ТЕМА


 

Редица причини спират детските

на хиляди български семейства

 

 

 плевен

 

Преобладават случаите с доходи над 200 лева

 

Веселина ВАСИЛЕВА

Средностатистическото българско семейство с едно или две деца не получава детски, стана ясно след репортерска проверка на "BG Север". Оказа се, че причините за това са няколко. Най-много са случаите, при които средният доход на член от семейството надвишава минимума. А според закона право на месечни помощи за деца до навършване на 20 години и учещи средното си образование се предоставя под формата на пари или социални инвестиции на семейства, чийто брутен доход не е по-малък от определения вече от 2007 г., а той е 200 лв. на член от семейството, информира Светлана Георгиева - старши експерт към Регионална дирекция за социално подпомагане в Плевен. Други задължителни условия е детето да не е настанено на пълна държавна издръжка в специализирани за целта места. За да кандидатстват за държавната помощ, родителите трябва да подадат молба-декларация по образец, удостоверение за брутните доходи на двамата родители за предходните 12 месеца преди месеца на подаване на молбата. Задължително условие е и детето да няма направени над 5 неизвинени отсъствия, в противен случай сумата не се изплаща. За месец март например 234 са санкционираните семейства, а 255 са децата, допуснали над 5 неизвинени отсъствия. Сега молбата също важи 12 месеца, докато миналата година срокът й е бил шест месеца. Тогава сумата е била по 18 лв. за всяко дете, докато тази година е за първо дете - 18 лв., за второ и всяко следващо 20 лв. Така държавата насърчава отглеждането на деца, казва и сама не е убедена в думите си Георгиева.

Заради превишение от няколко лева обаче след допълнителните добавки, които родителите са получили за коледните и новогодишните празници, се е увеличил броят на спрените детски. Имало дори случаи, при които средният доход бил повече със стотинки. И макар че от Социално подпомагане успокояват, че при промяна на доходите всеки има право да подава всеки месец молба за възобновяване на детските, няма как резултатът да се промени драстично, защото така или иначе декември се включва в изчисленията за последните 12 месеца. 32 517 деца от област Плевен са получили детски за месец април, информира още Георгиева, но няма статистика колко семейства от региона не получават.

Друг случай, при който семействата пак са лишени от детски, е когато единият от родителите е в чужбина. Освен че той няма как да декларира доход, при подаването на молбата трябва да присъства, за да се подпише и да представи личната си карта. Така още малчугани, които са български граждани, не могат да получат макар и минималната държавна помощ. Тези деца стават все повече през последните години, особено и в месеците, в които вече сме страна от Европейския съюз и нашенецът масово се втурна да изкарва насъщния си на запад. Следователно и занапред все по-малко ще стават нашите домакинства, подпомогнати от държавата. Забавяне на процедурата по отпускане на сумата има и при развод на родителите, защото за периода, в който се изчаква решението на съда за присъждане на родителските права, също не се получават надбавките.

Има и друг, трети случай, за който "BG Север" научи. Родител, който е съдружник в ООД, което няма печалба, и се самоосигурява, не може да представи документ за брутен доход. Така, за да отговорим на всички изисквания на закона, ние сме принудени да си издадем фалшива бележка, оплакаха се засегнати.

Оказва се, че тези, които безотказно си получават винаги детските, са ромските семейства. При тях дори това се е превърнало в доходен бизнес и едва ли не професия. Те имат над 5 деца, държавата ги дарява месечно с около стотина лева, заради това, че са безработни си получават и всички останали обезщетения. Малките дори не посещават училище, но родителите им намирали начин да изпросят така необходимия печат от шефа на школото. А се оказва, че родителите в българското семейство, в което и двамата работят, плащат си редовно всички данъци и децата им ходят на училище, нямат право да получат дори и минимума, с който държавата ги насърчава да отглеждат деца.

"Не може и не бива да спираш детските колкото и доходи да получаваш, коментират пред "BG Север" ощетени семейства. Детето не е виновно къде се е родило, а парите са за него. Смятам, че е най-справедливо, когато получаваш субсидии за раждане или гледане на деца, те да корелират с официалния доход на семейството, респективно с плащаните данъци. Това е единственият начин да се осигури справедливост и да се даде възможност на майките, които работят за повече пари, да раждат без да губят огромна част от благосъстоянието си."

Повечето семейства са на мнение, че критерии за получаване на детските не трябва да има. Всички трябва да ги получават, защото именно така ще започне насърчаването на раждаемостта, а не с това, че сумата се е вдигнала за една година с два лева. Така ще се прекъсне и порочната практика на носенето на фалшиви бележки, на некоректните данни от страна на училищата относно отсъствията на учениците и всички произтичащи от това заобикаляния на закона, за които винаги съществуват вратички.

