ИЗБОРИ 2009


 

Митхат Метин, водач на листата на ДПС в Плевен:

 

Това, което ми дава сили, е моето семейство

Кандидат-депутатът твърди, че е бил много палаво дете

 

Със съпругата Мария

Ралица ПЕТРОВА

Вътре в себе си винаги съм усещал, че имам желание да се занимавам с обществени проблеми, да бъда полезен на хората и да търся постигането на справедливостта в живота. Тези думи Митхат Метин изрича през 2005 г. Малко преди името му да гръмне в публичното пространство като водач на листата на ДПС за 15 Плевенски многомандатен избирателен район. Неговата амбиция, отговорност и упоритост накрая си казват думата. 34-годишният тогава плевенчанин става първият депутат на Движението за права и свободи от 15 МИР. Хората ми се довериха най-вече заради младостта ми, казва той.

Сега отново гледа напред. Вярва, че направеното от него за тези четири години не е никак малко, затова е твърдо убеден, че трябва да продължи. Името му отново е на първо място в плевенската кандидат-депутатска листа на ДПС за парламентарните избори на 5 юли. "Искам дебело да подчертая, че това, което ми дава сили, е моето семейство. Прекрасната ми съпруга Мария и двамата ми сина - Алим и Джем. Без тях нямаше да съм това, което съм. Тяхната вяра в мен и обичта им е несравнима с нищо", признава Метин.

Освен като първият народен представител от ДПС от 15 МИР Митхат Метин ще се запомни в 40-ото Народно събрание (НС) и като единственият депутат мюсюлманин, женен за християнка. За него обаче този брак е нещо изключително естествено. Нещо, което никога не го е сблъсквало с предразсъдъци, а дори напротив - отваряло му е врати. Синовете Алим и Джем

"Живял съм и съм учил изключително в българска среда. Вероятно много българи затова залагат на мен, защото през последните години успях достойно да се справя със задачите си. Вярвайте ми, за ефективната работа са нужни качества, а не произход", казва Метин. И с любов и нескрита гордост говори за съпругата си. "Освен майка на моите прекрасни деца, тя е най-голямата и истинска любов в живота ми. Изключителен човек е. Мария е завършила "История на изкуствата" в Перуджа, Италия. Едновременно с това учеше право в УНСС и оттам се познаваме. Докато беше в чужбина рядко я виждах, но много си я харесвах. После като се върна, един ден излязохме на кафе в центъра на София и от тогава сме неразделни. Впоследствие се оженихме. А после радостта ми стана още по-голяма - роди се синът ми Алим", разказва Митхат Метин. Не само като щастливо стечение на обстоятелствата, а и като намеса на съдбата той си обяснява раждането на втория му син Джем. Най-малкият Метин се появява на бял свят две седмици преди старта на кампанията за предишните парламентарни избори. "Няма нищо случайно. Това са знаци, които не бива да пренебрегваме", казва Митхат. И подчертава, че освен всичко друго е и изключително щастлив баща.

Митхат Метин е роден на 26 декември 1971 г. в Плевен. Детството си характеризира с едно изречение: Бях много палаво дете. Днес още си спомня къщата, в която израства. "Беше на мястото на сегашния пазар "Център" и често си играех в двора на музея. Обичах да плувам, да играя футбол. Няма да забравя един случай, когато с цялото ми семейство бяхме на сватба в село Оряховица. Бях на около 4 - 5 години. На центъра имаше шадраван и не помня дали някой ме бутна, или аз сам паднах в него, но беше толкова хлъзгаво, че дълго време не успях да изляза и почти щях да се удавя. Добре че беше братовчед ми, който ми помогна. Отгоре на всичко после ядох страшен пердах от майка ми", разказва Метин. Подобен спомен пази и от малко по-голям. "Може би бях в IV клас, в прогимназия "Цветан Спасов", където завърших основното си образование. Много лудории правехме. Имах един приятел Николай и с него бяхме отишли на мястото, където сега се намира новата библиотека. Тогава там имаше огромен трап, пълен с вода. Ние се катерихме по едни въжета и се опитвахме да го прескочим. В един момент обаче въжето се скъса и ние цопнахме в трапа. Без малко да се удавим на центъра на Плевен", смее се от дистанцията на времето Митхат Метин. И признава и друго: "Много обичах да ходя в Кайлъка. Като станах VII - VIII клас беше много модерно да се събираме тайфата на "Банана". Ходехме на дискотека в "Будапеща", защото беше единствената".

