СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...

ПРЕЗ СЕДМИЦАТА

Брой 21 (7 - 13 юни 2013 г.) 

Плевен е домакин на международен семинар по роботизирана хирургия

 

Във форума участват водещи специалисти от четири държави

 

Проф. Григор Горчев и проф. Славчо Томов представиха вижданията си за развитието на роботизираната хирургия у нас, сн. авторът

Лора ГЕНЧЕВА

За пета поредна година Медицинският университет (МУ) в Плевен е домакин на международен семинар по роботизирана хирургия с практическа сесия за България. Участие във форума са заявили водещи специалисти от България, Румъния, Гърция и Италия, които ще споделят своя опит. Това съобщиха през седмицата проф. Григор Горчев, който преди 5 години въведе тази хирургия у нас, и ректорът на университета проф. Славчо Томов.

От 2008 г. досега проф. Горчев и екипът му са извършили близо 500 операции с роботизираната система da Vinci S. Очаква се през септември в града да заработи още една система, която ще се използва за нуждите на вътрешната хирургия и урологията. Новите технологии навлизат изключително трудно у нас, защото страната ни все още не е достатъчно узряла като философия на управление в здравеопазването, смята проф. Горчев. Той посочи за пример Румъния, където вече има 5 робота, и Гърция, която разполага с 9. Младите български лекари обаче проявяват голям интерес към високотехнологичната медицина, допълни проф. Славчо Томов.

Проф. Горчев ще участва днес, петък, в две сесии "Хирургия на живо" - в гинекологични интервенции с роботизираната система, които ще се наблюдават и дискутират от аудиторията на форума. Специален гост на събитието тази година е италианският хирург проф. д-р Енрико Виза, онкогинеколог от Рим.

Той ще участва като модератор по време на сесиите, ще изнесе и лекция в зала "Амброаз Паре".

На семинара в Телекомуникационния ендоскопски център отново ще бъдат демонстрирани възможностите на роботизираната система da Vinci Si, която е от най-ново поколение и позволява по време на операциите да се обучават двама хирурзи. Ще бъде предоставен и уникален симулатор за обучение, на който участниците в семинара ще усъвършенстват техниката на минимално-инвазивната хирургия.

В тренировъчния курс ще участват двама специалисти от Румъния и Гърция, както и трима хирурзи от УМБАЛ "Д-р Георги Странски" - Плевен, които ще преминат интензивно обучение в теоретични и практически сесии върху живи тъкани. Те ще овладеят основните принципи на роботизираната хирургия. Ще се запознаят и с устройството и функционирането на роботизираната система, с позиционирането на пациента, както и с правенето на хирургични шевове и възли с помощта на робота.

 

 

Назначиха временен шеф на полицейската дирекция

 

Денислав Маринов

Главен инспектор Денислав Маринов, досегашен зам. -шеф на Областната дирекция на МВР в Плевен и началник на Второ управление, от вчера, 6 юни, е назначен за временно изпълняващ длъжността директор на областната структура. Той бе представен пред разширен състав на дирекцията от комисар Милчо Енев, зам.-шеф на Главна дирекция "Охранителна полиция" - МВР.

Денислав Маринов е на 44 г., има висше икономическо и висше юридическо образование, в системата на МВР е от 1998 г. Предшественикът му - комисар Мирослав Николов, се връща на старата си позиция в дирекцията - началник на отдел "Охранителна полиция". "BG Север"

 

 

Номинираха за наградата "Арлекин" ученици от СОУ "Хр. Смирненски"

 

Бъдещите журналисти, сн. училищен архив

Учениците от клуб "Медии и комуникации" на СОУ "Христо Смирненски" - Плевен, с ръководител Първолета Петкова получиха за пореден път признание през учебната година. Младите журналисти, които работят по проект УСПЕХ, достигнаха до финалните номинации на националния фестивал "Арлекин". Те участваха с радиопредаване на тема "СПИН - част от нашето съвремие", съобщиха от клуба.

Екипът на медийната група - Сузана Цветанова, Ивана Стоянова, Велислава Веселинова, Михаела Христова и Мирослав Костадинов, заминават днес, 7 юни, за морската ни столица Варна, където ще се проведе заключителната част на фестивала и ще бъдат обявени призьорите в различните категории. Номинацията на Плевенските бъдещи журналисти от СОУ "Христо Смирненски" е в раздел "Радиопредаване".

"BG Север"

 

 

 

В Горни Дъбник си искат ж. п. гарата

 

Протестна подписка започна през седмицата в с. Горни Дъбник срещу подготвеното ново предложение за закриване на железопътната гара в селото. Миналата есен местните жители получиха уверение от Национална компания "Железопътна инфраструктура", че гарата им няма да се пипа. На 5 юни обаче железопътните шефове назначили комисия, която пак предложила гарата да бъде закрита. Горнодъбничани се заканват ако това се случи, да излязат на протест на главния път Плевен - София. "BG Север"

 

 

Над 200 деца събра ин витро център "Св. Елисавета"

 

Родители и малчугани уважиха празника, сн. Лора Генчева

На 200 деца от цяла България, заченати ин витро, и техните родители се събраха миналия уикенд на площадчето пред Художествена галерия "Илия Бешков" на детски празник, организиран от център КИРМ "Св. Елисавета" - Плевен. За 4-та поредна година точно на Световния ден на детето - 1 юни, екипът на клиниката бе подготвил много изненади, забавления, игри и подаръци за всички малчугани. Преди началото на празничната програма доц. д-р Емилияна Конова, управител на "Св. Елисавета", поздрави всички малчугани и родителите им. "Най-голямото ни дете вече е в първи клас, най-малките са на месеци, а много са на път. Благодаря на всички вас, че не ни забравяте и че всяка година идвате тук при своя екип и лекари. Така ни дарявате с изключителна сила, за да продължаваме да раздаваме любов, усмивки и надежди на още много семейства", заяви доц. Конова. Тържеството продължи с изпълненията на детската певческа група към училище "Христо Ботев". През цялото време с всички малчуганите игра, пя и танцува приказна фея.

