СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...

ПРЕЗ СЕДМИЦАТА

Брой 22 (14 - 20 юни 2013 г.)


 

Общо 1 083 двойки и само 143 отлични оценки
на изпитите след седми клас

 

Плевен по успех е на едно от последните места в страната

 

 

След якото залягане над учебниците, седмокласникът Христо вече очаква резултатите, сн. авторът

Инна СТЕФАНОВА

Плевенските ученици са на едно от последните места по показани знания на тазгодишните матури при четвъртокласниците, седмокласниците и дванадесетокласниците. Тревожната статистика тепърва ще се анализира, очаква се да се види и кои точно училища в Плевен и областта са "допринесли" за срамните резултати. Там учители и ученици през идната учебна година ги грозят солидни проверки.

Изпитът по математика е затруднил седмокласниците в Плевен повече от този по български, информират от инспектората по образованието. 667 са двойките по математика, 416 пък са слабите оценки по български език и литература (БЕЛ), сочат резултатите от външното оценяване в областта тази година. Отлични оценки са били поставени на работите на 95 от децата по БЕЛ, пълните шестици по математика тази година са едва три от общо 38 отлични оценки. Средният успех на препитването по математика за областта е 3,31, а по БЕЛ - 3,82.

Най-трудните въпроси в изпита по български при седмокласниците са били за глаголите от несвършен вид и за литературните жанрове, твърдят експертите. По математика седмокласниците са се препънали най-вече в неравенствата и уравненията. "Тютюн" и Пенчо Славейков са затруднили най-много зрелостниците. Проблем се оказали стиховете от "Ни лъх не дъхва над полени", както и въпросът: От коя творба са Борис, Павел и Стефан?

И тазгодишните изпити не минаха без гаф - открита беше грешка в третия въпрос на теста по български език и литература. От Министерството на образованието си признаха пропуска, но го определиха като техническо недоглеждане. Обърканата формулировка не доведе до наказания за експертите, подготвили изпита, а въпросът е бил признат за верен за седмокласниците.

С оценките седмокласниците могат да кандидатстват в профилираните гимназии в Плевен и областта, припомнят от инспектората. За целта те трябва да вземат служебна бележка за резултатите по български и математика, както и да попълнят и подадат заявление, в което изреждат желаните училища и специалности в тях.

До участие в класиране за училища с прием след VII клас ще се допускат ученици, които и на двата приемни изпита са изкарали оценки, различни от двойка, уточняват още от инспектората. От 17 до 21 юни те ще могат да подават документи за участие в класирането в определените за това училища-гнезда.

Списъците с приетите на първи етап ученици ще бъдат обявени най-късно до 26 юни. След това те ще имат на разположение три-четири дни да се запишат или да подадат заявление за участие във втория етап на класиране. Списъците с приетите ще бъде обявен до 4 юли, а от 5 до 8 юли ще става записването на приетите ученици.

Дванадесетокласниците, преборили се успешно с матурите и с държавните изпите по специалността, вече очакват да им бъдат отпечатани дипломите.

 

 

Еврошампион учи мотолюбители да карат безопасно и толерантно

 

Обучението включваше серия от обиколки, която участниците направиха със собствените си мотоциклети, сн. интернет

Европейският шампион на писта Мартин Чой даде индивидуални съвети за безопасност и толерантност на пътя на любители мотоциклетисти от цялата страна в рамките на единственото по рода си "ЕКО мото училище" у нас. Инициативата се проведе за втора поредна година на мотополигона в Долна Митрополия. Късметлиите, които усетиха тръпката от истинско, безопасно и технично каране на писта заедно с шампиона, имаха редкия шанс да посетят бокса на Чой и да чуят личните му препоръки за подходящата екипировка и правилните техники за движение и безопасност. Обучението включваше серия от обиколки, която участниците направиха със собствените си мотоциклети. Накрая носителят на над 20 титли от национални, балкански и европейски състезания коментира техниката им на каране.

Проектът "ЕКО мото училище" е част от дългосрочната социално отговорна програма на бензиностанции ЕКО "Обади се, като стигнеш!", която от 2006 г. се развива с практически дейности, насочени към безопасността на всички участници в движението и толерантността на пътя. "BG Север"

 

 

 

Европроект за култура спечели финансиране

 

Проектът "Електронният свят на културата" на община Долна Митрополия бе одобрен за финансиране. Той се е конкурирал с над 170 проекта от цялата страна, съобщиха от общинската управа. Водещ партньор по него е библиотеката на читалището в с. Победа. Предвижда се в изпълнението да се включат всички читалища на територията на общината. На одобрените кандидати предстои подписване на споразуменията за грантово финансиране с Министерство на културата и с Програмата на ООН за развитие (ПРООН). "BG Север"

 

 

Четирима загинаха в жестока катастрофа

 

 

Ударът в дървото е бил толкова жесток, че никой от пътуващите в лекия автомобил нямал шанс да се спаси, сн. авторът

Тежка катастрофа близо до Плевен отне живота на четирима души от русенското село Могилино в края на миналата седмица. 55-годишният Радослав Райков возел в своето "Рено Меган" съпругата си Нели (52 г.), майка си Рада (76 г.), и брат си Валентин (50 г.). Семейството се прибирало от София към селото. При разклона за с. Тотлебен на прав участък от пътя колата внезапно рязко намалила скоростта си и върху нея връхлетял камион "Скания" с ремарке. Райков изгубил управлението на реното, то се ударило в крайпътно дърво и избухнало в пламъци. Ударът бил толкова жесток, че никой от пътуващите в лекия автомобил нямал шанс да се спаси. Тирът спрял веднага след катастрофата. Той е с великотърновска регистрация, а шофьорът - Хюсеин Хасанов, е с турска шофьорска книжка, съобщиха от полицията. Предполага се, че рязкото спиране на реното на пътя е предизвикано от блокирало задно ляво колело.