Средното си образование Митхат Метин завършва в тогавашното ЕСПУ "Анастасия Димитрова". От 1990 до 1992 г. отбива военната си служба в поделение 32/060 на военно-въздушните сили в Ловеч. Израства в семейство на медицински работници. Майка му - Васфие Метова, е педиатър, баща му - Сабри Метов, починал преди 20 години, е бил фелдшер. Има по-голяма сестра, която е завършила музикалното училище в Плевен, специалност цигулка, след което висшето музикално училище в Пловдив. Женена е. Живее и работи във Враца като концерт-майстор на Врачанската филхармония.

Въпреки че израства в среда на медицински работници, Метин се ориентира към правото. През 1997 г. завършва висшето си юридическо образование в Университета за национално и световно стопанство (УНСС). През 2001 г. записва публични финанси в УНСС. През 2004 г. вече е в академията на Министерството на вътрешните работи, специалност "Защита на националната сигурност". Развива кариерата си и като член на борда на директорите на "Булгартабак", през 2003 г. става главен секретар на Агенцията по финансово разузнаване.

"Голямото желание на родителите ми наистина беше да уча медицина и да стана лекар, за да продължа традицията. Дори в XI клас започнах усилено да изучавам биология и химия. Спомням си обаче и досега как в началото на май след дълъг размисъл една сутрин преди да отида на урок по биология заявих на майка ми, че аз няма да бъда посредствен лекар и че мечтата ми е да се занимавам с право и да стана съдия. След което тя ми се разсърди и не ми говори близо месец. Каза, че няма да ми съдейства след това мое решение и от самия мен зависи как ще уредя живота си. Бях убеден, че именно правото и обществената дейност са инструментите, които позволяват на човек да се бори за истината. Знам, че и да си лекар никак не е лесно, но тази професия не отговаря на моя характер. Човек трябва да обича, да жадува работата си, да се раздава", категоричен е Метин.

Търпение, последователност, организираност, отговорност, способност да постига близост с хората, да вниква в дълбочината на проблемите - както в обществените, така и в личните, са най-ценните качества, които Метин притежава, сочи самооценката му. Плевенчанинът е в младежките редици на ДПС от 1999 г., но е стипендиант на организацията още от 1993 г. "Винаги съм бил близък до проблемите на Движението за права и свободи и на малцинствата, тъй като в този период ДПС се изграждаше като сериозна и стабилна организация. Мойта лична мотивация беше да спомогна за утвърждаването на младите хора и на партията в национален мащаб. Желанието ми е за постигане на справедливост и за утвърждаване на всички етнически групи в България", обяснява Метин мотивацията си да се занимава с политика.

 

 

ГАБРОВО

 

Генерала за втори път яко шамароса Татяна Дончева

 

35,54% бе активността в Габровска област за евровота

Мария ДИМОВА

Според окончателните резултати от изборите за Европарламент в Габровска област, където водач на депутатската листа в настоящето НС е скандалната Татяна Дончева, партия ГЕРБ се наложи като първа политическа сила. Това е втори здрав шамар за нея от Бойко Борисов, който я би яко и на частичните избори за кмет на София преди години, коментират наблюдатели. За ГЕРБ са гласували 13 060 души (30,64%). 7 786 избиратели (18,25%) са предпочели "Коалиция за България", а трета политическа сила в селищата на областта е партия "Атака" с 6 115 гласа (14,36%). След тях се нареждат НДСВ с 4 295 гласа, което означава 10,09%, за "Синята коалиция" са гласували 2 942 души (6,91%), ДПС са предпочели 2 900 гласоподаватели (6,81%). Резултатът за "Ред, законност и справедливост" е 2 071 гласа (4,87%), партия ЛИДЕР - 1 901 гласа (4,47%). Най-малко хора в селищата на областта са гласували за ПП "Българска нова демокрация" - 90 души (0,21%), за независимия кандидат Чавдар Николов - 125 души (0,29%), за Съюз на патриотичните сили "Защита" - 188 души (0,44%), за ПП "Зелените" - 206 души (0,48%), както и за "Българска социалдемокрация", предпочетена от 337 души (0,79%).

