СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...

СОЦИАЛНО

Брой 21 (7 - 13 юни 2013 г.)


 

 

Разписанието на влаковете в нета праща пътниците за зелен хайвер

 

Фрапантни неточности в сайта на БДЖ, вярна е само информацията от гарата

 

На това гише пътниците могат да получат подробна информация за всеки влак, сн. авторът

Лора КОСТОВА

От тотални разминавания в разписанието на влаковете в официалния електронен сайт на БДЖ се оплакват недоволни пътници. Най-големи са несъответствията при информацията за треновете, които пътуват от Плевен към Варна и Бургас. Часовете за тръгване, които са изнесени на таблото на жп гарата и тези на сайта, са различни, твърдят потърпевши плевенчани. Най-ранният сутрешен влак към черноморската ни столица, който заминава от Плевен в 5,15 ч., не е обявен в интернет. Там обаче е отбелязан друг в 18,44, който пък според служителките на гишетата за продажба на билети изобщо не пътува.

Още по-фрапантно е несъответствието по железопътната линия Плевен - Бургас. На електронната страница са изредени общо седем влака към морската гара с различни прикачвания. Проверка на "BG Север" обаче установи, че и тази информация е напълно грешна. Единствените варианти за въпросния маршрут са сутрин в 7,25 и на обяд в 13,35, като и двата не са отбелязани в сайта. "Много пъти сме казвали на началниците, че това, което е посочено в интернет, не е вярно. Но все още нищо не се е променило. Особено сега в летния сезон на ден получаваме стотици запитвания и по телефона, и на място за влаковете към Бургас и Варна.

Често хората се ядосват и казват, че са прочели друго разписание, но ние нищо не можем да направим. На всеки даваме подробна информация и за часове, и за цени. За сайта обаче не отговаряме, а много са тези, които разчитатат на информацията в него", коментира служителка на плевенската жп гара. Тази неуредица създава проблеми и с пристигането и изпращането на различни телеграми и колети, допълва още жената.Пропуски в разписанието има и за Велико Търново. В интернет не са споменати три влака, които също пътуват към старопрестолния град.

Понякога пък се случва сайтът изобщо да не работи, твърдят редовни пътници на българските железници. "И това е като всичко наше. Направят нещо хубаво, а после никой не го поддържа. Вместо електронната страница да улеснява хората, тя ги подвежда и обърква", ядосва се млада жена.

Така за плевенчани най-сигурно и препоръчително се оказва да се доверяват само на разписанието, което е обявено на информационното табло на жп гарата, и на гише "Информация".


 

 

Една четвърт от четвъртокласниците не са овладели минимума знания

 

Инна СТЕФАНОВА

Близо една четвърт от учениците, явили се на така наречените малки матури в четвърти клас, не са овладели минимума знания, сочи националното външно оценяване. Плевенските малчугани пък са посочени като едни от най-слабо представилите се, заедно с тези в Шумен, Сливен и Силистра. Резултатите бяха обявени през седмицата от експерти на Министерството на образованието и науката (МОН). Тепърва ще се мислят варианти как на най-проблемните да се даде втори шанс, за да покрият поне минимума от знания в тестовете, за да не продължат полуграмотни образованието си.

Въпросът, който най-много е затруднил децата на изпита по български език, е: "Защо вълкът иска да изяде катерицата?"; по математика: "Кои са тъпите ъгли на триъгълника?", за човек и общество: "С какво граничи Дунавската равнина на юг?". По български език учениците се затруднявали да тълкуват нравствените послания в творбата, а по математика - с геометричните задачи. Тепърва ще се анализира показаното на изпитите и ще се търсят отговори на въпросите защо проблемите в образованието вместо да се решават, се заплитат още повече.

Резултатите от тазгодишните изпити на седмокласниците вече са изнесени във фоайето на Регионален инспекторат по образованието в Плевен и в училищата-центрове за прием на документи за участие в първи етап на класиране. Скалата за оценяване в седми клас е като през миналата година - необходими са 18 точки, за да хване ученикът заветната тройка. Онези, които са получили оценки, различни от слаб и имат мерак да продължат образованието си в специализирани училища и паралелки, в дните от 10 до 12 юни ще могат да получат и служебна бележка. На тях ще бъдат нанесени оценките от приемните изпити от училището, в което са положили изпити.

