задържаха непълнолетен с дрога

 

Емилия КАРАБУЛЕВА

Непълнолетен младеж е задържан за притежание на дрога при поредната полицейска акция в Плевен. 17-годишният доброволно е предал на органите на реда полиетиленово пакетче с марихуана. Тийнейджърът е арестуван на територията на ж. к. "Мара Денчева", съобщи Мариана Цветкова, пресаташе на ОД - МВР в Плевен.

Настъпването на ваканционния период за децата поставя редица въпроси, свързани с рисковете за употреба и разпространение на наркотици. Полицейската дирекция в града отчита като успех, че от началото на годината до 31 май при проведените 53 специализирани операции по линия "Наркоразпространение" е заловен само един непълнолетен. Ежеседмичните акции се провеждат в районите на училищата, заведенията, наркосборищата и др. При тях за дрога са задържани 15 мъже и са образувани досъдебни производства в прокуратурата. По анализи на местните криминалисти на територията на Плевенска община най-разпространените наркотици са марихуана и амфетамин. Най-рискови за разпространението на дрога са районите около дискотеките, нон-стоповете в жилищните квартали "Дружба", "Сторгозия", Градската градина, Скобелевия парк и Горноплевенските гробища, уточниха от полицията.

 

 

 

върни се в НАЧАЛО