СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...

БИЗНЕС

Брой 21 (7 - 13 юни 2013 г.)


 

 

Плевенският бизнес иска бързо решение за централата в Белене

 

Протакането ще ни върне към спиралата, в която ни вкара ГЕРБ, смятат предприемачите

 

Ангел АТАНАСОВ

Бързо, но не прибързано решение за бъдещето на АЕЦ "Белене" очаква плевенският бизнес от новото правителство. Според местни предприемачи ако проектът отново "тръгне" към задгранични консултантски компании, които да го оценяват за пореден път, това означава той да влезе отново в спиралата, в която го вкараха предишните управляващи от ГЕРБ.

"На практика всичко около техническата и икономическата част на този проект вече е известно, особено след дискусиите по него преди референдума на 27 януари т. г. Повече от ясно е, че държавата ни не може да го финансира сама. Пък и не трябва, след като към него вече на няколко пъти беше заявен инвеститорски интерес от чужди компании", коментира собственик на малко машиностроително предприятие за нестандартно оборудване в Плевен. Той е един от многото местни предприемачи, които очакват да се включат макар и като под-подизпълнители в дейностите по изграждането на централата. Наясно е, че ако строителството на АЕЦ "Белене" се възобнови, икономиката на целия регион ще бъде насочена към централата и ще добие други измерения.

"Ако "Белене" се рестартира, това ще е инвестиционен проект, а не държавен. Гледам на него като на икономика, а не на политика", заяви премиерът Пламен Орешарски още на другия ден след като положи клетва като министър-председател. Той допълни, че ще бъде направен нов анализ на проекта - като технически параметри, потребление в страната и в региона. Ще се проучи и искът на руския изпълнител "Атомстройекспорт" и ако се реши да се рестартира АЕЦ "Белене", тогава ще се търси инвеститор без държавата да влага пари. Според Орешарски страната ни не може да си позволи да плаща претендираните от руската страна суми заради спирането на ядрения проект.

Финансовият министър Петър Чобанов също заяви, че решението за АЕЦ "Белене" няма как да бъда взето още в началото на този месец. "Преди това трябва внимателно да се анализират финансовите параметри на този проект, енергиийният баланс и необходимите мощности за страната", каза още Чобанов.

Нетърпението на плевенчани по отношение на изграждането на централата е съвсем обяснимо. През годините, в които ГЕРБ управляваше страната, икономиката на областта се срина съвсем. Стотици малки и средни фирми замразиха дейността си или фалираха, а хиляди съкратени работници и служители се регистрираха в бюрата по труда. Огромен проект с национално значение като Втора атомна ще съживи всички браншове, категорични са хората на бизнеса в Плевен.


 

 

Почивка на море според джоба предлагат туроператорите

 

Офертите на агенциите са разнообразни, сн. авторът

Лора ГЕНЧЕВА

От 10 до 120 лв. на ден ще трябва да си приготвим, ако искаме да посетим морските ни курорти тази година. В началото на летния сезон туристическите агенции в града предлагат много изгодни оферти. По 10 - 15 лв. вървят нощувките в малките тризвездни хотелчета и семейни къщи по Южното Черноморие. Ако искаме и закуска, цената скача до 20 - 25 лв. Семействата, които пък предпочитат почивката "ол инклузив", през целия юни ще трябва да извадят не по-малко от 40 - 50 лв. на човек за ден. Такива пакети предлагат предимно известните ни черноморски комплекси на север от Варна. Дори за някои тези пари да изглеждат много, за момента офертите са доста изгодни, категорични са турооператори в Плевен. Само след месец цените на нощувките и пакетите ще тръгнат стремглаво нагоре. Тогава едноседмична ваканция за едно лице на база "ол инклузив" ще стига до 600 - 700 лв., а и повече - в зависимост от броя и вида на включените екстри. Засега най-много са записванията за Албена. През последните години този курорт стана любим както на семействата с малки деца, така и на младежки компании, обяснява Любка Байрактарска, собственик на туристическа фирма в града.

