СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...

ОБЩЕСТВО И ПОЛИТИКА

Брой 21 (7 - 13 юни 2013 г.)


 

 

Люта битка в БСП кой да бъде новият областен управител

 

Номинираха Мирослав Михайлов, плевенските социалисти недоволни

 

Още не е ясно кой ще влезе в сградата на областната управа, сн. архив

Катя ДИНЕВА

Вътрешнопартиен скандал в редиците на плевенските социалисти се заформи тази седмица във връзка с номинациите за областен управител и негов заместник. На проведеното заседание на областния съвет на БСП в понеделник, 3 юни, след тайно гласуване в два тура бе предложена кандидатурата на общинския лидер на столетницата в Червен бряг Мирослав Михайлов, а за зам.-областен бе излъчен Чавдар Велинов, който е зам.-председател на ОбС на БСП - Плевен. Бюрото на общинската структура в областния град реагира светкавично и в декларация обвини регионалния партиен орган в силово налагане на кандидатурите. След това пък последва декларация на Младежкото обединение в партията, което застана твърдо зад двете номинации.

На областното съвещание в понеделник за губернатор са били предложени четирима души. След тайния вот (при 46 гласували и 1 недействителна бюлетина) се получили следните резултати (по азбучен ред): 1. Илиян Славейков Йончев - 8 гласа; 2. Мирослав Николов Михайлов - 23 гласа; 3. Радослав Георгиев Илиевски - 9 гласа; 4. Цветко Петров Цветков - 5 гласа. Последвал балотаж между първите двама, получили най-много гласове, и при 45

гласували и 5 недействителни бюлетини Мирослав Михайлов събрал 27 гласа, а Радослав Илиевски - 13. За зам.-областен управител постъпило само едно предложение - за Чавдар Велинов, и след като било решено гласуването да е явно, кандидатът получил 36 гласа "за" и 4 "против".

Веднага след областното съвещание обаче председателят на общинския съвет на БСП в Плевен Любомир Петков свикал заседание на изпълнителното бюро, което според присъствали членове е преминало доста бурно.

Във вторник, 4 юни, в 10,37 ч. на електронната поща на "BG Север" се получи писмо от пресаташето на ОбС на БСП Диана Пешакова относно "Позиция на БСП - Плевен за кандидати за областен" (самият текст в прикачения файл няма заглавие). Публикуваме го без съкращения и редакторска намеса:

"На свое заседание (провело се снощи) Изпълнителното бюро на Общинския съвет на БСП - Плевен обсъди въпроса с номинациите за Областен управител на Плевенска област. Ръководството на общинската организация категорично не приема подходите на Областния съвет на БСП по издигане на предложенията за ръководител на държавната структура. Силовото налагане на кандидатури в настоящата обществена и политическа ситуация е неприемливо политическо действие според ръководството на плевенските социалисти. Изпълнителното бюро на Общинския партиен съвет има готовност да предложи набор от кандидатури когато националните партийни органи поискат това от местните структури на базата на ясен механизъм и точни критерии".

Присъствали на това заседание членове обаче твърдят, че не е обсъждана и не е гласувана подобна позиция. Според тях е било грешка, че бюрото не е заседавало преди областния съвет, за да излезе с предложения за областен и зам.-областен управители. При положение, че представителите на община Плевен са присъствали на заседанието на областния съвет, направили са свои предложения и са участвали в гласуването, без да оспорват процедурата, общинското ръководство няма никакво основание да недоволства постфактум, само защото неговите номинации не са събрали достатъчно гласове, коментират запознати. Освен това според устава на столетницата подобни решения трябвало да се вземат от пленума на общинския партиен съвет, а не от изпълнителното бюро. На самото заседание Любомир Петков е заявил, че неговите фаворити са Илиян Йончев за областен управител и Ева Маринова за заместник.

