СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...

КОНФЛИКТИ

Брой 21 (7 - 13 юни 2013 г.)


 

 

Делото за убийството на Мариана Карабулева ще се гледа във ВКС

 

Близките на прегазената студентка очакват от Темида справедливост

 

Еми СТАЛЕВА

Върховният касационен съд (ВКС) ще гледа делото за убийството на 22- годишната студентка Мариана Карабулева от Плевен. Заседанието е насрочено за 10 юни от 9,00 ч. Сложният казус ще нищи Първи наказателен състав на ВКС. В съдебната палата в София ще дойдат роднини и приятели на загиналата Мариана, почернени майки от други пътно-транспортни произшествия, участници в досъдебното производство и граждани, потресени от трагедията.

На 14 февруари 2012 г. през нощта, когато всички празнуват Трифон Зарезан и св. Валентин, когато се лее вино и сърца, увити в целофан, се дават като подаръци, в Студентски град се случва ужасна трагедия. Мариана върви със свои приятели по тясната заледена улица, отиват към заведението "789", където ще празнуват. Малката ивица вляво, която при липса на друго хората приемат за тротоар, е отрупана със сняг. Там вървят годеникът на Мариана - Симеон Прусийски, и приятелят му Йордан Добрев. Те се взират напред да не изскочи автомобил и да предпазят двете момичета Мимка и Ани, които се движат непосредствено вляво, до тротоара. По средата на оскъдното пространство, което дели пътя, има непрекъсната линия. Това означава, че никой не може да изпреварва. Мариана е добър шофьор и го знае. Отпред има знак за ограничение на скоростта до 40 км, спирка и пешеходна пътека. Затова Мариана е спокойна, научена е да спазва правилата. Но е твърде млада, за да знае, че другите не ги спазват.И че понякога това може да бъде фатално.

Маршрутката, управлявана от 62-годишния Димитър Димитров, връхлита върху момичетата в гръб. Отстрани боботи автобус, който бързащият да се прибере у дома шофьор тръгва да изпреварва, без да се съобразява с пътните условия, без видимост, просто на риск. В показанията си той твърди, че не е видял децата до последния момент. Първо удря Мариана в седалищните части, после тялото й изхвръква и се забива в маршрутката. Този удар е фатален, гръбнакът и черепът й са счупени, за минути кръвта нахлува в мозъка. "Бутнаха Мариана!", в истерия крещи Ани. Премазаната Мимка е захвърлена, безпомощно лежи в снега, в краката на годеника си, цялата в кръв.От гледката Симеон изпада в шок, облян в сълзи Йордан се опитва да й прави изкуствено дишане.

За да избегне сблъсъка с децата, Димитър Димитров свива рязко в дясно и се забива в потеглящия от спирката автобус. После не може да укроти маршрутката още около 40 метра. Спира и започва да си оглежда ламарините, кара се с шофьора на автобуса, разиграва театър пред очите на надошлите наоколо 15-ина свидетели. Силните ръце на Симеон го хващат за яката и го водят при Мимка. "Виж какво направи!", крещят приятелите на момичето. "Ами, стават такива неща", невъзмутимо отсича убиецът. Изпаднали в ужас, момчетата го молят: "Помогни бе, човек!Ние не знаем какво да направим." Вместо помощ обаче получават пълно безразличие. 62-годишният Димитър Димитров, с 30-годишен стаж зад волана, запалва цигара, известно време седи встрани и наблюдава, после се качва в маршрутката и си тръгва. След това в съдебната зала ще твърди, че се бил надвесил над Мариана и тя му миришела на алкохол.

Пристигат няколко линейки - колкото да установят смъртта. Три часа Мариана лежи в снега, потънала в кръв. Тогава един съдебен медик, д-р Кожухаров, става от празничната маса у дома си и лично отива да прибере трупа в моргата.

Родителите на убитото момиче научават трагичната вест за смъртта на детето си от неин приятел. Йордан Добрев вечно ще чувства вина, че точно той е трябвало да съобщи на хората. Едва половин час по-късно им се обаждат от полицията, за да ги известят и да ги приканят да отидат и да приберат тялото от "Съдебна медицина" в София. Родителите още не знаят какво точно се е случило с детето им.