От декември 2007 г. до сега са родени 523 деца, заченати ин витро в КИРМ "Св. Елисавета". "В България репродуктивната медицина е на много високо ниво, което се потвърждава и от факта, че вече ни търсят пациенти от чужбина. Нашият екип има възможност да проявява творчество докато работи, защото още нямаме твърди стандарти, които да ни ограничават. А това е много важно, за да постигаме добри резултати", сподели още доц. Конова. "BG Север"

 

 

 

Мариса Радева

Нов приз за школа "Колорит"

Деветгодишната Мариса Радева от арт школа "Колорит" стана носител на "Златна палитра" - най-високото индивидуално отличие на международния конкурс за детска рисунка "Малък Битолски Монмартър - 2013", провел се в Република Македония. Престижната награда Мариса получава за живописната си творба "Котка под дъжда", изпълнена с маслени пастели. В това издание на конкурса са взели участие 15 950 творби на деца от 28 страни. Арт школа "Колорит" и ръководителката Майя Ананиева са удостоени с Почетни дипломи за успешното представяне в 32-то издание на международния форум. "BG Север"

 

 

С изложба започнаха празниците на ЦРД

 

Над 300 са само рисунките на малките художници, сн. Мая Паскова

С юбилейна изложба на школите по изобразителни изкуства при Центъра за работа с деца (ЦРД), открита в понеделник в художествена галерия "Илия Бешков", започнаха честванията на 60-годишния юбилей на Центъра. Експозицията е с ретроспективен характер и в нея са включени около 350 керамични творби и 170 рисунки на възпитаници на Школата по керамика, грънчарство и натурно рисуване с ръководител Вяра Савова и 150 рисунки, дело на творците от Школата по живопис и графика с преподавател художника Христо Атанасов.

На следващия ден в Центъра беше проведен детски шахматен турнир, посветен на майстора на спорта Нотко Ноев. В сряда във фоайето на ЦРД беше открита изложба "60 години в кадри", от която порасналите вече деца, докоснали се по някакъв начин до работата в Центъра, си припомниха скъпи моменти от историята му. Тържественият концерт за юбилея се проведе снощи (след редакционното приключване на броя). Честванията ще завършат с абитуриентския концерт на хор "Звъника" тази вечер, 7 юни, от 18 часа в ХГ "Илия Бешков". "BG Север"

 

 

 

Поети от Русия и Балканите гостуваха на СОУ "Ив. Вазов"

 

Поети и белетристи от Русия, Албания, Гърция и Сърбия гостуваха на плевенското СОУ "Иван Вазов". Всеки от тях представи пред учениците и учителите в школото свои творби на родния си език, които след това бяха прочетени и в превод на български език. Домакините пък поздравиха участниците в срещата с песни и стихотворения на руски. В края на срещата гостите подариха свои авторски книги на училищната библиотека.

"BG Север"

 

 

Десетокласник от "Гео Милев" влезе в националния отбор по математика

 

Любен Мичев отива на олимпиада в Колумбия, сн. Мая Паскова

Любен Личев - ученик в Х клас на МГ "Гео Милев", е единственият плевенчанин, включен в състава на Националния отбор по математика, който това лято ще се бори за медали на Балканиадата в Кипър и Международната олимпиада по математика в Колумбия. Това стана ясно по време на официалното закриване на състезателната година от Съюза на математиците в България - секция Плевен.

Над 80 ученици от региона получиха грамоти за отлично представяне в серията от състезания по математика, информатика и математическа лингвистика по време на тържественото награждаване в ХГ "Илия Бешков". Младите математици са се изявили, както на общинско ниво, така и на национално - Великденско и Коледно състезание, "Европейско кенгуру" и Националната олимпиада по математика. "BG Север"

 

 

 

Отбелязахме 75 години на поета Христо Ганов

 

С концерт и рецитал по стихове на големия български поет Христо Ганов в зала "Катя Попова" беше отбелязана неговата 75-годишнина. Организатори на тържеството бяха Дружеството на писателите - Плевен, и читалище "Съгласие". Музикалните поздрави бяха в изпълнение на детски хор "Звъника" и възпитанички на Балетната школа при читалището, а плевенски поетеси прочетоха негови стихове. Поетът Боян Ангелов представи последните две книги на автора: "Премълчани думи и похвални слова" - литературна мемоаристика, и стихосбирката "Тъмни искри". Равносметката на Христо Ганов и размислите му за съвременното творчество четете в следващия брой. "BG Север"

 

 

Възпитаничка на МГ взе сребро на турнир по информатика

 

Шестокласничката от плевенската Математическа гимназия Йоана Зелова завоюва сребърен медал по време на тазгодишния Пролетен турнир по информатика в Ямбол. Освен в гимназията си тя се обучава и в Детската академия по програмиране на "Телерик".

В турнира участваха над 220 ученици от общо 15 града на страната. С близо 50% се е увеличил броят на най-младите участници, които започват да се състезават още в четвърти и пети клас, съобщиха организаторите. "BG Север"

 

 

 

върни се в НАЧАЛО