В Габровска област право да гласуват имаха 120 864 души. Вотът си изразиха 42 959, което означава 35,54%.

В Габровската община от общо 64 953 гласоподаватели за ГЕРБ са гласували
7 426 души (34,98) за "Коалиция за България" - 3 663 (17,25), за "Атака" - 2 520 души, за НДСВ - 2 423, за ДПС - 430.

По понятни причини в Севлиевската община за Движението за права и свободи са гласували 2 095 души, 1 992-ма са предпочели кандидатите на "Атака", а други 3 611 - ГЕРБ.

В Тревненската община за ГЕРБ са 1 206 гласа, за "Атака" - 918, трета сила е "Коалиция за България" -711 души са дали вота си за нея, за ДПС - 49. В Трявна е родена Татяна Дончева и слабият резултат за БСП не е изненада, смятат местните хора.

В Дряновска община само по 9 гласа са получили ПП "Българска нова демокрация" и Съюз на патриотичните сили "Защита", а най-много - ГЕРБ (817), "Коалиция за България" (769) и "Атака" (685).

 

 

ВРАЦА

 

Социалистите изпревариха герберите

 

Христина АНДРЕЕВА

Според окончателните резултати от изборите за Европейски парламент (ЕП) в област Враца "Коалиция за България" води с 27,02 на сто, като е получила 16 275 от гласовете на избирателите. Районната избирателна комисия (РИК) обяви резултатите в понеделник сутринта след обработка на протоколите от всички секции. Втора по резултатност е партия ГЕРБ - 23,20 на сто, получила 13 948 гласа. След тях се нареждат "Атака" - 12,17 на сто, НДСВ - 11,71 на сто, "ЛИДЕР с "Новото време"- 8,92 на сто. Синята коалиция е получила 5,75 на сто от гласовете на избирателите в района, а ДПС - 3,55 на сто. За "Ред, законност и справедливост" са гласували 3,38 на сто от имащите право на глас, а за коалиция "Напред" - 1,75 на сто. Всички останали участници в изборите за ЕП получават под 1% от гласовете на избирателите във Врачанско.

Водачът на листата за национален парламент във Врачански район Георги Божинов изрази задоволството си от факта, че БСП е първа политическа сила в областта.

Имаме общ допълнителен ресурс на подкрепа, който трябва да спечелим на предстоящия вот с ясните си послания за управление във време на криза, допълни депутатът. Според Божинов коалицията може да привлече допълнително около 8 000 гласа на изборите през юли.

Ние сме доволни от резултата, въпреки че сме втори след "Коалиция за България", заяви областният координатор на ГЕРБ Николай Коцев като изтъкна, че партията е увеличила подкрепата си с 41,60 на сто във Врачанско в сравнение с изборите за ЕП през 2007 г. Според данните, с които разполага областното ръководство, ГЕРБ води пред червената коалиция във Враца-град с 26,49 срещу 22,55 на сто от гласовете.

Коцев отбеляза, че сериозните анализи на получените резултати предстоят, но ГЕРБ и "Синята коалиция" имат резерв, който би трябвало да се активизира за изборите за Народно събрание.

По окончателни данни на РИК на 7 юни са гласували 34,18 на сто от имащите право на глас във Врачанска област. Действителните бюлетини са 98,89 на сто.

Изборният ден приключи в 20 часа и според председателя на РИК Владимир Симеонов гласуването е минало спокойно и без груби нарушения. В комисията са постъпили пет жалби, само една от тях е намерена за основателна, а останалите четири са отхвърлени, посочиха от РИК.

