ПРЕЗ СЕДМИЦАТА


 

Десетки в Спешното заради жегите

 

Масово хората не спазват препоръките за горещините

 

Водната каскада е любимо място за бързо разхлаждане, сн. "BG Север"Поля ТОМОВА

По традиция Плевен отново се оказа един от най-горещите градове в страната. В края на седмицата бе измерен и температурен рекорд от 35,5 градуса. И отново по традиция Спешното отделение се оказа препълнено. Работим с повишена готовност, каза шефът на отделението д-р Петко Стефановски.

Само за уикенда през отделението са преминали четирима с топлинен удар. Всички са млади хора, които не са спазили препоръките на лекарите.

28-годишна жена е била приета в кома, но вече е извън опасност. Тя решила да се разходи в най-горещия ден, в три следобед, в центъра. Девет души с инсулти също са били пациенти на отделението. Те са по-възрастни хора, някои от тях копаели градинките си точно по пладне.

11 пациенти пък са имали ритъмни нарушения. През отделението са преминали и много малки деца с по-леки оплаквания - претопляне, обриви.

Д-р Стефановски твърди, че хората масово не спазват препоръките. А те са едни и същи за всяко горещо лято. Рисковите групи - възрастни, хора с хронични болести, малки деца, да не излизат навън между 11,00 и 17,00 часа. Да се пият течности, най-вече вода. Шапката е задължителен аксесоар в летните горещини. Забранени са прилепналите и тъмни дрехи. При най-малък признак за топлинен удар трябва да се реагира бързо - веднага да се пие вода и да се търси най-прохладното място.

Обтриването с мокри кърпи също помага.

Най-уязвими от жегите са малките деца. При тях дори половин час навън при 35 градуса може да доведе до драматична картина. Затова лекарите съветват младите майки да изчакат с разходките и да извеждат децата си в по-прохладните часове на деня.

 

 

Пръскат срещу комари

 

На 18, 19 и 20 юни между 22,00 и 6,00 часа при благоприятни атмосферни условия ще се извърши наземна обработка срещу комари във всички части на град Плевен. Това информират от пресцентъра на общината. Обработката ще се направи с топъл аерозол. Възложител на процедурата е община Плевен, а причината е завишената популация на този вид насекоми през настоящия летен сезон, провокирана от влагата от падналите дъждове и последвалите високи температури и безветрие. В тази връзка от общината предупреждават пчеларите да затворят пчелните семейства от 21,00 до 7,00 часа на посочените дати. "BG Север"

 

 

Обсъждат бедността и социалното изключване

 

Информационен ден по въпросите на бедността и социалното изключване ще се проведе на 18 юни от 9,30 часа в конферентната зала на община Плевен на ул. "Д. Константинов" 23. За това съобщават от общинския пресцентър. Форумът се провежда във връзка с обявената от Европейския съюз година на борбата с бедността и социалното изключване, в която участват всички държави членки. Инициативата е свързана и с реализацията на проекта "Изпълнение на ангажиментите на Р България по организацията и провеждането на Европейската година на борбата с бедността и социалното изключване - 2010". Организатор на форума е Министерството на труда и социалната политика.

За участие са поканени представители на регионалната дирекция "Социално подпомагане", отделите "Социална закрила", "Закрила на детето", "Хора с увреждания и социални услуги" при дирекция "Социално подпомагане", Бюрото по труда, РЦЗ, община Плевен, Регионалния инспекторат по образованието, РУ "Социално осигуряване", НПО и др.

Целта на форума е участниците в него да потвърдят своята ангажираност в борбата с бедността. По време на инициативата ще се предостави възможност на гражданите да изложат своите проблеми пред представителите на институциите, за да получат експертна консултация за решаването им, се казва в съобщението от пресцентъра. "BG Север"

 

 

"Звъника" с поредно успешно турне

 

Снимка за спомен извън ангажиментите, сн. личен архивИзключително успешно е протекло турнето на детския хор "Звъника" зад граница, информира художествената ръководителка Ваня Делийска. 28 деца, сред тях и четири от абитуриентките на хора, са изнесли концерти в Унгария и Германия. Най-трудното представяне е било в Българския културен институт в Будапеща, където децата са се качили на сцената буквално с пристигането след 15-часовото пътуване.