Подробности научават чак в късния следобед на другия ден - 15 февруари. След дълго размотаване и въртене на телефони, след затворени врати и безразлични физиономии, най-после научават детайли от трагедията от разследващ полицай Трендафилова от СДВР. В моргата бащата Бойко Карабулев през сълзи казва на медиците: "Моля ви, една дъщеря имам, запазете я както си беше хубава - така да изглежда в ковчега!". Смазани от скръб родителите се връщат в Плевен и чакат тялото на любимото си дете.

Три дни от полицията крият за трагичната смърт на плевенската студентка. Едва в края на седмицата, вбесени колеги на майката, която е журналист, настояват да получат информация за случая. Джиесемът, ключовете и други вещи от чантата на Мариана и до днес не са открити. Не се знае кога е започнал огледът на местопроизшествието и защо шофьорът убиец е разпитван чак на другия ден. Кой е наредил да се спре информацията за случая? Защо Софийска градска прокуратура по време на процеса много явно изпълняваше ролята на защитник на подсъдимия? Как може, в присъствието на 15-те свидетели, магистрати да развиват абсурдни тези за това, че Мариана била пияна и едва ли не също виновна за смъртта си?!

Отново ръка на магистрат написа в документите по случая, че шофьорът убиец проявил "небрежност" и демонстрирал "явно и искрено разкаяние за стореното"?! Дни преди да издъхне от инфаркт, бащата на Мариана през сълзи пита: "Какъв е този човек - уби детето, а не дойде една дума да каже поне." И ще получи категоричен отговор: "Има такива хора!".

В съда шофьорът убиец признава вината си, както и всички факти и обстоятелства по делото. Той е осъден на две инстанции на 3 години затвор условно с 5-годишен изпитателен срок. Шофьорската му книжка е отнета за 6 години.

През онази фатална нощ Димитър Димитров не просто е убил прекрасно дете, той е отнел мечтите и надеждите на много хора. "Как ще живея сега?!", ридае годеникът на Мариана. Децата са заедно от 6 години, само месеци ги делели от сватба. Той и другите й приятели са само на по 22 години, но от преживения ужас през онази нощ не могат да избягат. Той е заседнал дълбоко в душите им, а чувството за обреченост и безнаказаност вече е белязало пътя им. Една майка, останала сама със сина си, вече ще го учи, че има такива хора, които не спазват правилата. Убиват ибягат. И за тях има такъв закон - нито справедлив, нито морален.


 

 

Екстрадираха наша джебчийка в Швеция

 

Атанас МИХАЙЛОВ

На държавни разноски с "билет" от Плевенския окръжен съд бе върната обратно в Кралство Швеция джебчийката И. С. Там тя ще бъде съдена за престъпления, извършени в периода 14 юни 2011 г. - 17 юли 2012 г. И. С. е задържана на българска територия в изпълнение на Европейска заповед за арест на Районната прокуратура в шведския град Бурос.

В Скандинавия срещу мургавата българка има образувано следствено дело за извършени 6 кражби и две измами. Предполага се, че тя е имала съучастници, които засега не са установени. Джебчийката си избирала за жертви възрастни хора и инвалиди и сръчно им измъквала портфейлите от дрехите. В два от случаите улучила джакпот. Освен пари, тя намирала в задигнатите портфейли и карти за банкомат. Вероятно с нечия помощ успявала бързо да опразни банковите сметки на потърпевшите шведи.

Според Наказателния кодекс на Кралство Швеция престъпленията, за които се разследва плевенчанката, се квалифицират като тежки. За тях се предвижда наказание до шест години лишаване от свобода.

В родината си И. С. се води неосъждана. Няма и данни за висящи съдебни и досъдебни производства срещу нея. Самата тя пред съда се съгласила да бъде предадена на шведските власти. Затова и плевенските магистрати постановили Европейската заповед за арест да се изпълни незабавно. Решението им е окончателно и не подлежи на обжалване. Едновременно с това е предоставена и писмена гаранция, че след приключване на наказателното производство и при евентуална осъдителна присъда И. С. ще бъде върната в България за изтърпяване на наказанието.