"BG Север"

 

 

 

Тръгва арт конкурс, посветен на Дунав

 

За десета поредна година Международната комисия за опазване на река Дунав и Институтът по Глобално партньорсто по водите за Централна и Източна Европа организират ученически конкурс по повод 29 юни - Деня на Дунав. В предизвикателството могат да се включат всички деца и младежи на възраст между 6 и 16 години, които имат отношение към реките, техните водни обекти и обитатели. Освен традиционното мото на конкурса "Бъди активен, защити реките!", тази година организаторите отправят още един призив: "Бъди активен, защити есетровите риби!" По тези две теми, всички участници трябва да сътворят "екологична творба", вдъхновена от величествената река. Като използват материли, събрани от речния бряг, участниците трябва да изработят скулптури, мозайки или колажи от кал, шума, клони, камъни и дори отпадъци, изоставени около реката. Рисунки върху хартия, стени, паваж или друга повърхност няма да бъдат допускани за участие в конкурса. Готовата творба трябва да бъде заснета на цветна снимка с филмова или цифрова камера. Принтираната снимка авторите могат да изпращат на следния пощенски адрес: 1421 София, ул. "Цанко Церовски" 67, вход за Информационен и учебен център по екология или направо по e-mail адреса на Сдружението - ceie@ceie.org. Изискването за минимален формат на принтираните снимки е 15x20 см върху гланцова или матирана хартия. Минималният размер на дигиталните снимки е 1 MB, а формата им - JPEG. Крайният срок за изпращaне на творбите е 20 юли. Съзтезанието ще се проведе в два етапа - национален и международен. Победителят от България ще представи страната ни в международната надпревара за приза Danube Art Master 2013 г. "BG Север"

 

 

Деца от Славяново участваха във форума "Изгряващи звезди"

 

Ученици от СОУ "Христо Ботев" в. Славяново участваха в Националното състезание "Най-добра учебна компания на България за 2013 г.", което бе част от Четвъртия младежки бизнес форум "Изгряващи звезди". До финала на състезанието достигнаха 37 компании от общо 113 участници. Младежкият форум се проведе в Интерпред и Интер Експо Център в София и бе открит от президента Росен Плевнелиев. Той се провежда за пета година, негов организатор е Джуниър Ачийвмънт България.

"BG Север"

 

 

Преподаватели от Румъния гости на колегите си в НУ "Хр. Ботев"

 

Екипът на Начално училище "Христо Ботев" в Плевен бе домакин на работна среща с участието на преподаватели от Румъния. По време на работната среща учителите от двете държави са представили образователните си системи и са споделили своя опит в преподаването на учебния материал Обсъдени са и възможностите за съвместна работа по различни проекти. Домакините са представили своите инициативи в извънкласните и извънучилищни дейности, които се осъществяват през лятната ваканция. "BG Север"

 

 

Фамилия Чапанови с нов концерт във Военния клуб

 

На 20 юни, четвъртък, от 19 ч. три културни института във Военния клуб ще представят всестранно развитите членове на плевенската фамилия Чапанови. Организатори са читалище "Цветан Спасов 1959" и читалище "Христо Ботев 1959". През последните 10 години учителите Маргарита и Божидар Чапанови и синовете им Васил и Георги постепенно утвърждават духовните ценности чрез отдадеността си към няколко изкуства - музика, поезия, изобразително изкуство, фотография. Членовете на фамилията и техните привърженици имат за своя духовна мисия да разпространяват песните и делото на Емил Димитров. Наред с това те създават и свои произведения, които се приемат много радушно от публиката. Творческият юбилей на фамилия Чапанови ще бъде отбелязан навръх 56-ия рожден ден на доайена на семейството Божидар."BG Север"

 

 

Гоя, Лорка и Габино в галерия "Илия Бешков"

 

Националната галерия за чуждестранно изкуство ни гостува с 36 избрани графични творби, сн. Мая Паскова

До 28 юни в ХГ "Илия Бешков" ще могат да се видят шедьоврите на графичното изкуство от Испания. Експозицията включва произведения на най-известните майстори на испанската графика в широк исторически обхват - от Гоя, Пикасо, Миро и Салвадор Дали до цяла плеяда съвременни художници от средата и края на ХХ в. Изтъкнати творци на школата като Рафаел Каногар, Еузебио Семпере, Хосе Кабайеро, Амедео Габино, са представени със значителен брой графични листи. Към тази доминираща част от експозицията се прибавят и творбите на всеизвестните майстори Пабло Пикасо, Хуан Миро, както и една рисунка на поета Федерико Гарсия Лорка от юношеските му години.

Националната галерия за чуждестранно изкуство, която за първи път отваря своите колекции с пътуващи изложби, ни гостува с 36 избрани графични творби, които са част от голямата й испанска колекция. "BG Север"

 

 

 

Чавдар Попов представя "120 г. българско изкуство"

 

Днес, 14 юни, от 17 ч. в зала Постоянна експозиция на ХГ "Илия Бешков" ще бъде представена книгата "120 г. българско изкуство" - съвместен труд на Съюз на българските художници, Фондация "Поддържане на изкуството в България", Министерство на културата, художествени галерии в страната и изследователи на нашето изкуство. Плевенската галерия е в основата на разработката на изданието и е представена мащабно в него. Книгата обхваща историята на първите дружества, художествени формации и съюзи на българските художници от 1892 г. до 2012 г. Ще я представи проф. Чавдар Попов, един от съставителите на изданието. Тя е луксозно издание, с твърди корици и в деня на представянето й ще се предлага за закупуване на цена 45 лв.

"BG Север"

 

 

върни се в НАЧАЛО