Училищата в областта, в които ще се подават документи за участие в първи етап на класиране след завършен VII клас, са десет - ПГЯЕ "Мария Склодовска-Кюри" - Белене, СОУ "Христо Смирненски" - Гулянци, НУ "Св. св. Кирил и Методий" - Долни Дъбник, ул. "Васил Левски" № 30 (в централната сграда на училището), СОУ "Евлоги Георгиев" - Тръстеник, СОУ "Христо Смирненски" - Искър, ПГ по земеделие "Стефан Цанов" - Кнежа, СОУ "Крум Попов" - Левски, СОУ "Христо Ботев" - Никопол, СОУ "Св. св. Кирил и Методий" - Пордим, и ПГМЕТ "Девети май" - Червен бряг. В Плевен документите ще могат да се подават в зала "Орион" на гимназията по ресторантьорство, търговия и обслужване на улица "Сан Стефано" №30.


 

 

Възрастни хора събират охлюви за трапезата си

 

Месото е чисто и вкусно, твърдят веднъж опиталите го, сн. авторът

Поля ТОМОВА

Рано сутрин един възрастен мъж ходи по улиците и в тревните площи. Току се наведе, вземе нещо и го сложи в найлонова торбичка. В парковете и в площите около блоковете и други хора са наизлезли. Оказва се, че всички те имат една цел - събират охлювите, изпълзели след дъждовете. Голямото количество дъжд и честите превалявания са благоприятни за охлювите, които са в изобилие. И ако това носи само грижа на земеделците, тъй като гадинките ядат продукцията, то за градските хора охлювите се оказват средство за препитание. "Събирам много, гледам най-малките да не ги пипам, то сега има всякакви. Готвя си ги, много е трудно да се изчистят, ама като се направят с ориз и много лук, са чудесни", обяснява възрастен мъж, напълнил половин торбичка. "Във Франция е голям деликатес, тук му се мръщим. Това си е чисто месо, охлювите се хранят с растителност, няма никаква мръсотия по тях", твърди човекът. Все повече са хората у нас, които се престрашават да похапнат охлюви. Действително няма много заведения, в които можеш да си поръчаш деликатеса, но затова пък след дъжд можеш да си събереш големи количества. От 10 май до 30 юни пък охлювите се изкупуват от съответните пунктове. Пунктовете трябва да бъдат оборудвани с хладилно помещение, калибровъчно сито с диаметър на отворите 28 мм. Такъв е минималният размер на събираните охлюви, които могат да бъдат изкупени.

От пунктовете се изисква още да разполагат с подходящ амбалаж за съхранение и транспортиране. Отговорниците са задължени да връщат незабавно в природата предадените маломерни охлюви. Експерти на РИОСВ предупреждават, че ще извършат проверки дали не се събират и изкупуват маломерни охлюви, както и дали изкупвателните пунктове отговарят на изискванията на Закона за биоразнообразието. При установени нарушения физическите лица се наказват с глоби от 100 до 1 000 лева, а юридическите - от 200 до 5 000 лева.

 

 

Гневът на младите

 

Дупки трошат колите ни

 

Записа Лора ГЕНЧЕВА

"Живея в ж. к. "Сторгозия", а работя в другия край на Плевен. Заради голямото разстояние между дома и службата ми ежедневено ми се налага да се движа с колата си. Градският транспорт не ми е никак удобен, а и стигането с него ми отнема доста време. Докато пътувам обаче ежедневно се ядосвам по какви улици и пътища съм принуден да минавам. Още преди да е започнал работният ми ден аз вече съм изнервен. И да си казвам, че този път няма да обръщам внимание, като ми се наложи да мина през някоя яма, защото просто не може иначе да се размина с идващия насреща, побеснявам. Има дупки, които вече са толкова големи, че е невъзможно да бъдат заобиколени. А сега както често вали дъжд се пълнят с вода и без да искаш, пропадайки в тях, опръскваш и пешеходците. Въпреки това си стоят така в продължение на месеци. Ако все пак се предпиремат някакви мерки, то е да се запълнят с малко чакъл и дотам. Нищо, че ефектът от него ще трае само няколко седмици.