Все още хората могат да се възползват от така наречените ранни записвания за високия сезон, които могат да спестят между 30% и 50% от бюджета за мечтаната морска почивка.

Най-атрактивните промоции обаче са разграбени още в края на януари и началото на февруари, когато и започнаха ранните резервации.В момента най-голямото намеление, което се намира, е до 15%. Не са малко и промоциите, подходящи за тези, които решат да отмарят в края и извън активния сезон. Тогава престоят в нашите курорти ще струва двойно по-малко. Периодично обаче може да "хванете" някоя от различните last minute оферти, които текат в интернет сайтовете. Те определено не са за изпускане, заради по-ниските цени и същевременно добрите условия, твърди Байрактарска.

За учениците пък туристическите агенции са подготвили многобройни летни лагери на море. Подобни предложения има и в повечето сайтове за почивки в глобалната мрежа. Така например деца до 19 години могат да изкарат 7 дни на пълен пансион в малък хотел в Балчик само срещу 140 лв. В тази сума е включено още ползването на открит басейн, анимационна програма и развлечения, както и денонощно медицинско обслужване и охрана. В пика на сезона обаче пакетът ще излиза с 40 лв. повече.

И това лято се запазва тенденцията от последните години все повече българи да избират чуждите курорти в близките до нас страни. Най-търсени отново са офертите за Гърция и Турция. Хотелите там предлагат пакети на почти същите цени като на родните, а често може да се попадне дори и на по-ниски. За около 600 лв. в разгара на лятото за цели 9 дни може да се почива на остров Закинтос. В тези пари влиза транспортът с лицензиран автобус, закуски, шест вечери, програмна обиколка на Закинтос и посещение на аквапарк. Само 400 лв. със самолет в момента ще излезе пък 7-дневната ваканция на база "ол инклузив" в четиризвезден хотел в Анталия.

Подобни тънки цени за чужбина в началото и в края на отпускарския сезон са главната причина много хора да си организират почивката още в началото на годината, категорична е турооператорката.


 

 

Арендатори броят по 450 лв., за да дипломират механизаторите си

 

Десислав и съкурсистите му са амбицирани да научат всяка тънкост в работата с трактора, за да не работят нелегално, сн. авторът

Инна СТЕФАНОВА

Земеделските арендатори в региона с готовност броят по 440 - 450 лв. такси за квалификациинни курсове на своите механизатори, в които те да получат документи за правоуправление на трактори и комбайни. Инвестицията в такова обучение се възвръща многократно, пък и спестява ядове със закона. В момента около 60 на сто от механизаторите са без тапии и работят с техниката на полето нелегално. Ако ги хванат, глобата е 500 лв. Затова и курсовете за квалификация стават доста търсени всяка година по това време, твърдят зърнопроизводители.

Мераклиите да изкарат такива курсове сега са рекордно много и продължават да се увеличават. Документът за категория ТВК3 дава право да седнеш в кабината на комбайн, а ТВК е за трактористи и работа с прикачен инвентар. Тапията в известна степен е и гаранция, че притежателят й може да разчита на дългосрочни отношения със своя работодател - той все пак е инвестирал пари в него. Тя осигурява и стабилно заплащане - парите, които получават хората от този бранш, сега са едни от най-добрите в региона.

В прибирането на реколтата тази година ще участват и много млади хора, които са сравнително нови в занаята, но добре познават техниката, с която се работи. Те искат да започнат без страх, с официален документ в джоба.

Венцислав е на трактора от 10 години. Досега работел нелегално, само с шофьорска книжка. Познава всеки детайл на машината.

 Записва курса заради документа. Парите, които е заработвал, не са били за подценяване - не по-малко от осем стотачки месечно. След "дипломирането" сумата, която ще получава, няма да е по-различна, предполага механизаторът, но страхът от неприятни издънки след неочаквани проверки вече няма да го има. В курса заедно с него се е записал и Десислав от Славяново. Тийнейджърът преди броени дни е завършил ХII клас. Докато учел, карал трактор също нелегално. Обикновено работел по нивите вечер, когато и вероятността от проверки била по-малка. Така помагал на семейството си в прехраната, осигурявал си и джобните за лични капризи. Сега обаче иска да започне на чисто - с документ за правоспособност и твърда месечна заплата. Вече има оферта от кооперация, в която се надява, че ще го вземат на работа веднага след успешното приключване на курса.