 

 

монтана

 

Стотици наказани заради неизвинени отсъствия

 

Симеон НИКОЛОВ

Стотици семейства от област Монтана останаха без детски добавки през изтичащата учебна година заради неизвинени отсъствия на децата им от училище. Още през първия пълен учебен месец октомври бяха спрени детските на 527 семейства от региона. Оказа се, че техните деца са направили по повече от 5 неизвинени отсъствия от училище за месец и по новите разпоредби на правилника за социално подпомагане социалните служби са задължени да им спрат детските. През следващите месеци броят на семействата със спрени детски добавки спадна. Той варираше от 180 до 350, като най-много от наказаните семейства бяха в ромските квартали на Лом "Хумата", "Стадиона" и "Младеново". Там от години е традиция децата да не ходят редовно на училище или да идват чак за закуската в голямото междучасие. Според шефката на Областната дирекция за социално подпомагане в Монтана Стефка Александрова мярката със спирането на детските за неизвинени отсъствия е имала възпитаващ ефект и повече деца са започнали да посещават редовно училището.

На някои семейства детските добавки се изплащат не в пари, а в детски дрешки и хранителни продукти. Това става по преценка на социалните служби по места. Парите се спират, ако се установи, че родителите ги харчат предимно да си купуват цигари и алкохол, а не за децата си.

Без детски добавки и родителски права над четвъртото си дете Петко (8 г.) остана семейството на 28-годишната Елка Димитрова и 30-годишния Милчо Димитров от село Буковец. На 6 ноември м. г. в дома им в селото живи изгоряха другите им три деца - Милен на 5 години, Димитрина на 4 години и Галя на 2 години. Децата били заключени от майката сами в къщи при горяща печка на дърва. Докато Елка пиела кафе в селското барче, в дома й пламнал пожар, който се оказал фатален за децата. Разследване след това установи, че месец преди трагедията социалните служби предложили четирите деца да бъдат настанени в сиропиталище, но родителите Елка и Милчо отказали, тъй като без тях нямало да получават детски добавки и социална помощ. Към момента на трагедията те вземали 128 лева помощ, 78 лева детски добавки, били подпомогнати от държавата с дърва за огрев, освен това Милчо работел в кравеферма и вземал и заплата. Въпреки че имали средства, родителите хранели децата предимно със сух хляб, пушели, пиели и не обръщали голямо внимание на малките. По предложение на социалните служби Елка и Милчо Димитрови са предадени на прокуратурата, срещу тях е заведено дознание за убийство по непредпазливост.

 

 

ГАБРОВО

 

Значително се е увеличил броят на отказите

 

 Мариана ДИМИТРОВА

4 800 молби за получаване на детски добавки са приети през април в социалната служба в Габрово.

Общо 6 419 е броят на подпомаганите деца, стана ясно от директора на службата Радостина Братованова. Тя уточни, че значително се е увеличил броят на отказите за даване на детски добавки. Като основна причина Братованова посочи високия доход на членовете от семейството.

"Преди да подадат молба родителите трябва да преценят дали отговарят на критериите за получаване на детски добавки. След това е хубаво да проверят в 10-дневен срок какъв е резултатът. Нека тези, чийто доход на член от семейството е 200 лв., не подават документи, тъй като затрудняват допълнително работата на социалните работници", предупреди директорката на социалната служба.

Тя уточни, че не са рядкост и случаите, когато заради съвсем малко надвишаване на сумата на тавана за получаване на такъв вид подпомагане се спират добавките на десетки семейства в Габрово. Само за месец 20 семейства в града на Рачо Ковача са лишени от този доход.

 

 

ВРАЦА

 

Отхвърлени са 56 молби само за четири месеца

 

Цветана ЕВГЕНИЕВА

През 2006 г. Регионална дирекция "Социално подпомагане" е отказала детски надбавки по 63 молби, подадени от 10-те общини на област Враца. Отказът е съгласно Закона за семейни помощи за деца, на основание висок доход - над 200 лева на член от семейството, посочи Елза Вълкова - главен експерт в дирекцията. За първите четири месеци на тази година отказ са получили 56 молби. Според Вълкова тези цифри не са реални и не са показател колко семейства не получават детски поради по-висок от регламентирания доход, тъй като много родители, запознати с ограниченията, не подават молба.

Молбите се подават веднъж годишно, като се декларира брутен доход 12 месеца назад. Обработването им става по софтуерна програма и ако този доход се надвишава с една стотинка, не допуска изготвянето на заповед за месечните помощи за деца и семействата се лишават от детски надбавки. За първо дете те са 18 лв., за второ и всяко следващо по 20 лв. За 2006 г. най-много молби са отказани в община Враца - 27, а за тази година са 32. Според Вълкова тези хора са били наясно, че няма да получат детски, но са решили все пак да опитат.

Директорът на РД "Социално подпомагане" във Враца Димитрийка Цанова коментира, че такъв е законът и трябва да се спазва, въпреки че не е справедлив. Според нея всички родители трябва да получават месечна финансова помощ за отглеждане на децата си. Защото всеки е заслужил заплатата, която получава. Иначе се получава, че интелигентни и образовани семейства, в които се отглеждат бъдещи достойни граждани, са лишени от тази помощ, а ромски фамилии, чиито деца дори не ходят на училище, ги получават. Тази социална дискриминация принуждава много хора, особено работещи в частни фирми, да подават декларации, несъответстващи на техния доход.

