ОБЩЕСТВО И ПОЛИТИКА


 

Цветан Цветанов не можа да убеди Опанец, че ще се справи с кражбите

 

Според шефа на МВР престъпността нараствала заради кризата

 

Близо 70 жители на селото откликнаха на поканата, сн. авторътПоля ТОМОВА

След поредица от материали в медиите за зачестилите домови кражби в плевенското село Опанец, за които и "BG Север" подробно писа, вътрешният министър Цветан Цветанов посети селото и се срещна с местните хора. Близо 70 жители на Опанец откликнаха на поканата и дойдоха в местното читалище. В ужасяващия задух на затвореното пространство хората изплакаха болките си. "В старото село няма къщичка, която да не е окрадена, няма човек, който да не е бит, не можем да спим, а дежурим нощно време", първа взе думата Цеца Янкулова. Думите й бяха подкрепени от всички присъстващи в залата. Хората заявиха, че кражбите са зачестили през последните месеци, а преди това в Опанец обири не е имало. Само за една нощ през май са окрадени шест къщи. И от друго се оплакаха жителите на селото - липса на внимание от страна на полицията. "Писала съм няколко жалби, освен това на огледа след кражбата дойдоха със закъснение, след това ми изгубиха първата жалба, та писах втора, това беше през март. И оттогава до ден днешен нямам никакъв отговор от полицията, нищо", сподели с болка Галя Петрова. "Никакво съдействие на получаваме от МВР-то", подкрепи я и Людмила Михайлова. На срещата с министъра бе и почти цялото ръководство на плевенската дирекция, както и районният инспектор на селото. Министърът няколко пъти попита присъстващите дали има положителна промяна през последните месеци. След като дружно му се отговори, че такава няма, той рязко смени темата. Има ли предпоставки за ПТП-та през последните месеци, попита Цветанов. След като мълчаха недоумяващо две минути заради внезапния обрат на темата, жителите на Опанец признаха, че предпоставки за ПТП няма. Затова пък има проблем между младежите на селото и кмета на Буковлък Росен Русанов. На срещата с Цветанов бе и млад мъж от Опанец с лепенка на лицето. Оказа се, че той е станал жертва на побой в деня на срещата. Пребили го роми от Буковлък, когато отишъл да кара там строителни материали. Министър Цветанов (вторият вляво) призова хората да поддържат връзка с полициятаПреди дни младежите на Опанец пък хванали каруци с роми от Буковлък, които имали намерение на крадат. Според жителите на Опанец повечето кражби в селото им са дело на буковлъшките цигани. Затова те са забранили на каруците с роми да преминават през Опанец. Част от младите хора на селото напуснаха демонстративно срещата с вътрешния министър и заявиха, че не му вярват и ще се справят сами със ситуацията. Като няма управство, има самоуправство, обявиха те. Други присъстващи в залата пък попитаха министъра защо не могат да бранят собствените си къщи със закон. "Какво да правя, като виждам как крадците влизат у дома? Не е ли по-добре да мога да защитя имота и семейството си", попита мъж на средна възраст. И добави, че полицията не трябва да има работно време, защото се краде и след пет следобед, и в събота, и в неделя.

Вътрешният министър бе принуден да признае пред хората, че явно една от причините за ситуацията е липсата на добра комуникация между тях и представителите на реда. Затова нареди на ръководството на плевенската дирекция всяка седмица да се среща с жителите на Опанец. След месец отново ще дойда, за да видя има ли промяна тук. Ако няма, ще има кадрови промени, закани се министър Цветан Цветанов.

Той призна, че е дошъл в Опанец заради медийната шумотевица. Едва ли обаче ще може да обиколи всяко българско село, където картината е същата. Престъпността в населените места нараства заради кризата и това не е само проблем на България, а на цяла Европа, заяви Цветанов. Той добави, че в момента не може да се говори за увеличаване числеността на полицаите, но пък е много важно хората в населени места като Опанец да познават районния си инспектор и да могат да му звънят по всяко време. "Е, и какво като му звъним... Оня ден един се беше напил и минава полицайчето и той му вика - ей, пед....т, и полицайчето нищо не може да му каже", каза жител на Опанец. И поиска от Цветан Цветанов разрешение да си ползва оръжието.

След срещата с министъра повечето от хората в селото си тръгнаха без надежда нещо да се промени. Други обаче все пак се надяват, че кражбите ще намалеят и ще могат да спят спокойно.

Междувременно вътрешният министър коментира и въпроса с общинската полиция. Според него тя е възможна само в големи общини, които могат да си позволят да финансират такова звено.

Цветанов коментира в Плевен и оправдателните присъди на братя Маргини. "Това е нереформираната съдебна система. Самият факт, че има такава присъда, ние трябва да се съобразим все пак с нея, дали ни харесва, или не - това е волята на съда".