Практиката работодателите да поемат таксите за курсовете не е нова, но в последните години се разширява. Така арендаторите са спокойни, че кадрите им ще останат при тях. Курсовете за многотонните комбайни са най-скъпите в сравнение с другите категории за земеделска техника. На други места в страната заплащането за тях е по-тънко - около 200 лева, но има градове, в които те струват и по хилядарка. Право да организират тази година курсове за трактористи и комбайнери имат лицензирани фирми само в три селища в областта - Пордим, Левски и Кнежа.

Според прогнозите жътвата в Плевенско ще се развихри най-късно в средата на юни. Затова и мераклиите за "дипломирана" и легална работа на полето сега са толкова много, допълват организаторите на квалификационни курсове.


 

 

Ресторантьорите очакват от парламента да намери компромис за тютюнопушенето

 

И в по-хладното време плевенчани предпочитат да седят отвън, за да могат да пушат, сн. авторът

Лора КОСТОВА

Възобновените дебати около тоталната забрана за тютюнопушене на закрити обществени места върнаха надеждите на плевенските ресторантьори, че тя ще бъде отменена. Собствениците на заведения в града очакват от законотворците ни да намерят компромис, който да е в интерес на всички, включително и на бизнеса. Според тях подобен вариант е съществуващото преди няколко години положение, което предвиждаше заведенията да имат две отделни зали - за тютюнджиите и за непушачите. Когато беше въведено това изискване, ресторантьорите инвестираха доста средства, за да се съобразят с него. Ако то бъде върнато с очакваните промени в Закона за здравето, ще може да бъде изпълнено в кратки срокове и с много малки разходи, твърдят хората от бранша. Според тях дългият зимен период се е отразил пагубно на бизнеса им. За да не трупат загуби, много от заведенията в Плевен били принудени да затворят през студените месеци. Освен продължаващата икономическа криза и сериозното обедняване на жителите на града, цигареното вето също допринесло за значително намалялата им клиентела. Не са малко и тези, на които се наложило да освободят почти

целия си персонал, само и само да не фалират.

"От 30 години съм в този бизнес, такова нещо никога не е било. Цяла зима работих сам, защото не можех да изкарам за разходите си, пък да не говорим за заплати или някаква печалба. Не смогвах да си платя тока, положението беше просто трагично. А и всички инвестиции, които направих, за да обособя две помещения, се оказаха абсолютно излишни.

Сега с по-високите температури и изкарването на маси навън се почувства леко раздвижване, но ако нещата не се променят, едва ли ще изкарам още една подобна зима", оплаква се Йордан Костадинов, собственик на кафене в пешеходната зона на Плевен.

За да изплуват от дълбоката финансовата дупка, в която бяха потънали през последните месеци, в момента някои заведения са вдигнали цените си. Кафето дори и в някои от по-малките и не така посещавани барчета е стигнало 2 лв., а натуралните сокове гонят 2,50 лв.

Дискотеките, ресторантите, снек-баровете и кръчмите, които обаче нямат летни градини, продължават да търпят сериозни загуби заради безумната забрана. Техните съдържатели са и основните привърженици на старото правило за две отделни помещения в заведенията. Така, според тях всеки клиент сам ще решава къде иска да стои, без това да влияе на оборота и да пречи на противниците на тютюневия дим.

Въпреки нетърпеливите очаквания на плевенския бизнес, все още няма яснота ще отпадне ли действително забраната за пушене на закрито. Засега се знае, че следващата седмица Народното събрание ще разгледа на първо четене текстовете от Закона за здравето, които касаят тютюнопушенето в заведенията. До пълно падане на цигареното вето може да се стигне едва след като депутатите одобрят измененията на второ четене.

 

върни се в НАЧАЛО