Не отричам, че някои улици, които не бяха пипани дълги години, бяха ремонтирани. Само че трябва ли с това да се хвалим и пъчим, та още колко чакат? А и да не говорим, че по много от тези, които уж бяха оправени, вече зеят нови дупки. Ремонтите, които се правят, според мен са изключително некачествени. Състоянието на пътната мрежа като цяло в Плевен е трагично, но в крайните квартали положението е направо отчайващо. Малките улички там просто не приличат на градски, а по-скоро на селски. Сигурно шофьорите редовно карат колите си на ремонт. Представям си колко им е трудно на майките всеки ден да бутат количките си по такъв маршрут. Просто не знам как издържат всички хора, които живеят там.

Не може постоянно да се измислят нови такси, данъци и какво ли още не, а като си разбиваме автомобилите да няма виновни. Всички ядове и нерви са само за сметка на нас водачите. За какво плащаме тогава, да не би да получаваме нещо в замяна?

И после искаме и претендираме да бъдем европейски град. Това според мен е невъзможно, докато се движим по такива улици.

Иван Йорданов, от Плевен, на 28 г.


 

 

 Послушай лекаря

 

"Постоянно главоболие, лесна уморяемост и бърза раздразнителност. Това са симптомите, които съпровождат всеки от дните ми. На какво могат да се дължат?", пише читателката ни Кремена Трифонова и продължава темата, започната в предишни броеве - от какво може да бъде причинено упоритото главоболие.

 

 

Главоболието е телеграма от мозъка, че му липсва кислород

 

Д-р Юрий НИКОЛОВ, специалист УНГ, завеждащ клиника "Св. Параскева"

Симптомите, които описвате, са характерни при изкривената носна преграда. Тя разделя носа на две половини и се състои от хрущялна предна и костна задна част. Носната преграда почти никога не е съвсем права. Самите деформации се делят на степени според сложността им и могат да бъдат причинени по време на раждането или след преживяна травма. Изкривяванията не само нарушават дишането, но водят и до компенсаторни деформации в страничните стени на носа, където се разрастват носните структури, лигавицата надебелява. Това допълнително затруднява преминаването на въздушния поток. Като резултат на затрудненото дишане се получава възпалителен процес в носната кухина и хронични хреми. Нарушава се работата на синусите, което води до задържане на секрет, попадане на микроби, възпаление, което хронифицира в синузит. Човек компенсира с дишане през устата особено през нощта. Тогава въздухът попада директно в областта на фаринкса и алергените от въздуха предизвикват възпалителна реакция. Изкривената носна преграда може да предизвиква и упорито главоболие, което не се повлиява от медикаменти, промяна в работата на нервната система и т. н. Нарушеното дишане води до нарушение на белодробните функции и оттам недостиг на кислород в кръвта. Главоболието се явява един вид "телеграма" на мозъка, че работата му е затруднена. Недостигът на кислород и нарушеният сън са причините за лесната уморяемост, намалената физическа издръжливост и лесната раздразнителност.

Единственият ефикасен начин за корекция на изкривяването е оперативното лечение. Съвременните методи и техники предлагат много варианти - безкръвни операции с ендоскопска хирургия, с помощта на която с микроинвазивни методи, без да се травмират тъканите, се извършва мобилизация на изкривените участъци и те се шинират в правилната посока, с което се възстановява нормалното дишане.

Интервенциите, проведени с ендоскопска апаратура и техника, протичат по-леко, а заздравяването е бързо - до 5 дни.

 


Уважаеми читатели,
ако имате здравословни проблеми, "BG Север" ви дава възможност да получите безплатни съвети как да се излекувате. Въпросите си можете да задавате писмено на адреса на редакцията - гр. Плевен, ул. "Борис Шивачев" 15, ет. 2, ап. 5, вестник "BG Север"; по електронната поща на e-mail: bg_sever@abv.bg; на редакционния телефон 064/806891. Чрез вестника ще ви отговарят доказани специалисти от плевенската клиника "Света Параскева".
Въпросите си може да задавате и на телефона на клиниката: 064/801 888
   

 

 

върни се в НАЧАЛО