След разходка във Виена "Звъника" са се отправили към германския град Кронах за участие с пет самостоятелни концерта в традиционния музикален фестивал "Европейски дни на музиката". Изпълненията им в катедралата в Кронах били включени в църковна служба. По думите на Делийска на този фестивал не е практика едни и същи изпълнители да се канят няколко пъти, а за "Звъника" това се е превърнало в традиция.

Репертоарът на децата от плевенския хор тази година е включвал композиции на български автори, както и такива на чужди езици - немски, руски, гръцки. "BG Север"

 

 

Търсят шофьор, убил младеж

 

Плевенската полиция издирва шофьор на автомобил, блъснал пешеходец и избягал. На 15 юни в 11,50 часа на пътя между град Искър и град Долни Дъбник каруцар е забелязъл мъж да лежи в безпомощно състояние в канавка край пътя. Незабавно е съобщил в полицията.

При оглед на местопроизшествието е установено, че човекът е починал. Смъртта е настъпила вследствие на пътен инцидент. Установена е и самоличността на загиналия - 19-годишен младеж от село Рибен.

Криминалисти от Плевен и Долни Дъбник работят за изясняване на случая. Сезирана е прокуратурата. Трупът е приведен за аутопсия в катедра "Съдебна медицина" - Плевен. "BG Север"

 

 

Награди за "Колорит" от Долината на розите

 

Розоберачка на Никола ХристовСедемгодишният Никола Христов от арт школа "Колорит" спечели втора награда от националния конкурс "Казанлъшка роза" за живописната си творба "Розоберачка", изпълнена в смесена техника. Журито на националния форум е присъдило още три награди на деца от плевенската школа. Ния Лакова (12 г.) е отличена с поощрителна награда за рисунката си "Моми, закичени с рози", а Елица Илиева (9 г.) и Лора Гаврилова (8 г.), получават дипломи за отлично представяне. Конкурсът, който за седми път даде възможност на деца и младежи от цялата страна да претворят в картини красотата на българската роза, е организиран от Министерството на образованието и науката, Националния дворец на децата, община Казанлък и Общински детски комплекс "Св. Иван Рилски". Той е част от богатата програма на националния форум "Празник на розата" в Казанлък. Наградените деца от конкурса бяха поканени на еднодневен пленер в града на розите. Ръководителката на школа "Колорит" Майя Ананиева сподели, че децата от школата до края на юни завършват своите най-нови творби за участия в няколко международни конкурса - в Япония, Полша и Германия. Своята учебна и творческа година школата ще завърши с изложба "Лятно вдъхновение", която ще бъде открита на 28 юни в Къщата на художниците - Плевен. "BG Север"

 

 

Кнежа

 

Пиян падна с хондата си в река

 

37-годишен силистренец е паднал с лек автомобил "Хонда" в коритото на река Гостиля в град Кнежа, съобщават от полицията. Инцидентът е станал на 16 юни в 00.28 часа.

Пристигналите за оглед на местопроизшествието автоконтрольори са установили, че мъжът е шофирал с 1,36 промила алкохолна концентрация. На водача е издаден талон за медицинско изследване.

По случая е образувано незабавно производство за престъпление по чл. 343 "б", ал. 1 от НК. Уведомена е прокуратурата. "BG Север"

 

 

Издирват опасна козметика

 

14 опасни козметични продукта издирва плевенската РИОКОЗ, съобщиха от там. Стоките са обявени за опасни по европейската система РАПЕКС. Според здравните органи в тях се съдържат химични съставки, които са в над допустимите норми или са забранени за употреба.

Сред опасната козметика има почистващо тоалетно мляко с производител Нигерия. Продуктът съдържа хидроксинон над допустимите норми. В два вида италиански шампоан за коса и един балсам инспекторите са установили наличието на забранен консервант.