180 209 e броят на имащите право на глас в област Враца. Най-активни в изборния ден са били жителите на общините Борован и Криводол, където са гласували 50 на сто. С най-ниска активност е община Враца. Гласуването се проведе в 316 избирателни секции, 110 от които в областния център.

Целият наличен състав на областната дирекция на МВР бе ангажиран за осигуряване на обществения ред и на нормалния изборен процес, както и в охраната на местата за гласуване. Получени са общо 12 сигнала за нарушения на изборния процес. Всеки от тях е бил проверен от изпратена на място подвижна полицейска група. Нарушения обаче не са констатирани, съобщиха от пресцентъра на полицията.

 

 

ВЕЛИКО ТЪРНОВО

 

Две досъдебни производства за пазаруване на гласове

 

Кремена КРУМОВА

Десните сили като цяло станаха победител на изборите за Европейски парламент във Великотърновския регион. ГЕРБ е първа политическа сила в шест от десетте общини на областта - в старата столица, Горна Оряховица, Лясковец, Елена, Свищов и Златарица. РЗС и Синята коалиция също се представиха убедително. НДСВ, ДПС и ЛИДЕР -добре. БСП е втора политическа сила. Тя печели в четири общини - Павликени, Полски Тръмбеш, Стражица и Сухиндол. "В дългата история на БСП имаме и победи, и загуби, взели сме си поука и в следващите дни ще направим много сериозен анализ на резултатите. Ще заложим на откритост, диалог с избирателите и конкретни предложения за промяна. Ще използваме всички наши сили, за да подобрим следващите резултати. Мисля, че не се сбъднаха прогнозите за тежка загуба на "Коалиция за България" и за грандиозна победа на нашите опоненти, коментира областният председател на червените Мариана Бояджиева. Тя отчете, че червената партия е спечелила 2 хиляди гласа повече в сравнение с 2007 година.

38,18% бе избирателната активност в изборите за членове на Европейския парламент. В сравнение със страната това бе висок процент. Така очакванията на РИК за 30% избирателна активност в края на изборния ден не се оправдаха. Точно 89 896 души дадоха своя вот от 235 387, от които 21 чужденци. Най-висока беше активността на избирателите през целия ден в община Сухиндол - 47,38 процента, а най-ниска в община Горна Оряховица - 33, 81%. В община В. Търново тя бе 37,98 %.

На десет сигнала за нередности в изборния ден реагираха от РИК. "Жена, аз гласувах за Атака. Вътре съм ти отделил твоята бюлетина, с която съм гласувал. Вземи я, сложи я в плик и гласувай". Така Йордан Йорданов от Свищов агитирал жена си, докато пускал плика с бюлетината. На тези думи веднага реагирал представителят на "Коалиция за България" Милен Манолов от състава на СИК № 44 и изпратил жалба до Районната избирателна комисия. Становището на комисията е, че жалбата е неоснователна, защото мъжът не агитирал други гласоподаватели, а само собствената си съпруга. Според председателя на Районната избирателна комисия Николай Илчев единствената жалба, свързана с търговия на гласове, била от Килифарево. На нея реагирал лично той. Но е установено, че подобно нарушение няма.

Двама мъже от Свищов бяха задържани в ареста на местното полицейско управление по сигнал на политическа партия, че са купували гласове, съобщиха от полицията във Велико Търново. Те са задържани в момент на предаване на 19 лични карти срещу сумата от 400 лева в комплекс "Калето" в Свищов. Срещу двамата мъже - на 32 и на 38 години, е образувано досъдебно производство. Още едно досъдебно производство за купуване на гласове е образувано от прокуратурата. То е по анонимен сигнал в село Раданово, община Полски Тръмбеш. Извършени са претърсвания в домовете на трима души от селото.

Двама председатели на СИК смени в изборния ден РИК. Единият случай е с жена, която се подхлъзнала и паднала, като си счупила крака при отваряне на секцията, а другият е с мъж, който е сменен поради семейни причини.