 

 

Крадци източили четири трафопоста в град Левски

 

Продавали маслото от съоръженията за гориво

 

Инна СТЕФАНОВА

Четири трафопоста в град Левски спряха да работят по едно и също време през отминалата седмица. Близо денонощие десетки домакинства са останали без ток, включително и болницата там. Причината за изключеното електрозахранване е кражба на трансформаторно масло от съоръженията, съобщиха за "BG Север" жители на общинския град.

В района на аварията най-коментирани са две версии. Едната е, че входовете до трафопостовете са били взломени и така крадците са си осигурили достъп до маслото вътре. Местните хора предполагат още, че престъплението е извършено от група, която се е специализирала в този вид кражби и шета из целия регион. Според осведомени от един трафопост се източват близо 300 литра масло. След това то се пласира на трактористи, които разреждат дизела за машините си с него. Другата версия, която мълвата разнася е, че в кражбите са замесени служители на енергото и са помогнали за бързото отключване на помещенията, в които са монтирани тези съоръжения.

Запознати твърдят, че разбиването на трафопостове заради маслото в тях се е превърнало в нещо като мода сред престъпния контингент през последната година. Основната функция на това масло е да охлажда и предпазва намотките на трансформаторите. Изобретателните престъпници обаче намират начин да го пробутат на наивници като "горивна" съставка. "Ако сложите подобна "съставка" на нов дизелов автомобил или трактор, тя буквално ще съсипе двигателя", поясняват специалисти.

Четирите трафопоста в Левски вече са в изправност. Цената за въстановяването само на един аварирал трансформатор обаче е близо 20 000 лева, изчисляват експерти. Инцидентът е станал в един от най-населените райони на град Левски. Наложило се хората да опразват хладилниците си, за да не се развалят съхраняваните в тях хранителни запаси. Започнали да си готвят на печки с дърва, защото не знаели след колко време ще бъде отстранена сериозната авария. Сега тревогите им са, че загубите от кражбите може да се "лепнат" на сметките за ток, които ще платят.


 

 

Осъден на пробация си изпроси 5 месеца затвор

 

Михаил АНГЕЛОВ

Бабаит, който пет пъти отървавал затвора с глоби и условни присъди, успя да се накисне сам и предизвика съда този път да го прибере зад решетките. Окръжните магистрати в Плевен замениха наложените на Б. К. Г. от Никопол три пробационни мерки с лишаване от свобода за 5 месеца и 10 дни при първоначален строг режим.

Криминалните изпълнения, за които Б. Г. получил поредните си наказания, се разиграли в с. Жернов преди година. За избити два зъба на жител на селото и за закана с убийство след споразумение с прокуратурата той бил осъден на пробация - две години да живее на адреса, на който е регистриран, три пъти седмично да се подписва пред пробационен служител и да положи общо 200 часа обществено полезен безвъзмезден труд.

Дори и това леко наказание обаче Б. Г. не се стърпял да наруши. През април т. г. той не се явил на поредната среща с пробационния служител. Когато от пробационната служба го потърсили по телефона, осъденият отговорил, че е в Белгия и няма намерение да се връща в България. След време обаче цъфнал в Никопол. Пробационната служба поискала от съда остатъкът от наложеното наказание да бъде заменен със затвор. На насроченото съдебно заседание Б. Г. се опитал да трогне магистратите с разкаяние. Обяснил им, че всъщност не бил в Белгия, а в Италия. Наложило се да замине, защото майка му била болна.

В тоя момент дошло ред съдът да му припомни, че вече е осъждан по няколко дела. Поведението му пък показвало, че очевидно нищо не го възпира да извършва нови престъпления и нарушения. Съдът приел още, че "лицето в някаква степен пренебрегва установените в Република България закони и не се съобразява с тях" и в този случай е по-целесъобразно да се замени пробацията със затвор, пише в мотивите на решението.

 

 

върни се в НАЧАЛО