Според социалисти с дълъг партиен стаж в крайна сметка решението кой да бъде губернатор на Плевен ще се вземе от Сергей Станишев. Това решение щяло да покаже дали националният председател на столетницата ще се съобрази с устава на партията си и ще зачете демократичния избор на областния съвет, или ще се поддаде на натиска на една от общините - Плевенската, макар и тя да е най-голямата.


Мирослав Николов Михайлов е роден през 1970 г. в гр. Червен бряг. Завършил е Великотърновския университет "Св.св. Кирил и Методий" със специалност "История и география". Има допълнителна квалификация "Публична администрация". Работи като учител в ПГМЕТ "9-ти май" в Чревен бряг. Председател на Общински съвет на БСП - Червен бряг, и заместник председател на Областен съвет на БСП - Плевен.

 

 

 

 

 


 

Декларация

 

от Областен съвет на Младежкото обединение в БСП - Плевен

 

На проведеното заседание на Областния съвет (ОблС) на Младежкото обединение (МО) в БСП - Плевен, на 04.06.2013 г. бяха обсъдени тревожните за нас процеси на открита и остра конфронтация, които текат от месеци между плевенската общинска организация и другите общини от областта. Като трайно негативна тенденция се утвърждава оспорването и отхвърлянето на решения от страна на представителите на Общински съвет (ОбС) на БСП - Плевен, по отношение на взети по легитимен начин и при утвърдени процедури такива на вече минало заседание на Областния съвет (ОблС).

На последното заседание на ОблС на БСП при наличието на кворум и с присъствието на представители от всички общини от областта бяха утвърдени с необходимото мнозинство кандидатурите на Мирослав Михайлов за областен управител и Чавдар Велинов за зам.-областен управител на Плевен. В процеса на номиниране, обсъждане и гласуване на кандидатурите участваха всички присъстващи на заседанието членове на ОблС на БСП, включително и на община Плевен.

Веднага след приключване на заседанието на Областния съвет бе свикано извънредно заседание на изпълнителното бюро (ИБ) на ОбС на БСП - Плевен, на което остро и неоснователно бяха осъдени взетите решения и гласуваните с мнозинство процедури в областния съвет.

Ние, членовете от ОблС на МО в БСП - Плевен, призоваваме за спазване на уставните норми и зачитане на демократично взетите решения от всеки легитимен орган в БСП.

Убедени сме, че е недопустимо да се игнорират номинациите на малките общински организации от областта, за да се наложи определена кандидатура чрез оспорване и явно незачитане на взети вече решения.

Заставаме твърдо зад утвърдените от ОблС на БСП кандидатури за областен и заместник-областен управители на Мирослав Михайлов и Чавдар Велинов.

Считаме, че регионалните проблеми и различия следва да се дискутират и решават на място в съответната областна организация, а не да се търси на всяка цена желаният резултат чрез подкрепа от страна на националното ръководство на партията. Къде остават принципите за представителство в нашата партия? Зачитат ли се все още волята, гласът и най-вече изборните резултати, постигнати с активната работа на всеки редови член? Нека в условията на политическа криза и нестабилно гражданско общество се консолидираме и покажем, че обществените и политически интереси са над личностните!

Надяваме се да покажем, че Уставът на Българската социалистическа партия важи в еднаква степен и се спазва от всички!

(С незначителни съкращения)


 

 

Назначиха временен губернатор

 

С решение на Министерски съвет от 5 юни бяха освободени 19 областни управители, сред тях е и плевенският Иван Новкиришки. До избора на постоянни губернатори местата ще се заемат от временни. За Плевен на поста е сложен досегашният заместник Тошко Гетов, в чийто ресор досега бяха секторите селско, горско, рибно и ловно стопанство, образование, спорт, здравеопазване, култура, социални дейности, съвместната дейност с неправителствени организации, с организации на работниците и служителите, на работодателите, отраслови и браншови организации.

  

Румен Петков:

 

Прибързаните промени правят лоша услуга на сигурността

 

Ани ПАВЛОВА

 

- Г-н Петков, във връзка със създаването на ДАНС по ваше време, връща ли се агенцията към първоначалния вариант с промените, които бяха приети от парламента?