 

 

Зеленогорски за 4 минус, общинският съвет по-зле

 

Управниците и гражданите в разнобой за най-важните проблеми

 

От Видовден официално съобщиха резултатите от анкетата, сн. авторътРалица ПЕТРОВА

"Добър" 3,95 e оценката по шестобалната система, която са дали на кмета Найден Зеленогорски плевенски избиратели, като това е малко под средата, в сравнение с градоначалници на други общини. 3,73 е оценката за общинския съвет, за местната администрация е 3,79. Това сочат данни от направено социологическо проучване от агенция "ЕСТАТ", поръчано от гражданско сдружение "Видовден". Анкетирани са 400 пълнолетни лица от общината, като 16% от тях са жители на селата. Целта на проучването е да се направи мониторинг на местната власт и да се види до каква степен жителите на общината са удовлетворени от политическото й ръководство. Сондирани са и основните проблеми на населението. Изследването е базирано и на анализ на политическото говорене, който е съпоставен с резултатите от анкетата, за да се види доколко се припокриват проблемите, коментирани от населението и представителите на местната власт.

Икономиката е най-сериозният проблем за хората от общината, съобщи Райчо Любенов, представител на агенцията. Това са посочили 45% от изследваните. 36 на сто смятат, че основният проблем е общинската инфраструктура, озеленяване и благоустройство. 19 процента пък са недоволни от чистотата и сметосъбирането.

Сериозно разминаване обаче се получава в мнението на хората и политическото говорене при определяне на най-големия проблем.

"Откриваме следните диспропорции. В обществения дневен ред на първо място е икономическата тема, а на второ - инфраструктурата. В политическия дневен ред темите, по които говорят политическите фигури, местните управници, отразявани в медиите, на първо място е инфраструктурата и благоустрояването с 15 на сто. На второ е здравеопазване, а икономиката е едва на 5-о място - твърде отдалечено и със значително по-ниска честота, отколкото я срещаме във формулираните от гражданите теми и проблеми. Общината трудно може да направи нещо в тази посока, но като че ли доста драматична е разликата и тежестта в общественото съзнание определено не е в полза на местното самоуправление по тази тема", коментира Райчо Любенов. Процентът за степента на съответствие между политическия и обществения дневен ред за община Плевен е 20,09 на сто.

Само 23% от запитаните са отговорили, че Плевен не е добро място за живеене. Голяма част от тези, които дават положителна оценка на битовата среда в областния град, обаче са от селата. Според данните такава оценка дават и най-вече хора, при които животът в личен план се е променил в положителна посока.

По отношение на удовлетворението на населението от системата за политическо представителство изседването сочи, че 80% от хората по никакъв начин не са доволни от това, което вършат за тях местните политици.

 

 

ДЯнков, назнаЧи ме!

 

Младежи искат работа от финансовия министър

 

Желаещите да се включат в кампанията попълват заявления за назначаване, сн. авторътАни ПАВЛОВА

Младежи от Плевен се включиха в националната кампания "Дянков, назначи ме!". Инициативата е на Младежкото обединение в БСП и стартира официално на 1 май 2010 г. В продължение на два месеца в цялата страна ще се събират молби от безработни младежи, адресирани до вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков.

Желаещите да се включат в кампанията попълват заявление за назначаване на работа. "Аз съм един от 70-те хиляди безработни младежи. Не искам да съм "абонат" на Бюрото по труда", пише във формуляра. 19,4% от младите хора в страната са без работа, което е близо два пъти повече от средния процент на безработните, се посочва в заявлението. "Вашето правителство стопира българския бизнес. Работодателите "режат" хора и дейности. Бизнесът, който чака парите си от държавата и не знае дали утре няма да вдигнете ДДС или осигуровките, отдавна не инвестира в младите си служители, за да ги развива. За да оцелее, той лесно ще ме замени с някой друг, склонен да работи "на тъмно" и за по-малко пари", се посочва още там.

Според инициаторите на кампанията мерките, които правителството предприема в сферата на младежката безработица, са направо жалки. Планирани са едва 600 нови работни места по програмата "Старт на кариерата" и 100 по проекта за младежи, напуснали училище. По насърчителните мерки за работодателите да наемат безработни лица до 29 години ще бъдат осигурени не повече от 1 000 работни места за цялата страна, а за стажуване - 300. "Мястото ми е тук, в България. Защото смятам, че икономиката на страната има нужда от мен и от хора на моята възраст", пише в заявлението за работа. С него младежите искат да заявят несъгласието си да плащат цената на погрешната политика на правителството. Затова отправят призива "Дянков, назначи ме или си отивай!".

Желаещите да се включат в кампанията могат да го направят и чрез сайта на инициативата www.gospodinministar.com . Там младежите може да попълнят заявлението за назначаване на работа, да участват в анкета, както и да споделят своите виждания във форума на сайта. Събраните молби ще бъдат предадени на Симеон Дянков.