СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...

НАЙ-ПОСЛЕ!

Брой 21 (7 - 13 юни 2013 г.)


 

 

Затвор за биячи на лекари и учители

 

След многобройните посегателства срещу медици депутатите променят закона

 

Поля ТОМОВА

Поредният случай на агресия и побой над екип на Спешна помощ в столицата скандализира цялото ни общество. Той катализира приемането на законови промени, с които подобни посегателства се инкриминират. Най-общо промените предвиждат от 1 г. до 15 г. затвор за всеки, който нападне лекар или учител.

Агресивното поведение на пациенти или на техни близки към хората, призвани да лекуват и да спасяват човешки живот, през последните години започна да се случва все по-често в българските болници. Само в Плевен от 2009 г. насам има поне 20-ина случая на вербална и физическа разправа с медиците, най-често от спешното отделение, но не рядко и в останалите. Въпреки камерите, СОТ и незабавната реакция от страна на полицията, никой от дежурните медици няма гаранции срещу сблъсък с агресивни пациенти. Най-често нападателите са хора, потърсили медицинска помощ за техни близки, след като са злоупотребили с алкохол или дрога. Многократно лекарите са поставяли пред властимащите своите изисквания за тежки наказания при случаи на нападения. Доскоро обаче всички нападатели се отърваха само с леки наказания.

24-часова охрана, постоянно видеонаблюдение, паник бутон и пряк телефон с МВР са част мерките, разпоредени от изпълнителния директор на УМБАЛ "Д-р Георги Странски" д-р Наташа Манева, срещу посегателствата над лекари в Спешното отделение.

Д-р Европейски е нападнат от пациент, на когото извършвал манипулация, снимки архив

Поставени са и метални врати със заключване, които да възпират при нужда агресивни пациенти. Доказателство за необходимостта от тях е случай от последните дни, когато мъж разбил стъклото на шокова зала, защото не искал да чака. Пример за напрежението, в което работят екипите, е инцидент от април тази година, когато група роми нахлула в спешното отделение, нанесла побой над дежурната сестра и счупила часовника в шокова зала. Поводът бил отказ на лекарите да им дадат тялото на починал роднина, тъй като по закон аутопсията в такива случаи е задължителна.

Два месеца по-рано при друг инцидент бе нападнат служител от Отделението по пластично-възстановителна и естетична хирургия на УМБАЛ. Със случая са ангажирани Районната прокуратура и Районната колегия на Българския лекарски съюз (БЛС) - Плевен.

При друго нападение над медици в същата година мъж нахлу с юмруци в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение. Биячът остана ненаказан.

До момента само един от лекарите в Спешно отделение е завел граждански иск за нанесени обиди, информира началникът д-р Петко Стефановски. Той изрази надежда законовите промени да допринесат за по-голяма сигурност и спокойствие за работещите в Спешна помощ. По този начин държавата ще покаже, че мисли за хората, които се грижат за здравето на нацията и то в най-критичните моменти. Част от многобройните нападения над хората в бели престилки остават ненаказани. По данни на окръжна прокуратура няма осъден за нападение над медик в Плевен. Ето някои от случаите, с които се сблъскват лекарите по време на дежурство.

Доктори и сестри протестират срещу насилието на работните им места след случая с д-р Богданов

Около 22 часа на 4 юли 2011 г. спешна помощ потърсил 32-годишният Ивайло Узунов от Плевен. Младият мъж имал разкъсна рана на веждата. Лекарите му направили снимка и установили, че няма счупвания. Узунов заявил, че е получил раната при битов инцидент. Доктор Стефан Европейски въвел пациента в манипулационната, тъй като раната трябвало да се зашие. В момента, когато обработвал травмата с разтвор за дезинфекция, 32-годишният мъж скочил, хванал ръката на медика, издърпал му часовника, след което започнал да го налага с юмруци по лицето и главата. Направи го от болка, защото му щипело, разказа пострадалият лекар. Д-р Европейски успял да се откопчи от нападателя си и хукнал по коридора пред смаяните погледи на останалите пациенти, които чакали ред за преглед. След лекаря тичал разкървавеният пациент и крещял псувни и заплахи. Хвърлил часовника по доктора, но не го улучил. Докторът потърсил помощ от охраната, която пък повикала полицията. В този миг нападателят потънал в тъмнината и храстите. След около час обаче все пак се върнал, за да бъде зашит. Този път се държал прилично. След като бил обработен, Ивайло Узунов бил задържан от търпеливо чакащите го полицаи. Мъжът е осъден по бързата процедура на седем денонощия арест по указа за дребното хулиганство. Д-р Европейски се отървал само с лека телесна повреда и синина на лицето. Твърди, че през 14-годишната си практика на лекар в Спешно отделение непрекъснато е обект на заплахи и обиди от страна на

пациентите. За пръв път обаче му посягали с юмруци.

На 13 ноември 2009 г. пияна компания чупи стъклата на реанимацията в УМБАЛ и налита на екипа.

Бит е дежурният лекар д-р Славейко Богданов, двете сестри и една санитарка. В Спешно отделение пък същата година на 6 ноември влизат група роми. Водят пациентка - жена, която се оплаква, че й прилошало. Ромите блъскат по вратата и настояват веднага жената да бъде прегледана. Дежурният лекар търпеливо обяснява, че в момента вътре има двама пациенти с инфаркти и няма как жената да бъде прегледана на момента, още повече, че състоянието й не е спешно. След това ромите започват да блъскат още по-силно по вратата, чупят дръжките на бравите на залата за спешните случаи, заплашват и псуват лекарите и сестрите.