 

- Първо, искам да декларирам, че от самото начало съм привърженик на радикални и сериозни структурни промени - бързи, но не прибързани и немотивирани пред професионалния състав и пред обществото. В случая дълбоко смущаващо е, че се внасят в Народното събрание промени, които не са обсъждани в специализираните звена на Националния съвет на БСП и за първи път от 1990 година насам (това е нещо, което и Тодор Живков не би си позволил) не са обсъждани в парламентарната група. Това е тежък прецедент. Аз бях на една много солидна конференция по борбата с наркотиците в Рим и звъняха много разтревожени колеги. Говорих с уважавани експерти от БСП с авторитет в системата на сигурността като цяло, с тях никой не го е консултирал, една част от депутатите са изненадани. Това е първият принципен въпрос - за подхода, той смущава и няма нищо общо с утвърдените демократични процедури в партията. Второ, не е консултирана професионалната общност. Аз съм правил много сериозни, радикални промени в Закона за МВР, но те бяха обект на обсъждане повече от шест месеца в професионалния състав, обект на публична, обществена и политическа дискусия. Сега предложенията бяха внесени без каквато и да е дискусия - нито обществена, нито професионална, нито политическа. Третият въпрос е в някаква степен политически - имаме ли разчет, след като преди пет години Сергей Станишев мотивира създаването на ДАНС с необходимостта от една информационно-аналитична структура, независима от МВР, днес на тази структура не просто да прилепваме Дирекцията за борба с организираната престъпност, а да й даваме полицейски и оперативни функции, тоест да създаваме две структури с полицейски и оперативни функции. На път сме да достигнем "Белите брези от най-мрачния им период, хората от системата знаят за какво става въпрос. Създавайки две такива структури ще направим много лоша услуга на сигурността в държавата.

 

- Според вас трябва ли ръководителят на ДАНС да се избира от Народното събрание по предложение на министър-председателя?

 

- Не, защо имаме разделение на властите? С какво парламентът си смени функциите през последните три месеца, че той да избира ръководителя на изпълнителна агенция? Ние през всички тези години сме се нагледали на преместване на депутати от едно на друго място и ако утре мнозинството се смени, народни представители минат от една парламентарна група в друга и председателят на ДАНС започне да зависи от тях и тогава агенцията започне да обслужва тесни корпоративни интереси, само защото председателят зависи от няколко депутати и не може да бъде сменен заради няколко депутати, какво правим тогава? Това е много несериозно и неразумно решение.

 

- Цветлин Йовчев отстрани директорите на полицията в София, Търговище, Враца, Монтана и Кърджали. По същия начин започна управлението си и Цветан Цветанов. Как си обяснявате действията на Йовчев?

 

- Аз чувам, че е сменил и директора на полицията в Плевен. Не знам с какво време е разполагал Йовчев да анализира ситуацията, но тази смяна най-малкото буди съмнения.

 

- Защо?

 

- Защото Плевен беше едно от местата, където бяха разкрити опити за купуване на гласове. Този окръг е един от малкото, в които има осъдени ефективно лица за този вид престъпление, и ние сменяме директора, т. е. казваме: Вие, момчета, няма да се борите с купуването на гласове. За мен тази смяна е абсолютно необяснима.

 

- В първите си действия Йовчев започва като Цветанов. Има ли опасност да свърши като него?

 

- Как ще свърши той не знам, но започва зле. Той подкрепи изваждането на БОП-а от МВР без никакви аргументи, нещо повече - каза, че министерството ще продължи да се бори с организираната престъпност, което без да има конкретизирана структура вътре няма как да стане. Т. е. МВР ще дублира БОП-а в една или друга степен, с което ще се създаде изключително напрежение и хаос. Това първо. И второ - смени, които са направени без солиден анализ, аз не приемам.

(Използвани са материали от агенциите "Фокус" и "Пик")

 

 

 

 

върни се в НАЧАЛО