Проверките за наличието на опасните козметични продукти в търговската мрежа са започнали ще продължат до 22 юни. Инспекторите ще търсят още изсветляващо олио за тяло, комплект за грим, овлажняващи кремове и др. "BG Север"

 

 

В Панорамата ще работят асансьори за инвалиди

 

В Панорама "Плевенска епопея 1877 г." вече ще работят асансьори за хора с увреждания, съобщават от там. Официалното въвеждане на съоръженията в експлоатация ще бъде на 18 юни 2010 г. в 16,00 ч. Асансьорите са изградени по проект "Панорама за всички" за осигуряване на достъпна среда за хора с увреждания до залите на Панорама "Плевенска епопея 1877 г.", реализиран със средства на Министерството на труда и социалната политика чрез Агенцията за хора с увреждания.

На същата дата от 18,00 часа в залите на Панорамата ще се проведе благотворителен концерт за набиране на средства за лечението на болна млада жена - студентка в Нов Български университет, като съвместна инициатива на Военноисторически музеи - Плевен, и Ордена на тамплиерите, командерия "Св. Петка" - Плевен. Участва нашият именит съгражданин цигуларят Павел Минев, солист на Московската филхармония. "BG Север"

 

 

Рязък скок на изследвалите се за СПИН

 

Рязко са се увеличили желаещите да се изследват за спин, показва статистиката на РИОКОЗ - Плевен. 232 души в Плевенско са се изследвали за болестта в рамките на две седмици, отчетоха от здравната инспекция, където се намира кабинетът за анонимно и безплатно изследване. Данните са за периода от 31 май до 13 юни.

Първични изследвания са си направили общо 128 души, а вторични - 104. В предходния двуседмичен период за болестта са се тествали само 89 души. "BG Север"

 

 

Махнаха далака на мъж, пребит от бой

 

Специалисти от УМБАЛ "Д-р Георги Странски" в Плевен са отстранили слезката на 59-годишен мъж от село Горни Дъбник, който е пострадал при побой. Това информират от пресслужбата на полицията.

На 10 юни около 20,30 часа пострадалият е подал сигнал в местното полицейско управление, че на центъра на населеното място е пребит от свой съселянин. По-късно състоянието на бития се е влошило, той е транспортиран и настанен в Университетската болница, където се е наложила хирургичната интервенция. Проведените бързи издирвателни мероприятия са установили побойника - 42-годишен мъж. Причините за инцидента се изясняват. Образувано е досъдебно производство, работата продължава разследващ полицай. "BG Север"

 

 

Плевенчанин участва в максимафилна изложба

 

Плевенчанинът Цветан Григоров ще се включи във II национална максимафилна изложба "Горна Оряховица 2010". Той ще участва с картички, обединени от темата "Българска книжовност и литература".

Изложбата ще се проведе от 24 до 30 юни, като организатори са местното филателно дружество "Георги Измирлиев" и общината, със съдействието на Съюза на българските филателисти (СБФ). В експозицията ще бъдат показани илюстровани картички, марки и пощенски клейма от България, а международното участие е в лицето на Дончо Георгиев, филателист от Охрид, Македония. "BG Север"

 

 

Стара слава

 

Бивши футболисти на Спартак на другарска вечеря

 

Бившите футболисти на Спартак - набор '62 и '63, се събраха на другарска вечеря, за да си спомнят за славните години и сладките победи по футболните терени. Това са първите възпитаници на плевенското спортно училище, които с треньор Емил Копев стигат до бронзовите медали в републиканското първенство като юноши. Подобни срещи са ежегодна традиция за отбора и винаги са съпровождани от двустранно мачле. Главен "виновник" за това събитие е началникът на звено "Полиция" Венци Катинов, който събира ежегодно бившите си съотборници. Сред присъстващите тази година бяха настоящият началник на "Спортни имоти" в общината Тони Вашков, треньорът Милко Гаврилов, бизнесменът Пламен Тачев, Огнян Костов, Симеон Дангуров, Климент Антимов, Борислав Борисов, футболният менажер Лъчезар Танев, бизнесменът Добри Петров, треньорът Благовест Петков. Първият треньор на футболистите - Емил Копев, бе на челно място по време на вечерята. Зрелите вече мъже с умиление си спомняха за юношеските си години, като не пропуснаха да благодарят на своя треньор. Сред специалните гости бе бившият лекар на националния отбор по футбол д-р Мишо Илиев, който преди време бе лекар и в Плевен. "BG Север"