СОЦИАЛНО


 

Гении или затъпели малчугани след 2-годишна предучилищна?

 

Родители определят новия закон за просветата като недомислие

 

Децата на 6 г. вече учат строежа на думата и как да определят звуковете, сн. архивРалица ПЕТРОВА

Гении ли ще правим 5-годишните, или малчуганите ще затъпеят от повтаряне на един и същ материал две години? Това като че ли са най-често задаваните въпроси от родители след одобрения от МС проект на Закон за народната просвета. Доброто намерение да се обхванат циганчетата от образователната система по този начин - като предучилищната подготовка започва не на 6, а на 5 г., не е ли малко недомислено, питат се стресирани майки и татковци. Интернет форумите буквално преливат от мнения "за" и "против" нововъведението.

Промените, които влизат в сила от септември т. г., предвиждат петгодишните деца задължително да ходят на предучилищна подготовка. Тя може да се провежда в детските градини или в училищата. Това щяло да доведе до намаляване на процента на отпадналите от училище.

Според промените в закона общините са длъжни да осигурят условия за задължителната подготовка на 5-годишните деца, като за целта ще имат една година гратисен период. Местната власт ще отговаря и за безплатния транспорт на малчуганите, които трябва да пътуват от едно населено място до друго.

Неяснотите по практическото приложение на правителствените мерки обаче са големи. И изпълнението на законовите разпоредби, въпреки задължителността, си остава пожелателно. Едва ли ромите, които до този момент не са пускали детето си на предучилищна "защото няма с какво", ще го направят и сега. Независимо от предвижданите доста по-солени глоби. Минималната санкция досега е била 20 лв., а сега става 200 лв. Предложението е даже таванът на глобата за родители да стане 5 000 лв. След като сега общините не могат да съберат по 20 лв., как ли ще стои въпросът с 5-те хиляди, питат се родители. Според тях отново ще "бъде на прицел" изрядният български родител.

"Аз съм против. Големият ми син беше в предучилищна през есента на 2007 г. Тогава заниманията им бяха почти през целия ден, време за игра имаха рано сутрин и след следобедна закуска. Връщаше се изморен въпреки следобедния сън. Сега на мои приятелки децата в предучилищната пишат, учат се да смятат в учебни тетрадки, докато при моя син всичко беше само на теория и картинки. Защо трябва децата да се натоварват допълнително от 5-годишни? Има си време за всичко. Дете на 7 години е трудно да го накараш да стои мирно на чина в училище, а какво да кажем за тези на пет. Не го разбирам това. Защо не вземат направо от 3-годишни да ги накарат децата да тръгнат на предучилищна, така и така са започнали да смъкват възрастта на обучение. Мисля че трябва да се запази предучилищната от 6 г., но кой пита родителите какво мислят", гневно реагира Марийка Никова.

Децата на 6 години в предучилищната група учат за строежа на думата и как да определят звуковете. Това ли ще изучават и петгодишните, недоумяват майки. По думите на детска учителка, пожелала да остане анонимна, сега изобщо не е ясно по какъв материал ще учат децата на 5 г. Изготвените програми със съответните помагала и учебни тетрадки са само за една година и те обхващат съответната възраст. Според педагожката малчуганите на 5 г. изобщо не трябва да четат, а заниманията по писане не бива да са повече от един час на ден.

В Плевен, за разлика от други големи градове, не е толкова голям проблемът с недостига на места в детските градини. Въпросът обаче съвсем няма да стои по този начин от есента. Според закона съответната община трябва да осигури необходимата база за обучение на 5-годишните - в забавачките или в училищата, които предлагат предучилищна подготовка. Но тук отново се пораждат няколко въпроса. Единият от тях е как едно дете на пет ще стои на чин няколко часа, подобно на батковците и каките от горните класове. От друга страна родителите, чиито деца не са били приети в детска градина, ще се опитат да компенсират с избора на реномирано школо. Когато детето им стане първи клас, то трябва да бъде записано в същото учебно заведение, което трябва да приеме и наплива от детските градини. А т. нар. реномирани училища така или иначе вече се задъхват от увеличения приток на първолаци. Дали няма да се получи така, че ходещите редовно на детска градина деца да бъдат "ощетени" откъм добро училище?

 

 

Във фармацевтичния бранш мнозина не спазват нормативите

 

Емилия КАРАБУЛЕВА

Главната причина фармацевтите да не искат да работят със Здравната каса е, че оттам не се плаща регулярно. В рамковия договор е записано, че срокът за заплащане на лекарствата е 30 дни. Ситуацията обаче в момента е такава - във втората половина на март аптеките получиха парите си за първата половина на януари т. г. Така Светла Елмаян, председател на Съюза на фармацевтите в Плевен, обясни защо все повече аптеки се отказват от касата.

В период на икономическа криза всеки работодател си търси парите в брой, за да може да оперира свободно. Репортерска проверка сред аптеките в Плевен установи, че печалбите от работата с касата не могат да покрият сумите за глоби, затова фармацевтите търсят други начини за финансиране.

Проблемът според Светла Елмаян е в това, че не се спазва законът. Там са оказани максимални пределни цени, а всяка аптека може да си позволи да ги смъква надолу в зависимост от възможностите си. "Бизнесът във фармацията вече се владее от групировки, които продават лекарствата в обектите си почти на цена на склад. Как тези хора избиват разходите си, как се издържат. Ако законът за лекарствата позволява на едно лице да владее 4 аптеки, защо например Марешки притежава 140 аптеки", питат фармацевтите.