Трима пациенти нападат дежурния екип на Спешно приемно отделение (СПО) при УМБАЛ "Д-р Г. Странски". Атлетичните и видимо пияни мъже потърсили помощ в спешното отделение, тъй като единият от тях имал травма на ръката. След като дежурният лекар Иван Костадинов обяснил, че трябва да се обърнат към спешния ортопедичен кабинет и започнал да им дава указания как да стигнат до него, пострадалият избухнал и налетял на бой, като излял яда си и чрез множество нецензурни изрази. Опит да озапти агресивните среднощни посетители направил медицинският фелдшер Любомир Петков. Жертва на физическия сблъсък пък станала дежурната сестра Ценка Иванова, която нападателят ритнал в крака. Чрез паник бутон медиците известили охранителната фирма за нападението. Охранителите се отзовали бързо на повикването и задържали тримата агресивни мъже. Нападението е записано от монтираните видеокамери в СПО, агресивните мъже получават присъда по указа за дребното хулиганство.

Случаят в столицата от последните дни обаче надмина всички представи доколко обществото ни е пропито от агресия и докъде може да стигне тя. По време на баловете тази година екип на Спешна помощ бе пребит от млади пияни българи. В Спешна постъпва обаждане за пияно 15-годишно момиче с диабет и в безсъзнание. Линейката се е отзовала на мястото само за 5 минути. В 00,05 часа медицинският екип потегля към посочения адрес в столичния квартал. В 00,09 часа, когато медиците пристигат на място, около 15 души, видимо употребили голямо количество алкохол, се нахвърлят върху медицинския екип. Лекарят, медицинската сестра и шофьорът са свалени от линейката и повалени на земята с юмруци и ритници. Сестрата успява да подаде сигнал на тел. 112 за случващото се. През това време пациентката, придружена от млад мъж, се качва в линейката. Шофьорът от спешния екип успява да се отскубне и потегля с момичето към "Пирогов". На адреса в "Овча купел" остават лекарят и медицинската сестра, като на помощ им се притичат три патрулни автомобила на полицията. Момичето е настанено в токсикологията на "Пирогов" с 4,32 промила алкохол. Установено е, че преди години е било в преддиабетно състояние, но вече не се лекува и няма оплаквания. Най-тежко пострадал от лекарския екип е д-р Красимир Йорданов. Той има 26-годишен стаж като реаниматор. "Това ми се случва за първи път, казвам ви го откровено. Страшно обидно. Какво иска тоя народ - първо да идва полиция и тогава ние. Нагледал съм се на смърт, на рани, на всичко. Много смърт съм видял, но нека да умират, ако българският народ не си промени отношението към нас. Ако нас не ни защитава законът, няма да има Бърза помощ", заяви пред медиите след нападението д-р Йорданов.

Този случай събуди българските депутати и те реагираха адекватно. Лекарите и учителите бяха добавени към списъка със защитени професии и посегателството над тях ще се третира като нападението над полицаи и данъчни. Промените бяха приети от временната парламентарна комисия по правни въпроси. За причиняване на тежка телесна повреда на лекар или учител наказанието ще бъде от 5 до

15 години затвор, от 3 до 10 години - при средна телесна повреда. До 3 г. затвор е наказанието за нанасяне на лека телесна повреда, при която има болка и страдание, но без разстройство на здравето. Сега такава защита имат съдии, прокурори, следователи, полицаи, държавни и частни съдебни изпълнители, митнически служители, данъчни инспектори, служителите на Изпълнителната агенция по горите и Министерството на околната среда и водите, които изпълняват контролни функции. Българският лекарски съюз реагира с ултиматум към властта - ако до 15 юни нападението над лекари не бъде криминализирано, съсловието ще спре да работи за един ден. Предложения за защитата на лекарите бяха внесени и от четирите парламентарно представени партии, а по искане на "Атака" под специална защита попаднаха и учителите. Предстои окончателното гласуване на промените в закона, но по всичко изглежда, че той ще бъде приет. По този начин две от професионалните съсловия, които са най-уязвими в работата си, ще получат необходимата им сигурност от страна на държавата. Заради случилото се със столичната линейка, много от спешните медици стачкуваха символично. Други подкрепиха колегите си с декларации. По същия начин изразиха своето мнение и плевенските медици Доктори и сестри протестират срещу насилието на работните им места след случая с д-р Богданов

 

ДЕКЛАРАЦИЯ

От името на ръководството и работещите в УМБАЛ "Д-р Георги Странски" ЕАД - Плевен, изказваме остро възмущение срещу поредното брутално нападение над медици по време на изпълнение на служебните им задължения. Грозният акт на насилие срещу екип на ЦСМП - София, доказва, че ситуацията в страната е сериозна, а вербалното и физическо насилие над медици - лекари, медицински сестри, санитари и шофьори на линейки, ескалира. Насилие, което води не само до физически, а и до тежки психически травми. Демотивира специалистите да изпълняват съвестно задълженията си и кара бъдещите медици да търсят реализация в чужбина. Нужна е промяна и тя може да стане факт само с волята на цялото общество, защото се посяга на хората, които са призвани, въпреки лошите условия на труд и мизерното заплащане, да спасяват човешки животи в критични ситуации. Фактът, че голяма част от нападателите остават безнаказани, води до увеличаване случаите на насилие над лекари и медицински екипи. Затова ние, работещите в УМБАЛ - Плевен, се присъединяваме към призивите на Асоциацията на студентите медици в България, на Регионалната колегия на БЛС - Плевен, и всички съпричастни обществени организации час по-скоро да се приеме законодателната промяна, с която да се инкриминира насилието на медицински специалисти.

 

 

върни се в НАЧАЛО