През 2006 г. 30 412 деца от областта са получили 6 155 988 лева. От тях 24 763 са отглеждани от техните родители, 175 деца са настанени в семейство на близки и роднини по член 26 от Закона за закрила на детето и 591 деца са с трайни увреждания. При тях не важат ограниченията и те получават детски в двоен размер. Само за април тази година са изплатени общо 493 686 лв. детски надбавки.

С промените в закона за социално подпомагане, които засягат и наредбата за детските надбавки, влезли в сила от първи юли 2006 г., помощите могат да се трансформират в т. нар. социални инвестиции. Това става когато се установи, че парите не отиват по предназначение. По преценка на социалния работник в съответната дирекция вместо изплащане на определената сума на семейството, парите се превеждат директно за плащане на такси за детски градини или с тях социалните работници купуват дрехи, обувки и храна за децата. Така се практикува и с еднократната помощ от 200 лева при раждане на първо, второ и трето дете. Това става след разговор с родителите и изготвяне на протокол. В област Враца има вече над сто такива случая и резултатът за тези деца, лишавани от надбавките, е положителен, заяви Вълкова.

 

 

ВЕЛИКО ТЪРНОВО

 

Ромка с 10 деца е много по-добре от българката

 

Кремена КРУМОВА

С 460 са намалели семействата през март и април от община Велико Търново, които имат право да получат месечна помощ за деца, научи "BG Север". Основната причина е увеличение на заплатите, макар и с 5%. Начислените пари през април за месечни помощи за деца в общината са 159 000 лева. Получават ги 6 200 семейства с 8 300 деца. В предходните месеци изплащаните детски са били повече - март 173 000 лева, февруари 175 000 лева. Видима е разликата от близо 15 000 лева. За пет неизвинени отсъствия от училище за предходния месец са спрени добавките на 42 деца. За да им се възстановят правата, родителите трябва да подадат отново молба за следващия месец.

Заради законовите ограничения по-голямата част от българските фамилии трябва да разчитат само на доходи от труда си. За ромите този проблем почти не съществува. Сама жена с 10 деца и мъж в затвора преспокойно си гушва месечните постъпления не от къде да е, а от държавата. Особено безпроблемно това става, ако децата са малки, тъй като не е нужно за всички удостоверение от училище. Въпреки предоставените пари, които по проста аритметика само за детски са близо 200 лева, плюс другите социални помощи, животът на циганчетата е мизерен.

Ако детето е с увреждания над 50%, майката получава семейната помощ в двоен размер. Еднократна помощ се дава и за живородено дете и за бременост. "Ние нямаме право да работим на дискриминационен принцип. Всички правила и помощи важат за всички, коментират работещите в социалната дирекция. Според тях ромките са много по-информирани и повече се интересуват за правата си и полагащите им се помощи.

 

 

ловеч

 

Работещите в сивата икономика без проблем

 

Мира ГАНЧЕВА

На 14 семейства в Ловешка община са отказани помощите за деца заради надвишаване на доходите на член от семейството, съобщи за "BG Север" Красимира Катева, директор на общинската дирекция "Социално подпомагане". Детски надбавки получават 4 067 фамилии за 5 828 деца. Право на 18-те лева за първо и 20-те лева за второ дете имат семействата, чийто средномесечен доход на член от семейството за една година назад не надвишава 200 лв.

Доколко справедлива е обаче тази система за подпомагане? Все още много ловчалии работят в сивата икономика, което означава, че не им се внасят осигуровки и други данъци. Още повече жители на люляковия град се осигуряват върху минималната работна заплата. Всички те, ако са семейни и с деца, автоматично попадат под прага от 200 лв. доход на член от семейството и следователно получават детските надбавки. В същото време семействата, при които осигуряването става върху цялата получавана сума, много лесно могат да надскочат границата от 200 лв. Така се стига до парадокса, че тези, които може би са по-зле материално, се лишават от детските помощи, независимо, че касите на НОИ и на държавния бюджет се пълнят тъкмо от техните вноски. А тези, които се опитват да заобиколят данъчните закони, се оказват облагодетелствани. Много често това са ромите, които, не е тайна, масово се издържат именно от детските. Защото те или изобщо не работят, или работят нелегално. И по презумпция са многодетни, в повечето случаи с над 10 деца. Което грубо прави около 200 лв. само от детски. Държавата дава и други пари по същия закон - 100 лв. месечно за отглеждане на дете до една година, 150 лв. еднократна парична помощ при бременност за неосигурените майки, 200 лв. еднократна парична помощ при раждане, 80 лв. целева помощ за първокласници. Отделно някои от по-оправните роми заработват още някой лев. И какво излиза? Неграмотните роми, за които се дават най-много пари по различни програми, живеят по-охолно от много "учени" българи.