Друга съществена особеност на пазара на лекарства в Плевен е, че той е почти изцяло в ръцете на големите вериги аптеки, а свободните обекти се броят на пръсти. Така комерсиализацията в бранша е достигнала до там, че не се зачитат правата на социално слабите граждани, на възрастните хора, на децата. "Все пак ние продаваме лекарства, а не зеленчуци. Зад щанда трябва да има компетентни хора, фармацевти, които да упътват клиентите, да дават консултации. Но нивото на обслужване все повече спада, защото се назначават хора без компетентност", казва председателката на фармацевтичния съюз.

Репортерска проверка в аптеките установи, че цените там се променят тихомълком, обикновено вървят нагоре, в което понякога няма никаква икономическа логика. Така през юни цените на българските лекарства, както и на най-употребяваните, бележат леко покачване, а вносните поевтиняват.

 

 

Матури 2010

 

530 двойки само по география и икономика

 

Ралица ИВАНОВА

Матурата по география и икономика се оказа най-големият препъни камък за зрелостниците тази година, показва статистиката на Регионалния инспекторат по образованието (РИО) на МОМН. От общо 775 двойки като цяло на матури 2010, 530 са по този предмет. За втори държавен зрелостен изпит (ДЗИ) са го избрали 1 397 ученика. Средният успех за област Плевен по география и икономика е 3,25, отличните оценки са 18, но няма нито една пълна шестица.

На задължителната матурата по български език и литература са се явили общо 2 631 зрелостници, показват данните. Тук двойките са 154, средният успех за региона е 4,19, но има и 13 пълни шестици.

Впечатляващи резултати са постигнали зрелостниците на матурата по испански език - успехът е отличен 5,85, но пък явилите се са само двама. Толкова завършващи ученици са поискали да се пробват и на третия незадължителен изпит по английски език, биология и здравно образование, география и икономика. По математика на трети ДЗИ са се явили 5 човека, по един са за предметите история и цивилизация и физика и астрономия.

На втората задължителна матура след география и икономика най-много са предпочели биология и здравно образование - 439, като двойките тук са 29. На математика са се явили 254 (с 26 двойки), със седем по-малко са предпочели английския език. По него обаче са получени най-много отлични оценки (над 5,50) - 115.

Междувременно станаха ясни и резултатите от приемните изпити по български език и литература, математика и изобразително изкуство след завършен VII клас. Явилите се деца по БЕЛ са 2 254, по математика 2 240, само 35 по изобразително изкуство. По БЕЛ най-много са оценките "добър" - 813, отличните са 93, а двойките - 236. По математика също най-много са изкарали четворки, двойките са повече - 273, а отличните оценки едва 20.

 

 

Послушай лекаря

 

Ринопластиката е наложителна при функционални проблеми на носа

 

Имам проблеми с дишането. Лекарят ми препоръча да си направя ринопластика. Какво представлява тя и има ли общо с пластичната хирургия на носа?

Иван Димитров, 26 г.

 

Д-р Юрий НИКОЛОВ, УНГ, завеждащ клиника "Св Параскева"

Става въпрос за едно и също нещо. Ринопластиката представлява пластична корекция на дефектите на носа. Ринопластиката е древен метод за корекции на дефекти на външния нос още от древната индийска медицина от преди 3 000 г. Под дефекти на външния нос основно визираме няколко групи такива: гърбави носове, такива с хлътнал гръб и на трето място тези със странични отклонения - лордоза, кифоза, кифосколиоза. Съществена подробност е, че често естетичното изражение на тези промени е свързано със сериозни функционални нарушения. Почти няма изкривяване на носа от изброените, което да не е придружено с изкривяване на носната кухина, което води до затрудняване на въздушния поток, затрудняване на дишането и всичките последици от това. На първо място трябва да се прецизират взаимоотношенията между външния нос и функцията на вътрешния нос - дали има такива проблеми, свързани с функцията на носа, или говорим само за естетически. Идеалният вариант е когато няма вътреносови проблеми. От своя страна външните проблеми също се делят на три групи - деформации на костната част, на хрущялната част и на носната преграда. Много често са в комбиниран вид.

Причините за деформациите могат да бъдат вродени и придобити. Към вродените спадат травми, получени по време на раждане или при вътреутробното развитие на бебето. Придобитите се получават след раждането и най-често са в резултата от травми при децата, които са останали незабелязани или пренебрегнати от родителите. По-късно, при израстването на черепа в пубертета и респективно на костите и хрущялите, те стават по-изявени и създават проблеми.

Целта на ринопластиката е по възможно най-физиологичен път, без да се нанася сериозна травма, да се коригират тези недостатъци. Трябва да се изпълнят критериите за анатомична красота, да отговаря носа като височина, дължина, разположение, ширина на носните отвори и т. н., което изисква доста сериозна преценка, която трябва да се направи преди оперативната интервенция. С ринопластика може да се намали или увеличи размера на носа, да се промени формата му, да се намали разстоянието между ноздрите или да се промени ъгъла между носа и горната устна. В момента разполагаме със съвременни технологии и вече сме в състояние да направим тази преценка според критериите и да моделираме с помощта на компютърни технологии.

За начините, по които се осъществява самата операция, четете в следващия брой.

 

 

Уважаеми читатели,

ако имате здравословни проблеми, "BG Север" ви дава възможност да получите безплатни съвети как да се излекувате.

Въпросите си можете да задавате писмено на адреса на редакцията - гр. Плевен, ул. "Борис Шивачев" 15, ет. 2, ап. 5, вестник "BG Север"; по електронната поща на e-mail: bg_sever@abv.bg; на редакционния телефон 064/806891.

Чрез вестника ще ви отговарят доказани специалисти от плевенската клиника "Света Параскева".

Въпросите си може да задавате и на телефона на клиниката: 064/801-888